Bahrain
Foto: Shutterstock/Valery Shanin

Bahrain

Kungariket Bahrain, beläget på ett antal öar i Persiska viken, grundar liksom grannländerna sin ekonomi på utvinning av olja och gas. Makten vilar ytterst hos den sunnimuslimska kungafamiljen Khalifa, trots att en majoritet av invånarna är shiiter. Många av dem känner sig diskriminerade och regimen har periodvis tagit till hårda metoder för att hålla den shiamuslimskt dominerade oppositionen i schack. Våren 2011 lyckades kungafamiljen kväsa regimkritiska protester först sedan trupper från grannländer inom samarbetsorganisationen GCC kommit till undsättning.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Fredsplan presenteras i Bahrain

   Den ekonomiska delen av USA:s nya fredsplan för Israel–Palestina-konflikten presenteras i Bahrain 25­–26 juni. Marocko, Egypten och Jordanien har enligt källor i Vita huset gått med på att delta. Detaljerna är inte kända, däremot den bärande tanken att palestinierna ska kompenseras ekonomiskt om de godtar vissa politiska förslag. Den politiska delen av planen ska läggas fram senare, datum har inte meddelats.

  • Lyckade insatser mot sjukdomar

   WHO förklarar att de smittsamma sjukdomarna mässling och röda hand har utrotas i landet. Världshälsoorganisationen manar till fortsatt vaksamhet och vaccinationskampanjer, särskilt som krigsläget i länder som Jemen gör att insatser mot smittspridning äventyras.

  • Maj

  • Övergreppsmisstänkta fångvaktare åtalas

   Tolv fängelseanställda, som anklagas för att ha misshandlat fångar i Jawfängelset söder om Manama, ska ställas inför rätta, meddelar en statlig kommission som utreder brottsanklagelser mot personer i statlig tjänst. I ett separat fall har en vakt har dömts till sex månaders fängelse.

  • Domar i massrättegångar mot shiiter

   Högsta domstolen fastslår dödsstraff för två shiamuslimska aktivister och fängelsestraff för dussintals andra som anklagas för terrorbrott. 47 personer berövas bahrainskt medborgarskap. I ett annat mål, där shiamuslimer anklagas för att ha spionerat för Iran och för att ha konspirerat mot bahrainska staten, dömer HD 19 shiiter till långa fängelsestraff.

  • April

  • Fler än 500 återfår medborgerskap

   Efter skarp kritik från utlandet ger kung Hamad order om att 551 personer ska återfå sitt bahrainska medborgarskap. Beslutet gäller människor som fått sina pass indragna genom beslut i domstol, vilket ofta bygger på anklagelser om terrorbrott. Människorättsorganisationer beräknar att 990 personer, de flesta shiamuslimer, har berövats sitt medborgarskap till följd av myndigheternas tillslag sedan protestvågen under den arabiska våren 2011.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0