Bangladesh
Foto: Wikimedia Commons/Micah Parker

Bangladesh

Bangladesh är ett av världens folktätaste länder. Den fattiga nationen trängs i ett stort deltalandskap med mäktiga floder som Ganges. Jorden är bördig men låglänt, och landet svämmas ofta över av monsunregn och härjas av cykloner och flodvågor. Demokratin är bräcklig men fungerar hjälpligt. Två kvinnor har länge avlöst varandra vid makten. Jordbruk och textilindustri dominerar ekonomin och beroendet av bistånd är stort.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Rohingysk grupp tvingas stänga

   Bangladeshiska myndigheter beordrar den rohingyska människorättsgruppen ARSPH (Arakan Rohingya Society for Peace and Human Rights) att stänga sina lokaler och upphöra med sin verksamhet. ARSPH bildades 2017 för att samla vittnesmål i syfte att styrka anklagelserna om folkmord på rohingyer i Rakhine 2017. Gruppen blev också omtalad när den engagerade 200 000 rohingyska flyktingar i lägren i Bangladesh i en marsch för att uppmärksamma tvåårsdagen av utdrivningen ur Myanmar. Gruppens verksamhet har dock skapat stor oro bland bangladeshier som bor i närheten av lägren, vilket är skälet till att myndigheterna nu stoppar ARSPH:s aktiviteter.

  • November

  • Sju döms till döden för terrordåd mot kafé 2016

   Sju militanta islamister döms till döden för terroristdådet på Holey Artisan Café i Dhaka, vilket krävde 22 människors liv (se Juli 2016). Arton av dödsoffren var utländska medborgare, flertalet italienare och japaner. En åttonde åtalad frias av domstolen, som slår fast att syftet med attentatet var att destabilsera landet och omvandla det till en islamistisk stat. Gärningsmännen uppges tillhöra den förbjudna bangladeshiska islamistgruppen JMB (Jamaat-ul-Mujahedin Bangladesh).

  • Oktober

  • Flicka bränns levande, sexton döms till döden

   Sexton människor döms till döden för att ha bränt en tonårsflicka till döds sedan hon vägrat ta tillbaka anklagelser om sexuella trakasserier som hon riktat mot sin rektor. Gärningsmännen dränkte flickan i bensin och satte därefter fyr på henne. Bland de dödsdömda finns rektorn som enligt domstolen i kuststaden Feni beordrade mordet. Bland de dödsdömda finns även medlemmar av regeringspartiet Awamiförbundet samt elever från flickans skola, däribland två andra flickor.

  • Augusti

  • Rohingyer markerar "folkmordsdagen"

   Mellan 100 000 och 200 000 rohingyer (uppgifterna i medierna varierar) samlas i ett av flyktinglägren i sydöstra Bangladesh för att uppmärksamma tvåårsdagen av vad de kallar "folkmordsdagen", det vill säga starten på folkgruppens massflykt ut ur Myanmar i augusti 2017 (se även Myanmar, Rohingyernas situation). En företrädare för folkgruppen säger att de inte kommer att återvända till hemlandet förrän myanmariska myndigheter lyssnar på deras krav: myanmariskt medborgarskap, en trygg tillvaro i hemlandet, samt rätt att återvända till sina gamla byar och inte i interneringsläger för flyktingar.

  • Repatriering av rohingyer misslyckas igen

   Ett andra försök att få rohingyska flyktingar i Bangladesh att frivilligt flytta tillbaka till hemlandet Myanmar misslyckas när inte en enda flykting dyker upp vid de bussar och lastbilar som Bangladesh ställt till förfogande för återresan. (Ett första misslyckat försök avbröts i november 2018.) Flyktingarna uppger att de inte vill återvända till Myanmar så länge deras säkerhet inte kan garanteras där. De statslösa rohingyerna vill också ha garantier för att de ska få ett myanmariskt medborgarskap när de lämnar Bangladesh.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0