Senegal
Foto: Shutterstock/Vladimir Zhoga

Senegal

Senegal är den enda staten på det västafrikanska fastlandet som aldrig styrts av militärer. Dess första president efter självständigheten 1960 var poeten Léopold Sédar Senghor, som följts av andra civila ledare. Sedan början av 1980-talet råder flerpartidemokrati. I sydregionen Casamance har det i decennier pågått ett lågintensivt separatistkrig. Trots att Senegal är mer utvecklat än de flesta grannländerna råder stor fattigdom. Majoriteten av befolkningen är beroende av odling och fiske för eget bruk för att klara sin försörjning.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Januari

  • Klartecken för fem presidentkandidater, två kandidater underkänns

   Författningsdomstolen ger klartecken för fem kandidater att ställa upp i presidentvalet den 24 februari. Det är den sittande presidenten Macky Sall, Ousmane Sonko, en stigande stjärna inom oppositionen, den förra premiärministern Idrissa Seck, Madicke Niang, med nära band till den förra presidenten Abdoulaye Wade, samt El Hadji Sall från partiet Enhet och Samling (PUR). Två kandidater underkänns: Dakars förre borgmästare Khalifa Sall, som också är en av landets mest populära politiker, och Karim Wade, son till den tidigare presidenten. De kan överklaga beslutet fram till den 20 januari. Det noteras att president Sall redan blivit mer synlig, inte minst vid invigningar av nya stora satsningar, som en ny tåglinje mellan Dakar och Diamnadio (en ny stad drygtsom håller på att byggas ungefär 2,5 mil från huvudstaden), ett nytt museum och en ny motorvägssträcka. Det mesta talar för att Sall kommer att vinna valet redan i den första valomgången.

  • HD avslår Khalifa Salls överklagan

   Högsta domstolen avvisar Dakars förre borgmästare Khalifa Salls överklagan av den femåriga korruptionsdomen mot honom. Det betyder sannolikt att han inte kommer att kunna ställa upp i presidentvalet den 24 februari.

 • 2018

  • September

  • Polisen ingriper mot oppositionsprotest

   Oppositionsrörelsen Nationella motståndsfronten (FRN) protester mot att Khalifa Sall och Karim Wade (se Augusti 2018) hindras från att ställa upp i presidentvalet 2019. Polisen ingriper med tårgas för att hindra demonstrationerna. Flera oppositionsledare grips, enligt inhemska källor.

  • Augusti

  • HD nekar Karim Wade att ställa upp i valet 2019

   Högsta domstolen avvisar Karim Wade, tidigare minister och son till den förre presidenten Abdoulaye Wade, begäran om att bli uppförd på röstlängden för att kunna ställa upp i valet. Det sker med hänvisning till att Wade dömts till mer än fem års fängelse. Domen föll 2015, men han benådades året efter. Sedan dess har Karim Wade varit bosatt utomlands, 

  • Fängelsedomen mot Khalifa Sall fastställs

   Den femåriga fängelsedomen mot Dakars populäre borgmästare Khalifa Sall ligger fast (se Mars 2018). Det fastslår appellationsdomstolen. Det betyder att han inte kan ställa upp i nästa års presidentval. Domen gäller Missbruk av offentliga medel. Sall och tre andra åtalade ådöms också att betala motsvarade 2,75 miljoner euro i böter. Sall frias dock från anklagelserna om penningtvätt och ytterligare några åtalspunkter. Han ämnar nu överklaga domen till Högsta domstolen och hävdar fortsatt att rättegången mot honom är politiskt motiverad. President Macky Sall fråntar honom nu posten som Dakars borgmästare. Tidigare har Ecowas domstol slagit fast att det var fel att hålla Khalifa Sall i fängsligt förvar från parlamentsvalet i juli 2017 fram till 25 november samma år då nationalförsamlingen hävde hans immunitet mot åtal och att han har rätt till skadestånd för detta.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0