Libyen
Foto: Flickr/Rafa

Libyen

Libyen uppstod som politisk enhet först under 1900-talet, när kolonialmakten Italien slog samman tre regioner. Olja hittades runt 1960 och gav upphov till en exportboom. Landet styrdes med järnhand av Muammar Gaddafi i drygt 40 år, tills han störtades 2011. Därefter har mer eller mindre kaos rått i Libyen, som i allt större utsträckning blivit en arena för regionala stormakter som strider med libyska grupper som ombud.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Observatörer ska övervaka vapenvila

   FN:s säkerhetsråd antar en resolution som lägger grunden för en grupp på uppemot 60 observatörer som ska ingå i FN-insatsen Unsmil. Vid sidan av den observatörsstyrkan är de huvudsakliga parterna i Libyenkonflikten i färd med att inrätta en egen mekanism för att övervaka vapenvilan. FN-observatörerna ska bistå de lokala fredsövervakarna. I fråga om utländska styrkor och legosoIdater som stannat kvar i Libyen innehåller FN-resolutionen en uppmaning till alla medlemsstater att stödja fredsavtalet och ta hem truppenheter utan dröjsmål. I en separat resolution samma dag förlängs mandatet för FN-experter som har i uppdrag att granska framför allt hur embargot mot vapenförsäljning till de krigförande efterlevs, ett embargo som har brutits gång på gång, också av länder med plats i FN:s säkerhetsråd.

  • Vaccinationer mot pandemin

   Vaccinationer mot covid-19 inleds med att Abdul Hamid Dbeibah, premiärminister i interimsregeringen, får en spruta. Libyen har hittills tagit emot 200 000 doser av ryskt vaccin och närmare 60 000 av Astra Zenecas produktion, de sistnämnda genom WHO:s inköpsmekanism Covax. Inga restriktioner mot smittspridning råder, däremot ett påbud om ansiktsmasker, men enligt rapporter från Libyen är det inte många som bär mask. Sammanlagt 2 800 dödsfall har bekräftats officiellt.

  • Mars

  • Misstänkt krigsförbrytare mördad

   I Benghazi mördas Mahmud al-Warfalli, som är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) misstänkt för krigsförbrytelser. Han och en kusin blir beskjutna i bil av okända angripare. Mahmud al-Warfalli har stridit på general Haftars sida i inbördeskriget, i en militär elitstyrka kallad al-Sa´iqa (”Blixten”) vilket vittnar om att det handlar om stormtrupper. Chefsåklagaren vid ICC Fatou Bensouda har tidigare klagat på att han trots brottsmisstankar har kunnat röra sig fritt i östra Libyen, och till och med klättrat i graderna. Fortfarande är två libyer efterlysta av ICC: en son till exdiktatorn Gaddafi och en tidigare chef för inrikes underrättelsetjänst.

  • Maktöverlämning i Benghazi

   Interimsregeringen tar över styret av Benghazi, maktcentrum i östra som Libyen som de senaste åren har kontrollerats av general Haftar. Frankrike meddelar samtidigt sin avsikt att öppna landets ambassad i Tripoli, stängd sedan 2014. Liknande deklarationer har kommit från grannländer som Egypten och Malta.

  • Migranter dör i fartygsbrand

   Ett fartyg med migranter ombord förliser efter brand i maskinrummet. Enligt senare uppgifter från en hjälporganisation som talat med överlevande tros uppemot 60 personer ha drunknat. Omkring 100 migranter fanns ombord när båten, byggd av trä, började brinna utanför libyska kusten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0