Indonesien
Foto: Shutterstock/Fedor Selivanov

Indonesien

Den indonesiska övärlden breder ut sig nästan 500 mil mellan Sydöstasiens fastland och Australien. Indonesien är världens fjärde folkrikaste stat och har den största muslimska befolkningen i världen. Sedan president Suhartos fall 1998 har landet utvecklats i demokratisk riktning. I Papua förs en väpnad kamp för självständighet. Tsunamin 2004 drabbade Indonesien hårt, med runt 170 000 döda.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Hundratals döda i tsunami

   Vulkanen Anak Krakatoa i sundet mellan Sumatra och Java får ett kraftigt utbrott och sänder en tsunami mot Javas västkust och Sumatras södra ände. Dödssiffran ligger runt 426 medan antalet skadade överskrider 7 000. Närmare 1 300 hem förstörs av flodvågorna och runt 40 000 människor evakueras, varav många blir hemlösa. Området täcks inte av Indonesiens system för tsunamivarningar.

  • Massaker på byggarbetare

   En separatistgrupp, Västpapuas nationella befrielsearmé (TPNPB), tar på sig skulden för en massaker som genomförts i Nduga på ett 20-tal indonesiska byggarbetare. Enligt militären hittas 16 döda kroppar vid arbetsplatsen. Arbetarna var anställda av ett statligt bolag som bygger vägar och broar i Papua. En del papuaner motsätter sig den indonesiska statens utvecklingsplaner för Papua då de menar att de är ett sätt att öka kontrollen över provinsen.

  • Demonstrationer för ett självständigt Papua

   Förespråkare för ett självständigt Papua demonstrerar på flera platser runt om i Indonesien den 1 december, ett datum som många papuaner anser borde bli Papua självständighetsdag. Omkring 500 människor grips under demonstrationerna.

  • Oktober

  • Protest mot avrättning av gästarbetare

   Den indonesiska hemhjälpen Tuti Tursilawati avrättas i Saudiarabien, sju år efter att hon dömts för mord på sin arbetsgivare. Indonesien överlämnar en protestnot mot att varken hemlandet eller hennes anhöriga underrättades. Indonesiskan hävdade själv att hon tog livet av arbetsgivaren i självförsvar eftersom hon utsattes för ett våldtäktsförsök. 2015, när två indonesiska hemhjälpar avrättats i Saudiarabien, satte Indonesien stopp för nya gästarbetarkontrakt i 21 länder i Mellanöstern. Reglerna har nyligen mildrats, men kan nu komma att skärpas igen.

  • Världsbanken erbjuder lån

   Världsbanken erbjuder Indonesien uppemot en miljard dollar i lån för återuppbyggnaden efter jordbävningen/tsunamin på Sulawesi samt andra naturkatastrofer (över 550 människor omkom under sommaren när en serie jordbävningar drabbade öarna Lombok och Sumbawa).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0