Indonesien
Samling till bön vid moskén i Garut på västra Java. Foto: Sony Herdiana/Shutterstock.

Indonesien

Den indonesiska övärlden breder ut sig nästan 500 mil mellan Sydöstasiens fastland och Australien. Indonesien är världens fjärde folkrikaste stat och har den största muslimska befolkningen i världen. Sedan president Suhartos fall 1998 har landet utvecklats i demokratisk riktning. I Papua förs en väpnad kamp för självständighet. Tsunamin 2004 drabbade Indonesien hårt, med runt 170 000 döda.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • September

  • Bränslepriserna höjs markant

   Regeringen höjer bränslepriserna med 30 procent. Det är åtta år sedan regeringen fattade beslut om en liknande höjning. Prisökningarna på bensin, diesel med mera leder till demonstrationer runt om i landet.

  • Augusti

  • Självständighetsdagen firas i den framtida huvudstaden

   Det officiella firandet av Indonesiens självständighetsdag hålls detta år i landets blivande huvudstad Nusantara (övärld på indonesiska) som byggs i regnskogen på Borneo. Den nya huvudstaden är ett av president Widodos favoritprojekt och ska ersätta den sjunkande Jakarta som plågas av översvämningar, trafikstockningar och svårt förorenad luft. På vissa håll sjunker Jakarta med 25 cm årligen. I Jakarta med förstäder bor ungefär 30 miljoner människor. Miljöaktivister varnar dock för att exploateringen av regnskogen på Borneo utgör ett hot mot den biologiska mångfalden, särskilt utsatta är orangutanger och näsapor. Nusantara ska invigas ungefär när Widodos sista mandatperiod löper ut 2024.

  • Juli

  • Handelsavtal med Förenade arabemiraten

   Indonesien undertecknar ett handelsavtal med Förenade arabemiraten som innebär att runt 94 procent av de nuvarande importavgifterna mellan länderna avskaffas. Indonesien har tidigare under året ingått liknande handelsavtal med Indien och Israel.

  • April

  • Ryssland och Ukraina inbjudna till G20-mötet

   Trots motstånd från USA och andra västländer bjuder Indonesien in både Rysslands president Vladimir Putin och den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj till G20-toppmötet i november 2022. Båda har tackat ja. USA vill att Ryssland stängs ute från mötet men Indonesien vill vara "opartiskt" och ha en neutral hållning till Rysslands fullskaliga offensiv mot Ukraina. Jakarta har sagt nej till att sända vapen till Ukraina men skickar däremot humanitärt bistånd. Indonesien är ordförandeland i G20 och höstens möte ska hållas på Bali. G20 samlar världens 20 största ekonomier. Ryssland är medlem av G20 medan Ukraina inte är det.

  • Skärpta straff för sexualbrott

   Parlamentet antar en lag som skärper straffen för sexuellt våld samt syftar till att hjälpa offren för sexualbrott med rehabiliteringen. Lagen innefattar även sexuellt våld inom äktenskapet samt ger brottsoffren möjlighet till skadestånd. Fysiskt sexuellt våld kan ge fängelse i upp till tolv år och att tvinga någon att gifta sig, till exempel ett barn, är straffbart med maximalt nio år. Att ha sex med någon utan samtycke kan ge fyra års fängelse. Lagen har debatterats i ett årtionde och väcker starkt motstånd i synnerhet från konservativa kretsar där man anser att frågor kring sexuellt våld i hemmet är en privat angelägenhet. De konservativa anser att utomäktenskapliga förbindelser samt samkönade relationer i stället ska bli olagliga. Antalet rapporterade sexualbrott i Indonesien har ökat kraftigt under coronapandemin 2020–2021.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0