Bangladesh
Foto: Wikimedia Commons/Micah Parker

Bangladesh

Bangladesh är ett av världens folktätaste länder. Den fattiga nationen trängs i ett stort deltalandskap med mäktiga floder som Ganges. Jorden är bördig men låglänt, och landet svämmas ofta över av monsunregn och härjas av cykloner och flodvågor. Demokratin är bräcklig men fungerar hjälpligt. Två kvinnor har länge avlöst varandra vid makten. Jordbruk och textilindustri dominerar ekonomin och beroendet av bistånd är stort.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Nästan 2 000 BNP-anhängare gripna

   När valrörelsen inleds inför parlamentsvalet den 30 december har BNP ännu inte presenterat sin premiärministerkandidat. Partiföreträdare säger att närmare 2 000 anhängare har gripits sedan valet utlystes i november, däribland elva personer som kandiderar för BNP. Polisen säger att samtliga gripna hade en arresteringsorder mot sig redan innan valet utlystes. Premiärminister Hasina har inte upplöst parlamentet inför valet eller låtit en oberoende övergångsregering ta över, vilket oppositionen krävt.

  • November

  • Tvångsflytt av rohingyer uteblir

   Myanmars och Bangladeshs gemensamma planer på att tvinga ett antal rohingyska flyktingar i Bangladesh att återvända till Myanmar stoppas av den bangladeshiska regeringen efter kritik från omvärlden. Inte heller väljer någon enda rohingyer att frivilligt flytta tillbaka. FN och en rad människorättsorganisationer har varnat för att säkerhetsläget i den myanmariska delstaten Rakhine fortfarande är alltför osäkert för flyktingarna. Hundratals rohingyska flyktingar protesterar mot repatrieringsavtalet (se November 2017).

  • Parlamentsvalet skjuts fram en vecka

   Myndigheterna skjuter fram parlamentsvalet en vecka till den 30 december 2018, efter klagomål från oppositionen om en alltför kort valrörelse.

  • BNP ställer upp i valet

   BNP meddelar att det inte bojkottar parlamentsvalet den 23 december, trots att partiet uttryckt tvivel på att valet kommer att bli demokratiskt. Det islamistiska Jamaat-e-islami är förbjudet att delta i valet. Flera av dess ledare kommer sannolikt att kandidera för BNP istället.

  • Parlamentsval i december

   Valmyndigheterna meddelar att parlamentsval ska hållas den 23 december 2018. Några timmar innan tillkännagivandet förs oppositionsledaren Khaleda Zia från sjukhuset där hon vistats en månad tillbaka till fängelset där hon avtjänar ett tioårigt straff för korruption och sju år för maktmissbruk.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0