Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

 • 2022

  • December

  • Äktenskapsbrott blir olagligt

   Parlamentet röstar för ett lagpaket som bland annat gör äktenskapsbrott olagligt och straffbart med upp till ett år. Det blir också olagligt för ogifta par att bo tillsammans. Det blir även förbjudet att förolämpa presidenten samt att kritisera statsideologin pancasila. Det blir heller inte tillåtet att avsäga sig en religion eller övertala någon att bli icke troende. Lagen träder i kraft först om tre år och gäller såväl indonesiska som utländska medborgare. Människorättsgrupper betecknar lagen som en katastrof för de mänskliga rättigheterna. På provinsnivå finns redan liknande strikta lagar för mellanmänskliga relationer. I provinsen Aceh kan man till exempel straffas för en träff med någon av motsatt kön som man inte är gift med. Det är främst konservativa muslimska grupperingar som pressat för att dessa lagar ska antas.

  • November

  • Slavarbetare torterade till döds

   Fyra indoneser döms till 19 månaders fängelse vardera för att ha torterat två människor till döds på norra Sumatra. Offren hade utnyttjats som slavarbetare på en palmoljeplantage som förser internationella bolag som Nestlé och Unilever med olja. Slavarbetarna satt inlåsta i burar när de avled av skador de fått av tortyren. Runt ett 60-tal människor satt inburade på liknande sätt vid polisens tillslag. De flesta var drogmissbrukande män. Plantagen ägs av en lokalpolitiker. Enligt människorättsorganisationer arbetar en stor mängd människor under slavliknande förhållanden på Indonesiens palmoljeplantager och inom fiskindustrin.

  • Rika länder hjälper Indonesien att bli fritt från kol

   Indonesien undertecknar ett avtal med USA, Kanada, Japan och sex EU-länder om att dessa länder ska hjälpa Indonesien att fasa ut användandet av kol och nå noll utsläpp av växthusgaser till 2050, ett årtionde tidigare än planerat. Länderna lovar minst 20 miljarder dollar i stöd. Avtalet ingås på Bali i samband med att G20-länderna håller ett toppmöte där. Indonesien förbinder sig att nästan fördubbla andelen förnybar energiproduktion till 2030. Pengarna ska utbetalas under en period om tre till fem år. Inför G20-mötet meddelar Brasilien, Kongo-Kinshasa och Indonesien att de ska samarbeta för att rädda regnskogen. Tillsammans har de tre länderna över hälften av all tropisk regnskog på jordklotet.

  • September

  • Bränslepriserna höjs markant

   Regeringen höjer bränslepriserna med 30 procent. Det är åtta år sedan regeringen fattade beslut om en liknande höjning. Prisökningarna på bensin, diesel med mera leder till demonstrationer runt om i landet.

  • Augusti

  • Självständighetsdagen firas i den framtida huvudstaden

   Det officiella firandet av Indonesiens självständighetsdag hålls detta år i landets blivande huvudstad Nusantara (övärld på indonesiska) som byggs i regnskogen på Borneo. Den nya huvudstaden är ett av president Widodos favoritprojekt och ska ersätta den sjunkande Jakarta som plågas av översvämningar, trafikstockningar och svårt förorenad luft. På vissa håll sjunker Jakarta med 25 cm årligen. I Jakarta med förstäder bor ungefär 30 miljoner människor. Miljöaktivister varnar dock för att exploateringen av regnskogen på Borneo utgör ett hot mot den biologiska mångfalden, särskilt utsatta är orangutanger och näsapor. Nusantara ska invigas ungefär när Widodos sista mandatperiod löper ut 2024.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0