
Indonesien
Den indonesiska övärlden breder ut sig nästan 500 mil mellan Sydöstasiens fastland och Australien. Indonesien är världens fjärde folkrikaste stat och har den största muslimska befolkningen i världen. Sedan president Suhartos fall 1998 har landet utvecklats i demokratisk riktning. I Papua förs en väpnad kamp för självständighet. Tsunamin 2004 drabbade Indonesien hårt, med runt 170 000 döda.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2023
-
Maj
-
Handelsavtal med Iran
Indonesien ingår flera bilaterala handels- och samarbetsavtal med Iran när president Joko Widodo tar emot den iranske presidenten Ebrahim Raisi i Jakarta. Avtalen är en del av Irans försök att hitta nya partner sedan landets ekonomi försämrats kraftigt till följd av västerländska och internationella sanktioner. EU har vid åtta tillfällen infört sanktioner mot det iranska Revolutionsgardet på grund av dess brutala tillslag mot demonstranter.
-
-
April
-
PDI-P utser presidentkandidat
Indonesiens största parti PDI-P nominerar provinsguvernören för Centrala Java, Ganjar Pranowo, till sin kandidat i presidentvalet 2024. Avgående president Joko Widodo stödjer beslutet. Andra kandidater är Anies Baswedan, före detta guvernör för Jakarta, som stöds av konservativa muslimer, samt försvarsminister Prabowo Subianto, som ställer upp för tredje gången.
-
Mars
-
Indonesien förlorar värdskap för fotbollsevent
Internationella fotbollförbundet Fifa tar ifrån Indonesien värdskapet för U20-VM som skulle ha genomförts på Bali. Orsaken är att Israels lag inte välkomnats av Indonesien som saknar diplomatiska förbindelser med Israel. I den israelisk-palestinska konflikten har Indonesien tydligt ställt sig på palestiniernas sida. Indonesien erkänner inte staten Israel och kan endast tänka sig att göra det om en palestinsk stat erkänns samtidigt.
-
Januari
-
Widodo beklagar tidigare regeringars brott
President Widodo beklagar människorättsbrott begångna av tidigare indonesiska regeringar, bland annat de förföljelser som Suhartoregimen riktade mot vänstersympatisörer på 1960-talet och som ledde till över en halv miljon människors död. Widodo beklagar också att tiotals demonstranter fördes bort och mördades av militären under gatuprotester 1998 som bidrog till Suhartos fall. Bland tolv "beklagansvärda" händelser under perioden 1965–2003 räknar Widodo också upp grova övergrepp utförda av militären mot civila i Aceh och Papua. Widodo uttrycker medlidande med offren och deras efterlevande, men nämner inte eventuellt skadestånd. Amnesty International anser att Widodo, liksom tidigare presidenter, inte går tillräckligt långt eftersom de inte framför en ursäkt. Bevisen för övergreppen har lagts fram av en kommission som Widodo tillsatte 2022.
2022
-
December
-
Indonesien och Vietnam löser gränstvist
Indonesien och Vietnam undertecknar ett avtal som innebär att en gränstvist i Sydkinesiska havet får sin lösning. Tvisten mellan de två länderna hade pågått sedan 2003. Därmed kan planer på att utvinna gas i havsområdet för export till Vietnam fortsätta. Den planerade gasutvinningen är känslig eftersom Kina gör anspråk på samma havsområde.