Libyen
Foto: Flickr/Rafa

Libyen

Libyen uppstod som politisk enhet först under 1900-talet, när kolonialmakten Italien slog samman tre regioner. Olja hittades runt 1960 och blev snart den helt dominerande exportvaran. Landet styrdes med järnhand av Muammar Gaddafi i drygt 40 år, tills han störtades 2011. Därefter har mer eller mindre kaos rått i Libyen. Miliser slåss mot varandra och kontrollerar olika delar av territoriet. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Vapenvila efter påtryckningar

   Efter flera veckor av internationell diplomati, främst från Ryssland och Turkiet,  träder en vapenvila i kraft. Efter nio månaders strider har den Tripolibaserade regeringen och general Haftar, som kontrollerar mycket av landet i övrigt, lovat att skriva på ett avtal som ska stoppa striderna. Ett par dagar senare, när parterna har infunnit sig i Moskva (om än utan att träffas), skriver Fayez al-Sarraj under för Tripoliregeringen. Khalifa Haftar däremot lämnar Moskva utan att underteckna avtalet.

  • Haftarstyrkor intar viktig kuststad

   General Haftars styrkor, som är på marsch mot Tripoli och har lagt under sig stora delar av landet, säger sig ha intagit Sirte. Kuststaden har en viktig roll i den libyska oljeindustrin och är därför ett attraktivt byte. 2015 intogs Sirte av jihadiströrelsen Islamiska staten, men IS drevs senare drevs bort med stöd av amerikanska flyganfall av regeringen som kontrollerar Tripoli.

  • Flyganfall dödar militärkadetter

   Närmare 30 kadetter dör i ett flyganfall mot en militär skola i Tripoli, uppger en talesman för GNA-regeringen. Samtidigt blir många skadade och regeringen uppmanar stadsbor att ta sig till sjukhusen för att ge blod. Tripoli är under attack av styrkor som strider för rebellgeneralen Haftar, men Haftarstyrkor tar inte på sig ansvar för attacken.

  • Grönt ljus för turkisk Libyeninsats

   Turkiets parlament ger klartecken för att bistå Tripoliregeringen militärt (se 9 december och 15 december 2019). Regeringen i Tripoli försöker hålla stånd mot styrkor ledda av generalen Khalifa Haftar, som kontrollerar merparten av Libyen. Tripoliregeringen har begärt hjälp från Turkiet, som börjar med en begränsad truppinsats. Eftersom Haftar stöds av grannländer som Egypten och Saudiarabien, därtill flera stormakter, uppfattas Turkiets agerande i konflikten som ett hot mot regional stabilitet.

 • 2019

  • December

  • Unga och gamla får visumfrihet till Turkiet

   Premiärminister Fayez al-Sarraj gör ett oannonserat besök i Istanbul hos president Recep Tayyip Erdoğan, som har utlovat militär hjälp om regeringen i Tripoli begär det. Dagen innan har Erdoğan infört visumfrihet till Turkiet för libyer under 16 år och över 55 år.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0