Sydsudan
Hemvändande sydsudaneser från norr anländer till Juba. Foto: bbcworldservice

Sydsudan

Sydsudan blev en självständig stat den 9 juli 2011 när Sudan klövs i en nordlig och en sydlig del. Delningen föregicks av en dramatisk folkomröstning som ledde till den historiska förändringen av Afrikas karta. Det hopp om en bättre tillvaro som invånarna bar på efter årtionden av krig mot norra Sudan grusades snart. Tiden efter självständigheten har präglats av maktkamp och inbördeskrig. Trots att landet har gott om olja lever folkmajoriteten i svår fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • FN: grov korruption på högsta nivå

   Högt uppsatta politiker och statstjänstemän i Sydsudan har sedan 2016 förskingrat minst 36 miljoner dollar i statliga medel, ibland med tyst medgivande från internationella företag och banker. Det skriver FN-kommissionen för mänskliga rättigheter i Sydsudan i en ny rapport. Enligt FN-kommissionen är det nämnda beloppet enbart sådana transaktioner som har kunnat spåras från finansdepartementet och riksrevisionen, det verkliga beloppet förskingrade medel är sannolikt betydligt högre.

  • Sjunkande oljeinkomster, finansministern avskedas

   President Kiir har avskedat finansminister Salvatore Garang Mabiordit, chefen för skattemyndigheten och chefen för det statliga oljebolaget NilePet, rapporterar den statsägda radion. Ingen förklaring till avskedandena ges men de kommer efter det att Sydsudans oljeinkomster sjunkit kraftigt, vilket lett till sinande reserver av utländsk valuta. Det har i sin tur lett till att det sydsudanesiska pundet rasat i värde. Ny finansminister blir Athian Diing Athian.

  • FN stärker närvaron i söder

   FN-missionen Unmiss upprättar en ny bas i Lobonok i Centrala Equatoria, där våldsnivån ökat under senare tid. Bakom våldet ligger rebellgrupper som attackerar civila och hjälparbetare. Bland annat dödades två civila när fordon med humanitärt bistånd överfölls, och vid ett annat bakhåll på en landsväg dödades sex av en vicepresidents livvakter. (Sydsudan har flera vicepresidenter). Rebellerna tillhör huvudsakligen Nationella befrielsefronten (Nas), som leds av före detta vice arméchefen Thomas Cirillo. Nas undertecknade inte fredsavtalet från 2018, men ingick vapenvila i januari 2020 samt lovade då att släppa fram hjälpsändningar till civilbefolkningen i Centrala Equatoria, som ligger i sydligaste Sydsudan. Under sommaren har dock våldsnivån stigit i regionen.

  • Augusti

  • Strider vid avväpning i Warrap

   Minst ett 70-tal människor dödas och tiotals skadas när soldater och civila drabbar samman i delstaten Warrap, rapporterar FN. Stridigheterna utbryter när civila vägrar lämna ifrån sig sina vapen till soldaterna som fått i uppdrag att samla in vapen som en del i det senaste fredsavtalet. FN sänder fredsbevarande soldater till området.

  • Juni

  • Ny våldsvåg i öster

   Tusentals människor flyr undan en ny våldsvåg mellan de rivaliserande folkgrupperna merle och lou nuer i regionen Pibor i delstaten Jonglei i östra Sydsudan, meddelar hjälporganisationen Läkare utan gränser, som tillägger att den tvingats avbryta sin verksamhet i regionen sedan personalen flytt in i skogen. Senast i maj ledde våld mellan merle och lou nuer till fler än 200 döda i Pibor. Ögonvittnen beskriver hur de stridande sitter på boskap och plundrar och förstör egendom. Vissa beskriver hur ett tredje folkslag, dinka bor, slåss på lou nuers sida.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0