Senegal
Foto: Shutterstock/Vladimir Zhoga

Senegal

Senegal är den enda staten på det västafrikanska fastlandet som aldrig styrts av militärer. Dess första president efter självständigheten 1960 var poeten Léopold Sédar Senghor, som följts av andra civila ledare. Sedan början av 1980-talet råder flerpartidemokrati. I regionen Casamance i söder har det i decennier pågått ett lågintensivt separatistkrig. Trots att Senegal är mer utvecklat än de flesta av grannländerna råder stor fattigdom. Majoriteten av befolkningen är beroende av odling och fiske för eget bruk för att klara sin försörjning.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Skolor öppnar för sistaårselever

   Efter att ha hållit stängt i nästan tre månader på grund av coronapandemin öppnar landets skolor för de elever som ska skriva sin examen under det pågående läsåret. En halv miljon elever kan därmed återvända till skolan under förutsättning att de bär munskydd. Många skolor har vidtagit åtgärder för att minska smittorisken men oron är samtidigt stor att det kommer bli svårt att upprätthålla restriktionerna. Antalet fall av covid-19 ökar fortfarande i Senegal och president Macky Sall sitter själv i karantän efter att ha kommit i kontakt med en smittad person. Presidenten uppges inte vara smittad.

  • Protester leder till nya lättnader

   Efter flera dagars våldsamma protester mot utegångsförbudet under coronapandemin bestämmer sig regeringen för att lätta på restriktionerna. Senegaleserna får åter möjlighet att resa inom landet och det nattliga utegångsförbudet kortas med två timmar. Lättnaderna kommer också gälla folksamlingar i offentliga och privata sammanhang. Reglerna om social distansering och munskydd blir däremot kvar tills vidare.

  • Våldsamma protester mot coronarestriktioner

   För tredje dagen i rad drabbar polis och demonstranter samman under våldsamma folkliga protester mot regeringens återstående restriktioner för att hindra spridningen av covid-19. Mer än 200 personer grips och polisen sätter in tårgas innan de lyckas skingra demonstranterna, vars främsta budskap till regeringen är att rese- och utegångsförbud berövar människor deras möjlighet till försörjning. Restriktionerna, som har varit i kraft sedan mars, har gradvis lättats (se Maj 2020) men inte tillräckligt för att blidka demonstranterna.

  • Maj

  • Kropparna av utlandsdöda får flygas hem till slut

   Efter en månadslång tvist upphäver president Macky Sall förbudet mot att hämta hem kropparna av senegaleser som dött i covid-19 utomlands. Ett flertal utlandsboende medborgare har dött i sjukdomen, främst i Frankrike, men sörjande familjer har stoppats från att flyga hem sina anhöriga. Så sent som i förra veckan meddelade landets högsta domstol att förbudet var giltigt. Trots det ändrar sig nu presidenten. I ett uttalande säger han att förutsättningarna har ändrats och att det nu finns möjlighet att genomföra transporterna på ett säkert sätt.

  • Senegal lättar på restriktionerna

   Senegal beslutar nu  att lätta på några av de restriktioner som införts för att minska smittspridningen av det nya coronaviruset. Det nattliga utegångsförbudet kortas och moskéer och kyrkor öppnas på nytt. Många marknader och affärsföretag som tidigare bara fått hålla öppet några dagar i veckan, får nu bedriva sina verksamheter mer fritt, om de håller stängt en dag i veckan för att lokalerna skakunna  städas. En del restriktioner som införts i kollektivtrafiken tas bort, men skolorna ska förbli stängda till i juni. Senegal har haft nästan 1 900 bekräftade fall av covid-19, och minst 19 människor har avlidit i sjukdomen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0