Sydsudan
Hemvändande sydsudaneser från norr anländer till Juba. Foto: bbcworldservice

Sydsudan

Sydsudan blev en självständig stat den 9 juli 2011 när Sudan klövs i en nordlig och en sydlig del. Delningen föregicks av en dramatisk folkomröstning som ledde till den historiska förändringen av Afrikas karta. Det hopp om en bättre tillvaro som invånarna bar på efter årtionden av krig mot norra Sudan grusades snart. Mellan 2013 och 2015 utkämpades ett inbördeskrig med rötter i gammal rivalitet mellan de största folkgrupperna dinka och nuer. Sydsudan saknar idag nästan helt modern infrastruktur och folkmajoriteten lever under vedervärdiga förhållanden.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • FN-sanktionerna förlängs

   FN:s säkerhetsråd förlänger sanktionerna och vapenembargot mot Sydsudan i ytterligare ett år till den 31 maj 2020.

  • Ingen samlingsregering bildas

   Bildandet av en samlingsregering senareläggs ett halvår. Det beslutas vid ett möte i Igads regi mellan företrädare för president Salva Kiir och rebelledaren Riek Machar i Addis Abeba i Eiopien. Enligt fredsavtalet från 2018 skulle en samlingsregering ha bildats senast den 12 maj 2019 men parterna har inte kunna enas om förutsättningarna för detta. En orsak är att Machar anser att säkerhetsläget i Juba är så dåligt att han inte kan återvända från exilen. Av 59 punkter som skulle ha varit förverkligade till den 12 maj, däribland en gemensam armé, har endast 27 genomförts. Någon gemensam armé finns ännu inte.

  • April

  • Fredsprocessen haltar

   Oppositionsledaren Riek Machar är inte redo att återvända till Juba ännu, meddelar hans parti SPLM-O. Machar anser att hans säkerhet inte kan garanteras där. Machar, som skulle ha anlänt till huvudstaden i maj, vill nu senarelägga bildandet av en samlingsregering vilket ska ske i juni enligt fredsavtalet. Machar ska bli vicepresident i samlingsregeringen enligt avtalet.

  • Februari

  • Häftiga strider i sydväst

   FN:s flyktingorgan UNHCR meddelar att tusentals civilpersoner flyr från området Yei i sydvästra Sydsudan. Många av dem tar sig över gränsen till Kongo-Kinshasa. Människorna flyr undan uppblossande strider mellan regeringssoldater och motståndsgrupper som inte undertecknat fredsavtalet.

  • Januari

  • Oljeproduktionen ökar

   Sydsudan håller på att reparera en rad oljekällor som skadats svårt i inbördeskriget och har nu uppnått en produktion på 160 000 fat olja om dagen, enligt oljeminister Ezekiel Lul Gatkuoth. Vid årets slut uppskattar ministern att utvinningen ökat till 230 000 fat olja per dag. Landet får hjälp av Sudan att återuppbygga den raserade oljeindustrin. Sudan tar ut transitavgifter för att den sydsudanesiska oljan ska kunna nå hamnstaden Port Sudan vid Röda havet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0