Senegal
Foto: Shutterstock/Vladimir Zhoga

Senegal

Senegal är den enda staten på det västafrikanska fastlandet som aldrig styrts av militärer. Dess första president efter självständigheten 1960 var poeten Léopold Sédar Senghor, som följts av andra civila ledare. Sedan början av 1980-talet råder flerpartidemokrati. I regionen Casamance i söder har det i decennier pågått ett lågintensivt separatistkrig. Trots att Senegal är mer utvecklat än de flesta av grannländerna råder stor fattigdom. Majoriteten av befolkningen är beroende av odling och fiske för eget bruk för att klara sin försörjning.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Senegal utlyser hälsonödläge

   Senegal utlyser ett hälsonödläge från midnatt samma dag i syfte att försöka stoppa fortsatt spridning av virussjukdomen covid-19. Det innebär bland annat att ett utegångsförbud införs från 8 på kvällen till klockan 6 på morgonen. Myndigheterna får också rätt att stoppa evenemang, stänga av offentliga platser och att hindra resor mellan olika regioner. Polisen och militären har fått befogenheter att se till att åtgärderna följs.  Åtgärderna presenteras av president Macky Sall i ett TV-sänt tal till nationen. Samtidigt lanseras en ny solidaritetsfond på motsvarade 1,5 miljarder dollar och 80 miljoner dollar till dem som inte har råd att köpa mat.

  • Senegal avbryter flygtrafik till och från Europa

   Senegal avbryter all flygtrafik från Frankrike, Belgien, Portugal, Italien, Spanien, Algeriet och Tunisien. Det sker sedan 27 fall av covid-19, den sjukdom som orsakas av det nya coronaviruset, upptäckts i landet. Redan tidigare har regeringen beslutat att stänga alla skolor och att ställa in 60-årsfirandet av Senegals självständighet. Religiösa ledare beslutar också att ställa in gudstjänster och andra sammankomster för att skydda människorna i sina församlingar. 

  • Februari

  • Jordnötsexport till Kina skapar problem för senegalesisk industri

   Hög efterfrågan på jordnötter från Kina innebär goda inkomster för många senegalesiska bönder, samtidigt som det uppstår brist på den inhemska marknaden, något som slår mot det lokala näringslivet. De kinesiska bolagen kan betala betydligt mer för jordnötterna än lokala företag, som nu får låta säsongsanställda gå på grund av bristen på råvaror. Det har också lett till att lokala bolag har anklagat kinesiska uppköpare för att snedvrida konkurrensen då det köpt jordnötterna redan innan de har skördats. 2015 exporterade Senegal 100 000 ton jordnötter till Kina, 2019 hade exporten stigit till 200 000 ton, enligt statistik från den kinesiska ambassaden i Dakar.

 • 2019

  • December

  • CFA-franc ska bli eco 2020

   Åtta västafrikanska länder som använder den regionala valutan CFA-franc enas i Abidjan i Elfenbenskusten om att den ska byta namn till eco. Meningen är att den ska fortsätta att vara knuten till euron, men de åtta länderna, Benin, Burkina Faso, Guinea-Bissau, Elfenbenskusten, Mali, Niger, Senegal och Togo ska inte längre behöva förvara 50 procent av sin valutareserv i Frankrike och Frankrike ska inte längre att ha någon representant i valutaunionens styrelse. Meningen är att förändringen ska träda i kraft under 2020. Frankrikes president Emmanuel Macron som finns på plats i Abidjan säger i samband med det att kolonialismen i Afrika var ”ett allvarligt misstag”. Kritiker av CFA-francen ser den som en kvarleva från kolonialtiden, andra som en garant för finansiell stabilitet. En annan variant av CFA som används i flera centralafrikanska länder berörs inte av ändringen. 

  • Oktober

  • Två döda i trolig tvist inom MFDC

   Abdou Elinkine Diatta, generalsekreterare för den politiska delen av separatiströrelsen MFDC i Casamance i den södra delen av landet, och ytterligare en person skjuts ihjäl i Mlomp, omkring sju mil nordväst om Ziguinchor. Attentatsmännen som tros tillhöra en rivaliserande fraktion av MFDC anländer till platsen på motorcykel. Våldet tror ha utlösts av en fredstrevare från en tredje fraktion om att MFDC ska lägga ner sina vapen och försöka nå en förhandlingslösning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0