Bahrain
Foto: Shutterstock/Valery Shanin

Bahrain

Kungariket Bahrain, beläget på ett antal öar i Persiska viken, grundar liksom grannländerna sin ekonomi på utvinning av olja och gas. Makten vilar ytterst hos den sunnimuslimska kungafamiljen Khalifa, trots att en majoritet av invånarna är shiiter. Många av dem känner sig diskriminerade och regimen har periodvis tagit till hårda metoder för att hålla den shiamuslimskt dominerade oppositionen i schack. Våren 2011 lyckades kungafamiljen kväsa regimkritiska protester först sedan trupper från grannländer inom samarbetsorganisationen GCC kommit till undsättning.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Fängelsedomar för gerillaanklagade

   138 personer fängslas och berövas sitt medborgarskap, anklagade för att ha hyst terrorplaner. Livstids fängelse drabbar 69 av de åtalade. Enligt riksåklagaren har deras planer gått ut på att bilda en shiitisk milis lik Hizbollahrörelsen i Libanon. Somliga ska ha genomgått militär träning i Libanon, Iran och Irak. En person fälldes utan att få sitt medborgarskap indraget medan 30 frikändes. 111 av de åtalade fanns på plats när domarna meddelades. Sedan 2012 har Bahrain dragit in medborgarskapet för 990 personer, enligt den Londonbaserade organisationen Bahrains institut för rättigheter och demokrati.

  • Mars

  • Fängelse för kritik mot Sudans president

   Ibrahim Sharif, en av grundarna till det sekulära partiet al-Waad som förbjöds i maj 2018, döms till sex månaders fängelse och böter för att ha twittrat kritik mot Sudans härskare Omar al-Bashir. Sharif överklagar domen, men strafflagen säger att den som ”offentligt förolämpar” ett annat lands ledare kan dömas till två års fängelse. Sharif är sunnimuslim men stödde 2011 en shiadominerad revolt mot Bahrains sunnitiska kungahus. Som oliktänkande har han suttit fängslad flera gånger.

  • Februari

  • Dödsstraff för shiamuslimer

   Högsta domstolen i Bahrain fastställer dödsdomarna mot två shiamuslimer som fällts för en vägbomb 2015, som krävde två polisers liv. HD fastställer också fängelsedomarna mot släktingar till människorättsaktivisten Sayed Ahmed Alwadaei (se 30 oktober 2017). FN är en av flera organisationer som anklagar regimen för att tvinga fram erkännanden och använda rättssystemet för att hämnas på motståndare, vanligen shiamuslimer som yppat krav på politiska reformer.

  • Januari

  • Livstidsstraff fastställs för Wifaqledare

   Högsta domstolen fastställer livstidsstraffet för oppositionsledaren Ali Salman, tidigare ledare för det förbjudna partiet al-Wifaq (se 4 november 2018). Livstidsdomarna kvarstår också för hans medarbetare Hasan Sultan och Ali al-Aswad, men de befinner sig inte i landet.

 • 2018

  • December

  • Aktivist fälls i HD

   Nabil Rajab, shiamuslimsk ledare som ledde folkliga protester mot det sunnimuslimska kungahuset under den arabiska våren 2011, förlorar i Högsta domstolen dit han överklagat ett femårigt fängelsestraff. Rajab, som anklagas för att ha spritt falska uppgifter om regimen via sociala medier, avtjänar redan ett tvåårigt straff som utdömts på andra anklagelser (se 21 februari). Han har bland annat kritiserat Saudiarabien och dess krigföring i Jemen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0