Rwanda
Foto: Shutterstock/Monika Hrdinova

Rwanda

Rwanda är det afrikanska fastlandets mest tätbefolkade land. Konkurrensen om åkerjord bidrog till folkmordet på hundratusentals tutsier 1994. Idag styr tutsierna åter, precis som under kolonialtiden när tyskar och belgare favoriserade minoriteten. Ordning och reda och en välskött ekonomi gör Rwanda till ett populärt biståndsland, trots kritik mot vad som i praktiken är enpartivälde. Exportinkomster kommer främst från kaffe. Turistbesök hos bergsgorillor ger också viktiga bidrag till statskassan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Belgisk domstol dömer rwandier för folkmord

   En domstol i Bryssel dömer rwandiern Fabien Neretse till 25 års fängelse för folkmord i hemlandet 1994. Jordbruksexperten Neretse, som bedyrar sin oskuld, blir den första personen att dömas under så kallad universell jurisdiktion för folkmordet i Rwanda vid en domstol i Belgien. Han döms samtidigt för krigsförbrytelser för att ha beordrat morden på elva civila tutsier i Kigali med omnejd. Neretse har levt i exil sedan 1994 men greps 2011 i Frankrike. Belgien har tidigare under så kallad universell jurisdiktion dömt åtta människor för mord i Rwanda 1994. Domaren säger att Neretse under rättsprocessen inte visat medlidande eller ånger och att han varit "extremt välorganiserad" när han skapat sin hutumilis.

  • November

  • Kagame stuvar om i regeringen

   President Kagame utnämner en ny utrikesminister, den relativt oprövade Vincent Biruta, samtidigt som posten som inrikesminister återinrättas efter att ha varit borttagen sedan 2016. Ansvaret för den inrikes säkerheten går till Patrick Nyamvumba. Kagame utser också en ny arméchef, general Jean Bosco Kazura. Analytiker anser att ändringarna görs i ljuset av tilltagande oro såväl inom landet som i regionen. Rwandas relationer med Burundi har försämrats på senare tid. Ett angrepp mot Burundis armé nära gränsen mot Rwanda i mitten av november fick den burundiske presidenten att anklaga regeringen i Kigali för "väpnad aggression" (se Burundi, kalendarium, 16 november 2019).

  • Oktober

  • Många döda i misstänkt FDLR-räd

   Minst 14 civilpersoner dödas i en räd i nordvästra Rwanda. Regeringen anklagar en fraktion av motståndsrörelsen FDLR (se Politiskt system) för att ha utfört angreppet. Regeringssoldater ska ha följt efter angriparna och dödat 19 av dem samt gripit fem. Gärningsmännen ska ha tagit sig in i Rwanda via nationalparken Volcanoes National Park, som gränsar till Kongo-Kinshasa.

  • September

  • Första gruppen flyktingar anländer

   Sextiosex afrikanska flyktingar och asylsökande flygs från Libyen till Kigali i enlighet med det avtal som Rwanda ingick med FN och AU tidigare samma månad.

  • Oppositionspolitiker mördas

   Syridio Dusabumuremyi, medlem av oppositionspartiet FDU-Inkingi, mördas i ett knivöverfall. Partiledaren Victoire Ingabire uttrycker oro för en rad olösta mord och försvinnanden som drabbat partimedlemmar. Polisen säger dock att två misstänkta gärningsmän har gripits för mordet på Syridio Dusabumuremyi.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0