Indonesien
Samling till bön vid moskén i Garut på västra Java. Foto: Sony Herdiana/Shutterstock.

Indonesien

Den indonesiska övärlden breder ut sig nästan 500 mil mellan Sydöstasiens fastland och Australien. Indonesien är världens fjärde folkrikaste stat och har den största muslimska befolkningen i världen. Sedan president Suhartos fall 1998 har landet utvecklats i demokratisk riktning. I Papua förs en väpnad kamp för självständighet. Tsunamin 2004 drabbade Indonesien hårt, med runt 170 000 döda.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Papuanska separatister terroriststämplas

   Efter en period av ökade spänningar i Papua mellan militären och papuanska separatister stämplas våldsbejakande självständighetskämpar som terrorister. Det sker en knapp vecka efter att underrättelsechefen i Papua dödats av separatistiska rebeller och flera soldater och lärare dödats och ett antal skolbyggnader bränts ned. Terroriststämpeln ger militär och polis ökade befogenheter att bland annat sätta misstänkta separatister i förvar i flera veckor utan åtal.

  • Ekonomin fortsätter backa

   Den indonesiska ekonomin krymper för fjärde kvartalet i rad, visar kvartalsrapporten för 2021 års första tre månader. Det betyder att ekonomin har backat sedan coronapandemin utbröt i mars 2020. Det är framför allt landets viktiga turistnäring som har svåra problem på grund av att besökarna från utlandet i hög grad uteblivit. 2020 krympte Indonesiens ekonomi med 2 procent i den första recessionen (nedgången) sedan Asienkrisen 1999. Miljontals indoneser har blivit arbetslösa under det senaste året och regeringen har gått in med drygt 48 miljarder dollar i stimulansmedel för att stärka ekonomin. Landet har registrerat 1,6 miljoner fall av bekräftad covid-19 och fler än 46 000 dödsfall med virussjukdomen. Mörkertalet anses vara stort. En vaccineringskampanj pågår men rapporteras gå långsamt.

  • Mars

  • Kvinnlig IS-sympatisör går till attack i polishögkvarteret

   En kvinna klädd i niqab och en fotsid svart klänning skjuts ihjäl vid entrén till polishögkvarteret i Jakarta. Hon lyckas ta sig ända fram till byggnadens ingång och börjar där skjuta vilt omkring sig. Ingen kommer till skada innan polisen skjuter ihjäl kvinnan. Enligt polisen rör det sig om en avhoppad universitetsstudent från Jakarta. Hon ska ha agerat på egen hand men i sociala medier har hon uttryckt sin trohet mot Islamiska staten (IS). Polisen tror att hon tillhör det lokala IS-trogna islamistnätverket Jamaah Ansharut Daulah (JAD), som sedan 2016 genomfört en rad terrordåd genom att unga kvinnor, barn, äkta par eller hela familjer offrat sig i självmordsattentat mot främst kristna och poliser.

  • Terrordåd mot kyrka på Sulawesi

   Ett 20-tal kyrkobesökare skadas när ett självmordsattentat utförs mot en katolsk kyrka i Makassar på Sulawesi under palmsöndagen. Sprängningen sker när högmässan just avslutats och kyrkobesökarna börjar strömma ut ur byggnaden. En vakt stoppar två personer på motorcykel från att ta sig ännu närmare byggnaden. Kvarlevorna efter de två gärningsmännen hittas vid platsen och polisen identifierar dem som medlemmar av det IS-trogna nätverket Jamaah Ansharut Daulah (JAD). Kyrkor har länge varit måltavlor för attacker från islamistiska extremister i Indonesien. President Widodo fördömer "terroristhandlingen" och tillägger att terrorism är ett brott mot mänskligheten. JAD har sedan 2016 legat bakom flera grova terrorattentat riktade främst mot kristna.

  • "Ingen mudik 2021"

   Regeringen förbjuder den årliga företeelsen mudik, det vill säga det massresande som inträffar vid fastemånaden ramadans slut när tiotals miljoner indoneser reser till sin hembygd för att fira eid al-fitr. Den stora högtiden inträffar i år i mitten av maj. Det hårt coronadrabbade Indonesien genomför en landsomfattande vaccineringskampanj mot covid-19 och vill undvika de folksamlingar vid flygplatser, tågstationer och busstationer som vanligtvis uppstår inför och efter eid al-fitr. Indonesien har ambitionen att vaccinera 181 miljoner av de 270 miljoner invånarna inom ett år. Indonesien har haft närmare 1,5 miljoner bekräftade fall av covid-19 och fler än 40 000 dödsfall med virussjukdomen. Mörkertalet antas vara stort då provtagningen är begränsad.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0