Togo
Foto: Shutterstock/Oliver S

Togo

Togo ligger vid kusten i Västafrika. Landets långsmala form vittnar om dess förflutna som buffertzon mellan franska och brittiska intressen. Fram till första världskrigets slut var detta en tysk koloni. Därefter styrdes området av Frankrike fram till självständigheten 1960. I 38 år styrdes Togo av Gnassingbé Eyadéma, som efterträddes av sin son Faure Gnassingbé 2005. Export av främst fosfat och bomull är basen i ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Sex kandidater till presidentposten

   När tidsfristen för registrering löpt ut meddelar valmyndigheten att sex personer kandiderar till presidentposten i valet den 22 februari. Bland dem finns president Gnassingbé, som vill bli omval för en fjärde mandatperiod, samt oppositionella ANC:s ledare Jean-Pierre Fabre liksom Kodjo Agbeyome från MPDD.

  • Gnassingbé ställer upp för omval

   President Gnassingbé tillkännager att han kandiderar till en fjärde mandatperiod som president i valet den 22 februari. I maj 2019 ändrades författningen så att en person endast kan vara president i två mandatperioder istället för som tidigare ett obegränsat antal gånger. Denna begränsning gäller dock inte retroaktivt, så Gnassingbé kan ställa upp för omval både 2020 och 2025. Drygt ett 10-tal motkandidater utmanar Gnassingbé i februarivalet.

 • 2019

  • December

  • CFA-franc ska bli eco 2020

   Åtta västafrikanska länder som använder den regionala CFA-francen enas i Abidjan i Elfenbenskusten om att valutan ska byta namn till eco. Den ska även i fortsättningen vara knuten till euron, men de åtta länderna (Benin, Burkina Faso, Guinea-Bissau, Elfenbenskusten, Mali, Niger, Senegal och Togo) ska inte längre behöva förvara 50 procent av sina valutareserver i Frankrike, och Frankrike ska inte längre att ha någon representant i valutaunionens styrelse. Förändringen ska träda i kraft under 2020. Kritiker av CFA-francen ser den som en kvarleva från kolonialtiden, medan dess förespråkare ser den som en garant för finansiell stabilitet.

  • Presidentval i februari

   Regeringen tillkännager att presidentval ska hållas den 22 februari 2020. För första gången ska det bli möjligt för togolesiska medborgare i utlandet att rösta på Togos ambassader. Valrörelsen ska pågå mellan den 6 februari och den 20 februari. I november vädjade oppositionspartier och flera enskilda organisationer om att valet skulle senareläggas för att författningsdomstolen, valmyndigheten och väljarregistren skulle kunna reformeras och gås igenom innan valet hålls, men de har inte fått gehör för det önskemålet.

  • Augusti

  • Demonstrationsrätten inskränks

   Parlamentet antar en lag som ytterligare begränsar togolesernas rätt att demonstrera. Nu förbjuds människor att demonstrera vid huvudleder och centrala platser i städerna samt i närheten av regeringsbyggnader. Dessutom får protester bara genomföras under dagtid, mellan klockan 11 och 18. Även antalet tillåtna demonstrationer i en stad begränsas. Demonstrationsrätten har stegvis inskränkts sedan en våg av protestmarscher mot president Gnassingbes planer på att ändra författningen i syfte att kunna stanna kvar vid makten hölls under 2017 och 2018.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0