Sydsudan
Hemvändande sydsudaneser från norr anländer till Juba. Foto: bbcworldservice

Sydsudan

Sydsudan blev en självständig stat den 9 juli 2011 när Sudan klövs i en nordlig och en sydlig del. Delningen föregicks av en dramatisk folkomröstning som ledde till den historiska förändringen av Afrikas karta. Det hopp om en bättre tillvaro som invånarna bar på efter årtionden av krig mot norra Sudan grusades snart. Mellan 2013 och 2015 utkämpades ett inbördeskrig med rötter i gammal rivalitet mellan de största folkgrupperna dinka och nuer. Sydsudan saknar idag nästan helt modern infrastruktur och folkmajoriteten lever under vedervärdiga förhållanden.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Coronapandemin når Sydsudan

   Som ett av de sista länderna i världen rapporterar Sydsudan sitt första bekräftade fall av sjukdomen covid-19, som orsakas av det nya coronaviruset sars-co-2. Den smittade är en 29-årig sydsudanesisk kvinna som återvände hem från Etiopien den 28 februari.

  • Mars

  • Kraftiga åtgärder mot pandemi

   Sydsudan inför undantagstillstånd och nattligt utegångsförbud i ett försök att bromsa spridningen av det nya coronaviruset sars-co-2 som orsakat en pandemi.

  • Ministerposterna fördelas

   Efter närmare tre veckors förhandlingar kan president Kiir presentera 34 ministrar och 10 vice ministrar som ska utgöra samlingsregeringen. Tjugo av ministerposterna går till SPLM, medan SPLM-IO får nio, däribland de viktiga posterna som oljeminister respektive förvarsminister.  Vicepresident Machars hustru Angelina Teny blir Sydsudan första kvinnliga försvarsminister. Resterande ministerposter går till företrädare för småpartier. Detta är tredje gången sedan Sydsudans delning 2011 som landet regeras med Kiir som president och Machar som vicepresident.

  • Februari

  • Samlingsregering bildas

   Ett fåtal dygn innan tidsfristen för regeringsbildandet löper ut enas president Kiir och oppositionsledaren Machar om att samregera. För att uppnå överenskommelsen har Kiir tvingats riva upp sin nya delstatsreform och återgå från 32 delstater till de tio ursprungliga. Han avskedar i samband med detta 32 guvernörer. Machars eftergift är att återvända till Juba utan sin privata säkerhetsstyrka. När avtalet ingåtts upplöser president Kiir sin regering, avskedar en av de fyra vicepresidenterna, Taban Deng Gai, och ersätter honom med Riek Machar.

  • Machar förkastar kompromiss

   Efter påtryckningar från omvärlden går president Kiir till slut med på att avskaffa landets nya administrativa indelning med 32 delstater. Landet ska återgå till att ha de ursprungliga tio delstaterna. Detta har länge varit ett krav från oppositionen och ett viktigt skäl till motsättningarna som hindrar verklig fred. Machar och hans anhängare förkastar dock förslaget dagen därpå när det framgår att Pibor, Ruweng och Abyei ska utgöra tre nybildade "administrativa områden". Både Ruweng och Abyei är oljerika områden. Den administrativa indelningen är viktig eftersom den utgör underlag för den framtida maktdelningen mellan de två parterna. Tidsfristen för bildandet av en samlingsregering löper ut den 22 februari. De två ledarna har redan missat två tidsfrister.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0