Rwanda
Foto: Shutterstock/Monika Hrdinova

Rwanda

Det natursköna Rwanda är afrikanska fastlandets mest tättbefolkade land. Konkurrensen om åkerjord bidrog till folkmordet på hundratusentals tutsier 1994. I dag styr tutsierna åter, precis som under kolonialtiden när tyskar och belgare favoriserade minoriteten. Ordning och reda och en välskött ekonomi gör i dag Rwanda till ett populärt biståndsland, trots kritik mot vad som i praktiken är enpartivälde. Exportinkomster kommer främst från kaffe. Turistbesök hos bergsgorillor ger också viktiga bidrag till statskassan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Spända relationer till Uganda

   Den rwandiska utrikesministern Richard Sezibera säger att regeringen har information om att motståndsgruppen RNC agerar inifrån Uganda och får stöd från grannlandet. Regeringen i Kigali avråder rwandier från att resa till Uganda. RNC leds av Kayumba Nyamwasa, tidigare stabschef för den rwandiska armén och nära förtrogen med Kagame. De två blev dock ovänner 2010 och Rwanda har utfärdat en arresteringsorder på den nu landsflyktige Nyamwasa som misstänks för terrorism.

 • 2018

  • December

  • Franska utredningen läggs ned

   Den franska utredningen av attentatet mot president Habyarimana i april 1994 läggs ned i brist på bevis. Habyarimana dödades när hans flygplan sköts ned, vilket blev startskottet för folkmordet 1994. Sju personer i president Kagames närhet har granskats av de franska utredarna, något som bidragit till de spända relationerna mellan Frankrikes och Rwandas politiska ledning. Den franska utredningen av attentatet mot presidentplanet inleddes 1998 på begäran av anhöriga till franska besättningsmän som fanns ombord.

  • Rwigara frikänd

   En domstol i Kigali friar människorättsaktivisten Diane Rwigara (och hennes mor) från misstankarna om uppvigling och bedrägeri. Rwigara diskvalificerades som presidentkandidat några veckor före valet i augusti 2017 och greps en månad senare.

  • September

  • Regimkritiker benådas av Kagame

   Den fängslade Victoire Ingabire, ledare för oppositionspartiet Förenade demokratiska krafterna (UDF), benådas av president Kagame och släpps fri i förtid tillsammans med drygt 2 100 andra fångar. Ingabire dömdes 2010 till 15 års fängelse för att ha förnekat folkmordet (hon ifrågasatte regeringens version av händelseförloppet) och för sammansvärjning mot myndigheterna.

  • Given valseger för FPR

   Allmänna val hålls till 53 av de 80 platserna i deputeradekammaren. Vid sidan av det regerande FPR och dess sju allierade partier är ett enda oppositionsparti, Demokratiska gröna partiet, tillåtet att delta. Resultatet visar att FPR med allierade vinner en väntad storseger, liksom de gjort i tidigare val. De får 40 mandat, vilket är ett färre än i valet 2013. Demokratiska gröna partiet tar sig in i underhuset med 2 mandat. Rwandas parlament får liksom tidigare den högsta andelen kvinnor i världen, tack vare att 24 platser är reserverade för kvinnliga representanter. Två mandat går till ungdomar och ett till funktionsnedsatta. Valdeltagandet är högt enligt valkommissionen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0