Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2021

  • Januari

  • Massvaccinering mot covid-19 inleds

   Massvaccinering mot covid-19 inleds med att president Widodo får första sprutan. 59-åringen vaccineras i residenset i Jakarta, vilket visas på TV för att uppmuntra indoneserna att också vaccinera sig mot virussjukdomen. Även hälsoministern samt en rad höga statstjänstemän, företagsledare och religiösa ledare får sin första spruta. Vaccinet har utvecklats av kinesiska Sinovac och bedöms ha en effektivitet på drygt 63 procent. Indonesien har skrivit vaccinavtal med flera kinesiska läkemedelsbolag men också med AstraZeneca och Pfizer. Under vaccineringskampanjen ska närmare 182 miljoner människor få vaccin inom 15 månader. Först ut är sjukvårdspersonal och andra riskgrupper. Indonesien har haft närmare 850 000 bekräftade fall av covid-19 och knappt 25 000 dödsfall i virussjukdomen. Testningen går dock långsamt och mörkertalet tros vara högt.

  • Extremistgruppen JI:s andlige ledare frigiven

   Den konservativa muslimska ledaren Abu Bakar Baasyir släpps ut ur fängelset i förtid. Baasyir har utpekats som den militanta al-Qaidatrogna gruppen JI:s andliga ledare och har kopplats till en rad grova terrordåd, däribland Balidåden 2002 (se Militant islamism). Senast dömdes han till 15 års fängelse 2011 för att ha finansierat träningsläger för militanta islamistkrigare i Acehprovinsen. Straffet kortades senare på grund av fångens höga ålder och ett gott uppförande. Baasyir är vid frigivandet 82 år gammal och ska genomgå ett program för avradikalisering.

 • 2020

  • December

  • Militanta FPI förbjuds verka

   Den ultraortodoxa muslimska gruppen Fronten till islams försvar (FPI) förbjuds att använda sitt namn offentligt och att genomföra aktiviteter, meddelar säkerhetsminister Mahfud MD. I praktiken innebär det att den militanta gruppen förbjuds. FPI har blivit omskriven för sina attacker mot "omoraliska" barer och nattklubbar som serverar alkohol samt för sin aktiva roll i avsättandet av Jakartas kristne borgmästare 2016. FPI har också attackerat medlemmar av muslimska samfund som de betraktar som "avvikande". Under coronapandemin har gruppens ledare Rizieq Shihab satts i polisförvar för överträdelser av restriktionerna sedan han samlat stora folkmassor till bön.

  • FPI-ledaren sätts i polisförvar

   Rizieq Shihab, ledare för den ultrakonservativa Fronten till islams försvar (FPI), sätts i förvar i 20 dagar på grund av att han fortsatt att bryta mot coronarestriktionerna genom att samla tiotusentals människor till bönestunder i Jakarta. Shihab riskerar sex års fängelse om han åtalas och fälls för brott mot restriktionerna.

  • Indonesien håller regionval

   Fler än 100 miljoner röstberättigade har möjlighet att delta i regionvalen, då 270 olika positioner ska tillsättas, däribland guvernörer och borgmästare. President Widodos äldste son Gibran Rakabuming Raka, 33 år, ställer upp i borgmästarvalet i Solo på Java, där Widodo själv inledde sin politiska karriär. Även Widodos svärson, vicepresidentens dotter och försvarsminister Prabowo Subiantos syskonbarn kandiderar till olika poster. Kritik framförs mot valmyndigheten för att valen genomförs trots att de riskerar att förvärra spridningen av coronaviruset som slagit hårt mot Indonesien. Valen skulle ursprungligen ha hållits i september men sköts då fram på grund av pandemin. Nu ska även covidsjuka på sjukhusen kunna rösta. Under valrörelsen har minst fem kandidater avlidit i covid-19 och över 1 000 valarbetare har testats positivt för coronaviruset. Sammanlagt har drygt 580 000 indoneser testats positivt för viruset och 18 000 har avlidit med konstaterad covid-19. Det officiella valresultatet väntas den 15 december.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0