Indonesien
Foto: Shutterstock/Fedor Selivanov

Indonesien

Den indonesiska övärlden breder ut sig nästan 500 mil mellan Sydöstasiens fastland och Australien. Indonesien är världens fjärde folkrikaste stat och har den största muslimska befolkningen i världen. Sedan president Suhartos fall 1998 har landet utvecklats i demokratisk riktning. I Papua förs en väpnad kamp för självständighet. Tsunamin 2004 drabbade Indonesien hårt, med runt 170 000 döda.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Indonesien går till val

   Indonesien håller för första gången president- och parlamentsval samma dag. Val genomförs också till guvernörs- och borgmästarposter samt till provinsregeringar och lokala församlingar. Hela 193 miljoner röstberättigade kan välja bland sammantaget 245 000 kandidater. Det tar minst en månad att sammanställa det offentliga resultatet, då allt från kanoter till elefanter ska användas för att samla ihop röstsedlarna i de mest isolerade distrikten. I det viktiga presidentvalet möts, liksom i valet 2014, president Widodo och den pensionerade generalen Prabowo Subianto. I opinionsmätningarna har Widodo en klar ledning. Prabowo Subianto anklagar valmyndigheten för massivt och systematiskt valfusk till förmån för Widodo. Valmyndigheten medger att den enorma valprocessen har en del brister, främst i distribueringen av valmaterial, men den avvisar alla anklagelser om fusk.

  • Mars

  • Handelsavtal med Australien

   Indonesien och Australien undertecknar ett bilateralt handelsavtal som innebär att Australien stegvis avskaffar alla importavgifter för indonesiska varor och Indonesien successivt slopar 94 procent av sina tullavgifter. Avtalet väntas öka handeln mellan de två länderna: Australien hoppas kunna exportera mer produkter från nötboskap och får, medan Indonesien vill sälja mer bilar, textilier, timmer, elektronik och medicinsk utrustning till grannlandet. 2017 uppgick handeln mellan de två länderna till knappt 12 miljarder dollar.

 • 2018

  • December

  • Hundratals döda i tsunami

   Vulkanen Anak Krakatoa i sundet mellan Sumatra och Java får ett kraftigt utbrott och sänder en tsunami mot Javas västkust och Sumatras södra ände. Dödssiffran ligger runt 426 medan antalet skadade överskrider 7 000. Närmare 1 300 hem förstörs av flodvågorna och runt 40 000 människor evakueras, varav många blir hemlösa. Området täcks inte av Indonesiens system för tsunamivarningar.

  • Massaker på byggarbetare

   En separatistgrupp, Västpapuas nationella befrielsearmé (TPNPB), tar på sig skulden för en massaker som genomförts i Nduga på ett 20-tal indonesiska byggarbetare. Enligt militären hittas 16 döda kroppar vid arbetsplatsen. Arbetarna var anställda av ett statligt bolag som bygger vägar och broar i Papua. En del papuaner motsätter sig den indonesiska statens utvecklingsplaner för Papua då de menar att de är ett sätt att öka kontrollen över provinsen.

  • Demonstrationer för ett självständigt Papua

   Förespråkare för ett självständigt Papua demonstrerar på flera platser runt om i Indonesien den 1 december, ett datum som många papuaner anser borde bli Papua självständighetsdag. Omkring 500 människor grips under demonstrationerna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0