Bahrain
Foto: Shutterstock/Valery Shanin

Bahrain

Kungariket Bahrain, beläget på ett antal öar i Persiska viken, grundar liksom grannländerna sin ekonomi på utvinning av olja och gas. Makten vilar ytterst hos den sunnimuslimska kungafamiljen Khalifa, trots att en majoritet av invånarna är shiiter. Många av dem känner sig diskriminerade och regimen har periodvis tagit till hårda metoder för att hålla den shiamuslimskt dominerade oppositionen i schack. Våren 2011 lyckades kungafamiljen kväsa regimkritiska protester först sedan trupper från grannländer inom samarbetsorganisationen GCC kommit till undsättning.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Mars

  • Aktivister vädjar till USA

   I ett öppet brev till nye utrikesministern Antony Blinken uppmanar 15 människorättsorganisationer, bland dem Amnesty, USA att rikta intresse mot de mänskliga rättigheterna i Bahrain när regeringens politik gentemot gulfstaterna ses över. Förhållandena i Bahrain har försämrats till följd av förre presidenten Donald Trumps förakt för internationella människorättsnormer, skriver organisationerna. Bland undertecknarna finns Londonbaserade Bahrains institut för rättigheter och demokrati (Bird).

  • Januari

  • Trump prisar kungen för Israelpolitik

   Bahrains kung Hamad tilldelas en militär amerikansk utmärkelse, Legion of Merit, av USA:s avgående president Donald Trump. Kungen får utmärkelsen för sitt beslut att normalisera landets förbindelser med Israel.

  • Toppmöte avslutar isolering av Qatar

   Ett stort steg mot försoning tas i grannträtan mellan Qatar å ena sidan och Saudiarabien, Bahrain, Förenade arabemiraten och Egypten å den andra. De fyra länder som införde sanktioner mot Qatar 2017 och drog igång en bojkott lovar nu, vid ett toppmöte mellan gulfstater i saudiska al-Ula, att lyfta sina restriktioner mot flyg, markförbindelser och transporter till havs. Överenskommelsen har föregåtts av kuwaitisk och amerikansk medling. Den grundläggande osämjan, som handlar om att Qatar har nära förbindelser med Iran och anklagas för att stödja terrorism, är emellertid inte löst. Coronapandemin kan också leda till att de praktiska följderna av återupptaget utbyte dröjer. Bahrain och Qatar har också fortsatt olika syn på hur gränsen ska dras mellan länderna.

 • 2020

  • December

  • Shiagrupp på USA:s terrorlista

   USA placerar en bahrainsk shiaorganisation, Saraya al-Mukhtar, på sin terrorlista. Organisationen anklagas för att ha planerat terrordåd mot amerikanska soldater i Bahrain och för att ha kopplingar till det inflytelserika iranska Revolutionsgardet. Beslutet medför framför allt att Saraya al-Mukhtar utesluts från att använda USA:s banksystem.

  • November

  • Premiärministern avlider

   Premiärminister Khalifa bin Salman Al Khalifa avlider på sjukhus i USA 84 år gammal. En veckas landssorg utlyses. Han var den premiärminister i världen som suttit längst på sin post, ända sedan självständigheten 1971. I samband med den arabiska våren 2011 krävde demonstranter att han skulle avgå. Själv förnekade han att han var en bromskloss för reformkrav, men revolten slogs ned av säkerhetsstyrkor och det sunnitiska kungahuset har alltsedan dess motarbetat folkliga krav, i synnherhet från den shiitiska befolkningsmajoriteten. Kronprins Salman bin Hamad al-Khalifa blir ny premiärminister. Han är 51 år, utbildad i både USA och Storbritannien och har tidigare varit biträdande premiärminister.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0