Senegal
Foto: Shutterstock/Vladimir Zhoga

Senegal

Senegal är den enda staten på det västafrikanska fastlandet som aldrig styrts av militärer. Dess första president efter självständigheten 1960 var poeten Léopold Sédar Senghor, som följts av andra civila ledare. Sedan början av 1980-talet råder flerpartidemokrati. I regionen Casamance i söder har det i decennier pågått ett lågintensivt separatistkrig. Trots att Senegal är mer utvecklat än de flesta av grannländerna råder stor fattigdom. Majoriteten av befolkningen är beroende av odling och fiske för eget bruk för att klara sin försörjning.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Senegalesiska soldater i Gambia sjuka i covid-19

   Ett stort antal senegalesiska soldater som ingår i Ecowasstyrkan i Gambia har smittats av covid-19. De smittade soldaterna har satt i karantän på ett hotell i kuststaden Guéréro, cirka sex mil söder om Dakar. Övriga senegalesiska soldater, som utgör större delen av Ecowasstyrkan, samlas i den senegalesiska byn Toubacouta, alldeles norr om gränsen till Gambia. 

  • Senegal drabbas av svåra översvämningar

   Svåra skyfall, där landet på sju timmar får ta emot lika mycket regn som normalt faller under tre månader, orsakar översvämningar på många håll i Senegal. Minst fyra människor omkommer i samband med ovädret. Myndigheterna anklagas för att ha varit senfärdiga när det gäller att bistå de drabbade, och från flera håll ställs frågor om vad som gjorts av den dryga miljard dollar som president avsatt för att bekämpa översvämningar. Invånare i en förort till Dakar, Keur Massar, samlas för att protestera mot detta, men manifestationen stoppas av säkerhetstyrkor.

  • Rappare planerar att bygga ny stad

   Rapparen Akon, som tillbringat en stor del av sin uppväxt i USA, planerar att satsa 6 miljarder dollar på att bygga en ny stad vid kusten, ett 10-tal mil söder om huvudstaden Dakar. Tanken är att senegaleser som idag bor utomlands ska välkomnas tillbaka i hemlandet. De första grundstenarna i bygget läggs nu i byn Mbodiene. I Akon City ska det bland annat byggas hotell, universitet, olika affärsverksamheter och ett casino, som ska utformas av arkitekten Hussein Bakri. Satsningar ska också göras för att föra fram afrikansk kultur. Målet är att staden ska rymma 300 000 invånare. Akon säger dock inget om vem eller vilka som ska finansiera projektet. Senegals turistminister Alioune Sarr välkomnar projektet.

  • Juli

  • Internationell flygtrafik återupptas i Senegal

   Senegal återupptar nu flygtrafiken med omvärlden som legat nere i fyra månader på grund av den pågående coronapandemin. Alla flygpassagerare som reser till Senegal måste dock uppvisa ett intyg på att de inte är smittade av covid-19 innan de kan resa in i landet. Gränserna till land och till sjöss är fortfarande stängda. Senegal har hittills haft omkring 8 300 bekräftade fall av covid-19 och 153 människor har avlidit i virussjukdomen. 

  • Juni

  • Skolor öppnar för sistaårselever

   Efter att ha hållit stängt i nästan tre månader på grund av coronapandemin öppnar landets skolor för de elever som ska skriva sin examen under det pågående läsåret. En halv miljon elever kan därmed återvända till skolan under förutsättning att de bär munskydd. Många skolor har vidtagit åtgärder för att minska smittorisken men oron är samtidigt stor att det kommer bli svårt att upprätthålla restriktionerna. Antalet fall av covid-19 ökar fortfarande i Senegal och president Macky Sall sitter själv i karantän efter att ha kommit i kontakt med en smittad person. Presidenten uppges inte vara smittad.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0