Bahrain
Foto: Shutterstock/Valery Shanin

Bahrain

Kungariket Bahrain, beläget på ett antal öar i Persiska viken, grundar liksom grannländerna sin ekonomi på utvinning av olja och gas. Makten vilar ytterst hos den sunnimuslimska kungafamiljen Khalifa, trots att en majoritet av invånarna är shiiter. Många av dem känner sig diskriminerade och regimen har periodvis tagit till hårda metoder för att hålla den shiamuslimskt dominerade oppositionen i schack. Våren 2011 lyckades kungafamiljen kväsa regimkritiska protester först sedan trupper från grannländer inom samarbetsorganisationen GCC kommit till undsättning.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Premiärministern avlider

   Premiärminister Khalifa bin Salman Al Khalifa avlider på sjukhus i USA 84 år gammal. En veckas landssorg utlyses. Han var den premiärminister i världen som suttit längst på sin post, ända sedan självständigheten 1971. I samband med den arabiska våren 2011 krävde demonstranter att han skulle avgå. Själv förnekade han att han var en bromskloss för reformkrav, men revolten slogs ned av säkerhetsstyrkor och det sunnitiska kungahuset har alltsedan dess motarbetat folkliga krav, i synnherhet från den shiitiska befolkningsmajoriteten. Kronprins Salman bin Hamad al-Khalifa blir ny premiärminister. Han är 51 år, utbildad i både USA och Storbritannien och har tidigare varit biträdande premiärminister.

  • September

  • Protester mot avtal med Israel

   Förenade arabemiraten och Bahrain skriver under sina avtal med Israel om normaliserade relationer. Det sker under en ceremoni vid det amerikanska presidentkansliet Vita huset i Washington, som samlar utrikesministrarna från de båda arabländerna och den israeliske premiärministern Netanyahu vid sidan av president Trump. I de palestinska områdena utlöser det protester och ett raketregn mot Israel från Gazaremsan, som morgonen efter följs av israelisk bombning mot mål i Gaza.

  • Bahrain och Israel normaliserar förbindelserna

   Bahrain kommer liksom Förenade arabemiraten nyligen gjort att erkänna Israel. Länderna ska upprätta fullständiga diplomatiska förbindelser. I Bahrain, där kungahuset är sunnimuslimskt men merparten av medborgarna shiiter, luftar kritiska medborgare invändningar mot uppgörelsen via sociala medier och ansluter sig till fördömanden från bland andra Iran. De palestinska ledarna, inom både PLO och Hamas, manar palestinier till demonstrationer, särskilt i flyktinglägren.

  • Bahrain ger grönt ljus för Israelflyg

   Bahrain meddelar att flygningar mellan Israel och Förenade arabemiraten kommer att få tillstånd att passera landets luftrum. Bahrain har välkomnat beskedet den 13 augusti om normalisering av förbindelserna mellan Israel och emiraten, med ömsesidigt erkännande. Även mellan Israel och Bahrain har det förekommit kontakter, i själva verket ända sedan 1990-talet, men de två länderna har inte fulla diplomatiska förbindelser.

  • Juli

  • Shiiter döms till döden

   För andra gången fastställer högsta instans dödsdomarna mot två shiamuslimer som anses skyldiga till mord på en polis 2014. Målet mot de två shiiterna Muhammad Ramadan och Husayn Musa togs upp igen efter anklagelser om att de utsatts för tortyr (se 8 januari 2020). Det har varit flera rättsliga turer i fallet genom åren, men nu är männens möjligheter att överklaga uttömda. Om Bahrains kung skriver under dödsdomarna riskerar de snar avrättning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0