Indonesien
Samling till bön vid moskén i Garut på västra Java. Foto: Sony Herdiana/Shutterstock.

Indonesien

Den indonesiska övärlden breder ut sig nästan 500 mil mellan Sydöstasiens fastland och Australien. Indonesien är världens fjärde folkrikaste stat och har den största muslimska befolkningen i världen. Sedan president Suhartos fall 1998 har landet utvecklats i demokratisk riktning. I Papua förs en väpnad kamp för självständighet. Tsunamin 2004 drabbade Indonesien hårt, med runt 170 000 döda.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Coronarestriktionerna utvidgas

   Regeringen utvidgar de skärpta coronarestriktionerna för Java och Bali till att också gälla tiotals städer från Sumatra i väster till Papua i öster. Deltavarianten av coronaviruset sprider sig allt snabbare i landet, som nu noterar över 31 000 bekräftade nya infektioner och närmare 730 döda med covid-19 varje dygn. Jämfört med Java och Bali är Indonesiens övriga öar inte särskilt tätbefolkade men där är å andra sidan sjukvården inte lika väl utbyggd. Bland annat kämpar den indonesiska sjukvården med att få fram tillräckligt med syrgastuber till de allvarligt covidsjuka. Det händer att människor dör utan att få syrgas och i Surabaya får flera patienter inte plats på sjukhusen utan tvingas återvända hem.

  • Nya restriktioner på Java och Bali

   President Widodo inför nya restriktioner på de tätbefolkade öarna Java och Bali i ett försök att bromsa den snabba spridningen av coronaviruset. För att underlätta för den hårt ansträngda sjukvården beordras alla som kan att arbeta hemifrån och skolundervisning ska enbart ske via internet. Gallerior och moskéer hålls stängda. Indonesien har vid tillfället 25 000 bekräftade nya infektioner per dygn.

  • Juni

  • Två miljoner fall av covid-19

   Indonesien passerar två miljoner bekräftade fall av covid-19 sedan pandemins utbrott våren 2020. Över 57 000 indoneser har avlidit med covid-19, däribland närmare tusen sjukvårdsarbetare. Av dem var fler än 400 läkare, varav 14 var fullvaccinerade. Indonesien befinner sig på toppen av en coronavirusvåg med fler än 21 000 nya infektioner varje dygn. Orsaken är att den mycket smittsamma deltavarianten av viruset har tagit över på flera håll och att vaccinationsprogrammet går långsamt. I de hårt drabbade provinserna Västra Java och Centrala Java samt i huvudstaden Jakarta arbetar sjukvården på bristningsgränsen.

  • Spänningen stiger i Papua efter överfall

   Ett 30-tal separatistrebeller överfaller indonesiska byggarbetare som är i färd med att bygga nya bostäder i de centrala delarna av Papua. Minst fyra byggarbetare dödas samtidigt som flera människor tas som gisslan och förs ut i djungeln, enligt indonesisk militär och polis. Spänningarna mellan rebeller och militären i papua har ökat under de senaste månaderna.

  • FPI-ledare döms till fyra års fängelse

   Rizieq Shihab, ledare för den förbjudna ultrakonservativa islamiströrelsen Fronten till islams försvar (FPI), döms till fyra års fängelse för att ha spridit falsk information om covid-19 på internet. Våldsamma protester utbryter i Jakarta när domen avkunnas. Tidigare har Rzieq Shihab dömts till åtta månaders fängelse för att ha samlat sina följare till mässor och bönemöten i strid mot landets pandemilagar (se Maj 2021).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0