Bangladesh
Bangladeshs parlamentsbyggnad ligger i huvudstaden Dhaka. Foto: Wikimedia Commons/Micah Parker

Bangladesh

Bangladesh är ett av världens folktätaste länder. Den fattiga nationen trängs i ett stort deltalandskap med mäktiga floder som Ganges. Jorden är bördig men låglänt, och landet svämmas ofta över av monsunregn och härjas av cykloner och flodvågor. Demokratin är bräcklig men fungerar hjälpligt. Två kvinnor har länge avlöst varandra vid makten. Jordbruk och textilindustri dominerar ekonomin och beroendet av bistånd är stort.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Nedstängning av landet

   All inrikes och utrikes flygtrafik stoppas i ett försök att bromsa den dramatiska spridningen av coronaviruset som sker i Bangladesh. Antalet bekräftade nya virusinfektioner har sjufaldigats på en månad. Även sjöfart, tågtrafik och busstransporter stoppas. Mängder av kontor och näringsverksamhet stängs, liksom butiker som inte säljer nödvändiga varor som mat och mediciner.

  • Mars

  • Femton döda i protester mot Modi

   Femton människor dödas under tre dagars våldsamma protester mot den indiske premiärministern Narendra Modis besök i Bangladesh under firandet av landets 50-årsdag som självständig nation. De flesta demonstranter är medlemmar av den radikala islamistgruppen hefazat-e-islam och dödas i sammandrabbningar med polis. Landets indiskkritiska opposition anklagar den hindunationalistiske Modi för att hetsa till våld mot Indiens muslimska minoritet.

  • Dödsdomar för mordförsök på Sheikh Hasina

   Fjorton militanta islamister från de bangladeshiska grupperna HuJI (Harkat ul Jihad al Islami) and JMB (Jamayetul Mujahideen Bangladesh) döms till döden för mordförsök på premiärminister Sheikh Hasina år 2000. Gärningsmännen placerade ut en sprängladdning vid en högskola där Hasina skulle hålla ett valmöte. Sprängladdningen upptäcktes dock och oskadliggjordes. Attentatet var ett av flera som riktades mot Hasina av militanta islamister som motsatte sig hennes ställningstagande att Bangladesh ska vara en sekulär stat. Sedan dess har en militär och polisiär offensiv mot militanta islamistgrupper lett till att över 100 jihadister dödats i polisräder och fler än 1 000 misstänkta militanta islamister har gripits.

  • Bangladesh får vaccinstöd av Världsbanken

   Bangladesh beviljas 500 miljoner dollar av Världsbanken som stöd till att vaccinera befolkningen mot covid-19. Världsbanken bidrar också med tekniskt stöd samt ökad kunskap om virussjukdomen och hur den ska bekämpas.

  • Februari

  • Protesterna i Dhaka växer

   Protesterna mot den regeringskritiske författaren Mushtaq Ahmeds död i ett fängelse i Dhaka fortsätter för tredje dagen i rad. Tiotals demonstranter skadas i sammandrabbningarna med kravallpolis, som använder batonger och tårgas. Många av demonstranterna uppges vara anhängare av oppositionspartiet BNP. Protesterna vidgas till att gälla regeringens hantering av kritiska skribenter, författare och människorättsaktivister i allmänhet. De kräver att den kontroversiella lagen om digital säkerhet avskaffas, något som premiärminister Hasina snabbt avvisar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0