Indonesien
Samling till bön vid moskén i Garut på västra Java. Foto: Sony Herdiana/Shutterstock.

Indonesien

Den indonesiska övärlden breder ut sig nästan 500 mil mellan Sydöstasiens fastland och Australien. Indonesien är världens fjärde folkrikaste stat och har den största muslimska befolkningen i världen. Sedan president Suhartos fall 1998 har landet utvecklats i demokratisk riktning. I Papua förs en väpnad kamp för självständighet. Tsunamin 2004 drabbade Indonesien hårt, med runt 170 000 döda.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • November

  • Tre kandiderar i presidentvalet

   Valkommissionen meddelar att tre personer kommer att ställa upp i presidentvalet som planeras till februari 2024: försvarsminister och före detta generalen Prabowo Subianto (hans vicepresidentkandidat är Gibran Rakabuming Raka), före detta guvernören för Centrala Java, Ganjar Pranowo (vicepresidentkandidat är säkerhetsminister Mahfud MD), samt den tidigare guvernören för Jakarta, Anies Baswedan (vicepresidentkandidat Muhaimin Iskandar).

  • Jättelik solkraftspark invigs

   Indonesien inviger Sydöstasiens största – och världens tredje största – flytande solkraftspark, Cirata, som ingår i landets omställning till förnybara energikällor. Parken är byggd på en vattenreservoar väster om huvudstaden Jakarta. Cirata har tagit tre år att bygga och har kostat 100 miljoner dollar. Den väntas kunna förse 50 000 hushåll med elektricitet. Parken har byggts gemensamt av ett indonesiskt bolag och ett företag från Dubai och har finansierats av flera utländska investerare. Cirata består av 340 000 solpaneler. I dag är Indonesien beroende av fossila bränslen för sin elförsörjning.

  • Långt fängelsestraff för korrupt exminister

   En före detta IT- och kommunikationsminister, Johnny Gerard Plate, döms till 15 års fängelse för korruption i samband med en upphandlingsskandal som kostat skattebetalarna mer än en halv miljard dollar. Plate döms också till att böta 63 750 dollar eller sitta ytterligare sex månader i fängelse. Han befinns skyldig till att ha utnyttjat sin maktposition för att berika sig själv genom ett statligt telekomprojekt. Närmare 640 000 dollar har hamnat i Plates egna fickor. Ett stort antal statliga tjänstemän har dömts för korruption under de senaste åren och Indonesiens korruptionsbekämpande myndighet har fått ett gott anseende.

  • Nepotism tvingar chefsdomare att avgå

   Författningsdomstolens ordförande, tillika president Joko Widodos svåger, tvingas avgå sedan en expertgrupp funnit beslutet att tillåta presidentsonen Gibran Rakabuming Raka att kandidera i valet 2024 oetiskt. Anwar Usman bröt grovt mot domstolens etiska regler genom att lägga den avgörande rösten när författningsdomstolen med siffrorna 5–4 godkände presidentsonens kandidatur. Gibran Rakabuming Raka ställer upp i vicepresidentvalet tillsammans med förvarsminister Prabowo Subianto, som för tredje gången försöker bli president.

  • Oktober

  • Presidentson ställer upp i valet till vicepresident

   Försvarsminister Prabowo Subianto, som kandiderar i presidentvalet i februari 2024, väljer som väntat presidentsonen Gibran Rakabuming Raka till sin vicepresidentkandidat. Bara fem dagar tidigare ändrade författningsdomstolen grundlagen så att det blev möjligt för den 36-årige presidentsonen att kandidera. Tidigare kritik mot president Joko Widodo för att ha svårt att släppa taget om makten och för att försöka skapa en ny politisk dynasti ökar. Författningsdomstolen leds av president Widodos svåger Anwar Usman.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0