Juli 2021

Senaste händelser

  • Juli

  • Domstol underkänner kritik mot president Ramaphosa

    Författningsdomstolen upprätthåller ett beslut av Högsta domstolen och underkännner en kritisk rapport från Busisiwe Mkhwebane, som är landets Public Protector dvs chef för den oberoende instans som ska se till att staten sköter sina åtaganden. I rapporten anklagar Mkhwebane president Cyril Ramaphosa för att ha ljugit för parlamentet om en donation (se 12 augusti 2019)  

  • Ex-president Zuma går i fängelse

    Efter att förgäves ha försökt få sin dom ändrad anmäler sig ex-president Jacob Zuma vid fängelset i staden Estcourt. Det sker strax innan han riskerar att bli gripen av polis. Zuma börjar därmed att avtjäna det 15 månader långa fängelsestraff som han dömdes till den 29 juni.

  • Över 350 döda när protester övergår i våld

    Fängslandet av av ex-president Zuma (se 8 juli) leder till protester i Zumas hemprovins KwaZulu-Natal. Protesterna sprids de följande dagarna till städerna Pietermaritzburg, Durban och Johannesburg och övergår i plundring och allmän laglöshet. Vägar blockeras och varutransporter kapas. Polisen står på många håll handfallen och medborgargarden tar saken i egna händer för att stoppa plundrare. Fler än 350 människor mister livet i oroligheterna och mer än 2 500 grips. Våldet når en sådan dimension att president Cyril Ramaphosa beskriver det som ett planerat uppror. Först efter en vecka ebbar oroligheterna ut. Enligt regeringen har mer än 40 000 affärer och andra företag plundrats, bränts ned eller vandaliserats. Skadorna uppskattas till över en miljard amerikanska dollar.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0