Oman
Kamelkapplöpning är en populär sport i Oman. Foto: Shutterstock

Oman

Sultanatet Oman ligger i sydöstra hörnet av Arabiska halvön. Landet som i huvudsak består av öken är en absolut monarki och styrs sedan 1700-talet av ätten Al Said. Stora oljetillgångar har bidragit till en snabb utveckling men ekonomin är mer varierad än i flera av grannländerna. Turismen är den snabbast växande näringen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Hamnar och flygplatser upplåts för USA

   Omans regering sluter ett ramavtal med USA som leder till att vissa av landets hamnar och flygplatser kommer att kunna användas av amerikanska fartyg och stridsflygplan. Enligt den statliga nyhetsbyrån är det främst fråga om hamnen i al-Duqm, som är strategiskt belägen 50 mil söder om Hormuzsundet, där en tredjedel av världens fartygsburna oljelaster passerar.

  • Oman på EU:s svarta lista

   Oman sätts upp på EU:s lista över stater som betraktas som skatteparadis och underlättar skatteflykt från andra länder. EU bedömer att Oman inte har uppfyllt utfästelser om åtgärder på skatteområdet.

 • 2018

  • December

  • Rebeller från Jemen får vård

   50 sårade huthirebeller från Jemen tas emot i Musqat för vård. Det sker efter en överenskommelse mellan rebellrörelsen och den jemenitiska regeringssidan, som stöds av Saudiarabien och andra grannländer. Evakueringen till Oman betraktas som en förtroendeskapande åtgärd inför FN:s planerade fredssamtal i Sverige för att få slut på det krig som rasat i Jemen i nästan fyra år. Oman intar liksom Kuwait en medlarroll i Jemen.

  • Oktober

  • Utländska gästarbetare blir färre

   Det finns drygt två miljoner utländska medborgare i Oman. Det är en minskning med 43 000 sedan förra året, men de utgör ändå 44 procent av landets totala befolkning, skriver Oman Times. Tidningen har ett par dagar tidigare rapporterat att 370 gästarbetare gripits. De flesta av de gripna kommer från asiatiska länder och uppges ha brutit mot Omans visumregler.

  • Överraskande Israelbesök

   Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besöker Oman och träffar sultan Qabus. De två länderna har inte diplomatiska förbindelser och det tros vara över 20 år sedan de senast hade kontakter på hög nivå. Netanyahu har under året låtit förstå att han tänker sig att Israels väg till fred med palestinierna kan gå via förbättrade relationer med arabländer. Efter mötet i Oman heter det att fredsfrågan har diskuterats. Även den palestinske presidenten Mahmud Abbas rapporteras ha besökt Oman under veckan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0