Rwanda
Foto: Shutterstock/Monika Hrdinova

Rwanda

Det lilla Rwanda i östra Centralafrika är ett mycket tätbefolkat land. Konkurrensen om åkerjord bidrog till folkmordet på hundratusentals tutsier 1994. Numera dominerar tutsierna politiken. En välskött ekonomi och en relativt begränsad korruption har gjort att Rwanda fått ta emot mycket bistånd, trots kritik mot vad som i praktiken är enpartivälde. Exportinkomster kommer främst från kaffe. Turistbesök hos bergsgorillor ger också viktiga bidrag till statskassan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Nya coronarestriktioner införs

   Rwanda inför en rad nya restriktioner mot coronavirusets spridning. Nattligt utegångsförbud införs och sociala sammankomster som bröllop förbjuds. Regler om handhygien, munskydd och social distansering skärps. Genom provtagning och smittspårning i kombination med strikta restriktioner för hela samhällslivet har Rwanda undkommit pandemin relativt väl, men landet upplever nu en coronavåg. Vaccinationskampanjen går betydligt långsammare än planerat, bland annat på grund av brist på vaccin.

  • April

  • Frankrike erkänner ansvar för folkmordet

   Vid en ceremoni i Kigali tar president Kagame emot en fransk rapport i vilken Frankrike erkänner sitt medansvar för folkmordet mellan april och juli 1994. Rapporten är gjord av en grupp historiker på uppdrag av regeringen i Paris. Den slår fast att Frankrike hade ett överväldigande ansvar som inte insåg allvaret i händelseförloppet då runt 800 000 människor, framför allt tutsier, mördades. I rapporten beskrivs det som ett misslyckande från fransk sida och att landet bär ett ansvar även om man inte var medveten om det vid tidpunkten. Kagame välkomnar rapporten som ett "viktigt steg mot att förstå vad som hände". Folkmordet utlöstes när den dåvarande presidenten Habyarimana, vars hutudominerade regim stöddes av Frankrike, omkom när hans flygplan sköts ned den 6 april 1994. Kagame-regeringen har länge anklagat Frankrike för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa blodbadet och för att ha agerat medlöpare.

  • Maj

  • Frankrike ber rwandierna om förlåtelse

   Vid ett besök i Rwandas huvudstad Kigali ber den franske presidenten Emmanuel Macron det rwandiska folket om förlåtelse, men framför ingen formellt ursäkt. I mars 2021 offentliggjordes en fransk utredning som fastslår att Frankrike bär ett stort ansvar för att det inte insåg allvaret i händelseutvecklingen. President Kagame prisar Macrons tal och säger att rwandierna "inte kan glömma, men förlåta". Macrons uttalanden förbättrar de diplomatiska relationerna mellan Rwanda och Frankrike, vilka ansträngts av Kagame-regeringens krav på Frankrike att erkänna sin del i folkmordet. Macron erkänner hur Frankrike stod på huturegimens sida när folkmordet begicks och hur fransmännen inte tog varningar om pågående massakrer på allvar.

  • Februari

  • Exilpolitiker dödas i Sydafrika

   Seif Bamporiki, samordnare för oppositionspartiet Rwandas nationalkongress (RNC) i Sydafrika, skjuts ihjäl i den kriminellt belastade stadsdelen Nyanga i Kapstaden. RNC kallar det "ett mord" på exilpolitikern. Bamporiki befinner sig i Nyanga för att leverera möbler när han skjuts ihjäl. Motivet för brottet är inte utrett av polisen men RNC uppger för medier att det liknar tidigare "politiskt motiverade mord" på motståndare till regeringen i Rwanda. Den tidigare chefen för Rwandas underrättelsetjänst, Patrick Karegeya, hittades strypt på sitt rum i ett lyxhotell i januari 2014. En annan regimmotståndare i exil, den före detta generalen Kayumba Nyamwasa, har överlevt två mordförsök. Ett av dem utfördes i juni 2010 i Sydafrika och utfördes enligt regeringen i Pretoria av "utländska säkerhetsagenter".

  • Först i Östafrika med covidvaccinering

   Som första östafrikanska land börjar Rwanda vaccinera sin befolkning mot covid-19. Främst bland prioriterade grupper finns akut- och intensivvårdspersonal. Ett problem är att landet ännu har begränsat med vaccindoser. Rwanda har haft drygt 17 000 bekräftade fall av covid-19 och 236 dödsfall med virussjukdomen sedan pandemins utbrott i mars 2020.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0