Swaziland
Foto: Shutterstock/Felix Lipov

Swaziland

Det lilla kungadömet Swaziland har en kort gräns mot Moçambique i öster och är i övrigt omgivet av Sydafrika. Landet var ett brittiskt protektorat fram till självständigheten 1968. En maktkamp mellan den regerande kungafamiljen och oppositionspartier har pågått i årtionden. Kungadömet är i huvudsak ett jordbruksland, men många swazier arbetar i Sydafrika och skickar hem pengar.

Efter självständigheten från Storbritannien behöll kungadömet det koloniala namnet Swaziland, men 2018 bytte landet formellt namn till eSwatini (se faktarutan). I Landguiden håller vi fast vid det etablerade namnet Swaziland.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Regeringen drar åt svångremmen

   I ett försök att få kontroll över statens utgifter förbjuder landets nye regeringschef alla regeringstjänstemän, även ministrar, att flyga första klass. Ambrose Dlamini meddelar att han i samma syfte kommer att ärva sin föregångares bil istället för att köpa en ny. Minskade statliga utgifter och höga utgifter har resulterat i ett högt budgetunderskott. Världsbanken spår i sin prognos att landets BNP kommer att krympa med drygt en halv procent under 2018.

  • Oktober

  • Byte av regeringschef

   Kung Mswati III utser affärsmannen Mandvulo Ambrose Dlamimi till ny regeringschef efter Sibusiso Barnabas Dlamini som avled i september. Dlamimi saknar politisk erfarenhet men å andra sidan är handlingsutrymmet för en regeringschef mycket begränsat i Swaziland där kungen har all makt.

  • September

  • Oppositionen manar till valbojkott

   Swaziland håller parlamentsval. Eftersom partier inte tillåts delta (se Politiskt system) står valet mellan ett antal individuella kandidater vilka är lojala med kung Mswati III. 59 ledamöter utses i valet och 10 utnämns direkt av kungen. Oppositionen kallar valet en fars och manar till bojkott, medan myndigheterna och andra som stöder systemet beskriver det som en unik blandning av tradition och politik enligt nyhetsbyrån AFP. Före valet uttrycker tusentals offentliganställda sitt missnöje med regimen genom att delta i fackföreningsledda protestmarscher med krav på högre löner.

  • Juni

  • Premiär för Prideparad

   En Pride-parad arrangeras för första gången i Swaziland där manlig homosexualitet är förbjuden. Den historiska manifestationen i huvudstaden Mbabane lockar runt 500 deltagare.

  • April

  • Eswatini landets nya namn

   Kung Mswati III meddelar att landet byter namn till Eswatini som på det lokala språket betyder ”swaziernas plats” eller "swaziernas land" Till skillnad från en del andra afrikanska länder behöll Swaziland vid självständigheten 1968 det koloniala namnet, vilket har varit en källa till kontroverser. Ett namnbyte har diskuterats i flera omgångar. Kungen gör sitt tillkännagivande inför en fullsatt sportarena i samband med firandet av 50 års självständighet. ”Swaziland återtar nu sitt originalnamn” meddelar kungen och slår fast att  ”från och med nu är det officiella namnet Kungariket Eswatini”.    

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0