Sydsudan
Hemvändande sydsudaneser från norr anländer till Juba. Foto: bbcworldservice

Sydsudan

Sydsudan blev en självständig stat den 9 juli 2011 när Sudan klövs i en nordlig och en sydlig del. Delningen föregicks av en dramatisk folkomröstning som ledde till den historiska förändringen av Afrikas karta. Det hopp om en bättre tillvaro som invånarna bar på efter årtionden av krig mot norra Sudan grusades snart. Mellan 2013 och 2015 utkämpades ett inbördeskrig med rötter i gammal rivalitet mellan de största folkgrupperna dinka och nuer. Sydsudan saknar idag nästan helt modern infrastruktur och folkmajoriteten lever under vedervärdiga förhållanden.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Januari

  • Oljeproduktionen ökar

   Sydsudan håller på att reparera en rad oljekällor som skadats svårt i inbördeskriget och har nu uppnått en produktion på 160 000 fat olja om dagen, enligt oljeminister Ezekiel Lul Gatkuoth. Vid årets slut uppskattar ministern att utvinningen ökat till 230 000 fat olja per dag. Landet får hjälp av Sudan att återuppbygga den raserade oljeindustrin. Sudan tar ut transitavgifter för att den sydsudanesiska oljan ska kunna nå hamnstaden Port Sudan vid Röda havet.

 • 2018

  • November

  • Brott mot vapenembargot

   En expertgrupp lämnar en första rapport om situationen i Sydsudan till FN:s säkerhetsråd sedan vapenembargot infördes (se Juli 2018). Gruppen har funnit bevis för en rad brott mot embargot, bland annat har Sudan och Uganda tagit in trupper i landet. Rapporten vittnar också om "alarmerande nivåer" av sexuellt våld, hunger och brott mot de mänskliga rättigheterna.

  • Oktober

  • Rebelledaren Machar i Juba

   Rebelledaren Riek Machar återvänder till Juba för första gången på två år för att närvara vid en fredsceremoni. Enligt fredsavtalet ska han återinstalleras som vicepresident (se Aktuell politik).

  • FN kräver framsteg i Abyei-konflikten

   FN:s säkerhetsråd förlänger mandatet för den fredsbevarande styrkan i Abyei med sex månader, men varnar samtidigt Sudan och Sydsudan för att styrkan därefter kommer att tas hem om länderna inte gör några framsteg rörande gränskonflikten i det oljerika området.

  • September

  • Över 382 000 döda i kriget

   En ny brittisk studie visar att fler än 382 000 människor har dödats som en följd av inbördeskriget sedan 2013. Det är en betydligt högre siffra än den som tidigare angetts på några tiotusental. Siffran innebär att fler människor har dödats i kriget i Sydsudan än i Syrien, där kriget sedan 2011 beräknas ha skördat drygt 360 000 liv. I siffran ingår dels dödsoffer för direkta strider dels för indirekta följder av kriget som epidemier och svält. Trots det senaste fredsavtalet fortsätter striderna på flera platser i landet, och drygt sex miljoner sydsudaneser går hungriga varje dag. Studien är gjord vid London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0