Indonesien
Samling till bön vid moskén i Garut på västra Java. Foto: Sony Herdiana/Shutterstock.

Indonesien

Den indonesiska övärlden breder ut sig nästan 500 mil mellan Sydöstasiens fastland och Australien. Indonesien är världens fjärde folkrikaste stat och har den största muslimska befolkningen i världen. Sedan president Suhartos fall 1998 har landet utvecklats i demokratisk riktning. I Papua förs en väpnad kamp för självständighet. Tsunamin 2004 drabbade Indonesien hårt, med runt 170 000 döda.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Domstol beordrar Widodo att rena Jakartas luft

   Den indonesiska miljörörelsen vinner en seger när en domstol beordrar president Widodo att rena Jakartas smutsiga luft. Enligt domen har Widodo, hälsoministern, bostadsministern och miljöministern samt Jakartas guvernör gjort sig skyldiga till försummelse genom att inte skydda medborgarna från svåra luftföroreningar. Politikerna beordras att särskilt se över lagarna för utsläpp från fordon och koleldade kraftverk. Jakarta med förstäder har ungefär 30 miljoner invånare och är en av världens mest förorenade städer enligt många undersökningar. Hälsoexperter har länge varnat för den dåliga luftens negativa effekter på i synnerhet barns hälsa. Enligt WHO dör uppskattningsvis 4,2 miljoner människor i förtid världen över på grund av luftföroreningar.

  • Augusti

  • Tidigare minister får tolv års fängelse för mutbrott

   Den före detta socialministern Juliari Batubara döms till tolv års fängelse för att ha tagit emot 1,2 miljoner dollar i mutor med kopplingar till matbistånd för fattiga familjer som drabbats hårt av coronapandemin. Batubara ska därutöver betala motsvarande 35 000 dollar i böter eller sitta ytterligare ett halvår i fängelse. Han ska dessutom återbetala 1 miljon dollar av mutpengarna, annars blir det två år till i fängelse. Batubara greps i december 2020 sedan polisen vid en razzia hittat resväskor, ryggsäckar och kuvert fyllda med kontanter. Mutorna betalades ut av företag som fick kontrakt på att leverera matvaror till biståndsprogrammet.

  • Stor militärövning med USA

   Drygt 2 100 soldater från Indonesien och 1 500 soldater från USA inleder en två veckor lång gemensam militärövning som beskrivs som den största någonsin mellan de två länderna. Övningen hålls på Sumatra, Kalimantan och Sulawesi och koncentreras på försvar av öar. Sedan 2009 övar USA:s och Indonesiens militära styrkor tillsammans årligen.

  • Fler än 100 000 döda med covid-19

   Indonesien passerar 100 000 bekräftade dödsfall med covid-19 sedan pandemin utbröt i mars 2020. Under samma period har drygt 3,5 miljoner indoneser konstaterats smittade av coronaviruset. Många sjuka tvingas stanna hemma på grund av överfulla sjukhus och brist råder på medicinsk utrustning, syrgas och läkemedel. Under det senaste dygnet avlider närmare 1 800 människor med bekräftad covid-19. Färre än var tionde indones är fullt vaccinerad mot virussjukdomen.

  • Soldat döms till fängelse för samkönat sex

   En indonesisk soldat döms till sju månaders fängelse för att ha haft samkönat sex, vilket är förbjudet inom landets väpnade styrkor. Den 29-årige mannen blev avskedad från militären när domen föll. En månad tidigare dömdes en marinsoldat till fem månaders fängelse av samma skäl. Enligt Amnesty International har minst 15 soldater eller poliser under de senaste åren avskedats för att ha haft samkönade relationer. I det civila samhället är samkönade relationer lagliga, med undantag för provinsen Aceh, men toleransen mot HBTQ-personer är låg och diskriminering på grund av sexuell läggning är vanligt förekommande.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0