Senegal
Foto: Shutterstock/Vladimir Zhoga

Senegal

Senegal är den enda staten på det västafrikanska fastlandet som aldrig styrts av militärer. Dess första president efter självständigheten 1960 var poeten Léopold Sédar Senghor, som följts av andra civila ledare. Sedan början av 1980-talet råder flerpartidemokrati. I sydregionen Casamance har det i decennier pågått ett lågintensivt separatistkrig. Trots att Senegal är mer utvecklat än de flesta grannländerna råder stor fattigdom. Majoriteten av befolkningen är beroende av odling och fiske för eget bruk för att klara sin försörjning.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • CFA-franc ska bli eco 2020

   Åtta västafrikanska länder som använder den regionala valutan CFA-franc enas i Abidjan i Elfenbenskusten om att den ska byta namn till eco. Meningen är att den ska fortsätta att vara knuten till euron, men de åtta länderna, Benin, Burkina Faso, Guinea-Bissau, Elfenbenskusten, Mali, Niger, Senegal och Togo ska inte längre behöva förvara 50 procent av sin valutareserv i Frankrike och Frankrike ska inte längre att ha någon representant i valutaunionens styrelse. Meningen är att förändringen ska träda i kraft under 2020. Frankrikes president Emmanuel Macron som finns på plats i Abidjan säger i samband med det att kolonialismen i Afrika var ”ett allvarligt misstag”. Kritiker av CFA-francen ser den som en kvarleva från kolonialtiden, andra som en garant för finansiell stabilitet. En annan variant av CFA som används i flera centralafrikanska länder berörs inte av ändringen. 

  • Oktober

  • Två döda i trolig tvist inom MFDC

   Abdou Elinkine Diatta, generalsekreterare för den politiska delen av separatiströrelsen MFDC i Casamance i den södra delen av landet, och ytterligare en person skjuts ihjäl i Mlomp, omkring sju mil nordväst om Ziguinchor. Attentatsmännen som tros tillhöra en rivaliserande fraktion av MFDC anländer till platsen på motorcykel. Våldet tror ha utlösts av en fredstrevare från en tredje fraktion om att MFDC ska lägga ner sina vapen och försöka nå en förhandlingslösning.

  • Ex-borgmästare Khalifa Sall vill återvända till politiken

   Dakars förre borgmästare Khalifa Sall som i september benådades av president Macky Sall säger nu att han inom kort avser att återvända till politiken.  Han valdes 2017 in i nationalförsamlingen, men har inte kunnat inta sin plats där. Men benådningen innebär inte att han får tillbaka alla sina medborgerliga rättigheter, bland annat har han inte rätt att delta i val.

  • September

  • Khalifa Sall benådas

   President Macky Sall benådar Khalifa Sall, före detta borgmästare i Dakar som dömdes 2018 till för års fängelse för förskingring av motsvarande 3 miljoner dollar (se Mars 2018). Domen innebar att Khalifa Sall (som inte är släkt med presidenten) inte kunde ställa upp i presidentvalet i februari 2019. Presidenten kritiker menar att anklagelserna mot Khalifa Sall, som är en av Senegals mest populära politiker, fabricerats i syfte att hindra honom från att delta.  Ytterligare två personer benådas samtidigt. 

  • Ny jättemoské invigs

   Den här veckan inviger det muslimska brödraskapet Mouridia en ny moské, Massalikul Jinaan (Vägen till paradiset), med 30 000 platser i huvudstaden Dakar. Den har byggts i den fattiga stadsdelen Bopp på mark som brödraskapet fått från staten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0