Rwanda
Foto: Shutterstock/Monika Hrdinova

Rwanda

Det lilla Rwanda i östra Centralafrika är ett mycket tätbefolkat land. Konkurrensen om åkerjord bidrog till folkmordet på hundratusentals tutsier 1994. Numera dominerar tutsierna politiken. En välskött ekonomi och en relativt begränsad korruption har gjort att Rwanda fått ta emot mycket bistånd, trots kritik mot vad som i praktiken är enpartivälde. Exportinkomster kommer främst från kaffe. Turistbesök hos bergsgorillor ger också viktiga bidrag till statskassan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Exilpolitiker dödas i Sydafrika

   Seif Bamporiki, samordnare för oppositionspartiet Rwandas nationalkongress (RNC) i Sydafrika, skjuts ihjäl i den kriminellt belastade stadsdelen Nyanga i Kapstaden. RNC kallar det "ett mord" på exilpolitikern. Bamporiki befinner sig i Nyanga för att leverera möbler när han skjuts ihjäl. Motivet för brottet är inte utrett av polisen men RNC uppger för medier att det liknar tidigare "politiskt motiverade mord" på motståndare till regeringen i Rwanda. Den tidigare chefen för Rwandas underrättelsetjänst, Patrick Karegeya, hittades strypt på sitt rum i ett lyxhotell i januari 2014. En annan regimmotståndare i exil, den före detta generalen Kayumba Nyamwasa, har överlevt två mordförsök. Ett av dem utfördes i juni 2010 i Sydafrika och utfördes enligt regeringen i Pretoria av "utländska säkerhetsagenter".

  • Först i Östafrika med covidvaccinering

   Som första östafrikanska land börjar Rwanda vaccinera sin befolkning mot covid-19. Främst bland prioriterade grupper finns akut- och intensivvårdspersonal. Ett problem är att landet ännu har begränsat med vaccindoser. Rwanda har haft drygt 17 000 bekräftade fall av covid-19 och 236 dödsfall med virussjukdomen sedan pandemins utbrott i mars 2020.

  • Januari

  • En andra coronavåg, Kigali stängs ned

   En långtgående nedstängning av den rwandiska huvudstaden Kigali beordras av president Kagame på grund av att landet drabbats av en andra coronavåg. All "icke nödvändig rörelse" i Kigali förbjuds. Transporter genom staden kräver polistillstånd. Icke nödvändig företagsverksamhet stängs liksom skolor, kyrkor och universitet. Rwanda införde redan i mars 2020 hårda restriktioner i samhället för att hindra smittspridningen. I maj lättades dessa något men utegångsförbud kvälls- och nattetid har hela tiden gällt i landet. Människor som bryter mot utegångsförbudet eller ertappas utan munskydd måste genomgå en kvällskurs om faran med coronaviruset. Rwanda har 11 500 bekräftade fall av covid-19 med knappt 150 dödsfall med virussjukdomen. Av de bekräftade fallen har 61 procent upptäckts i Kigali.

 • 2020

  • December

  • Rwandisk truppförstärkning i Centralafrikanska republiken

   Rwanda skickar vad försvarsdepartementet kallar en skyddsstyrka till Centralafrikanska republiken, där en väpnad konflikt pågår. Det sker sedan rwandiska soldater i FN-styrkan Minusca angripits av rebeller som var på väg mot huvudstaden Bangui. Enligt Minusca har rebellerna nu stoppats. Den rwandiska truppförstärkningen består av några hundra soldater, enligt försvarsdepartementet.

  • Oktober

  • Kabuga förd till FN-domstolen i Haag

   Felicien Kabuga har förts från Frankrike till Haag i Nederländerna där han ska prövas i FN-domstolen för bland annat folkmord och brott mot mänskligheten i Rwanda 1994 (se Demokrati och rättigheter).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0