Bangladesh
Foto: Wikimedia Commons/Micah Parker

Bangladesh

Bangladesh är ett av världens folktätaste länder. Den fattiga nationen trängs i ett stort deltalandskap med mäktiga floder som Ganges. Jorden är bördig men låglänt, och landet svämmas ofta över av monsunregn och härjas av cykloner och flodvågor. Demokratin är bräcklig men fungerar hjälpligt. Två kvinnor har länge avlöst varandra vid makten. Jordbruk och textilindustri dominerar ekonomin och beroendet av bistånd är stort.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Khaleda Zia tillfälligt frigiven

   Regeringen friger BNP-ledaren Khaleda Zia från fängelset under de närmaste sex månader för att hon ska kunna få vård. Khaleda Zia sitter av ett tioårigt fängelsestraff för korruptionsbrott. Oppositionsledarens familj har vädjat till regeringen om att Khaleda Zia ska få resa till London för vård, men hon beordras stanna i Dhaka.

  • Dödsstraff för mordet på hinduledare

   Fyra islamistiska extremister döms till döden för mordet 2016 på en högt uppsatt hinduisk religiös ledare. Det brutala mordet, då mannens huvud höggs av, skedde under en våldsvåg mot religiösa minoriteter i landet. Islamiska staten (IS) tog på dådet, men myndigheterna säger att den inhemska gruppen JMB (Jamayetul Mujahideen Bangladesh) låg bakom. JMB anklagas för att ha legat bakom en våg av mord på sekulära författare och förläggare, medlemmar av religiösa minoriteter samt utländska medborgare mellan 2013 och 2016. En av de värsta attackerna riktades mot ett kafé i Dhaka 2016 då 22 människor dödades. Sju islamistiska extremister dömdes i november 2019 till döden för den attacken. Ungefär en tiondel av Bangladeshs befolkning är hinduer.

  • Januari

  • Rohingyska barn får gå i skolan

   Regeringen beslutar att 10 000 rohingyska flyktingbarn under 14 år ska få gå i landets ordinarie skola. Av de närmare en miljon rohingyer som bor i landets flyktingläger är över en halv miljon barn. Många kom dit under militäroffensiven i västra Myanmar hösten 2017. Regeringen i Dhaka har tidigare varit negativ till att ta in de rohingyska barnen i skolorna, barnen har istället fått utbildning i tillfälliga center drivna av FN-organet Unicef. Undervisningen i de bangladeshiska skolorna ska inledas i april och är ett samarbetsprojekt mellan regeringen och Unicef. Beslutet välkomnas av rohingyska företrädare i lägren. De säger att åtgärden minskar risken för att flyktingbarnen ska radikaliseras.

 • 2019

  • December

  • Rohingysk grupp tvingas stänga

   Bangladeshiska myndigheter beordrar den rohingyska människorättsgruppen ARSPH (Arakan Rohingya Society for Peace and Human Rights) att stänga sina lokaler och upphöra med sin verksamhet. ARSPH bildades 2017 för att samla vittnesmål i syfte att styrka anklagelserna om folkmord på rohingyer i Rakhine 2017. Gruppen blev också omtalad när den engagerade 200 000 rohingyska flyktingar i lägren i Bangladesh i en marsch för att uppmärksamma tvåårsdagen av utdrivningen ur Myanmar. Gruppens verksamhet har dock skapat stor oro bland bangladeshier som bor i närheten av lägren, vilket är skälet till att myndigheterna nu stoppar ARSPH:s aktiviteter.

  • November

  • Sju döms till döden för terrordåd mot kafé 2016

   Sju militanta islamister döms till döden för terroristdådet på Holey Artisan Café i Dhaka, vilket krävde 22 människors liv (se Juli 2016). Arton av dödsoffren var utländska medborgare, flertalet italienare och japaner. En åttonde åtalad frias av domstolen, som slår fast att syftet med attentatet var att destabilsera landet och omvandla det till en islamistisk stat. Gärningsmännen uppges tillhöra den förbjudna bangladeshiska islamistgruppen JMB (Jamaat-ul-Mujahedin Bangladesh).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0