Indonesien
Samling till bön vid moskén i Garut på västra Java. Foto: Sony Herdiana/Shutterstock.

Indonesien

Den indonesiska övärlden breder ut sig nästan 500 mil mellan Sydöstasiens fastland och Australien. Indonesien är världens fjärde folkrikaste stat och har den största muslimska befolkningen i världen. Sedan president Suhartos fall 1998 har landet utvecklats i demokratisk riktning. I Papua förs en väpnad kamp för självständighet. Tsunamin 2004 drabbade Indonesien hårt, med runt 170 000 döda.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Jakarta åter satt i karantän

   Hårda restriktioner mot coronaviruset återinförs i Jakarta sedan smittspridningen börjat öka igen. Alla som testats positivt för coronaviruset ska isoleras. Om någon bryter isoleringen kan den smittade personen hämtas av såväl polis som sjukvårdare. Orsaken är att stadens myndigheter vill hindra sjukvården från kollaps. Icke samhällsbärande verksamhet ska begränsas kraftigt, restauranger får bara sälja hämtmat och skolor, parker och turistattraktioner stängs. Indonesien är det land i Sydöstsien som drabbats hårdast av coronapandemin med drygt 221 500 bekräftade fall av virussmittade och 8 841 dödsfall med covid-19.

  • Lokala coronautbrott på skolor

   Ett lokalt utbrott av coronasmitta rapporteras från en muslimsk internatskola på östra Java. Av omkring 6 000 elever har närmare 670 testats positivt för coronaviruset. De allra flesta elever får lindriga symptom. Utbrottet är ett av flera som uppstått sedan Indonesien öppnade skolvärlden igen efter nedstängningen. I juli testades nästan 1 300 människor positivt för coronaviruset vid en militärakademi i landet. Indonesien har haft drygt 180 000 bekräftade fall av coronaviruset med drygt 7 600 dödsfall med covid-19.

  • Augusti

  • Inga utländska turister under 2020

   Utländska turister tillåts inte besöka Bali eller någon annan del av Indonesien under återstoden av 2020 på grund av coronapandemin. En tidigare plan att öppna just Bali för internationell turism den 11 september har därmed slopats. Indonesien har registrerat drygt 153 000 fall av coronasmitta och 6 680 döda med covid-19. Mörkertalet beräknas vara betydligt högre på grund av en begränsad provtagning.

  • Juli

  • Två JI-ledare fängslas

   De två högsta ledarna för den al-Qaida-trogna terroristgruppen Jemaah islamiah (JI) döms till sju respektive 6,5 års fängelse vid en domstol i Jakarta. Para Wijayanto och Budi Trikaryanto döms för att ha rekryterat al-Qaidasoldater till kriget i Syrien mellan 2012 och 2018, samt för medlemskap i den sedan 2008 förbjudna gruppen. JI ligger bakom en rad större terrordåd i Indonesien, varav det värsta genomfördes på Bali i oktober 2002, då över 200 människor dödades i tre samordnade sprängattentat mot turistorter.

  • Fängelse för syraattack mot korruptionsutredare

   Två poliser döms till två respektive 1,5 års fängelse för att ha utfört en syraattack 2017 mot en högt uppsatt utredare vid den indonesiska myndigheten för korruptionsbekämpning. Novel Baswedan förlorade synen på ena ögat i överfallet som väckte stor folklig vrede i det svårt korruptionsdrabbade landet. Indonesiens korruptionsbekämpande myndighet har ett gott anseende och har avslöjat flera korruptionshärvor på hög nivå i samhället. På så sätt har utredarna sannolikt skaffat sig många inflytelserika fiender. Flera personer, däribland Baswedan själv, anser att domarna är för lindriga och att alla bevis i fallet inte lagts fram.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0