Togo
Invånare i byn Togoville öster om huvudstaden Lomé. Foto: Shutterstock/TT

Togo

Togo ligger vid kusten i Västafrika. Landets långsmala form vittnar om dess förflutna som buffertzon mellan franska och brittiska intressen. Fram till första världskrigets slut var detta en tysk koloni. Därefter styrdes området av Frankrike fram till självständigheten 1960. I 38 år regerades Togo av president Gnassingbé Eyadéma, som 2005 efterträddes av sonen Faure Gnassingbé. Export av fosfat och bomull utgör basen i landets ekonomi.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Oppositionstidning stängs tillfälligt

   Mediemyndigheten i Togo stänger tillfälligt en oppositionell tidning. Anledningen är att tidningen anses ha skrivit ärekränkande och respektlöst om landets bostadsminister. Tidningen, L’Alternative, straffas med publiceringsförbud i fyra månader.

 • 2020

  • November

  • Ledande oppositionspolitiker grips

   En av Togos ledande oppositionspolitiker, Brigitte Adjamagbo-Johnson, grips och anklagas för ”angrepp mot statens säkerhet”. Ytterligare en partikamrat till Adjamagbo-Johnson frihetsberövas. Partiet fördömer gripandena och kallar det ”trakasserier”. Oppositionen hade kallat till en protestaktion i huvudstaden Lomé för att protestera mot det officiella valresultatet från februari. Polisen bannlyste demonstrationen med hänvisning till coronapandemin. Några dagar senare meddelar riksåklagaren att han har inlett en förundersökning mot Adjamagbo-Johnson och hennes partikamrat Gerard Djossou, som anklagas för att ”äventyra landets säkerhet och samröre med kriminella”. Amnesty International kritiserar myndigheterna för att försöka tysta oppositionen genom ökat förtryck och godtyckliga gripanden.

  • September

  • En dödas när polis löser upp folksamling

   En man dör och 17 människor skadas när polis i de norra delarna löser upp en folksamling som firar en traditionell initiationsrit för unga män. Större folksamlingar bryter mot landets coronarestriktioner och polisen skjuter tårgas mot festen för att skingra deltagarna. Flera poliser skadas också i den tumult som uppstår.

  • Premiärministern byts ut

   Premiärminister Komi Sélom Klassou lämnar in sin avskedsansökan och avgår tillsammans med sin regering, något som varit väntat sedan presidentvalet (se 22 februari 2020). Coronapandemin har gjort att maktskiftet fått vänta fram till nu. Ett par dagar senare utses Victoire Tomegah Dogbé att leda regeringsarbetet. Det är första gången i landets historia som en kvinna innehar posten som premiärminister. Dogbe är nära allierad med president Faure Gnassingbé. Landet står inför stora ekonomiska utmaningar. Turistnäringen, transport och jordbrukssektorn har lidit särskilt svårt under coronapandemin. Nyligen godkände Världsbanken finansieringen av ett krispaket på motsvarande 70 miljoner amerikanska dollar som ska hjälpa landet igenom coronakrisen.

  • Nödläge förlängt under pandemin

   Premiärminister Komi Sélom Klassou säger i ett tal till nationen att hälsonödläget i landet förlängs med sex månader. Parlamentet har enhälligt godkänt förlängningen. Hittills har nära 1 600 personer i landet registrerats smittade av covid-19 och 40 av dem har avlidit.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0