Zambia
Foto: Shutterstock/Vadim Petrakov

Zambia

Zambia i södra Afrikas inland kan locka besökaren med de världsarvslistade Victoriafallen och flera andra nationalparker med ett rikt djurliv. Landet är en av världens ledande kopparproducenter. Det har varit såväl en välsignelse som en förbannelse för invånarna, vars välstånd är beroende av kopparpriset. Idag räknas Zambia som ett lägre medelinkomstland, samtidigt som över halva befolkningen lever i fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Riskfyllt att sjunga om hundar

   Oppositionspolitikern Chishimba Kambwili, grips anklagad för att ha förtalat president Lungu. Kwambili har lagt upp en video på nätet som blivit mycket populär och där Kwambili framför en sång med texten ”en del hundar från Chawama tröttnar inte på att resa”. Chawama är en slumförort till huvudstaden Lusaka där Edgar Lungu bodde innan han blev president. När gripandet sker befinner sig Lungu i Japan, och veckan före besökte han Indien. Om Kambwili döms kan straffet bli fängelse i upp till tre år.  

  • Övervakningssamarbete med Huawei förnekas

   Zambias regering förnekar medieuppgifter om att det kinesiska telecomföretaget Huawei hjälpt zambiska myndigheter att spionera på oppositionella. Enligt den amerikanska tidningen Wall Street Journal ska tekniker från Huawei ha hjälpt till att övervaka bloggare som startat en regeringskritisk nyhetssajt.

  • Juli

  • Startskott för kampanj mot korruption

   Hundratals personer startar en kampanj mot korruption och håller ett första möte i huvudstaden Lusaka. Demonstranterna som bär gula t-tröjor demonstrerar med plakat utanför parlamentet, sjunger regimkritiska sånger och viftar med gula kort. Aktionen leds av anti-korruptionsaktivisten Laura Miti och sångaren Chama Fumba, känd som Pilato.

  • Byte på finansministerposten

   President Lungu avskedar finansminister Margaret Mwanakatwe utan förklaring. Ny finansminister blir Bwalya Ng'andu, vice chef för landets centralbank. Mwankakatwe hade suttit på sin post i drygt ett år och hade fått intern kritik för det åtstramningsprogram hon initierat i ett försök att vända den svaga ekonomiska tillväxten vilken delvis beror på låga kopparpriser på världsmarknaden. Bytet på finansministerposten verkar ha uppskattats av internationella investerare. När nyheten blev känd steg värdet på zambiska statsobligationer. 

  • Juni

  • Presidenten hotar gruvbolag

   President Lungu går till attack mot majoritetsägaren i landets största gruvbolag KCM. Lungu hotar att upplösa KCM och sälja det indiskägda företaget Vedantas andel till andra intressenter. Anledningen är att Vedanta ska ha underlåtit att betala en del anställda och underleverantörer. President Lungu har överhuvudtaget höjt tonen mot utländska gruvbolags verksamhet, anklagat dem för att inte betala skatter och hotat att slänga ut dem ur landet. Den hårda linjen kan ökat stödet för Lungu i den region där KCM verkar vilket kan vara avgörande för hans chanser i valet 2021, skriver nyhetsbyrån AFP.     

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0