Bangladesh
Foto: Wikimedia Commons/Micah Parker

Bangladesh

Bangladesh är ett av världens folktätaste länder. Den fattiga nationen trängs i ett stort deltalandskap med mäktiga floder som Ganges. Jorden är bördig men låglänt, och landet svämmas ofta över av monsunregn och härjas av cykloner och flodvågor. Demokratin är bräcklig men fungerar hjälpligt. Två kvinnor har länge avlöst varandra vid makten. Jordbruk och textilindustri dominerar ekonomin och beroendet av bistånd är stort.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Protesterna i Dhaka växer

   Protesterna mot den regeringskritiske författaren Mushtaq Ahmeds död i ett fängelse i Dhaka fortsätter för tredje dagen i rad. Tiotals demonstranter skadas i sammandrabbningarna med kravallpolis, som använder batonger och tårgas. Många av demonstranterna uppges vara anhängare av oppositionspartiet BNP. Protesterna vidgas till att gälla regeringens hantering av kritiska skribenter, författare och människorättsaktivister i allmänhet. De kräver att den kontroversiella lagen om digital säkerhet avskaffas, något som premiärminister Hasina snabbt avvisar.

  • Protester efter dödsfall i fängelse

   Studenter och kravallpolis drabbar samman utanför universitetet i Dhaka sedan studenterna inlett protestaktioner mot att en känd författare och regeringskritiker, Mushtaq Ahmed, plötsligt och oväntat avlidit kvällen innan i högsäkerhetsfängelset Kashimpur utanför Dhaka. Ett 20-tal poliser och ett okänt antal studenter skadas i de våldsamma sammandrabbningarna. Enligt medieuppgifter möter polisen protestmarschen med batonger och tårgas. Ahmed greps i maj 2020 i enlighet med en omstridd lag om digital säkerhet, som kritiker anser hotar yttrandefriheten i Bangladesh. 53-åringen hade kritiserat regeringens sätt att hantera coronapandemin. Han dömdes för ryktesspridning och antistatlig verksamhet på Facebook.

  • Tusentals nya flyktingar till Bhashan Char

   Ytterligare 3 000 rohingyska flyktingar från Myanmar flyttas mellan 15 och 16 februari från lägren kring Cox's Bazar till ön Bhashan Char i Bengaliska viken. Sammanlagt har drygt 10 000 rohingyer flyttats till ön trots kritik från människorättsaktivister mot levnadsförhållandena där. Enligt bangladeshiska myndigheter flyttar rohingyerna frivilligt. Myndigheterna anser dessutom att livsvillkoren i lägren i sydöst är betydligt sämre. Där lever närmare en miljon flyktingar på en liten yta och våldet mellan olika narkotikaligor i lägren har ökat på senare tid. FN deltar inte i omflyttningen till Bhashan Char.

  • Fem dödsdomar för mordet på Avijit Roy

   Fem islamistiska extremister döms till döden för mordet på den bangladeshisk-amerikanske författaren och människorättsaktivisten Avijit Roy i Dhaka för sex år sedan (se Februari 2015). En sjätte åtalad döms till livstids fängelse. Två gärningsmän döms i sin frånvaro, däribland den avskedade arméofficeraren Syed Ziaul Haque, som ledde den extrema gruppen Ansarullah Bangla Team (även kallad Ansar al Islam). Gruppen låg bakom en mord- och terrorvåg som mellan 2013 och 2016 riktades mot personer som förespråkade ett icke-religiöst samhälle. Roy höggs till döds med machete av gärningsmännen utanför en bokmässa i huvudstaden. På sin egen sajt Mukto-Mona förespråkade Roy ett sekulärt Bangladesh och framförde kritik mot religiös fundamentalism. Tidigare har åtta islamistiska extremister dömts till döden för mordet på den förläggare som bland annat publicerade Roys böcker.

  • Januari

  • Bangladesh och Myanmar diskuterar flyktingkrisen

   För första gången på ett år återupptar företrädare för Bangladesh och Myanmar planerna på att återföra rohingyiska flyktingar i Bangladesh till Myanmar, varifrån de flytt undan militären. Målsättningen är att inleda repatrieringen under våren 2021. Flyktingarna har motsatt sig tidigare försök till återflytt på grund av bristande säkerhet i hemlandet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0