Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2019

  • Maj

  • Kravaller i Jakarta

   Tusentals anhängare till den besegrade presidentkandidaten Prabowo Subianto går ut i fredliga demonstrationer i Jakarta i protest mot Joko Widodos valseger. Under kvällen blir protestaktionerna våldsamma, bilar bränns och polisen attackeras med smällare. Eftersom Subianto tidigare varnat för upplopp om Widodo förklaras som segrare har omkring 30 000 kravallpoliser kallats ut på huvudstadens gator, och de möter nu demonstranterna med tårgas. Enligt Jakartas guvernör dödas sex människor och runt 200 skadas. Polisen kan inte bekräfta uppgifterna och det är inte heller känt hur personerna dog.

  • President Widodo omvald

   President Widodo sitter kvar i ytterligare en mandatperiod. Det står klart när valmyndigheten redovisar det officiella resultatet av presidentvalet som hölls den 17 april. Widodo får 55,5 procent av rösterna mot 44,5 procent för Prabowo Subianto. Widodos starkaste fästen är Bali och Östra Java medan Prabowo Subianto får flest röster i de konservativa provinserna Aceh och Västra Java. Prabowo Subianto överklagar valresultatet som han anser bygger på valfusk.

  • Planer för ny huvudstad

   Widodo-regeringen överväger att flytta huvudstaden från Jakarta, som har stora problem med trängsel, föroreningar, trafikkaos och att marknivån sjunker. Det är inte klart var den nya huvudstaden i så fall skulle ligga.

  • April

  • Små förändringar i parlamentet

   Resultatet av parlamentsvalet visar på små förändringar jämfört med valet 2014. PDI-P förblir störst, följt av Golkar och Gerindra. Golkar backar något medan PDI-P och Gerindra ökar lite grann. DP backar också, liksom muslimska PPP. Muslimska PKB och PKS ökar. PAN går något bakåt medan Nasdem-partiet ökar rejält. Hanura åker ur underhuset.

  • Indonesien går till val

   Indonesien håller för första gången president- och parlamentsval samma dag. Val genomförs också till guvernörs- och borgmästarposter samt till provinsregeringar och lokala församlingar. Hela 193 miljoner röstberättigade kan välja bland sammantaget 245 000 kandidater. Det tar minst en månad att sammanställa det offentliga resultatet, då allt från kanoter till elefanter ska användas för att samla ihop röstsedlarna i de mest isolerade distrikten. I det viktiga presidentvalet möts, liksom i valet 2014, president Widodo och den pensionerade generalen Prabowo Subianto. I opinionsmätningarna har Widodo en klar ledning. Prabowo Subianto anklagar valmyndigheten för massivt och systematiskt valfusk till förmån för Widodo. Valmyndigheten medger att den enorma valprocessen har en del brister, främst i distribueringen av valmaterial, men den avvisar alla anklagelser om fusk.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0