Sydsudan
Hemvändande sydsudaneser från norr anländer till Juba. Foto: bbcworldservice

Sydsudan

Sydsudan blev en självständig stat den 9 juli 2011 när Sudan klövs i en nordlig och en sydlig del. Delningen föregicks av en dramatisk folkomröstning som ledde till den historiska förändringen av Afrikas karta. Det hopp om en bättre tillvaro som invånarna bar på efter årtionden av krig mot norra Sudan grusades snart. Tiden efter självständigheten har präglats av maktkamp och inbördeskrig. Trots att landet har gott om olja lever folkmajoriteten i svår fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • FN: politiska eliten plundrar statskassan

   FN:s kommissarie för mänskliga rättigheter i Sydsudan skriver i en rapport att en "förbluffande" summa pengar och andra tillgångar har stulits från staten av landets politiska elit. Det rör sig om minst 73 miljoner dollar sedan 2018, men enligt FN-kommissarien utgör detta belopp bara en liten del av den verkliga summa som stulits från staten; redan 2012 ska president Kiir ha erkänt att mer än fyra miljarder försvunnit från statskassan. Förutom politiker är även statstjänstemän, militärer, internationella företag och multinationella banker skyldiga till plundringen. I rapporten skriver FN-kommissarien att stölden av statens tillgångar utgör ett hot mot de mänskliga rättigheterna i Sydsudan och att den hotar den sköra fredsprocessen genom att vara en drivkraft för de stridande parterna.

  • Nästan en halv miljon hemlösa efter översvämningar

   Omkring 426 000 sydsudaneser har blivit hemlösa till följd av omfattande översvämningar, enligt FN-organet UNOCHA. Bland dem är 185 000 barn. En tredjedel av de drabbade återfinns i delstaten Unity. Människor ser sina hus och gårdar förstöras när floder svämmar över sina bräddar under häftiga skyfall. De hemlösa söker sig till skolor och kyrkor i närheten för skydd.

  • AI: ny våg av repression

   Sydsudan genomgår en "ny våg av repression" riktad mot rätten till åsiktsfrihet, samlingsfrihet och föreningsfrihet, rapporterar Amnesty International. Många oppositionella och andra aktivister har gått under jorden efter det att flera regeringskritiker gripits under de senaste veckorna, enligt människorättsorganisationen. Det är framför allt deltagare i demonstrationer som gripits sedan de krävt regeringens avgång, men även tre journalister och två anställda vid demokratiförespråkande enskilda organisationer har frihetsberövats. Repressionen inleddes i augusti när den breda proteströrelsen Folkets koalition för civil handling (People's Coalition for Civil Action, PCCA) uppmanade till ett fredligt folkligt uppror. Regeringen har förbjudit PCCA att hålla en demonstration och myndigheterna har stängt en radiostation och en tankesmedja med kopplingar till PCCA, som består av allt från akademiker och aktivister till jurister och före detta regeringstjänstemän.

  • Augusti

  • Många döda i strider inom SPLM-IO

   I delstaten Vita Nilen leder maktkampen inom SPLM-IO till att ett 30-tal människor dödas i ett våldsutbrott mellan partimedlemmar trogna mot Machar och hans motståndare inom partiets militära gren. Machars anhängare betecknar försöket att avsätta Machar som en "misslyckad kupp". Båda sidor hävdar att motståndarna gick till attack, att de själva gick segrande ur striden och att nästan alla döda finns på motståndarsidan. Enligt vicepresident Machar beror revolten inom partiet på att dess militära ledare motsätter sig att SPLM-IO:s rebeller enligt fredsavtalet ska integreras i landets reguljära armé.

  • Maktstrid inom SPLM-IO

   Tilltagande motsättningar mellan SPLM-IO:s politiska och militära grenar leder till en revolt där en fraktion hävdar att vicepresident Riek Machar har avsatts som ledare för SPLM-IO och som befälhavare för dess militära gren. Motiveringen är att Machar inte längre företräder partiets intressen i förhandlingarna med SPLM. Generallöjtnant Simon Gatwech Dual utses till tillförordnad partiledare. Partimedlemmar lojala mot Machar står fortsatt bakom honom.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0