Sydsudan
Hemvändande sydsudaneser från norr anländer till Juba. Foto: bbcworldservice

Sydsudan

Sydsudan blev en självständig stat den 9 juli 2011 när Sudan klövs i en nordlig och en sydlig del. Delningen föregicks av en dramatisk folkomröstning som ledde till den historiska förändringen av Afrikas karta. Det hopp om en bättre tillvaro som invånarna bar på efter årtionden av krig mot norra Sudan grusades snart. Tiden efter självständigheten har präglats av maktkamp och inbördeskrig. Trots att landet har gott om olja lever folkmajoriteten i svår fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Ny våldsvåg i öster

   Tusentals människor flyr undan en ny våldsvåg mellan de rivaliserande folkgrupperna merle och lou nuer i regionen Pibor i delstaten Jonglei i östra Sydsudan, meddelar hjälporganisationen Läkare utan gränser, som tillägger att den tvingats avbryta sin verksamhet i regionen sedan personalen flytt in i skogen. Senast i maj ledde våld mellan merle och lou nuer till fler än 200 döda i Pibor. Ögonvittnen beskriver hur de stridande sitter på boskap och plundrar och förstör egendom. Vissa beskriver hur ett tredje folkslag, dinka bor, slåss på lou nuers sida.

  • Avtal om delstaterna

   President Kiir och vicepresident Machar (före detta rebelledare) undertecknar ett avtal om hur landets tio delstater ska styras. SPLM, som leds av Kiir, får kontrollen över sex delstater, däribland de oljerika Unity State och Centrala Eguatoria, som innefattar huvudstaden Juba. Vicepresident Machars parti SPLM-O får styra i tre delstater, bland annat den oljeproducerande Övre Nilen. En tredje part, Sydsudans oppositionsallians (South Sudan Opposition Alliance, SSOA) får kontrollen över delstaten Jonglei. Oenighet om kontrollen över delstaterna, i synnerhet de oljerika delarna av Sydsudan, har varit ett stort hinder på vägen till fred.

  • Maj

  • FN-sanktionerna förlängs

   FN:s säkerhetsråd förlänger vapenembargot mot Sydsudan samt sanktionerna mot enskilda sydsudaneser till och med maj 2021. Resolutionen läggs fram av USA. Tolv länder röstar för medan Ryssland, Kina och Sydafrika avstår från att rösta.

  • Machar sjuk i covid-19

   Förste vicepresident Riek Machar har testats positivt för covid-19, den sjukdom som det nya coronaviruset orsakar. Machars fru, försvarsminister Angelina Teny, har också testats positivt, liksom ett antal personer på Machars kansli och i hans livvakt. Machar sätts i karantän i sin bostad under 14 dagar. Vid tidpunkten har Sydsudan 339 bekräftade fall av covid-19 och sex dödsfall i sjukdomen. Mörkertalet tros vara högt då endast 3 908 provtagningar gjorts i landet.

  • Första dödsfallet i covid-19

   Sydsudan registrerar sitt första dödsfall i covid-19 samtidigt som hjälporganisationer varnar för en pågående snabb spridning av coronaviruset i landet, i synnerhet i lägren för internflyktingar. Sydsudan har 231 bekräftade fall av coronavirusinfekterade personer.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0