Sydsudan
Hemvändande sydsudaneser från norr anländer till Juba. Foto: bbcworldservice

Sydsudan

Sydsudan blev en självständig stat den 9 juli 2011 när Sudan klövs i en nordlig och en sydlig del. Delningen föregicks av en dramatisk folkomröstning som ledde till den historiska förändringen av Afrikas karta. Det hopp om en bättre tillvaro som invånarna bar på efter årtionden av krig mot norra Sudan grusades snart. Tiden efter självständigheten har präglats av maktkamp och inbördeskrig. Trots att landet har gott om olja lever folkmajoriteten i svår fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • FN-missionen Unmiss minskas i storlek

   FN-missionen Unmiss ska minska antalet fredsbevarande soldater och poliser med cirka sju procent under 2021. Minskningen är en följd av att våldsnivån sjunkit sedan fredsavtalet undertecknades 2018 samt av att regeringen sedan i september 2020 gradvis övertar kontrollen över de flyktingläger som skapats när civila sökt skydd hos FN. Hösten 2020 befann sig runt 180 000 civila i FN:s skyddsområden. Unmiss består av 14 500 soldater och 2 000 poliser. Landet plågas fortfarande av lokala våldsamheter, ofta triggade av boskapsstölder, vilka krävde över 1 000 dödsoffer under andra halvan av 2020.

  • Sydsudan får nödlån av IMF

   IMF beviljar Sydsudan 174 miljoner dollar i nödlån. Landets ekonomiska kris har förvärrats av ett prisras på olja till följd av coronapandemin, samt höga kostnader för återuppbyggnad efter svåra översvämningar. Landet genomlider dessutom den allvarligaste hungersnöden sedan självständigheten 2011. Den utländska valutareserven sinade redan i augusti 2020. Hälften av IMF-pengarna ska gå till statskassan för att betala innestående löner till statsanställda, hälften ska hanteras av centralbanken som i huvudsak ska betala av skulder. Det är andra gången sedan 2011 som Sydsudan vänder sig till IMF för akut ekonomisk hjälp.

  • Mars

  • Sydsudan får sitt första vaccin mot covid-19

   Sydsudan tar emot den första sändningen av vaccin mot coronaviruset. Det rör sig om 132 000 doser av AstraZenecas vaccin och distribueras via FN-projektet Covax som skänker covidvaccin till fattiga länder. Först ut att vaccineras är sjukvårdspersonal som behandlar och vårdar covidsjuka, samt landets äldsta invånare.

  • Februari

  • Restriktioner mot ökad coronaspridning

   Spridningen av coronaviruset ökar snabbt i Sydsudan och regeringen förbjuder därför religiösa och politiska samlingar samt stänger flertalet skolor. Landet har ett lågt antal bekräftade fall av covid-19 och bara ett 60-tal registrerade dödsfall med virussjukdomen, men provtagningen har varit ytterst begränsad och mörkertalet är sannolikt mycket högt. Flest fall har upptäckts i Juba och i vissa flyktingläger. För inresa i Sydsudan krävs att man uppvisar ett negativt covidtest.

  • Sydsudan byter tidszon

   Sydsudan byter tidszon och ställer tillbaka klockan en timme efter ett regeringsbeslut. Därmed går landet tillbaka till samma tidszon som innan Sudan delades, från svensk tid +2 timmar till svensk tid +1 timme.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0