Togo
Foto: Shutterstock/Oliver S

Togo

Togo ligger vid kusten i Västafrika. Landets långsmala form vittnar om dess förflutna som buffertzon mellan franska och brittiska intressen. Fram till första världskrigets slut var detta en tysk koloni. Därefter styrdes området av Frankrike fram till självständigheten 1960. I 38 år regerades Togo av president Gnassingbé Eyadéma, som 2005 efterträddes av sonen Faure Gnassingbé. Export av fosfat och bomull utgör basen i landets ekonomi.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Nödläge förlängt under pandemin

   Premiärminister Selom Komi Klassou säger i ett tal till nationen att hälsonödläget i landet förlängs med sex månader. Parlamentet har enhälligt godkänt förlängningen. Hittills har nära 1 600 personer i landet registrerats smittade av covid-19 och 40 av dem har avlidit.

  • April

  • Oppositionsledare gripen av polis

   Säkerhetsstyrkor griper oppositionsledaren Agbeyome Kodjo i hemmet. Enligt Kodjos advokat anklagas han för att ha hotat landets säkerhet. En anonym källa inom polisen uppger att gripandet skedde efter det att Kodjo för tredje gången sedan 1 april inte inställt sig hos polisen som beordrat. Kodjo förlorade presidentvalet i februari men skyllde på valfusk och utropade sig själv till segrare (se 22 feb 2020). Han har även uppmanat landets väpnade styrkor att göra uppror mot den sittande regeringen och president Gnassingbe. Fyra dagar efter gripandet släpps Kodjo. I juli utfärdar landets domstolar en internationell efterlysning av honom eftersom han inte hörsammat deras kallelse. Enligt Kodjos advokat gömmer han sig i landet av fruktan för sitt liv.   

  • Undantagstillstånd mot coronapandemin

   President Gnassingbé inför undantagstillstånd och utegångsförbud i ett försök att bromsa spridningen av det nya coronaviruset sars-cov-2, som orsakat en pandemi. Liksom i många afrikanska länder testas ytterst få i Togo för sjukdomen covid-19 på grund av resursbrister. När undantagstillståndet införs har Togo 36 bekräftade fall av coronasmitta och två dödsfall. Mörkertalet tros vara högt.

  • Mars

  • Tre tidningar stängs tillfälligt

   Den oppositionsvänliga veckotidningen Fraternité beläggs med utgivningsförbud av myndigheterna efter att den publicerat en artikel där kritik framförs mot att två andra tidningar, L’Alternative och Liberté, nyligen stängts tillfälligt. Fraternité får utgivningsförbud från och med den 1 april och två månader framåt. Liberté och L'Alternative har utgivningsförbud från den 23 mars och 15 dagar respektive två månader framåt. Enligt myndigheterna har Liberté och L'Alternative publicerat ogrundade anklagelser mot Marc Vizy, Frankrikes ambassadör till Ghana, och Franck Paris, den franske presidenten Emmanuel Macrons Afrikarådgivare, om otillåten inblandning i presidentvalet i Togo (se Februari 2020).

  • Överklagan av valresultatet avslås

   Författningsdomstolen avslår en överklagan av valresultatet. Överklagan har lämnats in av Agbeyome Kodjo, som kom tvåa i presidentvalet. Han anser att Gnassingbé segrade genom valfusk. Författningsdomstolens beslut innebär att Gnassingbé kan påbörja sin fjärde mandatperiod. Valobservatörer från AU och Ecowas uppmanar togoleserna att respektera valresultatet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0