Oman
Kamelkapplöpning är en populär sport i Oman. Foto: Shutterstock

Oman

Sultanatet Oman ligger i sydöstra hörnet av Arabiska halvön. Landet som i huvudsak består av öken är en absolut monarki och styrs sedan 1700-talet av ätten Al Said. Stora oljetillgångar har bidragit till en snabb utveckling men ekonomin är mer varierad än i flera av grannländerna. Turismen är den snabbast växande näringen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Sultanen avlider, Oman får ny regent

   Omans långvarige regent sultan Qabus (Qaboos) avlider. Han efterträds av sin kusin Haitham bin Tariq. I sitt första tal som regent två dagar senare lovar den nye sultanen att fortsätta i företrädarens spår, då det neutrala Oman bland annat har haft en uppskattad roll som medlare i regionala konflikter. Inrikespolitiskt kommer Haitham att gå in för att förverkliga ett program kallat Vision 2040 som bland annat syftar till att stärka landets ekonomi och minska ungdomsarbetslösheten.

 • 2019

  • Oktober

  • Val till rådgivande församling

   Omanierna väljer de 85 representanterna till en rådgivande församling. Rådet har inte stor politisk makt men kan komma att få inflytande i valet av en tronföljare.  Landet styrs av en sultan, som är 78 år och har vissa hälsoproblem, och han saknar en given efterträdare. Bland de 737 kandidaterna till rådet finns 40 kvinnor.

  • Juni

  • Oman planerar ambassad på Västbanken

   Oman deklarerar, som första gulfstat, att landet ska öppna en ambassad i Palestina. En beskickning i Ramallah ska förberedas. Beskedet välkomnas av prominenta palestinier, men Hanan Ashrawi – som ingått i palestinska delegationer vid fredsförhandlingar – luftar en farhåga: att Oman ser det som ett steg mot att etablera diplomatiska förbindelser med Israel (se 25 oktober 2018).

  • Iran lastas för attentat mot tankfartyg

   En norsk och en japansk oljetanker utsätts för attentat i vattnen mellan Oman och Iran, sydost om Hormuzsundet. Tankfartygen skadas av explosioner och båda besättningarna evakueras till fartyg i närheten. USA:s utrikesminister Mike Pompeo hävdar att bara Iran har förmåga att genomföra liknande attentat. Iran avvisar beskyllningarna, liksom efter sabotage mot fyra tankfartyg utanför Förenade arabemiraten som utfördes i maj.

  • Lyckade insatser mot sjukdomar

   WHO förklarar att de smittsamma sjukdomarna mässling och röda hand har utrotas i landet. Världshälsoorganisationen manar till fortsatt vaksamhet och vaccinationskampanjer, särskilt som krigsläget i länder som Jemen gör att insatser mot smittspridning äventyras.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0