November 2021

Senaste händelser

  • November

  • Miljardbistånd till grön omställning

    För att minska landets beroende av kolkraft lovar EU och USA att bistå Sydafrika med pengar och teknisk assistans. Löftet utverkas vid klimattoppmötet i Glasgow och hälsas av president Cyril Ramaphosa som en ”vattendelare” för att landet ska kunna föra en ambitiös klimatpolitik. Sydafrika kommer som en början att få drygt 7 miljarder euro i form av gåvor, förmånliga lån och investeringar med fokus på att omvandla systemet för elproduktion.     

  • Rekordlågt stöd för ANC i lokalval

    Regeringspartiet ANC vinner för första gången mindre än hälften av rösterna i ett val när rösterna från lokalvalen räknas samman. Endast 46 procent av dem som röstar lägger sin röst på ANC, jämfört med 54 procent vid lokalvalen för fem år sedan. Det största oppositionspartiet DA får 22 procent av rösterna medan vänsterpartiet EFF vinner 10 procent och Inkatha – Frihetspartiet erhåller 6 procent. ANC förlorar mest i större städer och klarar sig bättre i mindre samhällen. Trots tillbakagången blir ANC största parti i 167 av landets 213 städer och kommuner. DA dominerar i 24 städer/kommuner och Inkatha – Frihetspartiet i 16. Preliminära uppgifter tyder på ett rekordlågt valdeltagande.

  • Sydafrika isoleras efter upptäckt av ny virusvariant

    Sydafrikanska forskare meddelar att de identifierat en ny mer smittsam variant av coronaviruset­. Varianten som döps till omikron får omvärlden att stänga sina gränser mot Sydafrika och stoppa flyg från landet. Därmed krossas den sydafrikanska turistbranschens förhoppningar om en någorlunda normal vintersäsong. Omvärldens reaktion orsakar stor harm bland sydafrikanerna som känner sig orättvist behandlade.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0