Bangladesh
Foto: Wikimedia Commons/Micah Parker

Bangladesh

Bangladesh är ett av världens folktätaste länder. Den fattiga nationen trängs i ett stort deltalandskap med mäktiga floder som Ganges. Jorden är bördig men låglänt, och landet svämmas ofta över av monsunregn och härjas av cykloner och flodvågor. Demokratin är bräcklig men fungerar hjälpligt. Två kvinnor har länge avlöst varandra vid makten. Jordbruk och textilindustri dominerar ekonomin och beroendet av bistånd är stort.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Ny flyktingström från Myanmar

   Bangladesh kallar till sig Myanmars ambassadör i landet och protesterar mot att en ny flyktingvåg håller på att skapas när tusentals invånare i Rakhine flyr till Bangladesh undan nya de striderna. Bangladeshiska myndigheter varnar för att flyktingar åter köar vid gränsen. FN uppskattar att runt 5 200 buddistiska arakaneser har flytt till grannlandet.

  • Bangladeshiska minröjare till Saudiarabien

   Vid ett besök i Saudiarabien tillkännager Bangladeshs arméchef att hans land ska sända 1 800 soldater till Saudiarabien för att röja minor vid gränsen till Jemen.

  • Januari

  • Tusentals strejkande avskedas

   Nästan 5 000 textilarbetare avskedas efter att ha strejkat för högre lön i flera dagar. De strejkande arbetar på fabriker som stickar kläder till internationella klädföretag som H&M och Walmart. Polisen säger att de arbetare som avskedats har gjort sig skyldiga till plundring och vandalism. I Ashulia, en industristad utanför Dhaka, dödas en arbetare och drygt 50 skadas i samband med våldsamheter.

 • 2018

  • December

  • Storseger för regeringspartiet

   Det regerande Awamiförbundet vinner stort i parlamentvalet. Preliminära resultat visar att Awamiförbundet fått 288 av de 300 mandat som står på spel. (ytterligare 50 mandat tillsätts i en annan procedur, se Politiskt system). Oppositionen, ledd av BNP,  anklagar regeringen för valfusk och kräver omval. En talesman för BNP uppger att "oegentligheter" förekommit i 221 av 300 valdistrikt. Valkommissionen säger att rapporter om fusk ska undersökas men avvisar kravet på omval. Valrörelsen har präglats av oro och våld. Minst 17 människor rapporteras ha mist livet, och tusentals har gripits.      

  • Valrelaterat våld tilltar

   Motsättningarna mellan Awamiförbundet och BNP hårdnar i takt med att valet närmar sig.  De två partierna anklagar varandra för oegentligheter och attacker. Enligt nyhetsbyrån AFP har minst sex människor dödats i valrelaterat våld mellan anhängare av de båda partierna: fyra BNP-anhängare och två Awamiförbundare. BNP uppger för medier att 152 av partiets 300 kandidater i valet har angripits av anhängare till Awamiförbundet samt att tusentals anhängare har gripits, däribland 14 kandidater.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0