Indonesien
Foto: Shutterstock/Fedor Selivanov

Indonesien

Den indonesiska övärlden breder ut sig nästan 500 mil mellan Sydöstasiens fastland och Australien. Indonesien är världens fjärde folkrikaste stat och har den största muslimska befolkningen i världen. Sedan president Suhartos fall 1998 har landet utvecklats i demokratisk riktning. I Papua förs en väpnad kamp för självständighet. Tsunamin 2004 drabbade Indonesien hårt, med runt 170 000 döda.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Ekonomin saktar in

   Kvartalsrapporter visar att landets ekonomiska tillväxttakt bromsar in som en följd av handelskriget mellan USA och Kina. Indonesien får allt sämre betalt för exportvaror som kol och palmolja. Nedgången utgör en utmaning för president Widodo som lovat stora infrastruktursatsningar som kräver pengar i statskassan. Widodo lyckades inte infria ett löfte om en 7-procentig årlig tillväxt under sin första mandatperiod 2014–2019.

  • Maj

  • Kravaller i Jakarta

   Tusentals anhängare till den besegrade presidentkandidaten Prabowo Subianto går ut i fredliga demonstrationer i Jakarta i protest mot Joko Widodos valseger. Under kvällen blir protestaktionerna våldsamma, bilar bränns och polisen attackeras med smällare. Eftersom Subianto tidigare varnat för upplopp om Widodo förklaras som segrare har omkring 30 000 kravallpoliser kallats ut på huvudstadens gator, och de möter nu demonstranterna med tårgas. Enligt Jakartas guvernör dödas sex människor och runt 200 skadas. Polisen kan inte bekräfta uppgifterna och det är inte heller känt hur personerna dog.

  • President Widodo omvald

   President Widodo sitter kvar i ytterligare en mandatperiod. Det står klart när valmyndigheten redovisar det officiella resultatet av presidentvalet som hölls den 17 april. Widodo får 55,5 procent av rösterna mot 44,5 procent för Prabowo Subianto. Widodos starkaste fästen är Bali och Östra Java medan Prabowo Subianto får flest röster i de konservativa provinserna Aceh och Västra Java. Prabowo Subianto överklagar valresultatet som han anser bygger på valfusk.

  • Planer för ny huvudstad

   Widodo-regeringen överväger att flytta huvudstaden från Jakarta, som har stora problem med trängsel, föroreningar, trafikkaos och att marknivån sjunker. Det är inte klart var den nya huvudstaden i så fall skulle ligga.

  • April

  • Små förändringar i parlamentet

   Resultatet av parlamentsvalet visar på små förändringar jämfört med valet 2014. PDI-P förblir störst, följt av Golkar och Gerindra. Golkar backar något medan PDI-P och Gerindra ökar lite grann. DP backar också, liksom muslimska PPP. Muslimska PKB och PKS ökar. PAN går något bakåt medan Nasdem-partiet ökar rejält. Hanura åker ur underhuset.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0