Rwanda
Foto: Shutterstock/Monika Hrdinova

Rwanda

Det lilla Rwanda i östra Centralafrika är ett mycket tätbefolkat land. Konkurrensen om åkerjord bidrog till folkmordet på hundratusentals tutsier 1994. Numera dominerar tutsierna politiken. En välskött ekonomi och en relativt begränsad korruption har gjort att Rwanda fått ta emot mycket bistånd, trots kritik mot vad som i praktiken är enpartivälde. Exportinkomster kommer främst från kaffe. Turistbesök hos bergsgorillor ger också viktiga bidrag till statskassan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Stödpengar från IMF

   IMF bidrar med 109,4 miljoner dollar till Rwanda för att stärka landet i kampen mot coronapandemin.

  • Mars

  • Gränserna stängs

   Rwanda stänger alla gränsövergångar för människor, medann gods får passera. Alla flyg till landet stoppas och alla barer stängs. Invånarna förbjuds att i onödan lämna sina hem i ett försök att bromsa spridningen av coronaviruset. Nödvändiga ärenden utanför bostaden är till exempel besök på vårdkliniker, banker och i matbutiker.

  • Åtgärder mot coronapandemin

   Rwanda stänger skolor, kyrkor och moskéer samt förbjuder konserter och andra nöjes- och sportevenemang som leder till större folksamlingar. Det nationella flygbolaget RwandAir ställer in sina flygningar till en rad länder. Regeringen beslutar också om en priskontroll med fasta priser på varor för att undvika snabba prisstegringar. Åtgärderna är ett försök att bromsa spridningen av det nya coronaviruset, sars-co-2, som orsakat en pandemi.

  • Februari

  • Sångare "begår självmord" i poliscell

   Kizito Mihigo, en rwandisk sångare vars musik förbjudits av Kagame-regeringen, begår enligt polisen självmord i polisförvar. Sångaren greps tre dagar tidigare när han försökte lämna landet. Mihigo var tutiser och överlevde folkmordet 1994. Han föll dock i onåd när han ifrågasatte Kagame-regeringens ensamrätt på att beskriva folkmordet. Mihigo dömdes 2015 till tio års fängelse för sammansvärjning mot regeringen men han benådades 2018.

  • Fångutväxling med Uganda

   Rwanda och Uganda kommer överens om en fångutväxling. Det sker efter ett möte mellan presidenterna Yoweri Museveni och Paul Kagame i Angolas huvudstad Luanda. Det är ett av de första framstegen som rapporteras sedan länderna i somras (se Augusti 2019) enades om att försöka minska spänningarna dem emellan. Inget sägs dock om hur många fångar det handlar om och när utväxlingen ska ske. Ett nytt möte mellan Kagame och Museveni ska hållas den 21 februari.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0