Oman
Kamelkapplöpning är en populär sport i Oman. Foto: Shutterstock

Oman

Sultanatet Oman ligger i sydöstra hörnet av Arabiska halvön. Landet som i huvudsak består av öken är en absolut monarki och styrs sedan 1700-talet av ätten Al Said. Stora oljetillgångar har bidragit till en snabb utveckling men ekonomin är mer varierad än i flera av grannländerna. Turismen är den snabbast växande näringen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Rebeller från Jemen får vård

   50 sårade huthirebeller från Jemen tas emot i Musqat för vård. Det sker efter en överenskommelse mellan rebellrörelsen och den jemenitiska regeringssidan, som stöds av Saudiarabien och andra grannländer. Evakueringen till Oman betraktas som en förtroendeskapande åtgärd inför FN:s planerade fredssamtal i Sverige för att få slut på det krig som rasat i Jemen i nästan fyra år. Oman intar liksom Kuwait en medlarroll i Jemen.

  • Oktober

  • Utländska gästarbetare blir färre

   Det finns drygt två miljoner utländska medborgare i Oman. Det är en minskning med 43 000 sedan förra året, men de utgör ändå 44 procent av landets totala befolkning, skriver Oman Times. Tidningen har ett par dagar tidigare rapporterat att 370 gästarbetare gripits. De flesta av de gripna kommer från asiatiska länder och uppges ha brutit mot Omans visumregler.

  • Överraskande Israelbesök

   Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besöker Oman och träffar sultan Qabus. De två länderna har inte diplomatiska förbindelser och det tros vara över 20 år sedan de senast hade kontakter på hög nivå. Netanyahu har under året låtit förstå att han tänker sig att Israels väg till fred med palestinierna kan gå via förbättrade relationer med arabländer. Efter mötet i Oman heter det att fredsfrågan har diskuterats. Även den palestinske presidenten Mahmud Abbas rapporteras ha besökt Oman under veckan.

  • Augusti

  • Nya skyddsregler för gästarbetare

   Arbetsmarknadsdepartementet inför ett nytt regelverk som ska skydda migrantarbetare. Bland annat ska det bli lättare för gästarbetare att få ut innestående lön, även om arbetsgivaren hävdar att de anställda inte infinner sig på jobbet.

  • Juli

  • Fortsatt omanisering av arbetsmarknaden

   Stoppet för nya arbetstillstånd inom 87 branscher förlängs med ytterligare ett halvår. Under de första sex månaderna med omaniseringspolitiken har 32 000 personer fått jobb som annars skulle ha gått till utländska medborgare, säger en tjänsteman vid arbetsmarknadsdepartementet till Gulf News.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0