Oman
Kamelkapplöpning är en populär sport i Oman. Foto: Shutterstock

Oman

Sultanatet Oman ligger i sydöstra hörnet av Arabiska halvön. Landet som i huvudsak består av öken är en absolut monarki och styrs sedan 1700-talet av ätten Al Said. Stora oljetillgångar har bidragit till en snabb utveckling men ekonomin är mer varierad än i flera av grannländerna. Turismen är den snabbast växande näringen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Staten måste spara

   Ministerier och myndigheter har fått order om att spara, i ljuset av att sjunkande oljepriser minskar omanska statens intäkter. Sparbetinget är 10 procent, och både lönesänkningar och minskade förmåner kan bli aktuella, enligt statliga medier. Coronakrisen leder också till ett antal åtgärder: omanier får inte sägas upp, men kan permitteras med ersättning från staten. Företag som hamnar i ekonomisk knipa kan bland annat få sina energinotor betalda i tre månader. I mitten av april har ett tusental fall av virussjukdomen covid-19 och fyra dödsfall bekräftats.

  • Oljeländer minskar sin produktion

   Medlemsländerna i Opec och flera oljeproducerande stater som inte är medlemmar (som Oman, Ryssland, Mexiko och Kazakstan) enas om att minska sin produktion med sammanlagt 9,7 miljoner fat per dag för att få priserna på råolja att stiga. Oman drar för sin del ned med ett par hundratusen fat per dag. Den sammanlagda minskningen motsvarar närmare en tiondel av världsproduktionen, men det är ändå osäkert om producentländerna lyckas i sina ambitioner att få mer betalt för oljan. De stränga restriktioner som världens länder har infört för att motverka coronapandemin har fått den globala efterfrågan att rasa, till exempel på flygbränsle.

  • Mars

  • Regler skärps mot coronasmitta

   En serie åtgärder vidtas för att motverka spridningen av ett nytt coronavirus, som har konstaterats även i Oman. Bland annat genomförs polisrazzior mot gatuförsäljare i Musqat som inte följer de nya förhållningsreglerna och därför befaras bidra till smittspridning. Världshälsoorganisationen (WHO) har den 11 mars klassat sjukdomen som en pandemi, den sprids i hela världen.

  • Februari

  • Gamle sultanen bort ur nationalsången

   Den nye sultanen Haitham utfärdar ett dekret om nationalsången. Namnet på hans avlidne företrädare, som hyllas i texten, ska tas bort. Dekretet kommer dagen efter det att den officiella sorgeperioden avslutats.

  • Januari

  • Sultanen avlider, Oman får ny regent

   Omans långvarige regent sultan Qabus (Qaboos) avlider. Han efterträds av sin kusin Haitham bin Tariq. I sitt första tal som regent två dagar senare lovar den nye sultanen att fortsätta i företrädarens spår, då det neutrala Oman bland annat har haft en uppskattad roll som medlare i regionala konflikter. Inrikespolitiskt kommer Haitham att gå in för att förverkliga ett program kallat Vision 2040 som bland annat syftar till att stärka landets ekonomi och minska ungdomsarbetslösheten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0