Bangladesh
Bangladeshs parlamentsbyggnad ligger i huvudstaden Dhaka. Foto: Wikimedia Commons/Micah Parker

Bangladesh

Bangladesh är ett av världens folktätaste länder. Den fattiga nationen trängs i ett stort deltalandskap med mäktiga floder som Ganges. Jorden är bördig men låglänt, och landet svämmas ofta över av monsunregn och härjas av cykloner och flodvågor. Demokratin är bräcklig men fungerar hjälpligt. Två kvinnor har länge avlöst varandra vid makten. Jordbruk och textilindustri dominerar ekonomin och beroendet av bistånd är stort.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • December

  • Tjugo studenter döms till döden för politiskt mord

   Tjugo studenter vid ett elituniversitet döms till döden för det brutala mordet 2019 på en 21-årig man som kritiserat premiärminister Sheikh Hasina i ett inlägg på Facebook för ett vattendelningsavtal med Indien. 21-åringens döda kropp hittades svårt misshandlad i hans studentrum, bara några timmar efter det att han publicerat inlägget. Under rättegången framgick det att han misshandlats till döds av 25 medlemmar av det regerande Awamiförbundets ungdomsförbund. Fem andra gärningsmän döms till livstids fängelse. De dödsdömda var mellan 20 och 22 år när mordet begicks. Dödsstraff utdöms ofta i Bangladesh, där hundratals dödsdömda sitter fängslade.

  • Oktober

  • Våldsvåg mot hinduer

   Ett inlägg i sociala medier, där en koran påstås bli vanhelgad i ett hindutempel i Chittagong, sprids snabbt och orsakar en våldsvåg mot landets hinduiska minoritet. Någon vecka senare har ett tiotal hinduer dödats av upprörda muslimska folkmassor runt om i Bangladesh, i synnerhet i städerna Comilla och Rangpur samt i Dhaka. Hinduiska hem, butiker, restauranger och tempel vandaliseras eller sätts i brand. Den 19 oktober beordrar premiärminister Sheikh Hasina polisen att gripa dem som ligger bakom våldet. Omkring 450 människor grips för inblandning i attackerna.

  • Massflytten av rohingyer till flyktingön fortgår

   Bangladesh planerar att sända ytterligare över 80 000 rohingyska flyktingar till ön Bhashan Char i Bengaliska viken, utöver de cirka 19 000 rohingyer som myndigheterna redan skickat dit från lägren kring Cox's Bazar. Flytten ska ske mellan november 2021 och februari 2022 då vädret är stabilare ute till havs. Regeringen har satsat omkring 350 miljoner dollar på att bygga hus till flyktingarna ute på ön, men människorättsorganisationer har kritiserat bygget eftersom Bhashan Char ligger sex mil ut i havet och är mycket utsatt för hårt väder och cykloner. Runt 850 000 rohingyer trängs i lägren kring Cox's Bazar. De flesta av dem flydde från Myanmar under en militäroffensiv där 2017. FN bistår Bangladesh med humanitär hjälp till flyktingarna samt övervakar deras livsvillkor på ön.

  • September

  • Landets skolor öppnar igen

   Eleverna återgår till skolorna efter ett beslut från regeringen. En rapport från FN:s barnfond Unicef visar att tillgången till undervisning blivit mer ojämlik under pandemin, då många fattiga barn inte har tillgång till mobiler eller till bra internetuppkoppling och därmed inte kunnat följa undervisningen på distans.

  • Augusti

  • Nationella nedstängningen avbryts

   Bangladesh lättar på coronarestriktionerna trots en omfattande smittspridning i samhället. Banker, butiker och köpcentra får lov att öppna igen. Bussar och tåg ska operera på halv kapacitet. Orsaken till lättnaderna är ekonomisk. En studie visar att minst 24,5 miljoner invånare har blivit fattiga på grund av pandemin.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0