Rwanda
Foto: Shutterstock/Monika Hrdinova

Rwanda

Rwanda är det afrikanska fastlandets mest tätbefolkade land. Konkurrensen om åkerjord bidrog till folkmordet på hundratusentals tutsier 1994. Idag styr tutsierna åter, precis som under kolonialtiden när tyskar och belgare favoriserade minoriteten. Ordning och reda och en välskött ekonomi gör Rwanda till ett populärt biståndsland, trots kritik mot vad som i praktiken är enpartivälde. Exportinkomster kommer främst från kaffe. Turistbesök hos bergsgorillor ger också viktiga bidrag till statskassan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Många döda i misstänkt FDLR-räd

   Minst 14 civilpersoner dödas i en räd i nordvästra Rwanda. Regeringen anklagar en fraktion av motståndsrörelsen FDLR (se Politiskt system) för att ha utfört angreppet. Regeringssoldater ska ha följt efter angriparna och dödat 19 av dem samt gripit fem. Gärningsmännen ska ha tagit sig in i Rwanda via nationalparken Volcanoes National Park, som gränsar till Kongo-Kinshasa.

  • September

  • Första gruppen flyktingar anländer

   Sextiosex afrikanska flyktingar och asylsökande flygs från Libyen till Kigali i enlighet med det avtal som Rwanda ingick med FN och AU tidigare samma månad.

  • Oppositionspolitiker mördas

   Syridio Dusabumuremyi, medlem av oppositionspartiet FDU-Inkingi, mördas i ett knivöverfall. Partiledaren Victoire Ingabire uttrycker oro för en rad olösta mord och försvinnanden som drabbat partimedlemmar. Polisen säger dock att två misstänkta gärningsmän har gripits för mordet på Syridio Dusabumuremyi.

  • Ledare för hutumilis dödad

   Krigsherren Sylvestre Mudacumura, en av ledarna för hutumilisen Demokratiska styrkorna för Rwandas befrielse (FDLR), skjuts ihjäl av kongolesiska soldater i provinsen Nordkivu i Kongo-Kinshasa. Regeringen i Kigali beskriver händelsen som ”goda nyheter för freden och säkerheten i regionen”. Mudacumura var efterlyst av ICC för misstänkta krigsförbrytelser som våldtäkter, tortyr och plundring. FDLR bildades av hutuer som flytt från Rwanda till grannlandet efter folkmordet 1994. Milisen är en fiende till den nuvarande regeringen i Rwanda men har inte genomfört någon storskalig offensiv mot landet sedan 2001.

  • Flyktingavtal med AU och FN

   Rwanda ska ta emot hundratals, kanske tusentals, afrikanska flyktingar och asylsökande som är strandade i Libyen. Det är en överenskommelse mellan Rwanda, AU och FN:s flyktingorgan UNHCR. De första 500 människorna anländer från Libyen inom några veckor. Merparten av dem har sitt ursprung i Afrikas horn. Enligt FN befinner sig omkring 42 000 flyktingar i Libyen. Rwanda har sagt sig beredda att ta emot uppemot 30 000 av dem, men i omgångar om 500 så att situationen blir hanterbar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0