Bahrain
Foto: Shutterstock/Valery Shanin

Bahrain

Kungariket Bahrain, beläget på ett antal öar i Persiska viken, grundar liksom grannländerna sin ekonomi på utvinning av olja och gas. Makten vilar ytterst hos den sunnimuslimska kungafamiljen Khalifa, trots att en majoritet av invånarna är shiiter. Många av dem känner sig diskriminerade och regimen har periodvis tagit till hårda metoder för att hålla den shiamuslimskt dominerade oppositionen i schack. Våren 2011 lyckades kungafamiljen kväsa regimkritiska protester först sedan trupper från grannländer inom samarbetsorganisationen GCC kommit till undsättning.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Vass kritik mot corona-appar

   Amnesty International kritiserar vissa länder som använder smittspårningsappar och framhåller att deras appar bygger på teknik som äventyrar den personliga integriteten. Bahrain, Kuwait och Norge gör bruk av appar som Amnesty beskriver som särskilt farliga. I Bahrain, vars app laddats ned av fler än 400 000 personer, svarar myndigheter att det är frivilligt att använda den.

  • Straff mot aktivist mildras

   Människorättsaktivisten Nabil Rajab, som varit fängslad sedan 2016 och är dömd på flera olika anklagelser, släpps. Han blir inte friad, men behöver inte avtjäna resten av sitt straff i fängelse. Såväl FN som flera enskilda organisationer har verkat för att han ska bli frigiven (se 29 augusti 2018 och 31 december 2018). Rajab är den första regimkritiker som får sitt straff mildrat med stöd av en lag som antogs 2018.

  • April

  • "Svångrem" för att klara coronakrisen

   Ministerier, myndigheter och statliga verksamheter måste spara för att klara coronakrisen. Kravet är nedskärningar på 30 procent. För att hålla nere statens utgifter kommer man också att lägga om tidsschemat för bland annat byggprojekt, är beskedet efter ett regeringssammanträde. Arbetsmarknadslagar ska ändras för att möjliggöra förändrade förmåner, heter det också, utan detaljer om vilka svångremsåtgärder som kan komma i fråga.

  • Mars

  • Stödpaket mot coronakris

   Bahrains regering offentliggör ett krispaket värt över 11 miljarder dollar för att möta effekter av covid-19-pandemin som drabbar medborgare och privata företag. Bland annat ska pengarna täcka tre månaders permittering av anställda samt el- och vattenräkningar under lika lång tid.

  • Pandemi leder till amnesti

   Bahrain rapporterar sitt första dödsfall till följd av spridningen av ett nytt coronavirus, sars-cov-2. Några dagar tidigare har kung Hamad benådat cirka 900 fångar för att minska risken för smittspridning i fängelse, medan nästan 600 fångar får avtjäna resten av sitt straff på utbildningsprogram. Myndigheterna har begränsat flygtrafiken och beordrar alla resenärer som anländer från Sydkorea, Italien, Egypten och Libanon till hemkarantän i två veckor.  Ett formel 1-lopp som skulle ha genomförts i mars 2020 skjuts på framtiden. Sedan den 11 mars är sjukdomen klassad som en pandemi av Världshälsoorganisationen (WHO), den sprids i hela världen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0