Rwanda
Foto: Shutterstock/Monika Hrdinova

Rwanda

Det lilla Rwanda i östra Centralafrika är ett mycket tätbefolkat land. Konkurrensen om åkerjord bidrog till folkmordet på hundratusentals tutsier 1994. Numera dominerar tutsierna politiken. En välskött ekonomi och en relativt begränsad korruption har gjort att Rwanda fått ta emot mycket bistånd, trots kritik mot vad som i praktiken är enpartivälde. Exportinkomster kommer främst från kaffe. Turistbesök hos bergsgorillor ger också viktiga bidrag till statskassan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Oktober

  • Kabuga förd till FN-domstolen i Haag

   Felicien Kabuga har förts från Frankrike till Haag där han ska prövas i FN-domstolen för bland annat folkmord och brott mot mänskligheten i Rwanda 1994 (se Demokrati och rättigheter).

  • Maj

  • Efterlyst för folkmordet grips

   Felicien Kabuga, en av de sista internationellt efterlysta misstänkta förövarna från folkmordet 1994, grips av polis i en förort till den franska huvudstaden Paris. Kabuga var vid tiden för folkmordet en av Rwandas rikaste personer. Han misstänks för att ha använt sina pengar och sitt inflytande till att finansiera den ökända hutumilisen Interahamwe som genomförde massakrer på främst tutsier. Kabuga hjälpte också till att bygga upp Radio-Television Libre des Mille Collines som hetsade hutuer till att begå mord på tutsier. Kabuga har sedan 1994 varit på flykt i Tyskland, Belgien, Kongo-Kinshasa, Kenya och Schweiz. I Parisförorten hann han bo i tre, fyra år. Kabuga är vid gripandet 84 år och har hållit sig gömd under falsk identitet med hjälp av sina barn. 1997 efterlystes han av FN-domstolen för Rwanda, bland annat för folkmord. Domstolen lades ned 2015.

  • Lättar på restriktionerna

   Rwanda lättar på restriktionerna som införts i samhället för att skydda invånarna från coronaviruset. Rwandierna får nu röra sig fritt från fem på morgonen till åtta på kvällen. Affärsverksamhet, tillverkningsindustri och byggnation kan återupptas men med minsta möjliga arbetsstyrka. Torghandeln får öppna igen men bara hälften så många försäljare som vanligt får vara på en marknad. Hotell och restauranger får återuppta verksamheten men de måste stänga senast klockan 19 på kvällen. Idrottsarenor hålls fortsatt stängda. Vid begravningar, och i skolor, kyrkor, gym och barer får högst 30 personer samlas. Transporter mellan landets provinser är fortfarande förbjudna och landets gränser hålls stängda. Ansiktsmask måste bäras på allmän plats dygnet runt.

  • April

  • FDLR anklagas för massmord

   Den rwandiska regeringen och huturebellerna FDLR anklagar varandra för morden på tolv parkvaktare och fem andra civilpersoner i Virunga nationalpark som breder ut sig i gränsområdet mellan Rwanda, Uganda och Kongo-Kinshasa. Morden skedde på kongolesisk mark men FDLR säger att rwandiska soldater patrullerar platsen för morden. Detta förnekas av den rwandiska regeringen som säger att attacken utfördes av huturebellerna. Ledningen för Virunga nationalpark uppger för medier att de har bevis för att överfallet gjordes av FDLR. Under de senaste 20 åren har 176 parkvaktare dödats i Virunga.

  • Stödpengar från IMF

   IMF bidrar med 109,4 miljoner dollar till Rwanda för att stärka landet i kampen mot coronapandemin.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0