Libyen
Foto: Flickr/Rafa

Libyen

Libyen uppstod som politisk enhet först under 1900-talet, när kolonialmakten Italien slog samman tre regioner. Olja hittades runt 1960 och blev snart den helt dominerande exportvaran. Landet styrdes med järnhand av Muammar Gaddafi i drygt 40 år, tills han störtades 2011. Därefter har mer eller mindre kaos rått i Libyen. Miliser slåss mot varandra och kontrollerar olika delar av territoriet. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • FN-sändebud larmar om civila offer

   Tio människor dör i ett anfall mot en kakfabrik i södra Tripoli. FN-sändebudet Ghassan Salamé säger att det kan komma att bedömas som en krigsförbrytelse. Han framhåller att drönarattacker kräver alltfler civila liv och anklagar samtidigt Haftarstyrkorna, LNA, för att bomba befolkade delar av huvudstaden. Enligt FN-sändebudet finns ett växande inslag av krigserfarna legosoldater i konflikten.

  • USA ryter till mot Haftar

   USA uppmanar general Haftar och hans LNA-styrkor att avsluta sin offensiv mot Tripoli, som har pågått sedan i april. President Trump har tidigare hyllat Haftar, men efter ett möte i Washington med företrädare för den libyska regeringen i Tripoli kommer ett kritiskt uttalande. Ryssland anklagas i uttalandet för att dra fördel av konflikten i Libyen. Ryska legosoldater har setts strida för Haftar, men Moskva förnekar att de har koppling till Rysslands regering.  

  • Båda sidor får olagligt militärt stöd

   Turkiet, Jordanien och Förenade arabemiraten har återkommande brutit mot FN-sanktioner som ska hindra vapenleveranser till krigförande parter i Libyen. Slutsatserna dras av FN-experter i en rapport, som nyhetsbyrån AFP tagit del av. Jordanien ska ha utbildat krigsherren Khalifa Haftars styrkor och emiraten misstänks ha bistått Haftar med flyganfall. Turkiet ska för sin del ha stött motståndarsidan, premiärminister Fayez al-Sarrajs regeringsstyrkor, med materiel som drönare och pansarfordon. Rapporten lämnades över till medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd i oktober och väntas bli diskuterad i den sanktionskommitté som har Libyenansvar innan den offentliggörs formellt.

  • Oktober

  • Avtal om migrantbåtar förlängs

   Italien och Libyen har förnyat ett kontroversiellt avtal från 2017, som går ut på att den libyska kustbevakningen ska hindra båtar med migranter från att lägga ut i Medelhavet. Italiens utrikesminister Luigi di Maio säger i sitt lands parlament att avtalet förlängs automatiskt i november för en period på tre år. Enligt di Maio transporterades 170 000 migranter ombord på båtar som lämnade libysk hamn 2016, före avtalet, att jämföra med 2 200 under 2018. Ministern framhåller att Italien tillsammans med FN arbetar för att migranter som fastnat i libyska läger ska få drägligare villkor och att de också ska få mer tilltalande erbjudanden för att återvända till sina hemländer.

  • Fotogenpriser chockhöjs

   Den FN-stödda regeringen höjer priset på fotogen för kommersiellt och industriellt bruk. Arbete med en statsbudget för 2020 pågår, men regeringen framhåller att Haftarstyrkornas offensiv mot huvudstaden Tripoli har fått kännbara effekter på ekonomin och bromsar de systemförändringar som planerats. Minskade subventioner på bränsle är ett av inslagen i Tripoliregeringens ekonomiska politik, som antogs hösten 2018 men bara med svårighet låter sig genomföras. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0