Bangladesh
Foto: Wikimedia Commons/Micah Parker

Bangladesh

Bangladesh är ett av världens folktätaste länder. Den fattiga nationen trängs i ett stort deltalandskap med mäktiga floder som Ganges. Jorden är bördig men låglänt, och landet svämmas ofta över av monsunregn och härjas av cykloner och flodvågor. Demokratin är bräcklig men fungerar hjälpligt. Två kvinnor har länge avlöst varandra vid makten. Jordbruk och textilindustri dominerar ekonomin och beroendet av bistånd är stort.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Maj

  • Landet öppnas upp igen

   Regeringen avslutar den nedstängning av landet som följde på coronapandemin. Trots att smittspridningen i Bangladesh snarast ökat återvänder nu miljontals människor till sina arbeten i folktäta städer med ofta överfulla transportsystem. I en befolkning på omkring 168 miljoner invånare har 47 151 bekräftade fall av coronasmitta registrerats och 650 dödsfall i covid-19 konstaterats.

  • Nödlån från IMF

   IMF beviljar ett nödlån på 732 miljoner dollar till Bangladesh. Coronapandemin har lett till kraftigt minskade inkomster från remitteringar och från textilindustrin, samtidigt som statens kostnader för sjukvård samt utdelning av mat och kontantbidrag till fattiga hushåll har ökat snabbt.

  • April

  • Textilfabriker öppnas igen

   Drygt 500 textilfabriker sätter igång sin produktion efter en månads uppehåll på grund av coronapandemin. De anställda i fabrikerna får striktare regler än vanligt för skyddsutrustning och säkerhet.

  • Sheikh Hasinas fars mördare hängs

   Abdul Majed, ett militärbefäl som 1998 i sin frånvaro dömdes till döden för mordet på Bangladeshs landsfader Sheikh Mujibur Rahman, avrättas genom hängning i ett fängelse utanför Dhaka. Majed greps en vecka tidigare i Dhaka efter att ha varit på flykt i närmare 25 år. Sheikh Mujibur Rahman, som var far till premiärminister Sheikh Hasina, mördades tillsammans med större delen av sin familj i samband med en militärkupp den 15 augusti 1975. Hasina och hennes syster befann sig i Europa när morden begicks. Majed tros ha flytt till Indien 1996 men återvände till Bangladesh i mars 2020.

  • Cox's Bazar isoleras

   Myndigheterna beslutar att helt isolera distriktet Cox’s Bazar, där över en miljon rohingyska flyktingar från Myanmar lever i stora läger. Åtgärden är en av flera som görs för att försöka bromsa spridningen av det nya coronaviruset, som orsakat en pandemi. Smittskyddsexperter har varnat för att smittan kan spridas snabbt i de överfulla flyktinglägren där avlopp saknas och en god hygien är svår att upprätthålla. Beslutet innebär att ingen får lämna lägren och ingen får ta sig dit. Förbudet gäller även för 80 procent av hjälparbetarna. Endast transporter med mat och mediciner släpps in. Förutom isoleringen av flyktinglägren råder undantagstillstånd och nattligt utegångsförbud i Bangladesh på grund av pandemin.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0