Senegal
Foto: Shutterstock/Vladimir Zhoga

Senegal

Senegal är den enda staten på det västafrikanska fastlandet som aldrig styrts av militärer. Dess första president efter självständigheten 1960 var poeten Léopold Sédar Senghor, som följts av andra civila ledare. Sedan början av 1980-talet råder flerpartidemokrati. I sydregionen Casamance har det i decennier pågått ett lågintensivt separatistkrig. Trots att Senegal är mer utvecklat än de flesta grannländerna råder stor fattigdom. Majoriteten av befolkningen är beroende av odling och fiske för eget bruk för att klara sin försörjning.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • September

  • Polisen ingriper mot oppositionsprotest

   Oppositionsrörelsen Nationella motståndsfronten (FRN) protester mot att Khalifa Sall och Karim Wade (se Augusti 2018) hindras från att ställa upp i presidentvalet 2019. Polisen ingriper med tårgas för att hindra demonstrationerna. Flera oppositionsledare grips, enligt inhemska källor.

  • Augusti

  • HD nekar Karim Wade att ställa upp i valet 2019

   Högsta domstolen avvisar Karim Wade, tidigare minister och son till den förre presidenten Abdoulaye Wade, begäran om att bli uppförd på röstlängden för att kunna ställa upp i valet. Det sker med hänvisning till att Wade dömts till mer än fem års fängelse. Domen föll 2015, men han benådades året efter. Sedan dess har Karim Wade varit bosatt utomlands, 

  • Fängelsedomen mot Khalifa Sall fastställs

   Den femåriga fängelsedomen mot Dakars populäre borgmästare Khalifa Sall ligger fast (se Mars 2018). Det fastslår appellationsdomstolen. Det betyder att han inte kan ställa upp i nästa års presidentval. Domen gäller Missbruk av offentliga medel. Sall och tre andra åtalade ådöms också att betala motsvarade 2,75 miljoner euro i böter. Sall frias dock från anklagelserna om penningtvätt och ytterligare några åtalspunkter. Han ämnar nu överklaga domen till Högsta domstolen och hävdar fortsatt att rättegången mot honom är politiskt motiverad. President Macky Sall fråntar honom nu posten som Dakars borgmästare. Tidigare har Ecowas domstol slagit fast att det var fel att hålla Khalifa Sall i fängsligt förvar från parlamentsvalet i juli 2017 fram till 25 november samma år då nationalförsamlingen hävde hans immunitet mot åtal och att han har rätt till skadestånd för detta.

  • Maj

  • En död i samband med studentprotester

   En student dödas i samband med protester mot sena studielånsutbetalningar. Ett 20-tal personer skadas, varav 18 poliser, i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i Saint-Louis. Enligt studentkällor hade den 25-årige studenten skjutits ihjäl. Han död väcker nya protester vid universitet i flera delar av Senegal.

  • April

  • Ny lag för presidentkandidater väcker protester

   Nationalförsamlingen beslutar att höja ribban för hur många namnunderskrifter en kandidat måste samla in för att få delta i presidentval. De nya reglerna innebär att omkring 52 000 underskrifter måste samlas in i minst sju av landets 14 regioner. Det krävs också att en kandidat får stöd av minst 2 000 personer i var och en av regionerna. Åtgärden godkänns av 120 av de 165 ledamöterna efter en flera timmar lång och hetsig debatt. Syftet är att begränsa antalet kandidater i ett läge där det finns 300 politiska partier i landet. Oppositionen anklagar regeringen för att ha genomfört en "konstitutionell statskupp". Våldsamma protester mot beslutet blossar upp på flera håll i landet. Flera personer grips och i Dakar sätter polisen in tårgas för att skingra demonstranterna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0