Senegal
Foto: Shutterstock/Vladimir Zhoga

Senegal

Senegal är den enda staten på det västafrikanska fastlandet som aldrig styrts av militärer. Dess första president efter självständigheten 1960 var poeten Léopold Sédar Senghor, som följts av andra civila ledare. Sedan början av 1980-talet råder flerpartidemokrati. I sydregionen Casamance har det i decennier pågått ett lågintensivt separatistkrig. Trots att Senegal är mer utvecklat än de flesta grannländerna råder stor fattigdom. Majoriteten av befolkningen är beroende av odling och fiske för eget bruk för att klara sin försörjning.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Premiärministerposten avskaffas

   Nationalförsamlingen röstar för att slopa posten som premiärminister. 124 ledamöter godkänner förslaget och sju ledamöter röstar nej till det efter en nio timmar lång debatt. Oppositionen har kritiserat författningsändringen som man menar ger en person alltför stor makt. Justitieminister Malick Sall hävdar dock att förändringen bara sker av administrativa skäl.

  • April

  • Premiärministerposten ska avskaffas

   Mahammed Boun Abdallah Dionne som nyligen återutnämndes som regeringschef får i uppdrag av president Macky Sall att inleda ett reformarbete där en viktig punkt är att avskaffa premiärministerposten. Beslutet motiveras med att makten ska komma närmare folket, och att presidenten ska ha direkt kontakt med de olika departementen. Tanken är att detta ska påskynda reformarbetet, vars viktigaste punkter är att skapa sysselsättning för unga senegaleser, genom utbildningsinsatser, särskilda åtgärder för flickor och kvinnor och bättre bostäder och bättre miljö. Dionne som också har utsetts till republikens generalsekreterare kommer att så småningom fortsätta sitt politiska arbete i den rollen. 

  • Februari

  • Macky Sall segrar i presidentvalet

   President Macky Sall vinner som väntat presidentvalet redan i den första valomgången med drygt 58 procent av rösterna. Han följs av Idrissa Seck med 20,5 procent och Ousmane Sonko med knappt 16 procent. Seck och Sonko avvisar resultatet, men säger samtidigt att det är lönlöst att vända sig till domstol för att få det prövat där. De två politiker som skulle ha kunnat hota Sall, Khalifa Sall och Karim Wade, tilläts dock inte att delta (se Januari 2019). Valet övervakas av omkring 5 000 observatörer, bland annat från EU. De ger valet godkänt.

  • Oroligheter bryter ut inför valet

   En människa knivhuggs till döds då anhängare av oppositionen drabbar samman med regeringsanhängare. Den döde mannen, som stödde president Macky Sall fördes till ett sjukhus i Tamboucounda, ett 40-tal mil öster om huvudstaden Dakar. Även en motorcyklist dödas när han i hög fart lämnar brottsplatsen. Valoroligheter förekommer även på andra håll i Senegal, trots att religiösa ledare manat till lugn inför valet. Senare grips ett 20-tal personer och ett antal knivar och klubbor tas i beslag.

  • Januari

  • Klartecken för fem presidentkandidater, två kandidater underkänns

   Författningsdomstolen ger klartecken för fem kandidater att ställa upp i presidentvalet den 24 februari. Det är den sittande presidenten Macky Sall, Ousmane Sonko, en stigande stjärna inom oppositionen, den förra premiärministern Idrissa Seck, Madicke Niang, med nära band till den förra presidenten Abdoulaye Wade, samt El Hadji Sall från partiet Enhet och Samling (PUR). Två kandidater underkänns: Dakars förre borgmästare Khalifa Sall, som också är en av landets mest populära politiker, och Karim Wade, son till den tidigare presidenten. De kan överklaga beslutet fram till den 20 januari. Det noteras att president Sall redan blivit mer synlig, inte minst vid invigningar av nya stora satsningar, som en ny tåglinje mellan Dakar och Diamnadio (en ny stad drygtsom håller på att byggas ungefär 2,5 mil från huvudstaden), ett nytt museum och en ny motorvägssträcka. Det mesta talar för att Sall kommer att vinna valet redan i den första valomgången.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0