Senegal
Försäljare för får till en strand i Dakar. De ska tvättas innan de kan säljas inför den muslimska högtiden id al-fitr. Foto: Sylvain Cherkaoui/TT

Senegal

Senegal är den enda staten på det västafrikanska fastlandet som aldrig styrts av militärer. Dess första president efter självständigheten 1960 var poeten Léopold Sédar Senghor, som följts av andra civila ledare. Sedan början av 1980-talet råder flerpartidemokrati. I regionen Casamance i söder har det i decennier pågått ett lågintensivt separatistkrig. Trots att Senegal är mer utvecklat än de flesta av grannländerna råder stor fattigdom. Majoriteten av befolkningen är beroende av odling och fiske för eget bruk för att klara sin försörjning.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • HRW kritiserar ny antiterrorlag

   En ny lagstiftning mot terrorism kritiseras av Human Rights Watch (HRW) som menar att det kan utnyttjas för att tysta oppositionella röster (se Juni 2021). HRW uppmanar den senegalesiska regeringen att göra en översyn av lagen, bland annat på grund av de stora befogenheter som polisen får när det gäller övervakning av medborgarna. Organisationen kritiserar även lagen för att vara så vagt formulerad att den riskerar att inskränka både mötes- och yttrandefriheten. Regeringen hävdar att den behövs för att hantera hotet från terroristgrupper.

  • Juni

  • Protester mot förslag till ny lagstiftning mot terrorism

   Tumult bryter ut mellan demonstranter och polis i Dakar när parlamentet debatterar ett nytt förslag till antiterrorlag. Det känsligaste delen av lagen rör en paragraf där allvarliga brott mot den allmänna ordningen likställs med terrorism. Detta är, enligt oppositionen, ett sätt att tysta oppositionella röster. En oppositionsallians som kallar sig för Rörelsen för demokratins försvar (M2D) hade uppmanat sina anhängare att protestera mot lagförslaget. Omröstningen sker under en politiskt känslig tid, då det spekuleras om att president Macky Sall överväger att ställa upp för en tredje mandatperiod som president, trots att författningen stadgar att en president bara har rätt att ställa upp för omval en gång.

  • Militären säger sig ha intagit separatistbaser

   Senegals militär säger sig ha erövrat flera av separatiströrelsen MFDC:s baser i Casamance i den södra delen av landet. Det sker i samband med en offensiv mot gruppen längs gränsen mot Guinea-Bissau. Enligt militären hoppas man att offensiven ska göra det möjligt för flyktingar att återvända till området, men syftet är också att sätta stopp för MFDC:s inblandning i smuggling av droger och timmer. MFDC är numera splittrat och enligt bedömare vill makthavarna i Dakar sätta definitivt stopp för separatistupproret för att lägga större kraft på hot från islamistiska grupper.

  • Maj

  • Arméoperation inleder offensiv mot separatister

   Senegals armé inleder en ny offensiv mot separatiströrelsen MFDC i Casamance i den södra delen av landet. Vittnen, som befinner sig i Guinea-Bissau, säger sig ha hört ljudet av flera explosioner på andra sidan gränsen. Företrädare för armén säger att syftet med operationen är att skapa förutsättningar för flyktingar att återvända hem, och att slå till mot smugglare av timmer och cannabis.

  • April

  • Oberoende kommission ska utreda kravaller

   Senegals regering ska låta en oberoende kommission utreda vad som låg bakom oroligheterna i Dakar i mars. De utlöstes efter att oppositionspolitikern Ousmane Sonko gripits (se Mars 2021). Enligt oppositionskällor dödades 13 människor, varav merparten av säkerhetsstyrkor. Myndigheterna medger nu att mellan tio och 13 människor förlorade livet och omkring 400 människor skadades (varav ungefär 100 tillhörde säkerhetsstyrkorna). Såväl Amnesty som HRW har anklagat säkerhetsstyrkorna för att ha tagit till övervåld mot demonstranterna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0