Rwanda
Foto: Shutterstock/Monika Hrdinova

Rwanda

Det natursköna Rwanda är afrikanska fastlandets mest tättbefolkade land. Konkurrensen om åkerjord bidrog till folkmordet på hundratusentals tutsier 1994. I dag styr tutsierna åter, precis som under kolonialtiden när tyskar och belgare favoriserade minoriteten. Ordning och reda och en välskött ekonomi gör i dag Rwanda till ett populärt biståndsland, trots kritik mot vad som i praktiken är enpartivälde. Exportinkomster kommer främst från kaffe. Turistbesök hos bergsgorillor ger också viktiga bidrag till statskassan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Rwigara frikänd

   En domstol i Kigali friar människorättsaktivisten Diane Rwigara (och hennes mor) från misstankarna om uppvigling och bedrägeri. Rwigara diskvalificerades som presidentkandidat några veckor före valet i augusti 2017 och greps en månad senare.

  • September

  • Regimkritiker benådas av Kagame

   Den fängslade Victoire Ingabire, ledare för oppositionspartiet Förenade demokratiska krafterna (UDF), benådas av president Kagame och släpps fri i förtid tillsammans med drygt 2 100 andra fångar. Ingabire dömdes 2010 till 15 års fängelse för att ha förnekat folkmordet (hon ifrågasatte regeringens version av händelseförloppet) och för sammansvärjning mot myndigheterna.

  • Given valseger för FPR

   Allmänna val hålls till 53 av de 80 platserna i deputeradekammaren. Vid sidan av det regerande FPR och dess sju allierade partier är ett enda oppositionsparti, Demokratiska gröna partiet, tillåtet att delta. Resultatet visar att FPR med allierade vinner en väntad storseger, liksom de gjort i tidigare val. De får 40 mandat, vilket är ett färre än i valet 2013. Demokratiska gröna partiet tar sig in i underhuset med 2 mandat. Rwandas parlament får liksom tidigare den högsta andelen kvinnor i världen, tack vare att 24 platser är reserverade för kvinnliga representanter. Två mandat går till ungdomar och ett till funktionsnedsatta. Valdeltagandet är högt enligt valkommissionen.

  • Juli

  • Nya avtal med Kina och Indien

   När Kinas president Xi Jinping besöker Kigali på en rundresa i Afrika undertecknar Rwanda och Kina 15 avtal om bland annat samarbete, lån och bistånd. Det samlade värdet på avtalen uppgår till miljontals dollar. Lånen ska användas till att bygga vägar samt rusta upp sjukhus och flygplatsen Bugesera. Liknande överenskommelser görs mellan Rwanda och Indien när den indiske premiärministern Narendra Modi besöker Kigali en dag tidigare. Besöken och avtalen visar på de bägge asiatiska ländernas växande intresse för Afrika.

  • Akademiker frikänns från livstid för folkmord

   Lingvistikprofessorn Leopold Munyakazi frikänns av en appellationsdomstol från ett livstids fängelsestraff som han dömdes till i juli 2017 för direkt deltagande i folkmordet 1994. Samtidigt fastställs ett nioårigt fängelsestraff som Munyakazi dömts till för att ha försökt tona ned konsekvenserna av folkmordet med stöd av sitt akademiska arbete. Motstridiga vittnesuppgifter är orsaken till att Munyakazi frikänns från det grövre brottet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0