Zambia
Foto: Shutterstock/Vadim Petrakov

Zambia

Zambia i södra Afrikas inland kan locka besökaren med de världsarvslistade Victoriafallen och flera andra nationalparker med ett rikt djurliv. Landet är en av världens ledande kopparproducenter. Det har varit såväl en välsignelse som en förbannelse för invånarna, vars välstånd är beroende av kopparpriset. Idag räknas Zambia som ett lägre medelinkomstland, samtidigt som över halva befolkningen lever i fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Regimkritisk artist gripen igen

   Hip hop-artisten Chama "Pilato" Fumba grips av polis när han håller ett tal om statlig korruption vid ett möte i staden Livingstone. Enligt polisen saknade arrangörerna tillstånd att hålla mötet och därför grips Fumba. Han släpps mot borgen några dagar senare i väntan på rättegången som ska hållas i mitten av januari 2020. Fumba har tidigare gripits vid flera tillfällen för att ha framfört kritik mot landets ledare.  

  • "President Lungu inblandad i timmersmuggling"

   President Lungu, hans dotter samt ett antal ministrar anklagas i en rapport för att vara inblandade i illegal timmerexport till Kina. Den internationella organisationen Environmental Investigation Agengy (EIA), som kartlägger och bekämpar miljöbrott, skriver i rapporten att stora mängder rosenträ smugglas ut från Zambia varje månad trots att ett förbud mot avverkning och transport av detta träslag trädde i kraft 2017. EIA skriver att Lungu med flera är del av ett illegalt nätverk som sköter smugglingen och att det statliga timmerbolaget ZAFFICO används som täckmantel. Jean Kapata är som är minister för markfrågor och naturresurser är en av dem som nämns i rapporten. Han avfärdar anklagelserna med att säga att regeringen befinner sig under belägring av fientliga inhemska och utländska krafter och hotar EIA med en rättsprocess.

  • November

  • 15 års fängelse för homosexualitet

   Två män döms till femton år i fängelse för att ha haft sex med varandra på ett hotell. Männen anses ha gjort sig skyldiga till att ha ”utfört en onaturlig akt”. Toleransen för sexuella minoriteter är låg i Zambia. President Lungu har uttalat sig starkt emot hbtq-personers rättigheter trots att utländska långivare trycker på för en mer liberal syn i sådana frågor. USA:s ambassadör till Zambia kritiserar fängelsedomen och förklaras därefter icke önskvärd i landet vilket leder till att Washington kallar hem honom. 

  • Separatistledare släpps ur fängelse

   President Lungu benådar separatistledaren Afumba Mombotwa som fängslades 2016 och dömdes till tio års fängelse för förräderi. Mombotwa är ledare för Linyungandambo en av de grupper som kräver att självstyret för lozifolkets kungadöme Barotseland i västra Zambia ska återupprättas. Även fyra andra fångar benådades då Lungu firade sin 63-årsdag, däribland journalisten Derrick Sinjela som 2018 dömdes till sex års fängelse för domstolstrots (se 20 december 2018).

  • Oktober

  • Hunger i torkans spår

   Hjälporganisationen Röda korset slår larm om att runt 2,3 miljoner zambier står inför en akut matkris då många skördar förstörts av torka och översvämningar. Siffran har ökat från 1,7 miljoner på bara en månad. Södra Afrika upplever den värsta torkan på flera årtionden då de vanliga regnfallen uteblivit samtidigt som temperaturerna varit rekordhöga. I de värst drabbade områdena, där invånarna är hänvisade till att överleva på vild frukt och rötter, är det även brist på dricksvatten uppger en talesman för Röda korset. Torkan påverkar i första hand västra och södra Zambia medan norra och östra delen av landet fått för mycket nederbörd vilket lett till översvämningar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0