Togo
Foto: Shutterstock/Oliver S

Togo

Togo ligger vid kusten i Västafrika. Landets långsmala form vittnar om dess förflutna som buffertzon mellan franska och brittiska intressen. Fram till första världskrigets slut var detta en tysk koloni. Därefter styrdes området av Frankrike fram till självständigheten 1960. I 38 år regerades Togo av president Gnassingbé Eyadéma, som 2005 efterträddes av sonen Faure Gnassingbé. Export av fosfat och bomull utgör basen i landets ekonomi.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Överklagan av valresultatet avslås

   Författningsdomstolen avslår en överklagan av valresultatet. Överklagan har lämnats in av Agbeyome Kodjo, som kom tvåa i presidentvalet. Han anser att Gnassingbé segrade genom valfusk. Författningsdomstolens beslut innebär att Gnassingbé kan påbörja sin fjärde mandatperiod. Valobservatörer från AU och Ecowas uppmanar togoleserna att respektera valresultatet.

  • Februari

  • Gnassingbé väljs om

   President Gnassingbé vinner som väntat presidentvalet. Han får 71 procent av rösterna medan Agbeyome Kodjo, tidigare premiärminister under Gnassingbés far, blir tvåa med 19 procent. Strax innan valresultatet offentliggörs förklarar Kodjo sig vara landets ”demokratiskt valde president” med mellan 57 procent och 61 procent av rösterna. Han säger att han ska bilda sin egen regering inom de närmaste dagarna. Kodjo anklagar regimen för att ha ägnat sig åt grovt valfusk, som falska valsedlar och falska vallokaler. Ett omfattande säkerhetspådrag gör att valdagen blir lugn. 300 internationella valobservatörer, framför allt från AU och Ecowas, övervakar valet. Efter det att vallokalerna stängt omringas Kodjos bostad i Lomé av säkerhetsstyrkor under flera timmar. Enligt myndigheterna görs detta för Kodjos "egen säkerhets skull". Kodjo har under valrörelsen alltmer kommit att framstå som Gnassingbés huvudmotståndare och ANC-ledaren Fabré har gått ut och uppmanat sina anhängare att rösta på Kodjo. Valdeltagandet är 76 procent.

  • Stort säkerhetsuppbåd inför valdagen

   Valrörelsen beskrivs som lugn. En orsak till detta är sannolikt det stora säkerhetsuppbåd som placerats ut i områden, som Sokodé, där de regimkritiska protesterna var som intensivast under 2017 och 2018. På sina håll råder nattliga utegångsförbud. Ett 50-tal människor har gripits av militär och polis, misstänkta för att ha planerat ett "väpnat uppror" och vara medlemmar i en okänd grupp kallad Tigerrevolutionen. Inför valdagen lovar Gnassingbé att råda bot på den höga ungdomsarbetslösheten genom att skapa en halv miljon nya arbetstillfällen till 2022. Han utlovar också stabilitet och säkerhet i Togo, där många invånare fruktar att våldet från islamistiska grupper i grannlandet Burkina Faso ska spridas över gränsen in i landet. Presidenten har också utlovat elektricitet till hela befolkningen till 2030.

  • Januari

  • Sex kandidater till presidentposten

   När tidsfristen för registrering löpt ut meddelar valmyndigheten att sex personer kandiderar till presidentposten i valet den 22 februari. Bland dem finns president Gnassingbé, som vill bli omval för en fjärde mandatperiod, samt oppositionella ANC:s ledare Jean-Pierre Fabre liksom Kodjo Agbeyome från MPDD.

  • Gnassingbé ställer upp för omval

   President Gnassingbé tillkännager att han kandiderar till en fjärde mandatperiod som president i valet den 22 februari. I maj 2019 ändrades författningen så att en person endast kan vara president i två mandatperioder istället för som tidigare ett obegränsat antal gånger. Denna begränsning gäller dock inte retroaktivt, så Gnassingbé kan ställa upp för omval både 2020 och 2025. Drygt ett 10-tal motkandidater utmanar Gnassingbé i februarivalet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0