Indonesien
Samling till bön vid moskén i Garut på västra Java. Foto: Sony Herdiana/Shutterstock.

Indonesien

Den indonesiska övärlden breder ut sig nästan 500 mil mellan Sydöstasiens fastland och Australien. Indonesien är världens fjärde folkrikaste stat och har den största muslimska befolkningen i världen. Sedan president Suhartos fall 1998 har landet utvecklats i demokratisk riktning. I Papua förs en väpnad kamp för självständighet. Tsunamin 2004 drabbade Indonesien hårt, med runt 170 000 döda.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Omstridda korruptionslagar antas

   Parlamentet antar en lag som demonstranterna runt om i landet anser försvagar myndigheternas arbete med att bekämpa korruptionen. Lagen innebär att landets ansedda korruptionsbekämpande myndighet KPK ska övervakas av en nyinrättad styrelse. KPK:s möjligheter att avlyssna misstänkta personer begränsas också. Minst tre människor har dödats i de demonstrationer som pågått i Indonesien sedan ett kontroversiellt lagpaket lades fram inför parlamentet (se September 2019). Omröstningen om lagförslagen har skjutits fram av president Widodo.

  • Mordförsök på mäktig minister

   Indonesiens inflytelserika säkerhetsminister Wiranto utsätts för ett mordförsök när han kliver ur sin bil i Pandeglang på Java. Ett gift par, som båda är medlemmar av det förbjudna IS-trogna nätverket Jad, knivhugger generalen i magen två gånger. Wiranto förs till sjukhus för omedelbar operation och uppges därefter vara på bättringsvägen. Som säkerhetsminister har Wiranto stort inflytande över såväl utrikes- som försvarspolitiken. Han är populär bland en del indoneser men också kontroversiell för sin bakgrund som arméchef under president Suharto. Han har bland annat anklagats för att bära det yttersta ansvaret för de grova brott mot de mänskliga rättigheterna som militären begick under Indonesiens ockupation av Östtimor (se Östtimor, modern historia). Nätverket Jad låg bland mycket annat bakom en rad attentat mot kyrkor i Surabaya (se Maj 2018).

  • Tiotusentals lämnar Papua

   Omkring 16 000 invånare har flytt från staden Wamena med omnejd sedan våldet ubröt där (se September 2019), meddelar militären. Flygvapnet har samtidigt evakuerat omkring 11 400 människor, i huvudsak indonesiska migranter från andra delar av landet, från området.

  • September

  • Protestvågen växer, två dödsfall utreds

   President Widodo tillsätter en utredning av två dödsfall som inträffat under den protestvåg som sveper över landet sedan omstridda lagförslag lades fram inför parlamentet (se 20 september 2019). De döda är dels en 19-årig ingenjörsstudent som avled den 26 september av skallskador som han fått i samband med bråk med kravallpolis i staden Kendari på Sulawesi, dels en annan demonstrant som sköts ihjäl med skarp ammunition i samma stad. Polisen nekar till att ha använt skarp ammunition mot demonstranterna.

  • Stora protester mot lagförslag

   Gatuprotesterna mot de föreslagna lagändringarna (se 20 september 2019) trappas upp och sprider sig runt om i landet. De växer snabbt till att bli bland de största demonstrationerna i landet sedan Suhartos fall 1998. Protesterna riktar sig även mot lagändringar som befaras begränsa den korruptionsbekämpande myndigheten KPK:s verksamhet. En student rapporteras ha dödats i samband med protester på Sulawesi och hundratals runt om i landet skadas, bland annat i konfrontationer med polisen. Amnesty International kritiserar polisen för ”massivt våld”.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0