Rwanda
I det kustlösa Rwanda finns berg som når över 4 000 meters höjd. Foto: Shutterstock/Monika Hrdinova

Rwanda

Det lilla Rwanda i östra Centralafrika är ett mycket tätbefolkat land. Konkurrensen om åkerjord bidrog till folkmordet på hundratusentals tutsier 1994. Numera dominerar tutsierna politiken. En välskött ekonomi och en relativt begränsad korruption har gjort att Rwanda fått ta emot mycket bistånd, trots kritik mot vad som i praktiken är enpartivälde. Exportinkomster kommer främst från kaffe. Turistbesök hos bergsgorillor ger också viktiga bidrag till statskassan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Rwanda öppnar gränsen till Uganda

   Gränsen mellan Rwanda och Uganda öppnas efter att ha varit stängd i tre år (se Februari 2019). Det sker efter den ugandiske presidentsonen Muhoozi Kainerugabas besök i Kigali nyligen.

  • Besök av Ugandas presidentson

   President Kagame tar emot Ugandas presidentson Muhoozi Kainerugaba i Kigali. Mötet med Kainerugaba, som är general och ofta beskrivs som en möjlig efterträdare till fadern, Ugandas 77-årige president Yoweri Museveni, betecknas som hjärtligt. Relationerna mellan Rwanda och Uganda är mycket ansträngda och gränsen mellan länderna har varit stängd i snart tre år (se Utrikespolitik och försvar).

 • 2021

  • September

  • Filmhjälte döms till 25 års fängelse för terrorbrott

   Paul Rusesabagina, vars insatser under folkmordet 1994 skildrades i Hollywoodfilmen Hotell Rwanda, döms av en rwandisk domstol till 25 års fängelse för terroristbrott i en rättegång som hans anhängare betecknar som politiskt motiverad. Även USA och Belgien uttrycker oro för att Rusesabagina inte fått en rättvis rättegång. Hutuern Rusesabagina blev hjälte när det framkom hur han under folkmordet gömde och skyddade runt 1 200 människor undan hutuextremisterna på sitt hotell i Kigali. Under senare år har Rusesabagina blivit en skarp kritiker till president Kagame som han anklagar för maktfullkomlighet och har kallat diktator. Rusesabagina döms för att ha bildat och finansierat rebellgruppen Nationella befrielsefronten (FLN), som anklagas för en rad våldsdåd i Rwanda 2018 och 2019 vilka krävde nio människors liv. Rusesabagina medger att han bildat den politiska oppositionsgruppen Rwandiska rörelsen för demokratisk förändring (MRCD). FLN betraktas ofta som MRCD:s militära gren och enligt domen kan dessa två grupperingar inte skiljas åt. Tjugo medåtalade döms till mellan tre och 20 års fängelse för samröre med FLN. Rusesabagina flyttade från Rwanda på 1990-talet. Han har suttit i polisförvar sedan i augusti 2020 då hans flyg som han trodde var på väg till Burundi istället gick ned i Kigali. Hans anhöriga säger att Rusesabagina kidnappades av Kagameregimen och att domen är en hämnd för den skarpa kritiken. Rusesabagina är belgisk medborgare och har uppehållstillstånd i USA och vägrade länge infinna sig för rättegången i Rwanda.

  • Juli

  • Rwanda lättar på coronarestriktionerna

   Regeringen avbryter nedstängningen av huvudstaden Kigali och åtta andra distrikt, trots att spridningen av coronaviruset fortsätter att öka i Rwanda. Invånarna kan nu röra sig mellan landets olika provinser och städer. Nattligt utegångsförbud råder dock fortfarande. Folksamlingar är fortsatt förbjudna och skolor och kyrkor hålls stängda. Regeringen ger ingen förklaring till varför man lättar på restriktionerna just nu. Rwanda har haft sammanlagt närmare 70 000 bekräftade fall av covid-19 och nästan 800 dödsfall med virusinfektionen. Mörkertalen anses vara höga. Knappt en halv miljon av cirka 13 miljoner rwandier har vaccinerats mot covid-19.

  • Kigali stängs ned

   Nedstängning införs i huvudstadsområdet Kigali och åtta andra distrikt som en följd av den snabba spridningen av coronaviruset. Social distansering ska råda och rörligheten för invånarna begränsas avsevärt. Privata och statliga kontor hålls stängda. Idrott och andra fritidsaktiviteter begränsas. Även skolor hålls stängda.

Till kalendariet
115088

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer i

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0