Rwanda
Foto: Shutterstock/Monika Hrdinova

Rwanda

Det lilla Rwanda i östra Centralafrika är ett mycket tätbefolkat land. Konkurrensen om åkerjord bidrog till folkmordet på hundratusentals tutsier 1994. Numera dominerar tutsierna politiken. En välskött ekonomi och en relativt begränsad korruption har gjort att Rwanda fått ta emot mycket bistånd, trots kritik mot vad som i praktiken är enpartivälde. Exportinkomster kommer främst från kaffe. Turistbesök hos bergsgorillor ger också viktiga bidrag till statskassan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Filmhjälte döms till 25 års fängelse för terrorbrott

   Paul Rusesabagina, vars insatser under folkmordet 1994 skildrades i Hollywoodfilmen Hotell Rwanda, döms av en rwandisk domstol till 25 års fängelse för terroristbrott i en rättegång som hans anhängare betecknar som politiskt motiverad. Även USA och Belgien uttrycker oro för att Rusesabagina inte fått en rättvis rättegång. Hutuern Rusesabagina blev hjälte när det framkom hur han under folkmordet gömde och skyddade runt 1 200 människor undan hutuextremisterna på sitt hotell i Kigali. Under senare år har Rusesabagina blivit en skarp kritiker till president Kagame som han anklagar för maktfullkomlighet och har kallat diktator. Rusesabagina döms för att ha bildat och finansierat rebellgruppen Nationella befrielsefronten (FLN), som anklagas för en rad våldsdåd i Rwanda 2018 och 2019 vilka krävde nio människors liv. Rusesabagina medger att han bildat den politiska oppositionsgruppen Rwandiska rörelsen för demokratisk förändring (MRCD). FLN betraktas ofta som MRCD:s militära gren och enligt domen kan dessa två grupperingar inte skiljas åt. Tjugo medåtalade döms till mellan tre och 20 års fängelse för samröre med FLN. Rusesabagina flyttade från Rwanda på 1990-talet. Han har suttit i polisförvar sedan i augusti 2020 då hans flyg som han trodde var på väg till Burundi istället gick ned i Kigali. Hans anhöriga säger att Rusesabagina kidnappades av Kagameregimen och att domen är en hämnd för den skarpa kritiken. Rusesabagina är belgisk medborgare och har uppehållstillstånd i USA och vägrade länge infinna sig för rättegången i Rwanda.

  • Juli

  • Rwanda lättar på coronarestriktionerna

   Regeringen avbryter nedstängningen av huvudstaden Kigali och åtta andra distrikt, trots att spridningen av coronaviruset fortsätter att öka i Rwanda. Invånarna kan nu röra sig mellan landets olika provinser och städer. Nattligt utegångsförbud råder dock fortfarande. Folksamlingar är fortsatt förbjudna och skolor och kyrkor hålls stängda. Regeringen ger ingen förklaring till varför man lättar på restriktionerna just nu. Rwanda har haft sammanlagt närmare 70 000 bekräftade fall av covid-19 och nästan 800 dödsfall med virusinfektionen. Mörkertalen anses vara höga. Knappt en halv miljon av cirka 13 miljoner rwandier har vaccinerats mot covid-19.

  • Kigali stängs ned

   Nedstängning införs i huvudstadsområdet Kigali och åtta andra distrikt som en följd av den snabba spridningen av coronaviruset. Social distansering ska råda och rörligheten för invånarna begränsas avsevärt. Privata och statliga kontor hålls stängda. Idrott och andra fritidsaktiviteter begränsas. Även skolor hålls stängda.

  • Juni

  • Nya coronarestriktioner införs

   Rwanda inför en rad nya restriktioner mot coronavirusets spridning. Nattligt utegångsförbud införs och sociala sammankomster som bröllop förbjuds. Regler om handhygien, munskydd och social distansering skärps. Genom provtagning och smittspårning i kombination med strikta restriktioner för hela samhällslivet har Rwanda undkommit pandemin relativt väl, men landet upplever nu en coronavåg. Vaccinationskampanjen går betydligt långsammare än planerat, bland annat på grund av brist på vaccin.

  • Maj

  • Frankrike ber rwandierna om förlåtelse

   Vid ett besök i Rwandas huvudstad Kigali ber den franske presidenten Emmanuel Macron det rwandiska folket om förlåtelse, men framför ingen formellt ursäkt. I mars 2021 offentliggjordes en fransk utredning som fastslår att Frankrike bär ett stort ansvar för att det inte insåg allvaret i händelseutvecklingen. President Kagame prisar Macrons tal och säger att rwandierna "inte kan glömma, men förlåta". Macrons uttalanden förbättrar de diplomatiska relationerna mellan Rwanda och Frankrike, vilka ansträngts av Kagame-regeringens krav på Frankrike att erkänna sin del i folkmordet. Macron erkänner hur Frankrike stod på huturegimens sida när folkmordet begicks och hur fransmännen inte tog varningar om pågående massakrer på allvar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0