Togo
Foto: Shutterstock/Oliver S

Togo

Togo ligger vid kusten i Västafrika. Landets långsmala form vittnar om dess förflutna som buffertzon mellan franska och brittiska intressen. Fram till första världskrigets slut var detta en tysk koloni. Därefter styrdes området av Frankrike fram till självständigheten 1960. I 38 år styrdes Togo av Gnassingbé Eyadéma, som efterträddes av sin son Faure Gnassingbé 2005. Export av främst fosfat och bomull är basen i ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Demonstrationsrätten inskränks

   Parlamentet antar en lag som ytterligare begränsar togolesernas rätt att demonstrera. Nu förbjuds människor att demonstrera vid huvudleder och centrala platser i städerna samt i närheten av regeringsbyggnader. Dessutom får protester bara genomföras under dagtid, mellan klockan 11 och 18. Även antalet tillåtna demonstrationer i en stad begränsas. Demonstrationsrätten har stegvis inskränkts sedan en våg av protestmarscher mot president Gnassingbes planer på att ändra författningen i syfte att kunna stanna kvar vid makten hölls under 2017 och 2018.

  • Maj

  • Författningen ändras

   Parlamentet antar en rad författningsändringar. De innebär att presidenten bara kan väljas om en gång, det vill säga sitta i två mandatperioder. Det betyder dock att president Fauré Gnassingbé kan ställa upp för omval ytterligare två gånger och bli kvar på presidentposten till 2030, eftersom ändringen inte gäller retrospektivt. Presidenten ska väljas på fem år och valet ska hållas i två omgångar. Författningsändringen innebär också att före detta presidenter får åtalsimmunitet på livstid. De kan inte gripas, åtalas eller ställas inför rätta för handlingar begångna under deras mandatperiod. Ledamöterna i parlamentet kan nu sitta i två sexårsperioder. Tidigare kunde de väljas om till ett obegränsat antal femårsperioder.

  • Januari

  • Gamla regeringen sitter kvar

   President Gnassingbé utser premiärminister Komi Selom Klassou för en ny mandatperiod. Hela den gamla regeringen sitter kvar oförändrad.

  • Togo får sin första kvinnliga talman

   Togos nya parlament väljer Yawa Djibodi Tsegan till talman för den lagstiftande församlingen. Tsegan, som företräder det regerande Unir, blir därmed landets första kvinnliga talman.

 • 2018

  • December

  • Unir vinner bojkottat parlamentsval

   Parlamentsval genomförs trots en våldsam valrörelse och trots att oppositionen bojkottar valet. Regerande Unir vinner 59 av de 91 mandaten i parlamentsvalet, och når därmed inte de fyra femteldelars majoritet som hade krävts för att på egen hand kunna ändra i författningen så att president Gnassingbé kan bli omvald 2020 och 2025. I själva verket går Unir något bakåt och förlorar tre mandat jämfört med valet 2014. Oberoende kandidater tar en femdel av platserna.  

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0