Indonesien
Samling till bön vid moskén i Garut på västra Java. Foto: Sony Herdiana/Shutterstock.

Indonesien

Den indonesiska övärlden breder ut sig nästan 500 mil mellan Sydöstasiens fastland och Australien. Indonesien är världens fjärde folkrikaste stat och har den största muslimska befolkningen i världen. Sedan president Suhartos fall 1998 har landet utvecklats i demokratisk riktning. I Papua förs en väpnad kamp för självständighet. Tsunamin 2004 drabbade Indonesien hårt, med runt 170 000 döda.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • IS-trogna Jad bakom nytt självmordsdåd

   En självmordsbombare tillhörande den IS-trogna gruppen Jad dödar en person och skadar sex andra människor i ett attentat mot en polisstation i Medan på Sumatra. Omkring 45 personer grips i polisjakten på misstänkta gärningsmän, medan de två män som tillverkat bombbältet dödas av polisen när de gör motstånd vid gripandet. Många av de gripna tillhör Jad.

  • Oktober

  • Prabowo Subianto blir ny försvarsminister

   President Widodo överraskar många när han presenterar sin nya regering med 38 ministrar; hans politiska ärkerival, den pensionerade generalen Prabowo Subianto, blir ny försvarsminister. Subianto, som anklagade Widodo-regeringen för massivt fusk i samband med valet, är misstänkt för brott mot de mänskliga rättigheterna under tiden som general i samband med president Suhartos fall 1998. Amnesty International kallar utnämningen för "en mörk dag för de mänskliga rättigheterna". Bland ministrarna märks även Sri Mulyani Indrawati, tidigare VD för Världsbanken, som blir kvar som finansminister. Även utrikesminister Retno Marsudi behåller sin post. Bland ministrarna finns också företagare och mediemoguler. Säkerhetsminister Wiranto, som rehabiliteras efter ett mordförsök, finns inte med bland de nya ministrarna.

  • Omstridda korruptionslagar antas

   Parlamentet antar en lag som demonstranterna runt om i landet anser försvagar myndigheternas arbete med att bekämpa korruptionen. Lagen innebär att landets ansedda korruptionsbekämpande myndighet KPK ska övervakas av en nyinrättad styrelse. KPK:s möjligheter att avlyssna misstänkta personer begränsas också. Minst tre människor har dödats i de demonstrationer som pågått i Indonesien sedan ett kontroversiellt lagpaket lades fram inför parlamentet (se September 2019). Omröstningen om lagförslagen har skjutits fram av president Widodo.

  • Mordförsök på mäktig minister

   Indonesiens inflytelserika säkerhetsminister Wiranto utsätts för ett mordförsök när han kliver ur sin bil i Pandeglang på Java. Ett gift par, som båda är medlemmar av det förbjudna IS-trogna nätverket Jad, knivhugger generalen i magen två gånger. Wiranto förs till sjukhus för omedelbar operation och uppges därefter vara på bättringsvägen. Som säkerhetsminister har Wiranto stort inflytande över såväl utrikes- som försvarspolitiken. Han är populär bland en del indoneser men också kontroversiell för sin bakgrund som arméchef under president Suharto. Han har bland annat anklagats för att bära det yttersta ansvaret för de grova brott mot de mänskliga rättigheterna som militären begick under Indonesiens ockupation av Östtimor (se Östtimor, modern historia). Nätverket Jad låg bland mycket annat bakom en rad attentat mot kyrkor i Surabaya (se Maj 2018).

  • Tiotusentals lämnar Papua

   Omkring 16 000 invånare har flytt från staden Wamena med omnejd sedan våldet ubröt där (se September 2019), meddelar militären. Flygvapnet har samtidigt evakuerat omkring 11 400 människor, i huvudsak indonesiska migranter från andra delar av landet, från området.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0