Bahrain
Foto: Shutterstock/Valery Shanin

Bahrain

Kungariket Bahrain, beläget på ett antal öar i Persiska viken, grundar liksom grannländerna sin ekonomi på utvinning av olja och gas. Makten vilar ytterst hos den sunnimuslimska kungafamiljen Khalifa, trots att en majoritet av invånarna är shiiter. Många av dem känner sig diskriminerade och regimen har periodvis tagit till hårda metoder för att hålla den shiamuslimskt dominerade oppositionen i schack. Våren 2011 lyckades kungafamiljen kväsa regimkritiska protester först sedan trupper från grannländer inom samarbetsorganisationen GCC kommit till undsättning.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • November

  • Avskräckande syfte med flottövning

   Ett år efter det att Israel och flera gulfstater normaliserade sina förbindelser genomför de sin första gemensamma militärövning. Bakom moment som ingår anas oro för Iran och för attacker mot handelsfartyg; Iran har mot sitt nekande anklagats för att ha angripit tankfartyg. Gulfstaterna Förenade arabemiraten och Bahrain delar misstron mot Iran med Israel, liksom USA som deltar i övningen med ett amfibiefartyg. Femdagarsövningen sker i Röda havet.

  • Skiljedom går Irans väg

   Permanenta skiljedomstolen i Haag avgör en tvist mellan två statsägda iranska banker och bahrainska staten. 2015 stängde Bahrain en bank kallad Framtidsbanken där de två bankerna var delägare. Det motiv som uppgavs var penningtvätt: att banken användes för transaktioner som bröt mot internationella sanktioner. Framtidsbankens tillgångar konfiskerades. Men enligt skiljedomstolen agerade bahrainska staten av politiska skäll. I botten fanns arabiskt missnöje med det internationella avtal, JCPOA, som kort innan hade slutits om Irans kärnteknik: Iran slapp då sanktioner i utbyte mot större insyn och begränsningar av kärnenergihanteringen (som befarades ha atomvapen som mål). Bahrain ska enligt domstolen betala 270 miljoner dollar i kompensation.

  • Oktober

  • Jementräta mellan Libanon och gulfstater skärps

   Saudiarabien kastar ut Libanons ambassadör och kallar hem sitt eget sändebud från Beirut. Bahrain, Kuwait och Förenade arabemiraten gör snart detsamma av solidaritet med saudierna. Händelseutvecklingen är kopplad till kriget i Jemen, där saudiskt ledda styrkor bekämpar en shiamuslimsk rebellrörelse som har stöd av Iran och av libanesiska Hizbollahrörelsen. Saudierna har surnat till på att Libanons informationsminister kritiserat interventionen i Jemen, som inleddes 2015, och manat till slut på kriget. Saudiarabien stoppar nu också import från Libanon (i ett läge då Libanon genomlider en djup ekonomisk kris) och kritiserar att Hizbollah tillåts ha en dominerande roll i det libanesiska samhället. Vad kriget i Jemen beträffar anklagar människorättsorganisationer alla de stridande parterna för att begå övergrepp.

  • Löften om aktiv politik mot global uppvärmning

   Bahrain gör, en dag efter Saudiarabien, en utfästelse om att landet ska bli koldioxidneutralt till 2060. För att uppnå målet att kompensera sina utsläpp så att mängden koldioxid i luften inte ökar, ska man bland annat använda sig av trädplantering och geologisk lagring av koldioxid, heter det i löften som utfärdas inför FN:s klimatmöte i Glasgow. Bahrain, som på 1930-talet var första gulfstat att utvinna olja, exporterar numer endast raffinerade produkter, inte råolja.

  • September

  • Judisk trosutövning synlig igen

   I Manamas renoverade synagoga hålls återigen bön för första gången på årtionden. Alltsedan det moderna Israel bildades och det blev krig mot de arabiska grannstaterna på 1940-talet har judar i Bahrain varit hänvisade till att utöva sin religion helt privat, även om de kunnat fortsätta verka inom bland annat affärslivet. Det politiska närmandet mellan Bahrain och Israel har underlättat livet för den lilla grupp av judar som inte har utvandrat till Israel.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0