Bahrain
Foto: Shutterstock/Valery Shanin

Bahrain

Kungariket Bahrain, beläget på ett antal öar i Persiska viken, grundar liksom grannländerna sin ekonomi på utvinning av olja och gas. Makten vilar ytterst hos den sunnimuslimska kungafamiljen Khalifa, trots att en majoritet av invånarna är shiiter. Många av dem känner sig diskriminerade och regimen har periodvis tagit till hårda metoder för att hålla den shiamuslimskt dominerade oppositionen i schack. Våren 2011 lyckades kungafamiljen kväsa regimkritiska protester först sedan trupper från grannländer inom samarbetsorganisationen GCC kommit till undsättning.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Januari

  • Livstidsstraff fastställs för Wifaqledare

   Högsta domstolen fastställer livstidsstraffet för oppositionsledaren Ali Salman, tidigare ledare för det förbjudna partiet al-Wifaq (se 4 november 2018). Livstidsdomarna kvarstår också för hans medarbetare Hasan Sultan och Ali al-Aswad, men de befinner sig inte i landet.

 • 2018

  • December

  • Aktivist fälls i HD

   Nabil Rajab, shiamuslimsk ledare som ledde folkliga protester mot det sunnimuslimska kungahuset under den arabiska våren 2011, förlorar i Högsta domstolen dit han överklagat ett femårigt fängelsestraff. Rajab, som anklagas för att ha spritt falska uppgifter om regimen via sociala medier, avtjänar redan ett tvåårigt straff som utdömts på andra anklagelser (se 21 februari). Han har bland annat kritiserat Saudiarabien och dess krigföring i Jemen.

  • November

  • Ifrågasatta val genomförs

   Parlamentsval genomförs. Sympatisörer till oppositionspartierna, som inte får ställa upp, har manat till bojkott. 293 personer, bland dem 41 kvinnor, tillåts kandidera. Kommunalval äger rum samtidigt. Justitieministern anger preliminärt valdeltagandet till 67 procent, men förbjudna al-Wifaq hävdar att det i så fall har åstadkommits genom tvång. Valet bekräftar nästan alla tidigare invalda – de får stanna på sina platser – och regeringens sammansättning ändras bara på en punkt: finansministern byts ut. 

  • Val med politiskt aktiva i fängelse

   Fem personer grips, anklagade för att ha stört ordningen inför det parlamentsval som ska hållas den 24 november. De största oppositionspartierna – shiamuslimska al-Wifaq och sekulära Waad – är förbjuda och hundratals demokratiaktivister hålls fängslade, somliga har till och med berövats sitt medborgarskap. Det sunnimuslimska kungahuset anklagar Iran för att hetsa Bahrains shiabefolkning mot de styrande.

  • USA fullföljer vapenkontrakt med Bahrain

   Senaten i USA:s kongress röstar ned en begäran om att stoppa vapenförsäljning till Bahrain. Senator Rand Paul vill stoppa vapenaffärerna eftersom Bahrain deltar i den saudiskt ledda krigföring som pågår i Jemen. Men majoriteten i senaten säger ja: landet är en viktig allierad till USA. 7 800 anställda i USA:s försvarsmakt är stationerade på en marinbas i Bahrain, där USA vill vara på plats eftersom landet ligger strategiskt mellan Saudiarabien och Iran.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0