Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • Maj

  • Hundratusentals soldater sätts in

   Regeringen beordrar ut 340 000 soldater som ska hantera dem som bryter grovt mot reglerna om social distansering. Soldaterna placeras ut i drygt ett 20-tal städer, bland annat Jakarta. De ska se till att människor bär munskydd och håller tillräckligt avstånd från varandra för att bromsa spridningen av coronaviruset.

  • April

  • Båt- och flygtrafik förbjuds

   All passagerartrafik till sjöss och via flyg förbjuds fram till den 1 juni. Förbudet införs på första dagen av ramadan och har som syfte att minska det omfattande resande som sker i Indonesien när miljontals människor ska besöka sin hemort och släkt under id-ul-fitr, den högtid som avslutar fastemånaden.

  • Jakarta sätts i karantän

   President Widodo beslutar att kraftigt begränsa aktiviteterna i Jakarta i ett försök att bromsa coronasmittans spridning. Huvudstadens gator patrulleras av poliser och soldater som försöker kontrollera att människor inte bryter mot de nya regler som införts, däribland ett förbud mot folksamlingar med fler än fem personer, förbud för restauranger att sälja mat på annat sätt än online och kraftigt neddragna allmänna transporter. Taxiservicen reduceras och stadsborna uppmanas stanna hemma. Gudstjänst- och religiösa samlingslokaler hålls stängda. Den som bryter mot reglerna kan straffas med böter eller fängelse i upp till ett år.

  • IS-troget par inför rätta för mordförsök på minister

   Rättegången inleds mot det äkta par med kopplingar till Islamiska staten (IS) som står åtalat för mordförsöket på säkerhetsminister Wiranto (se Oktober 2019). Paret riskerar dödsstraff om de befinns skyldiga till terroristbrott eller livstids fängelse om de döms för mordförsök. Paret attackerade ministern med kniv. Han fick skador i buken men överlevde överfallet. De åtalade uppges vara medlemmar av den inhemska IS-trogna gruppen Jad (Jamaah Ansharut Daulah). Jad har legat bakom en rad terrordåd i Indonesien, bland annat självmordsbombningar mot kyrkor i Surabaya 2018 då drygt ett 10-tal människor fick sätta livet till. I Indonesien finns kanske mellan 10 och 15 IS-trogna grupper.

  • Mars

  • Undantagstillstånd i hela landet

   President Widodo inför undantagstillstånd i hela Indonesien i ett försök att bromsa spridningen av coronapandemin. Många röster höjs för att Indonesien även ska sätta sina storstäder i karantän, med utegångsförbud och avspärrningar, men detta säger Widodo nej till. Jakartas guvernör vädjar om att megastaden ska isoleras, men presidenten avvisar detta. I Jakarta med omnejd bor ungefär 30 miljoner människor. Widodo manar till social distansering och säger att ett stödpaket på 1,5 miljarder dollar satsas på bidrag och sociala åtgärder till fattiga hushåll. När besluten fattas har Indonesien 1 528 bekräftade fall av coronasmittade invånare och 136 dödsfall i covid-19.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0