Senegal
Foto: Shutterstock/Vladimir Zhoga

Senegal

Senegal är den enda staten på det västafrikanska fastlandet som aldrig styrts av militärer. Dess första president efter självständigheten 1960 var poeten Léopold Sédar Senghor, som följts av andra civila ledare. Sedan början av 1980-talet råder flerpartidemokrati. I sydregionen Casamance har det i decennier pågått ett lågintensivt separatistkrig. Trots att Senegal är mer utvecklat än de flesta grannländerna råder stor fattigdom. Majoriteten av befolkningen är beroende av odling och fiske för eget bruk för att klara sin försörjning.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Khalifa Sall benådas

   President Macky Sall benådar Khalifa Sall, före detta borgmästare i Dakar som dömdes 2018 till för års fängelse för förskingring av motsvarande 3 miljoner dollar (se Mars 2018). Domen innebar att Khalifa Sall (som inte är släkt med presidenten) inte kunde ställa upp i presidentvalet i februari 2019. Presidenten kritiker menar att anklagelserna mot Khalifa Sall, som är en av Senegals mest populära politiker, fabricerats i syfte att hindra honom från att delta.  Ytterligare två personer benådas samtidigt. 

  • Ny jättemoské invigs

   Den här veckan inviger det muslimska brödraskapet Mouridia en ny moské, Massalikul Jinaan (Vägen till paradiset), med 30 000 platser i huvudstaden Dakar. Den har byggts i den fattiga stadsdelen Bopp på mark som brödraskapet fått från staten.

  • Staten erbjuder fri cellgiftsbehandling mot bröstcancer

   Regeringen aviserar att alla kvinnor som lider av bröst- eller livmoderhalscancer ska erhålla fri cellgiftsbehandling på alla offentliga sjukhus från och med oktober i år. Omkring 1,6 miljarder dollar har avsatts för detta. När det gäller andra cancerbehandlingar ska staten stå för 60 procent av kostnaderna, en fördubbling jämfört med tidigare.

  • Karim Wade får toppost i PDS, beslutet splittrar partiet

   Den förre presidenten Abdoulaye Wade utser sin son, Karim Wade, till andreman i Senegals demokratiska parti (PDS). I praktiken blir han partiledare med uppdrag att modernisera partiet och utforma nya strategier. Det sker trots att Karim Wade inte tycks ha för avsikt att lämna Qatar, där han sedan 2016 befinner sig i självvald exil. Utnämningen sker trots motstånd från flera högt uppsatta PDS-medlemmar. Karim Wade ersätter därmed Oumar Sarr som hamnat i onåd hos ex-presidenten då han beslutat att delta i den nationella dialog som president Macky Sall tog initiativ till i maj. Sarr leder nu den fraktion som motsätter sig att Karim Wade får så stort inflytande.

  • Juli

  • Socalistpartiets ledare avlider

   Ousmane Tanor Dieng, som under många år lett Socialistpartiet (PS), avlider i Paris. Det anses förvärra sprickorna inom PS, där Khalifa Sall, Dakars förre borgmästare, som inte fick ställa upp i presidentvalet i februari 2019, motsatt sig att PS skulle fortsätta ingå i den styrande alliansen Benno Bokk Yakaar (BBY) och att stödja Macky Salls kandidatur.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0