Bangladesh
Foto: Wikimedia Commons/Micah Parker

Bangladesh

Bangladesh är ett av världens folktätaste länder. Den fattiga nationen trängs i ett stort deltalandskap med mäktiga floder som Ganges. Jorden är bördig men låglänt, och landet svämmas ofta över av monsunregn och härjas av cykloner och flodvågor. Demokratin är bräcklig men fungerar hjälpligt. Två kvinnor har länge avlöst varandra vid makten. Jordbruk och textilindustri dominerar ekonomin och beroendet av bistånd är stort.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Fem oppositionella döms till döden

   Bangladeshs hårt kritiserade krigsförbrytartribunal (ICT) dömer fem män med kopplingar till oppositionspartier till döden i deras frånvaro. Männen ska ha gjort sig skyldiga till mord, bortföranden, plundring, mordbrand och våldtäkt under inbördeskriget 1971. Fyra av de dömda har band till Jamaat-e-islami och en till BNP. ICT har kritiserats av människorättsorganisationer för att i huvudsak döma oppositionella politiker samt för att inte leva upp till internationell standard.

  • Februari

  • Stopp för flyktingar från Myanmar

   Bangladesh meddelar FN:s säkerhetsråd att landet inte längre har möjlighet att ta emot fler flyktingar från Myanmar. 2017 flydde omkring 740 000 rohingyer undan förföljelse i den myanmariska delstaten Rakhine och lever sedan dess i flyktingläger i Bangladesh. Ett avtal om återflyttning har gått i stå, bland annat för att FN anser att det inte är säkert för rohingyerna att återvända till Rakhine ännu. Bangladesh vädjar till FN att agera "beslutsamt" i denna fråga.

  • Ny flyktingström från Myanmar

   Bangladesh kallar till sig Myanmars ambassadör i landet och protesterar mot att en ny flyktingvåg håller på att skapas när tusentals invånare i Rakhine flyr till Bangladesh undan nya de striderna. Bangladeshiska myndigheter varnar för att flyktingar åter köar vid gränsen. FN uppskattar att runt 5 200 buddistiska arakaneser har flytt till grannlandet.

  • Bangladeshiska minröjare till Saudiarabien

   Vid ett besök i Saudiarabien tillkännager Bangladeshs arméchef att hans land ska sända 1 800 soldater till Saudiarabien för att röja minor vid gränsen till Jemen.

  • Januari

  • Tusentals strejkande avskedas

   Nästan 5 000 textilarbetare avskedas efter att ha strejkat för högre lön i flera dagar. De strejkande arbetar på fabriker som stickar kläder till internationella klädföretag som H&M och Walmart. Polisen säger att de arbetare som avskedats har gjort sig skyldiga till plundring och vandalism. I Ashulia, en industristad utanför Dhaka, dödas en arbetare och drygt 50 skadas i samband med våldsamheter.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0