Bangladesh
Foto: Wikimedia Commons/Micah Parker

Bangladesh

Bangladesh är ett av världens folktätaste länder. Den fattiga nationen trängs i ett stort deltalandskap med mäktiga floder som Ganges. Jorden är bördig men låglänt, och landet svämmas ofta över av monsunregn och härjas av cykloner och flodvågor. Demokratin är bräcklig men fungerar hjälpligt. Två kvinnor har länge avlöst varandra vid makten. Jordbruk och textilindustri dominerar ekonomin och beroendet av bistånd är stort.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Oktober

  • Massprotest mot Frankrike

   Tiotusentals människor i Dhaka deltar i en protestmarsch mot Frankrike sedan den franske presidenten Emmanuel Macron försvarat Muhammedkarikatyrerna. Macrons försvar av rätten att även driva med religion kom efter det att en fransk lärare mördats (fått sin hals avskuren) för att han visat Muhammedkarikatyrerna för sina elever. Demonstranterna i Dhaka eldade upp en docka föreställande Macron. Polisen upplöser marschen innan folkmassan når fram till den franska ambassaden, som är målet för manifestationen. Muhammedkarikatyrerna är för många muslimer ett uttryck för hädelse medan de i Frankrike kommit att bli en symbol för den sekulära staten och yttrandefriheten.

  • Dödsstraff införs för våldtäkt

   Regeringen inför dödsstraff för våldtäkt. Det sker sedan stora folkliga protester utbrutit till följd av en rad grova övergrepp som chockat många bangladeshier. Bland annat har en film, som visar hur en grupp män attackerar en kvinna, cirkulerat i sociala medier. I ett annat fall har medlemmar av det styrande Awamiförbundets ungdomsförbund åtalats för en gruppvåldtäkt. Regeringen har kritiserats från flera håll för passivitet inför det inträffade. Demonstranterna har krävt hårda straff för våldtäkt, snabbare rättegångar samt ett slut på den straffrihet som förövarna ofta åtnjuter. Tidigare var maximistraffet för våldtäkt livstids fängelse.

  • September

  • Textilexporten ökar

   Ett hopp om viss ekonomisk ljusning kan skönjas när den viktiga textilindustrin noterar en uppgång under augusti månad tack vare att exporten ökat med 50 procent. Textilindustrin är en grundpelare i Bangladeshs ekonomi. Landets textilexport krympte med 83 procent i april och drygt 50 procent i maj på grund av coronapandemin.

  • Juli

  • Hundratals rohingyer fast på ö

   Drygt 300 rohingyska flyktingar som placerats på ön Bhashan Char i Bengaliska viken får inte lov att lämna ölägret om de inte går med på att återvända till Myanmar varifrån de kommit, meddelar bangladeshiska myndigheter. Flyktingarna placerades på den ofta översvämmade ön i april sedan de gripits ombord på två båtar som försökte smuggla dem till Malaysia. FN och människorättsgrupper arbetar för att flyktingarna på ön ska få komma till något av lägren i Cox’s Bazar där andra rohingyska flyktingar bor. Bangladeshiska myndigheter säger att flyktingarna satts på ön för att skydda dem från coronapandemin men människorättsorganisationer säger att förhållandena på ön för dåliga. Det är ont om mat, vatten och läkemedel och rörelsefriheten är begränsad.

  • Maj

  • Landet öppnas upp igen

   Regeringen avslutar den nedstängning av landet som följde på coronapandemin. Trots att smittspridningen i Bangladesh snarast ökat återvänder nu miljontals människor till sina arbeten i folktäta städer med ofta överfulla transportsystem. I en befolkning på omkring 168 miljoner invånare har 47 151 bekräftade fall av coronasmitta registrerats och 650 dödsfall i covid-19 konstaterats.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0