Bangladesh
Foto: Wikimedia Commons/Micah Parker

Bangladesh

Bangladesh är ett av världens folktätaste länder. Den fattiga nationen trängs i ett stort deltalandskap med mäktiga floder som Ganges. Jorden är bördig men låglänt, och landet svämmas ofta över av monsunregn och härjas av cykloner och flodvågor. Demokratin är bräcklig men fungerar hjälpligt. Två kvinnor har länge avlöst varandra vid makten. Jordbruk och textilindustri dominerar ekonomin och beroendet av bistånd är stort.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Textilexporten ökar

   Ett hopp om viss ekonomisk ljusning kan skönjas när den viktiga textilindustrin noterar en uppgång under augusti månad tack vare att exporten ökat med 50 procent. Textilindustrin är en grundpelare i Bangladeshs ekonomi. Landets textilexport krympte med 83 procent i april och drygt 50 procent i maj på grund av coronapandemin.

  • Juli

  • Hundratals rohingyer fast på ö

   Drygt 300 rohingyska flyktingar som placerats på ön Bhashan Char i Bengaliska viken får inte lov att lämna ölägret om de inte går med på att återvända till Myanmar varifrån de kommit, meddelar bangladeshiska myndigheter. Flyktingarna placerades på den ofta översvämmade ön i april sedan de gripits ombord på två båtar som försökte smuggla dem till Malaysia. FN och människorättsgrupper arbetar för att flyktingarna på ön ska få komma till något av lägren i Cox’s Bazar där andra rohingyska flyktingar bor. Bangladeshiska myndigheter säger att flyktingarna satts på ön för att skydda dem från coronapandemin men människorättsorganisationer säger att förhållandena på ön för dåliga. Det är ont om mat, vatten och läkemedel och rörelsefriheten är begränsad.

  • Maj

  • Landet öppnas upp igen

   Regeringen avslutar den nedstängning av landet som följde på coronapandemin. Trots att smittspridningen i Bangladesh snarast ökat återvänder nu miljontals människor till sina arbeten i folktäta städer med ofta överfulla transportsystem. I en befolkning på omkring 168 miljoner invånare har 47 151 bekräftade fall av coronasmitta registrerats och 650 dödsfall i covid-19 konstaterats.

  • Nödlån från IMF

   IMF beviljar ett nödlån på 732 miljoner dollar till Bangladesh. Coronapandemin har lett till kraftigt minskade inkomster från remitteringar och från textilindustrin, samtidigt som statens kostnader för sjukvård samt utdelning av mat och kontantbidrag till fattiga hushåll har ökat snabbt.

  • April

  • Textilfabriker öppnas igen

   Drygt 500 textilfabriker sätter igång sin produktion efter en månads uppehåll på grund av coronapandemin. De anställda i fabrikerna får striktare regler än vanligt för skyddsutrustning och säkerhet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0