Senegal
Försäljare för får till en strand i Dakar. De ska tvättas innan de kan säljas inför den muslimska högtiden id al-fitr. Foto: Sylvain Cherkaoui/TT

Senegal

Senegal är den enda staten på det västafrikanska fastlandet som aldrig styrts av militärer. Dess första president efter självständigheten 1960 var poeten Léopold Sédar Senghor, som följts av andra civila ledare. Sedan början av 1980-talet råder flerpartidemokrati. I regionen Casamance i söder har det i decennier pågått ett lågintensivt separatistkrig. Trots att Senegal är mer utvecklat än de flesta av grannländerna råder stor fattigdom. Majoriteten av befolkningen är beroende av odling och fiske för eget bruk för att klara sin försörjning.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Nya coronarestriktioner införs

   President Macky Sall utlyser ännu ett undantagstillstånd i landet för att försöka stävja fortsatt spridning av det virus som orsakar covid-19. Ett nattligt utegångsförbud införs i Dakar och den västliga staden Thiès, där de flesta sjukdomsfallen finns. Alla där anmodas att bära mundskydd och alla större folksamlingar förbjuds.

 • 2020

  • December

  • Frankrike på väg att återlämna föremål till Senegal och Benin

   Den franska nationalförsamlingen röstar ännu en gång med klar majoritet för att Frankrike ska lämna tillbaka konstföremål som under kolonialtiden stulits från Senegal och Benin, och kör därmed över den franska senaten som röstat nej till detta. För Senegals del gäller det framför allt en sabel som tillhört en muslimsk shejk Omar Saidou Tall 1798–1864. Officiellt tillhör föremålet armémuseet i Paris, men är sedan hösten 2019 utlånat till Dakar.

  • November

  • Oppositionspolitiker tar plats i Salls nya regering

   President Macky Sall presenterar sin nya regering, med 33 ministrar, som han hävdar står för såväl öppenhet som enighet och resultat. Ny som utrikesminister är Aissata Tall Sall, som tidigare tillhört oppositionen. Även två andra ministerposter går till oppositionspolitiker. Antoine Félix Abdoulaye Diome blir ny inrikesminister. De ersätter två tungviktare från regeringspartiet APR, Amadou Ba and Aly Ngouille Ndiaye, som enligt bedömare har siktet inställt på presidentposten. Det gäller även oljeminister Mouhamadou Makhtar Cissé som också har fått gå. Samtidigt utses Idrissa Seck till ny ordförande för rådet för ekonomi, sociala frågor och miljö.

  • Oktober

  • Minst 140 migranter uppges ha omkommit i båtolycka

   Minst 140 människor omkommer när den båt de färdas i fattareld och sjunker utanför Senegals kust i närheten av staden Saint-Louis. Ett 60-tal människor räddas av spanska och senegalesiska marinfartyg och fiskebåtar. Båten med omkring 200 migranter är på väg mot Kanarieöarna när olyckan inträffar. Enligt Internationella Organisationen för Migration (IOM) är detta den förlisning i år som krävt flest dödsoffer. Antalet migranter som försöker ta sig till Kanarieöarna har fyrdubblats 2020 jämfört med året innan. Hittills under året har omkring 11 000 människor lyckats ta sig dit. Uppgifterna ifrågasätts senare av Senegals inrikesdepartement som säger att två räddningsoperationer genomförts under den senaste veckan, men att inga dödsoffer hade upptäckts då. Senegalesiska fiskebåtar har dock rapporterat att man har hittat sex kroppar flytande i vattnet.

  • President Sall upplöser regeringen

   President Macky Sall upplöser regeringen. Samtidigt avskedar han fyra ministrar via dekret. Det är bland annat två tungviktare från hans eget parti Allians för republiken (APR)som får gå. Dessutom avsMahammed Boun Abdallah Dione, före detta premiärminister som länge stått presidenten nära. Han anger inget skäl till förändringarna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0