Indonesien
Samling till bön vid moskén i Garut på västra Java. Foto: Sony Herdiana/Shutterstock.

Indonesien

Den indonesiska övärlden breder ut sig nästan 500 mil mellan Sydöstasiens fastland och Australien. Indonesien är världens fjärde folkrikaste stat och har den största muslimska befolkningen i världen. Sedan president Suhartos fall 1998 har landet utvecklats i demokratisk riktning. I Papua förs en väpnad kamp för självständighet. Tsunamin 2004 drabbade Indonesien hårt, med runt 170 000 döda.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Januari

  • Widodo beklagar tidigare regeringars brott

   President Widodo beklagar människorättsbrott begångna av tidigare indonesiska regeringar, bland annat de förföljelser som Suhartoregimen riktade mot vänstersympatisörer på 1960-talet och som ledde till över en halv miljon människors död. Widodo beklagar också att tiotals demonstranter fördes bort och mördades av militären under gatuprotester 1998 som bidrog till Suhartos fall. Bland tolv "beklagansvärda" händelser under perioden 1965–2003 räknar Widodo också upp grova övergrepp utförda av militären mot civila i Aceh och Papua. Widodo uttrycker medlidande med offren och deras efterlevande, men nämner inte eventuellt skadestånd.  Amnesty International  anser att Widodo, liksom tidigare presidenter, inte går tillräckligt långt eftersom de inte framför en ursäkt. Bevisen för övergreppen har lagts fram av en kommission som Widodo tillsatte 2022.

 • 2022

  • December

  • Indonesien och Vietnam löser gränstvist

   Indonesien och Vietnam undertecknar ett avtal som innebär att en gränstvist i Sydkinesiska havet får sin lösning. Tvisten mellan de två länderna hade pågått sedan 2003. Därmed kan planer på att utvinna gas i havsområdet för export till Vietnam fortsätta. Den planerade gasutvinningen är känslig eftersom Kina gör anspråk på samma havsområde.

  • Äktenskapsbrott blir olagligt

   Parlamentet röstar för ett lagpaket som bland annat gör äktenskapsbrott olagligt och straffbart med upp till ett år. Förbudet träder i kraft först om tre år och gäller såväl indonesiska som utländska medborgare. Det blir också olagligt för ogifta par att bo tillsammans. Det blir även förbjudet att förolämpa presidenten, vicepresidenten och de statliga institutionerna samt att kritisera statsideologin pancasila. Det blir heller inte tillåtet att avsäga sig en religion eller övertala någon att bli icke troende. På provinsnivå finns redan liknande strikta lagar för mellanmänskliga relationer. I provinsen Aceh kan man till exempel straffas för en träff med någon av motsatt kön som man inte är gift med. Det är främst konservativa muslimska grupperingar som pressat på för att dessa lagar ska antas.

  • November

  • Slavarbetare torterade till döds

   Fyra indoneser döms till 19 månaders fängelse vardera för att ha torterat två människor till döds på norra Sumatra. Offren hade utnyttjats som slavarbetare på en palmoljeplantage som förser internationella bolag som Nestlé och Unilever med olja. Slavarbetarna satt inlåsta i burar när de avled av skador de fått av tortyren. Runt ett 60-tal människor satt inburade på liknande sätt vid polisens tillslag. De flesta var drogmissbrukande män. Plantagen ägs av en lokalpolitiker. Enligt människorättsorganisationer arbetar en stor mängd människor under slavliknande förhållanden på Indonesiens palmoljeplantager och inom fiskindustrin.

  • Rika länder hjälper Indonesien att bli fritt från kol

   Indonesien undertecknar ett avtal med USA, Kanada, Japan och sex EU-länder om att dessa länder ska hjälpa Indonesien att fasa ut användandet av kol och nå noll utsläpp av växthusgaser till 2050, ett årtionde tidigare än planerat. Länderna lovar minst 20 miljarder dollar i stöd. Avtalet ingås på Bali i samband med att G20-länderna håller ett toppmöte där. Indonesien förbinder sig att nästan fördubbla andelen förnybar energiproduktion till 2030. Pengarna ska utbetalas under en period om tre till fem år. Inför G20-mötet meddelar Brasilien, Kongo-Kinshasa och Indonesien att de ska samarbeta för att rädda regnskogen. Tillsammans har de tre länderna över hälften av all tropisk regnskog på jordklotet.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0