Zambia
Foto: Shutterstock/Vadim Petrakov

Zambia

Zambia i södra Afrikas inland kan locka besökaren med de världsarvslistade Victoriafallen och flera andra nationalparker med ett rikt djurliv. Landet är en av världens ledande kopparproducenter. Det har varit såväl en välsignelse som en förbannelse för invånarna, vars välstånd är beroende av kopparpriset. Idag räknas Zambia som ett lägre medelinkomstland, samtidigt som över halva befolkningen lever i fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Augusti

  • Centralbankschefen avskedad

   President Edgar Lungu avskedar utan närmare förklaring landets centralbankschef. Beslutet får kraftig kritik internationellt och centralbankens oberoende ifrågasätts. Zambias ekonomi befinner sig i ett nödläge och har gått in i en lågkonjunktur. Inflationen ligger på omkring 16 procent samtidigt som skulderna och budgetunderskottet stiger.

    

  • Juli

  • Vädjan till Kina om skuldbördan

   Den svåra ekonomiska situationen i landet förvärras av coronapandemin och president Edgar Lungu ber Kina om skuldlättnader. Zambias skuld till Kina beräknas uppgå till mellan sex och nio miljarder amerikanska dollar.

  • Juni

  • Minister grips för korruption

   Hälsominister Chitalu Chilufya grips, misstänkt för att ha förskingrat pengar som han sedan använt till vidlyftiga fastighetsköp. Enligt landets anti-korruptionsenhet väcktes misstankarna mot Chilufya efter att han på kort tid höjt sin levnadsstandard avsevärt. Ministern nekar till anklagelserna och frias efter förhör i brist på bevis.

  • Demonstrationer mot regeringen

   Ungdomar och aktivister protesterar mot dåligt ledarskap, korruption, polisbrutalitet, ekonomisk förfall och kinesiska bolags brott mot mänskliga rättigheter. Demonstrationen som skulle ha hållits i huvudstaden Lusaka, sänds istället direkt på sociala medier från den zambiska vildmarken. En av aktivisterna, rapparen Chama Fumba, hoppas på större genomslag med detta nya sätt att protestera samtidigt som demonstranterna undviker risken att gripas eller bli slagna av polisen.

  • Maj

  • Tre kinesiska fabrikschefer mördade

   Morden på tre kinesiska fabrikschefer i en förort till huvudstaden Lusaka, har på nytt satt ljuset på de spänningar som skapats av den stora kinesiska närvaron i landet. Kina är den största utländska investeraren i landet och kinesisk verksamhet har under många år kritiserats för usla arbetsförhållanden, diskriminering och ”nykolonialism”.  De tre kinesiska cheferna hittades i sin nedbrunna fabrik och har enligt lokalpressen mördats av missnöjda anställda. Två misstänkta har gripits. Lusakas borgmästare har drivit en kampanj mot kinesisk närvaro som fått stor uppmärksamhet. Han ber nu om ursäkt och säger att han brustit i omdöme. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0