Indonesien
Samling till bön vid moskén i Garut på västra Java. Foto: Sony Herdiana/Shutterstock.

Indonesien

Den indonesiska övärlden breder ut sig nästan 500 mil mellan Sydöstasiens fastland och Australien. Indonesien är världens fjärde folkrikaste stat och har den största muslimska befolkningen i världen. Sedan president Suhartos fall 1998 har landet utvecklats i demokratisk riktning. I Papua förs en väpnad kamp för självständighet. Tsunamin 2004 drabbade Indonesien hårt, med runt 170 000 döda.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Fler än en miljon med covid-19

   Antalet bekräftade fall av covid-19 i Indonesien passerar en miljon. Indonesien är Sydöstasiens hårdast coronadrabbade land. Sjukhusen är överfulla trots tuffa restriktioner som införts på de folktäta öarna Java och Bali.

  • Massvaccinering mot covid-19 inleds

   Massvaccinering mot covid-19 inleds med att president Widodo får första sprutan. 59-åringen vaccineras i residenset i Jakarta, vilket visas på TV för att uppmuntra indoneserna att också vaccinera sig mot virussjukdomen. Även hälsoministern samt en rad höga statstjänstemän, företagsledare och religiösa ledare får sin första spruta. Vaccinet har utvecklats av kinesiska Sinovac och bedöms ha en effektivitet på drygt 63 procent. Indonesien har skrivit vaccinavtal med flera kinesiska läkemedelsbolag men också med AstraZeneca och Pfizer. Under vaccineringskampanjen ska närmare 182 miljoner människor få vaccin inom 15 månader. Först ut är sjukvårdspersonal och andra riskgrupper. Indonesien har haft närmare 850 000 bekräftade fall av covid-19 och knappt 25 000 dödsfall i virussjukdomen. Testningen går dock långsamt och mörkertalet tros vara högt.

  • Extremistgruppen JI:s andlige ledare frigiven

   Den konservativa muslimska ledaren Abu Bakar Baasyir släpps ut ur fängelset i förtid. Baasyir har utpekats som den militanta al-Qaidatrogna gruppen JI:s andliga ledare och har kopplats till en rad grova terrordåd, däribland Balidåden 2002 (se Militant islamism). Senast dömdes han till 15 års fängelse 2011 för att ha finansierat träningsläger för militanta islamistkrigare i Acehprovinsen. Straffet kortades senare på grund av fångens höga ålder och ett gott uppförande. Baasyir är vid frigivandet 82 år gammal och ska genomgå ett program för avradikalisering.

 • 2020

  • December

  • Militanta FPI förbjuds verka

   Den ultraortodoxa muslimska gruppen Fronten till islams försvar (FPI) förbjuds att använda sitt namn offentligt och att genomföra aktiviteter, meddelar säkerhetsminister Mahfud MD. I praktiken innebär det att den militanta gruppen förbjuds. FPI har blivit omskriven för sina attacker mot "omoraliska" barer och nattklubbar som serverar alkohol samt för sin aktiva roll i avsättandet av Jakartas kristne borgmästare 2016. FPI har också attackerat medlemmar av muslimska samfund som de betraktar som "avvikande". Under coronapandemin har gruppens ledare Rizieq Shihab satts i polisförvar för överträdelser av restriktionerna sedan han samlat stora folkmassor till bön.

  • FPI-ledaren sätts i polisförvar

   Rizieq Shihab, ledare för den ultrakonservativa Fronten till islams försvar (FPI), sätts i förvar i 20 dagar på grund av att han fortsatt att bryta mot coronarestriktionerna genom att samla tiotusentals människor till bönestunder i Jakarta. Shihab riskerar sex års fängelse om han åtalas och fälls för brott mot restriktionerna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0