Togo
Foto: Shutterstock/Oliver S

Togo

Togo ligger vid kusten i Västafrika. Landets långsmala form vittnar om dess förflutna som buffertzon mellan franska och brittiska intressen. Fram till första världskrigets slut var detta en tysk koloni. Därefter styrdes området av Frankrike fram till självständigheten 1960. I 38 år regerades Togo av president Gnassingbé Eyadéma, som 2005 efterträddes av sonen Faure Gnassingbé. Export av fosfat och bomull utgör basen i landets ekonomi.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • En dödas när polis löser upp folksamling

   En man dör och 17 människor skadas när polis i de norra delarna löser upp en folksamling som firar en traditionell initiationsrit för unga män. Större folksamlingar bryter mot landets coronarestriktioner och polisen skjuter tårgas mot festen för att skingra deltagarna. Flera poliser skadas också i den tumult som uppstår.

  • Premiärministern byts ut

   Premiärminister Komi Sélom Klassou lämnar in sin avskedsansökan och avgår tillsammans med sin regering, något som varit väntat sedan presidentvalet (se 22 februari 2020). Coronapandemin har gjort att maktskiftet fått vänta fram till nu. Ett par dagar senare utses Victoire Tomegah Dogbé att leda regeringsarbetet. Det är första gången i landets historia som en kvinna innehar posten som premiärminister. Dogbe är nära allierad med president Faure Gnassingbé. Landet står inför stora ekonomiska utmaningar. Turistnäringen, transport och jordbrukssektorn har lidit särskilt svårt under coronapandemin. Nyligen godkände Världsbanken finansieringen av ett krispaket på motsvarande 70 miljoner amerikanska dollar som ska hjälpa landet igenom coronakrisen.

  • Nödläge förlängt under pandemin

   Premiärminister Komi Sélom Klassou säger i ett tal till nationen att hälsonödläget i landet förlängs med sex månader. Parlamentet har enhälligt godkänt förlängningen. Hittills har nära 1 600 personer i landet registrerats smittade av covid-19 och 40 av dem har avlidit.

  • April

  • Oppositionsledare gripen av polis

   Säkerhetsstyrkor griper oppositionsledaren Agbeyome Kodjo i hemmet. Enligt Kodjos advokat anklagas han för att ha hotat landets säkerhet. En anonym källa inom polisen uppger att gripandet skedde efter det att Kodjo för tredje gången sedan 1 april inte inställt sig hos polisen som beordrat. Kodjo förlorade presidentvalet i februari men skyllde på valfusk och utropade sig själv till segrare (se 22 feb 2020). Han har även uppmanat landets väpnade styrkor att göra uppror mot den sittande regeringen och president Gnassingbe. Fyra dagar efter gripandet släpps Kodjo. I juli utfärdar landets domstolar en internationell efterlysning av honom eftersom han inte hörsammat deras kallelse. Enligt Kodjos advokat gömmer han sig i landet av fruktan för sitt liv.   

  • Undantagstillstånd mot coronapandemin

   President Gnassingbé inför undantagstillstånd och utegångsförbud i ett försök att bromsa spridningen av det nya coronaviruset sars-cov-2, som orsakat en pandemi. Liksom i många afrikanska länder testas ytterst få i Togo för sjukdomen covid-19 på grund av resursbrister. När undantagstillståndet införs har Togo 36 bekräftade fall av coronasmitta och två dödsfall. Mörkertalet tros vara högt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0