Bahrain
Foto: Shutterstock/Valery Shanin

Bahrain

Kungariket Bahrain, beläget på ett antal öar i Persiska viken, grundar liksom grannländerna sin ekonomi på utvinning av olja och gas. Makten vilar ytterst hos den sunnimuslimska kungafamiljen Khalifa, trots att en majoritet av invånarna är shiiter. Många av dem känner sig diskriminerade och regimen har periodvis tagit till hårda metoder för att hålla den shiamuslimskt dominerade oppositionen i schack. Våren 2011 lyckades kungafamiljen kväsa regimkritiska protester först sedan trupper från grannländer inom samarbetsorganisationen GCC kommit till undsättning.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Pandemi leder till amnesti

   Bahrain rapporterar sitt första dödsfall till följd av spridningen av ett nytt coronavirus, sars-cov-2. Några dagar tidigare har kung Hamad benådat cirka 900 fångar för att minska risken för smittspridning i fängelse, medan nästan 600 fångar får avtjäna resten av sitt straff på utbildningsprogram. Myndigheterna har begränsat flygtrafiken och beordrar alla resenärer som anländer från Sydkorea, Italien, Egypten och Libanon till hemkarantän i två veckor.  Ett formel 1-lopp som skulle ha genomförts i mars 2020 skjuts på framtiden. Världshälsoorganisationen (WHO) har den 11 mars klassat sjukdomen som en pandemi, den sprids i hela världen.

  • Januari

  • Kritik mot dödsdomar

   En domstol fastställer dödsdomarna mot två shiamuslimer som fällts för att ha mördat en polis i ett bombdåd 2014. Enligt Amnesty International bygger de fällande domarna på erkännanden som gjorts efter tortyr. En bahrainsk exilorganisation som är baserad i London hävdar att det fanns många brister i den ursprungliga rättegången mot männen 2014.

 • 2019

  • November

  • Skyddsinsats för tankfartyg på plats

   En USA-ledd flottstyrka, som bildats för att skydda handelsfartyg i Persiska viken, inleder officiellt sin verksamhet. Det sker med Bahrain som bas, eftersom USA har tillgång till en marinbas där. Sedan styrkan började bildas i juni har flera länder anslutit sig, såväl Saudiarabien och andra arabländer i regionen som Storbritannien och Australien. Lastfartyg ska få militär eskort genom Hormuzsundet, där flera tankfartyg har utsatts för attacker eller sabotage som USA håller Iran ansvarigt för.

  • Juli

  • Tre dödsdömda avrättas

   Tre män avrättas genom arkebusering. Två av dem är shia-aktivister som har fått sina dödsdomar på terroranklagelser, i en massrättegång som kritiserats av människorättsorganisationer. Bland annat har myndigheter anklagats för att tvinga fram erkännanden genom tortyr.

  • Juni

  • Fredsplan presenteras i Bahrain

   Den ekonomiska delen av USA:s nya fredsplan för Israel–Palestina-konflikten presenteras i Bahrain 25­–26 juni. Marocko, Egypten och Jordanien har enligt källor i Vita huset gått med på att delta. Detaljerna är inte kända, däremot den bärande tanken att palestinierna ska kompenseras ekonomiskt om de godtar vissa politiska förslag. Den politiska delen av planen ska läggas fram senare, datum har inte meddelats.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0