Libyen
Foto: Flickr/Rafa

Libyen

Libyen uppstod som politisk enhet först under 1900-talet, när kolonialmakten Italien slog samman tre regioner. Olja hittades runt 1960 och blev snart den helt dominerande exportvaran. Landet styrdes med järnhand av Muammar Gaddafi i drygt 40 år, tills han störtades 2011. Därefter har mer eller mindre kaos rått i Libyen. Olika väpnade miliser slåss mot varandra och kontrollerar olika delar av territoriet. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har en stark närvaro i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Migranter till havs utan hjälp

   Bara 10 av 25 migranter i en gummibåt är vid liv när de spolas upp på Libyens kust efter att ha varit på drift i elva dagar utan mat och vatten. Bristen på sök-och hjälpinsatser för dem leder till att organisationer som IOM och Läkare utan gränser efterlyser åtgärder. Tyska Mission Lifeline anser att Internationella brottmålsdomstolen (ICC) borde granska hur EU:s gräns-och kustbevakningsorgan Frontex och EU Navfor utför sina uppgifter. Flera biståndsorganisationer hindras för sin del från att genomföra räddningsinsatser.  Av rättsliga skäl ligger deras fartyg för ankar i franska och maltesiska hamnar.

  • November

  • FN-insatser för hemresor utökade

   Sedan början av 2018 har fler än 15 000 afrikanska och asiatiska migranter återvänt till sina hemländer från Libyen med hjälp av IOM, uppger företrädare för FN-organisationen. Under 2017 fick 20 000 migranter hjälp att återvända hem och IOM hoppas att det blir fler i år. Efter rapporter om att migranter som fastnar i Libyen utsätts för slaveri har ansträngningarna att organisera hemresor utökats.

  • Sanktioner mot milisledare

   FN inför sanktioner mot milisledaren Salah Badi. Han uppges ha militär roll inom grupperna al-Sumud (”Ståndaktighet”) och al-Fajr (”Gryning”). Båda motarbetar Libyens internationellt erkända regering och har haft aktiv roll i strider i Tripoli nyligen. FN har utan resultat uppmanat rebeller ledda av Salah Badi att ansluta sig till en vapenvila. USA inför egna sanktioner mot milisledaren några dagar senare.

  • Möte enas om nytt möte

   I början av 2019 ska det hållas en konferens i FN-regi om hur ett regelrätt val ska kunna genomföras i Libyen. Det är resultatet av ett tvådagarsmöte som ägt rum i Italien. Krigsherren Khalifa Haftar från nordöstra Libyen har varit på plats i Palermo, men valt att träffa olika intressenter på sidan om i stället för att delta i samtalen som arrangerades på italienskt initiativ. Haftar vägrar att sitta vid samma förhandlingsbord som vissa motparter från Libyen. Inget nytt valdatum har ställts i utsikt.

  • FN: Inget val före 2019

   Val kommer inte att kunna hållas i Libyen förrån tidigast våren 2019, bedömer FN-sändebudet Ghassan Salamé. Ambitionen att gå till val redan i december (se 29 maj) får ses som överspelad. Till att början med hoppas man att parterna i den libyska huvudkonflikten ska infinna sig i Palermo i Italien den kommande veckan för att få igång den politiska processen igen. FN-sändebudet har också siktet inställt på att kunna genomföra en nationell konferens nästa år i syfte att skapa en plattform för Libyens politiska framtid.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0