Sydsudan
Hemvändande sydsudaneser från norr anländer till Juba. Foto: bbcworldservice

Sydsudan

Sydsudan blev en självständig stat den 9 juli 2011 när Sudan klövs i en nordlig och en sydlig del. Delningen föregicks av en dramatisk folkomröstning som ledde till den historiska förändringen av Afrikas karta. Det hopp om en bättre tillvaro som invånarna bar på efter årtionden av krig mot norra Sudan grusades snart. Mellan 2013 och 2015 utkämpades ett inbördeskrig med rötter i gammal rivalitet mellan de största folkgrupperna dinka och nuer. Sydsudan saknar idag nästan helt modern infrastruktur och folkmajoriteten lever under vedervärdiga förhållanden.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Machar och Kiir håller möte

   Rebelledaren Machar besöker Juba för första gången på ett år och träffar där president Kiir. Båda lovar att hålla den tidsfrist som löper ut i den 12 november för bildandet av en samlingsregering i enlighet med fredsavtalet från 2018.

  • Juli

  • Nya strider och alarmerande hungersnöd

   Närmare sju miljoner människor i Sydsudan hotas av svår hungersnöd, enligt företrädare för FN:s livsmedelsprogram (WFP) i Juba. Detta trots att FN uppger att våldsnivån minskat sedan avtalet hösten 2018. FN rapporterar dock om tilltagande strider mellan olika väpnade grupper i Centrala Equatoria. Hundratals civila ska ha mördats eller våldtagits i regionen sedan hösten 2018 och uppskattningsvis mellan 70 000 och 80 000 invånare har tvingats på flykt. De stridande tillhör såväl regeringstrogna som Machartrogna grupper liksom grupperingar som inte undertecknat fredsavtalet. Strider mellan regeringsstyrkor och grupper som motsätter sig fredsavtalet utkämpas också strax utanför Juba.

  • Maj

  • FN-sanktionerna förlängs

   FN:s säkerhetsråd förlänger sanktionerna och vapenembargot mot Sydsudan i ytterligare ett år till den 31 maj 2020.

  • Ingen samlingsregering bildas

   Bildandet av en samlingsregering senareläggs ett halvår. Det beslutas vid ett möte i Igads regi mellan företrädare för president Salva Kiir och rebelledaren Riek Machar i Addis Abeba i Eiopien. Enligt fredsavtalet från 2018 skulle en samlingsregering ha bildats senast den 12 maj 2019 men parterna har inte kunna enas om förutsättningarna för detta. En orsak är att Machar anser att säkerhetsläget i Juba är så dåligt att han inte kan återvända från exilen. Av 59 punkter som skulle ha varit förverkligade till den 12 maj, däribland en gemensam armé, har endast 27 genomförts. Någon gemensam armé finns ännu inte.

  • April

  • Fredsprocessen haltar

   Oppositionsledaren Riek Machar är inte redo att återvända till Juba ännu, meddelar hans parti SPLM-O. Machar anser att hans säkerhet inte kan garanteras där. Machar, som skulle ha anlänt till huvudstaden i maj, vill nu senarelägga bildandet av en samlingsregering vilket ska ske i juni enligt fredsavtalet. Machar ska bli vicepresident i samlingsregeringen enligt avtalet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0