Libyen
Foto: Flickr/Rafa

Libyen

Libyen uppstod som politisk enhet först under 1900-talet, när kolonialmakten Italien slog samman tre regioner. Olja hittades runt 1960 och gav upphov till en exportboom. Landet styrdes med järnhand av Muammar Gaddafi i drygt 40 år, tills han störtades 2011. Därefter har mer eller mindre kaos rått i Libyen, som i allt större utsträckning blivit en arena för regionala stormakter som strider med libyska grupper som ombud.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Parlamentsledamöter enas om övergångsfas

   Efter fem dagar av samtal i Tanger i Marocko enas 123 av 180 libyska parlamentsledamöter om att söka ett slut på den politiska splittringen i Libyen. Ett program i sju punkter rapporteras antaget. Representanthuset, med ledamöter som valdes 2014 utan partianknytning, ska kallas samman så snart alla ledamöter har återvänt till hemlandet, heter det. Mötet ska ske i oasen Ghadames, och nästa steg är att val till presidentposten och ett nytt parlament ska hållas inom ett år. De senaste åren har parlamentet i praktiken varit delat: en del av ledamöterna har stött general Haftar och sammanträtt i Tobruk i öster, andra har samlats i Tripoli i väster och stått bakom den regering som FN och många länder betraktar som landets legitima.

  • Milis anklagas för massgravar

   Massgravar som hittats i trakten av staden Tarhuna kopplas till en lokal milis vars ledare uppges heta Muhammad al-Kani. Milisen Kaniyat, lierad med Khalifa Haftars styrkor, anklagas för mord, kidnappningar och tortyr. Libyens regeringsarmé uppger att den under sommaren hittade elva massgravar runt Tarhuna (se 3 juni). USA inför nu egna sanktioner mot milisen. Ett tysk-amerikanskt försök att förmå FN:s säkerhetsråds sanktionskommitté att införa reseförbud och frysa tillgångar för klanmilisen har stoppats av Ryssland, som anser att det krävs mer bevis för att gruppen begått allvarliga brott.

  • Julafton 2021 nämns som valdatum

   FN uppger att förhandlarna vid mötet i Tunisien har enats om att det ska hållas val i Libyen den 24 december 2021, men det framgår inte av beskedet om de tänker sig att det då ska bli parlamentsval, presidentval eller båda delarna. Mötet avslutas utan att förhandlarna dryftat namn till en övergångsregering, men fortsatta samtal planeras.

  • Migranter dör i tragedier till havs

   Minst 74 migranter befaras ha omkommit i Medelhavet utanför Libyens kust under försök att nå Europa. FN-källor uppger att det fanns fler än 120 personer ombord, bland dem också barn och kvinnor. I havet öster om Tripoli, där närmare 50 överlevande har hittats, letar fiskare och kustbevakning efter fler. Några timmar senare rapporteras cirka 20 dödsoffer efter ett annat skeppsbrott. Bara under oktober månad har minst åtta andra haverier med migrantbåtar inträffat.

  • Förhandlare redo för val inom 18 månader

   En preliminär överenskommelse om vägen fram till parlaments- och presidentval har uppnåtts vid de samtal om Libyens framtid som äger rum i Tunisien, uppger FN. Målet för förhandlarna är att enas om valdatum och om en övergångsregering som ska se till att valen genomförs. Valen ska hållas inom 18 månader, heter det enligt FN.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0