Zambia
Foto: Shutterstock/Vadim Petrakov

Zambia

Zambia i södra Afrikas inland kan locka besökaren med de världsarvslistade Victoriafallen och flera andra nationalparker med ett rikt djurliv. Landet är en av världens ledande kopparproducenter. Det har varit såväl en välsignelse som en förbannelse för invånarna, vars välstånd är beroende av kopparpriset. Idag räknas Zambia som ett lägre medelinkomstland, samtidigt som över halva befolkningen lever i fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Minister grips för korruption

   Hälsominister Chitalu Chilufya grips, misstänkt för att ha förskingrat pengar som han sedan använt till vidlyftiga fastighetsköp. Enligt landets anti-korruptionsenhet väcktes misstankarna mot Chilufya efter att han på kort tid höjt sin levnadsstandard avsevärt. Inledande domstolsförhandlingar kommer att hållas i början av juli.

  • Demonstrationer mot regeringen

   Ungdomar och aktivister protesterar mot dåligt ledarskap, korruption, polisbrutalitet, ekonomisk förfall och kinesiska bolags brott mot mänskliga rättigheter. Demonstrationen som skulle ha hållits i huvudstaden Lusaka, sänds istället direkt på sociala medier från den zambiska vildmarken. En av aktivisterna, rapparen Chama Fumba, hoppas på större genomslag med detta nya sätt att protestera samtidigt som demonstranterna undviker risken att gripas eller bli slagna av polisen.

  • Maj

  • Tre kinesiska fabrikschefer mördade

   Morden på tre kinesiska fabrikschefer i en förort till huvudstaden Lusaka, har på nytt satt ljuset på de spänningar som skapats av den stora kinesiska närvaron i landet. Kina är den största utländska investeraren i landet och kinesisk verksamhet har under många år kritiserats för usla arbetsförhållanden, diskriminering och ”nykolonialism”.  De tre kinesiska cheferna hittades i sin nedbrunna fabrik och har enligt lokalpressen mördats av missnöjda anställda. Två misstänkta har gripits. Lusakas borgmästare har drivit en kampanj mot kinesisk närvaro som fått stor uppmärksamhet. Han ber nu om ursäkt och säger att han brustit i omdöme. 

  • Homosexuellt par benådas

   I samband med firandet av Africa Freedom Day beslutar president Edgar Lungu att benåda närmare 3 000 fångar. Bland dem finns två män som i fjol dömdes till 15 års fängelse för att ha haft sex med varandra (se 28 november 2019). De två männen greps 2017 på ett hotell i staden Kapiri Mposhi. Samkönade relationer är förbjudna i Zambia.

  • Biografer och restauranger öppnar

   Intäkterna till statskassan sinar och president Edgar Lungu beslutar att lätta på restriktionerna som infördes 20 mars på grund av virussjukdomen covid-19. En fortsatt nedstängning skulle innebära en ekonomisk kris, säger presidenten. Biografer, restauranger och gym får nu öppna igen medan barer fortsatt måste hålla stängda. Antalet smittade i landet är fortfarande lågt och enligt officiella siffror har hittills fyra personer avlidit som en följd av covid-19.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0