Senegal
Foto: Shutterstock/Vladimir Zhoga

Senegal

Senegal är den enda staten på det västafrikanska fastlandet som aldrig styrts av militärer. Dess första president efter självständigheten 1960 var poeten Léopold Sédar Senghor, som följts av andra civila ledare. Sedan början av 1980-talet råder flerpartidemokrati. I sydregionen Casamance har det i decennier pågått ett lågintensivt separatistkrig. Trots att Senegal är mer utvecklat än de flesta grannländerna råder stor fattigdom. Majoriteten av befolkningen är beroende av odling och fiske för eget bruk för att klara sin försörjning.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Presidentens bror lämnar chefspost efter korruptionsanklagelser

   Presidenten Macky Salls bror Aliou Sall avgår som chef för ett statligt sparinstitut (Caisse des Depots et Consignations, CDC) efter anklagelser om att han i hemlighet tagit emot stora summor pengar från ett energibolag som sålt rättigheter till gasutvinning till oljebolaget BP. Avslöjandet om affären som gjordes av det brittiska mediebolaget BBC tidigare i juni har utlöst omfattande protester i Senegal. I samband med sin avgång säger Aliou Sall att uppgifterna om honom är osanna. President Sall har hävdat att anklagelserna syftar till att destabilisera landet.

  • Maj

  • Premiärministerposten avskaffas

   Nationalförsamlingen röstar för att slopa posten som premiärminister. 124 ledamöter godkänner förslaget och sju ledamöter röstar nej till det efter en nio timmar lång debatt. Oppositionen har kritiserat författningsändringen som man menar ger en person alltför stor makt. Justitieminister Malick Sall hävdar dock att förändringen bara sker av administrativa skäl.

  • April

  • Premiärministerposten ska avskaffas

   Mahammed Boun Abdallah Dionne som nyligen återutnämndes som regeringschef får i uppdrag av president Macky Sall att inleda ett reformarbete där en viktig punkt är att avskaffa premiärministerposten. Beslutet motiveras med att makten ska komma närmare folket, och att presidenten ska ha direkt kontakt med de olika departementen. Tanken är att detta ska påskynda reformarbetet, vars viktigaste punkter är att skapa sysselsättning för unga senegaleser, genom utbildningsinsatser, särskilda åtgärder för flickor och kvinnor och bättre bostäder och bättre miljö. Dionne som också har utsetts till republikens generalsekreterare kommer att så småningom fortsätta sitt politiska arbete i den rollen. 

  • Februari

  • Macky Sall segrar i presidentvalet

   President Macky Sall vinner som väntat presidentvalet redan i den första valomgången med drygt 58 procent av rösterna. Han följs av Idrissa Seck med 20,5 procent och Ousmane Sonko med knappt 16 procent. Seck och Sonko avvisar resultatet, men säger samtidigt att det är lönlöst att vända sig till domstol för att få det prövat där. De två politiker som skulle ha kunnat hota Sall, Khalifa Sall och Karim Wade, tilläts dock inte att delta (se Januari 2019). Valet övervakas av omkring 5 000 observatörer, bland annat från EU. De ger valet godkänt.

  • Oroligheter bryter ut inför valet

   En människa knivhuggs till döds då anhängare av oppositionen drabbar samman med regeringsanhängare. Den döde mannen, som stödde president Macky Sall fördes till ett sjukhus i Tamboucounda, ett 40-tal mil öster om huvudstaden Dakar. Även en motorcyklist dödas när han i hög fart lämnar brottsplatsen. Valoroligheter förekommer även på andra håll i Senegal, trots att religiösa ledare manat till lugn inför valet. Senare grips ett 20-tal personer och ett antal knivar och klubbor tas i beslag.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0