Zambia
Foto: Shutterstock/Vadim Petrakov

Zambia

Zambia i södra Afrikas inland kan locka besökaren med de världsarvslistade Victoriafallen och flera andra nationalparker med ett rikt djurliv. Landet är en av världens ledande kopparproducenter. Det har varit såväl en välsignelse som en förbannelse för invånarna, vars välstånd är beroende av kopparpriset. Idag räknas Zambia som ett lägre medelinkomstland, samtidigt som över halva befolkningen lever i fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Mars

  • Ny lag för att reglera internet

   Parlamentet röstar igenom en ny lag som förbjuder förolämpningar och kränkningar på internet. Den som bryter mot lagen riskerar böter eller fängelse i upp till fem år. Oppositionen fruktar att lagen kommer att utnyttjas för att tysta regeringskritiska röster inför, och under, valet i augusti. Lagens förespråkare hävdar att den är till för att skydda landets medborgare från nätmobbning.

  • Februari

  • Polis åtalad för mord efter dödsskjutning

   En zambisk polis åtalas för mord efter att ha beskjutit demonstranter i december i fjol då två personer dödades. Demonstranterna hade samlats för att protestera mot gripandet av oppositionspolitikern Hakainde Hichilema när polisen öppnade eld (se 23 december 2020).

  • Januari

  • President Lungu avskedar hälsoministern

   Hälsoministern Chitalu Chilufya avskedas med omedelbar verkan. President Edgar Lungu ger ingen förklaring till sitt beslut. Chilufya greps i mitten av förra året anklagad för korruption (se 24 juni 2020) men friades efter några veckor från anklagelserna på grund av brist på bevis. Enligt en senare granskning av de offentliga utgifterna har motsvarande 17 miljoner amerikanska dollar förskingrats från hälsobudgeten. Oppositionspartier och icke-statliga organisationer har krävt hälsoministerns avsked. Lungus beslut meddelas några dagar efter att rapporten om misstänkta oegentligheter debatterats i landets parlament.

 • 2020

  • December

  • Demonstranter skjuts till döds

   Två demonstranter dödas när kravallpolis försöker skingra en grupp demonstranter som samlats utanför polisens högkvarter i huvudstaden Lusaka. Oppositionsledaren Hakainde Hichilema hade tidigare kallats till polisen för att svara på frågor om ett fastighetsköp han gjort för 20 år sedan. Flera hundra människor samlades för att protestera mot utfrågningen.

  • September

  • Regeringen hoppas på räntefritt halvår

   En statlig tjänsteman meddelar att regeringen bett internationella långivare om sex månaders uppskov med landets räntebetalningar. Anledningen anges vara coronapandemins negativa effekt på landets ekonomi men orsakerna till landets krisande ekonomin går betydligt längre tillbaka. Sjunkande världsmarknadspriser på koppar har också bidragit till minskade statsintäkter. Zambia är Afrikas näst största kopparproducent och helt beroende av världens råvarupriser. Den 18 november löper ett räntekrav på motsvarande 42,5 miljoner amerikanska dollar ut. Ränteskulden betalas inte och Zambia anmäls för försummelse.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0