Indonesien
Samling till bön vid moskén i Garut på västra Java. Foto: Sony Herdiana/Shutterstock.

Indonesien

Den indonesiska övärlden breder ut sig nästan 500 mil mellan Sydöstasiens fastland och Australien. Indonesien är världens fjärde folkrikaste stat och har den största muslimska befolkningen i världen. Sedan president Suhartos fall 1998 har landet utvecklats i demokratisk riktning. I Papua förs en väpnad kamp för självständighet. Tsunamin 2004 drabbade Indonesien hårt, med runt 170 000 döda.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Undantagstillstånd i hela landet

   President Widodo inför undantagstillstånd i hela Indonesien i ett försök att bromsa spridningen av coronapandemin. Många röster höjs för att Indonesien även ska sätta sina storstäder i karantän, med utegångsförbud och avspärrningar, men detta säger Widodo nej till. Jakartas guvernör vädjar om att megastaden ska isoleras, men presidenten avvisar detta. I Jakarta med omnejd bor ungefär 30 miljoner människor. Widodo manar till social distansering och säger att ett stödpaket på 1,5 miljarder dollar satsas på bidrag och sociala åtgärder till fattiga hushåll. När besluten fattas har Indonesien 1 528 bekräftade fall av coronasmittade invånare och 136 dödsfall i covid-19.

  • Turismen störtdyker på grund av pandemi

   Antalet utländska turister som besöker Indonesien minskar markant i spåren av spridningen av det nya coronaviruset, sars-co-2, som orsakat en pandemi. Särskilt tydligt är detta på Bali. Flygresor till och från Kina förbjuds. Kineserna är den näst största turistgruppen efter malaysier. Reserestriktioner införs också för de hårt coronadrabbade länderna Iran, Italien och Sydkorea.

  • Holländska monarkin ber om ursäkt

   Kungen av Nederländerna framför monarkins ursäkt till Indonesien för "överdrivet våld" under det holländska kolonialstyret (se Äldre historia). Det är första gången den nederländska monarkin ber om ursäkt. Nederländernas regering har tidigare bett om ursäkt och även utbetalat skadestånd.

  • Februari

  • IS-krigare inte välkomna hem

   Indonesien kommer inte att ta emot de 689 indonesiska medborgare som valt att delta i terroristgruppen IS strider i Syrien, meddelar säkerhetsminister Mahfud MD. Anledningen är den säkerhetsrisk det skulle innebära för Indonesien som drabbats hårt av IS-trogna gruppers våldsdåd de senaste åren. Indonesien överväger dock att ta emot IS-krigarnas barn om de är tio år eller yngre. Beslut angående dessa barns öde kommer att fattas "från fall till fall". Beslutet om IS-krigarna delar den indonesiska opinionen, där vissa anser att det vore bättre att välkomna dem tillbaka för rehabilitering istället för att riskera att de radikaliseras ytterligare utomlands.

  • Januari

  • Indonesien bryter med Världsnaturfonden

   Indonesien klipper banden med Världsnaturfonden (WWF) sedan organisationen kritiserat regeringen för bristande insatser mot stora skogsbränder på Borneo och Sumatra sommaren 2019. Samarbetet mellan regeringen och WWF har främst handlat om skogsvård och skydd för utrotningshotade djur. Miljödepartementet anklagar WWF för att ha gått för långt i frågor som berör klimatförändringarna och avfallshantering utan att ha förankrat det hos regeringen. WWF säger att organisationen agerar inom mandatets gränser. Det är ännu oklart vad bråket med WWF kommer att innebära för organisationens verksamhet i Indonesien.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0