Senegal
Foto: Shutterstock/Vladimir Zhoga

Senegal

Senegal är den enda staten på det västafrikanska fastlandet som aldrig styrts av militärer. Dess första president efter självständigheten 1960 var poeten Léopold Sédar Senghor, som följts av andra civila ledare. Sedan början av 1980-talet råder flerpartidemokrati. I sydregionen Casamance har det i decennier pågått ett lågintensivt separatistkrig. Trots att Senegal är mer utvecklat än de flesta grannländerna råder stor fattigdom. Majoriteten av befolkningen är beroende av odling och fiske för eget bruk för att klara sin försörjning.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Två döda i trolig tvist inom MFDC

   Abdou Elinkine Diatta, generalsekreterare för den politiska delen av separatiströrelsen MFDC i Casamance i den södra delen av landet, och ytterligare en person skjuts ihjäl i Mlomp, omkring sju mil nordväst om Ziguinchor. Attentatsmännen som tros tillhöra en rivaliserande fraktion av MFDC anländer till platsen på motorcykel. Våldet tror ha utlösts av en fredstrevare från en tredje fraktion om att MFDC ska lägga ner sina vapen och försöka nå en förhandlingslösning.

  • Ex-borgmästare Khalifa Sall vill återvända till politiken

   Dakars förre borgmästare Khalifa Sall som i september benådades av president Macky Sall säger nu att han inom kort avser att återvända till politiken.  Han valdes 2017 in i nationalförsamlingen, men har inte kunnat inta sin plats där. Men benådningen innebär inte att han får tillbaka alla sina medborgerliga rättigheter, bland annat har han inte rätt att delta i val.

  • September

  • Khalifa Sall benådas

   President Macky Sall benådar Khalifa Sall, före detta borgmästare i Dakar som dömdes 2018 till för års fängelse för förskingring av motsvarande 3 miljoner dollar (se Mars 2018). Domen innebar att Khalifa Sall (som inte är släkt med presidenten) inte kunde ställa upp i presidentvalet i februari 2019. Presidenten kritiker menar att anklagelserna mot Khalifa Sall, som är en av Senegals mest populära politiker, fabricerats i syfte att hindra honom från att delta.  Ytterligare två personer benådas samtidigt. 

  • Ny jättemoské invigs

   Den här veckan inviger det muslimska brödraskapet Mouridia en ny moské, Massalikul Jinaan (Vägen till paradiset), med 30 000 platser i huvudstaden Dakar. Den har byggts i den fattiga stadsdelen Bopp på mark som brödraskapet fått från staten.

  • Staten erbjuder fri cellgiftsbehandling mot bröstcancer

   Regeringen aviserar att alla kvinnor som lider av bröst- eller livmoderhalscancer ska erhålla fri cellgiftsbehandling på alla offentliga sjukhus från och med oktober i år. Omkring 1,6 miljarder dollar har avsatts för detta. När det gäller andra cancerbehandlingar ska staten stå för 60 procent av kostnaderna, en fördubbling jämfört med tidigare.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0