Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • Juli

  • Två JI-ledare fängslas

   De två högsta ledarna för den al-Qaida-trogna terroristgruppen Jemaah islamiah (JI) döms till sju respektive 6,5 års fängelse vid en domstol i Jakarta. Para Wijayanto och Budi Trikaryanto döms för att ha rekryterat al-Qaidasoldater till kriget i Syrien mellan 2012 och 2018, samt för medlemskap i den sedan 2008 förbjudna gruppen. JI ligger bakom en rad större terrordåd i Indonesien, varav det värsta genomfördes på Bali i oktober 2002, då över 200 människor dödades i tre samordnade sprängattentat mot turistorter.

  • Fängelse för syraattack mot korruptionsutredare

   Två poliser döms till två respektive 1,5 års fängelse för att ha utfört en syraattack 2017 mot en högt uppsatt utredare vid den indonesiska myndigheten för korruptionsbekämpning. Novel Baswedan förlorade synen på ena ögat i överfallet som väckte stor folklig vrede i det svårt korruptionsdrabbade landet. Indonesiens korruptionsbekämpande myndighet har ett gott anseende och har avslöjat flera korruptionshärvor på hög nivå i samhället. På så sätt har utredarna sannolikt skaffat sig många inflytelserika fiender. Flera personer, däribland Baswedan själv, anser att domarna är för lindriga och att alla bevis i fallet inte lagts fram.

  • Juni

  • Ex-minister döms till fängelse för mutbrott

   Imam Nahrawi, före detta idrottsminister, döms till sju års fängelse för mutbrott. Nahrawi fälls vid en särskild korruptionsdomstol i Jakarta för att ha tagit emot 800 000 dollar i mutor. Den tidigare ministern får inte inneha ett offentlig uppdrag under de närmaste fyra åren och han måste också betala tillbaka 1,3 miljoner dollar inom en månad. Annars ska hans privata egendom auktioneras ut. Nahrawi avgick som idrottsminister 2019 när han delgavs misstanke om mutbrott.

  • Fängelse för mordförsök på minister

   Det äkta par som åtalats för mordförsöket på dåvarande säkerhetsminister Wiranto (se Oktober 2019) döms till långa fängelsestraff för terrorism. Mannen döms till tolv års fängelse medan hustrun får nio år. Åklagaren hade yrkat på 16 respektive tolv år. Enligt domen tillhör paret den lokala terroristgruppen Jad (Jamaah Anshurat Daulah) med kopplingar till Islamiska staten (IS). Mannen attackerade och knivhögg Wiranto när ministern steg ut ur sitt fordon i en ort på Java.

  • Jakarta öppnas stegvis upp

   Guvernören i Jakarta meddelar att huvudstaden stegvis ska öppnas upp igen, efter nedstängningen på grund av coronapandemin. Öppnandet inleds med att stadens moskéer, kyrkor och andra gudstjänstlokaler öppnar dörrarna. Inom de närmaste veckorna ska även kontor, restauranger, gallerior och turistattraktioner få lov att starta sina verksamheter igen.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0