Libyen
Foto: Flickr/Rafa

Libyen

Libyen uppstod som politisk enhet först under 1900-talet, när kolonialmakten Italien slog samman tre regioner. Olja hittades runt 1960 och blev snart den helt dominerande exportvaran. Landet styrdes med järnhand av Muammar Gaddafi i drygt 40 år, tills han störtades 2011. Därefter har mer eller mindre kaos rått i Libyen. Olika väpnade miliser slåss mot varandra och kontrollerar olika delar av territoriet. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har en stark närvaro i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Haftarstyrkor kontrollerar oljefält

   Krigsherren Khalifa Haftars styrkor säger sig ha intagit ett av de stora oljefälten i södra Libyen, utan att möta motstånd. Fältet al-Sharara ligger 90 mil från Tripoli och brukar stå för nästan en tredjedel av Libyens oljeproduktion, men det har varit stängt i nästan två månader av väpnade grupper som vill ha mer inflytande. Libyens internationellt erkända samlingsregering har vid besök i södern utlovat satsningar för att stärka regionen, men har också för avsikt att slå tillbaka Haftar, som har kontroll över åtskilliga oljeinstallationer: Regeringen utser nu en tuaregisk milisledare, som är känd Haftarmotståndare, till chef för det södra militärområdet.

  • Kritik mot EU i öppet brev

   54 biståndsorganisationer anklagar EU:s medlemsländer för att bidra till tragedier när migranter går under i farvattnen mellan Libyen och Italien. I ett öppet brev manar de regeringarna att stödja räddningsinsatser och sluta skicka tillbaka migranter till umbäranden i Libyen. Italien och Libyen slöt 2017 avtal om att bromsa människosmugglingen från Nordafrika till Europa. EU stöder avtalet och hjälper libyska kustbevakningen (se 2 februari 2017 och 10 januari 2019). Enligt biståndsorganisationerna har minst 5 300 migranter drunknat under de två år som gått.

  • Januari

  • Vapenvila efter vecka med milisbataljer

   Efter en vecka av strider strax söder om Tripoli – sammanstötningar som påminner om en våldsvåg för mindre än ett halvår sedan – har klanledare mäklat fram en vapenvila mellan två miliser. Veckans strider har krävt minst 16 liv, enligt regeringstjänstemän. Sjunde brigaden (en milis från staden Tarhuna) och en gruppering som kallar sig Tripolis skyddsstyrka lovar nu att dra sig tillbaka till sina hemkvarter. De ska också utväxla fångar och kvarlevor av dödade. De flesta av åtskilliga väpnade grupper i Tripoli uppger enligt nyhetsbyrån AFP att de stöder Libyens internationellt erkända regering, men att uppnå verklig kontroll över dem är svårt.

  • FN-chef kräver skydd för migranter

   Libyens regering måste ta kontroll över alla häkten där migranter hålls i förvar, kräver FN:s generalsekreterare António Guterres. Det kan inte få fortsätta att miliser som ibland deltar i människosmuggling håller migranter frihetsberövade, förklarar han. En rapport till säkerhetsrådet lyfter fram både tortyr och godtyckliga fängslanden. Enligt FN-rapporten finns det 670 000 migranter i Libyen. Omkring 6 400 är inlåsta i statliga fängelser och ”tusentals” i händerna på väpnade grupper. Ingripanden mot smugglare till havs och stopp för migrantfartyg i framför allt italienska hamnar har lett till att fler fastnar i Libyen.

 • 2018

  • December

  • Libyen avstår från att rösta i FN om flyktingmål

   Libyen är ett av tre länder som lägger ned sin röst när FN:s generalförsamling röstar om ett måldokument för flyktingmottagande. Ungern och USA röstar emot. Bättre tillgång till sjukvård och utbildning för flyktingar finns bland de mål som nämns. Även ett internationellt migrationsavtal som nyligen antogs i Marocko ska tas upp i FN. Varken avtalet eller måldokumentet är bindande för medlemsländerna, de medför exempelvis inga kvoter för flyktingmottagande.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0