Libyen
Foto: Flickr/Rafa

Libyen

Libyen uppstod som politisk enhet först under 1900-talet, när kolonialmakten Italien slog samman tre regioner. Olja hittades runt 1960 och gav upphov till en exportboom. Landet styrdes med järnhand av Muammar Gaddafi i drygt 40 år, tills han störtades 2011. Därefter har mer eller mindre kaos rått i Libyen, som i allt större utsträckning blivit en arena för regionala stormakter som strider med libyska grupper som ombud.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Mutor i libyska dialogens urvalsprocess

   Minst tre delegater som deltog i omröstningen om Libyens kommande övergångsstyre erbjöds mutor. Det hävdas i en rapport från FN-experter till FN:s säkerhetsråd, skriver nyhetsbyrån AFP som läst rapporten. I rapporten återges osämja mellan delegater om storleken på mutorna, som ska ha betalats till dem som var beredda att rösta på Abdul Hamid Dbeibah som premiärminister. Dbeibah och den övergångsministär han utser måste senast den 19 mars vinna en förtroendeomröstning i Libyens parlament.

  • Migranter drunknade i havet

   Minst 41 migranter saknas efter ett båthaveri i Medelhavet. De färdades med flyktingsmugglare som lade ut från libyska kusten den 18 februari. De hoppades nå Italien när båten, som uppges ha varit en jolle, började ta in vatten efter cirka 15 timmar. Överlevande fördes till Sicilien. Hittills i år har FN-organisationer fått kännedom om fall där cirka 160 migranter mist livet till havs.

  • Attentat mot minister

   Fathi Bashagha, inrikesminister i Tripoliregeringen sedan 2018, överlever ett mordförsök. Attentatet utförs på en större väg utanför huvudstaden. Två attentatsmän grips och en tredje dör sedan ministerns poliseskort besvarat skottlossning. Bashagha, som låtit tala om sig för vilja att minska korruptionen, väntades bli premiärminister i den övergångsregering som ska bildas, innan uppdraget gick till Abdul Hamid Dbeibah.

  • Haftar lovar stödja övergångsprocess

   Mohammed Younes Menfi , ordförande i det presidentråd som ska utgöra stommen i en ny övergångsregim, besöker Benghazi och träffar Khalifa Haftar, östra Libyens "starke man" i dennes högkvarter Rajma utanför staden. I ett uttalande från Haftar heter det att generalen och de väpnade styrkorna ”stöder fredsprocessen, och är redo att försvara demokrati och en fredlig maktöverföring”.

  • Interimsledare valda

   Abdul Hamid Dbeibah (Dubaybah) blir premiärminister i den övergångsregim som ska styra Libyen tills val har hållits. Han är Kanadautbildad ingenjör, har bakgrund i näringslivet och samarbetade med landets forne diktator Muammar Gaddafi men blev politiker först efter revolten som störtade Gaddafi. Som chef för landets statliga investeringsfond och utvecklingsbolag var Dbeibah involverad i stora infrastrukturprojekt på Gaddafitiden, bland annat i sin egen hemstad Misrata. Dbeibah väljs av libyska delegater i en FN-stödd process. Han har tre veckor på sig att bilda en interimsregering, som sedan måste godkännas av parlamentariker inom ytterligare tre veckor. Delegaterna utser också ett presidentråd med ledamöter från landets tre stora regioner: Mohammed Younes Menfi (ordförande, från Tobruk), Musa al-Koni (tuareg som tidigare haft uppdrag som representant för södra Libyen) och Abdullah Hussein al-Lafi (från Zawiya).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0