Libyen
Foto: Flickr/Rafa

Libyen

Libyen uppstod som politisk enhet först under 1900-talet, när kolonialmakten Italien slog samman tre regioner. Olja hittades runt 1960 och blev snart den helt dominerande exportvaran. Landet styrdes med järnhand av Muammar Gaddafi i drygt 40 år, tills han störtades 2011. Därefter har mer eller mindre kaos rått i Libyen. Olika väpnade miliser slåss mot varandra och kontrollerar olika delar av territoriet. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har en stark närvaro i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Sopberg hälsofara i Tripoli

   Den kommunala sophämtningen har upphört i Tripoli vars största soptipp ligger i frontlinjen i huvudstadens utkant där det pågår strider. Växande sopberg och råttinvasion plågar stadsbor som har börjat sätta eld på sophögarna, med illaluktande rök som följd. Andra samlar in sopor på egen hand och dumpar skräpet där de kommer åt. Miljöforskaren Rouqaya al-Hachemi har gjort en studie under de månader då sopkrisen har vuxit. Hon har kommit fram till att både andningsbesvär och hudbesvär ökar.  

  • September

  • USA anfaller IS-mål i sydväst

   Amerikanskt stridsflyg anfaller mål vid oasen Murzuq i sydvästra Libyen. Enligt Africom, den kommandocentral som ansvarar för militära insatser som USA gör i Afrika, ska åtta förmodade medlemmar av terrorgruppen Islamiska staten (IS) ha fått sätta livet till. Africom uppger att räden genomförts i samråd med Libyens internationellt erkända regering, som inte har kontroll över omstridda områden i söder. Inte heller det rivaliserande Haftarstyret, som har sin bas i östra Libyen, kontrollerar södern. Under den följande veckan genomförs flera liknande räder mot Murzuq. Africom beräknar efter fyra anfall det totala antalet dödsoffer till över 40.

  • Flyktingavtal med AU och FN

   Rwanda ska ta emot hundratals, kanske tusentals, afrikanska flyktingar och asylsökande som är strandade i Libyen. Det är en överenskommelse mellan Rwanda, AU och FN:s flyktingorgan UNHCR. Resan från Libyen för de första 66 personerna rapporteras två veckor senare; vid ankomsten registreras de som asylsökande och FN ska granska om de bör ges flyktingstatus. Merparten av dem har sitt ursprung på Afrikas horn. Enligt FN befinner sig omkring 42 000 flyktingar i Libyen. Rwanda har sagt sig vara redo att ta emot uppemot 30 000, i omgångar om 500 så att situationen blir hanterbar. 

  • Augusti

  • Misslyckad vapenvila under storhelg

   En tillfällig vapenvila mellan Tripoliregeringen och Haftarstyrkorna under storhelgen id al-adha, stora offerfesten, bryts av krigshandlingar. Raketanfall riktas mot Tripolis enda fungerande flygplats. Även den stadsdel som kallas Fredagsmarknaden angrips. FN:s sändebud har flera gånger vädjat förgäves om eldupphör. Sedan Haftars offensiv mot Tripoli inleddes i april har WHO räknat till minst 1 093 dödsoffer, 5 752 skadade och fler än 120 000 som tvingats lämna sina hem.

  • Flyganfall mot stormöte i söder

   Minst 42 människor mister livet och många skadas svårt i flyganfall mot ett rådhus i södra Libyen. Det pågick ett möte i byggnaden i staden Murzuq. Murzuq ligger i en oas nästan 90 mil söder om Tripoli och dess tububefolkning är på kant med arabiska grupper som stöder general Haftar (se 21 februari 2019). Libyens internationellt stödda regering anklagar Haftarstyrkorna för angreppet och begär att FN utreder händelsen. FN:s sändebud har samtidigt varnat för att det sker allt fler angrepp mot flygplatsen Mitiga i Tripoli som bland annat används för leveranser av bistånd. I kriget på marken, mellan den ansatta regeringen i Tripoli och de angripande Haftarstyrkorna, har positionerna inte ändrats mycket efter Haftarsidans inledande framgångar. I stället har stridshandlingarna via luften, med bland drönare, ökat.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0