Libyen
Foto: Flickr/Rafa

Libyen

Libyen uppstod som politisk enhet först under 1900-talet, när kolonialmakten Italien slog samman tre regioner. Olja hittades runt 1960 och gav upphov till en exportboom. Landet styrdes med järnhand av Muammar Gaddafi i drygt 40 år, tills han störtades 2011. Därefter har mer eller mindre kaos rått i Libyen, som i allt större utsträckning blivit en arena för regionala stormakter som strider med libyska grupper som ombud.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Regeringschef beredd att avgå

   Fayez al-Sarraj, premiärminister i Tripoliregeringen, erbjuder sig att lämna över makten till en ny regering, byggd på den dialog om Libyens framtid som parterna har inlett genom samtal i Marocko (se 6 september). I ett kort TV-sänt tal säger han att han är redo att avgå före oktober månads utgång.

  • Folkliga protester i öster

   I östra libyen avgår den regering som varit förbunden med krigsherren Khalifa Haftar. Det sker mot bakgrund av att även Benghazi i östra Libyen har skakats av demonstrationer mot korruption och svåra levnadsomständigheter. I Haftars fäste al-Marj ska det också, för första gången, ha skett sammanstötningar mellan demonstranter och soldater och/eller poliser som öppnat eld mot civila. Tobrukparlamentet måste också godkänna regeringens avgång.

  • Parterna träffas i Marocko

   Politiska företrädare för de två huvudsakliga motståndarlägren i det libyska inbördeskriget träffas i Marocko, två veckor efter att de kommit med separata besked om vapenvila (se 21 augusti). Fem personer från regeringen i Tripoli och fem från det parlament som finns i Tobruk möts i en kuststad söder om Rabat. Efter ett par dagars möte heter det att de har enats om att det behövs kompromisser och korruptionsbekämpning och att osämjan om statliga inrättningar (som har blivit följden av inbördeskriget) måste upphöra. Dialogen sker på initiativ av Marocko, som även 2015 stod värd för libyska samtal. Den gången ledde det till inrättandet av en samlingsregering som fick FN-erkännande, men ändå inte lyckades få alla parter med inflytande att samarbeta.

  • Augusti

  • Skarpa skott mot demonstranter

   Tripoliregeringen, som internationellt betraktas som Libyens mest legitima styrande, byter ut sin försvarsminister och arméchef, och inrikesministern stängs av från sin ministerpost i en vecka. Anledningen är att det har förekommit flera gånger att demonstranter beskjutits med skarpa skott, avlossade av milismän. Gatuprotester i Tripoli och Misrata, som samlat hundratals deltagare den senaste tiden, har varit riktade mot korruption och mot ständiga avbrott i samhällstjänster som el och vatten.

  • Emiratisk drönare i flygattack

   En drönare som användes mot en militärutbildning söder om Tripoli i januari hade levererats av Förenade arabemiraten, uppger brittiska BBC som hänvisar till bildbevis. Den libyska huvudstaden var vid tillfället belägrad av general Haftars styrkor, LNA. Enligt BBC kom drönaren, av kinesisk tillverkning liksom den robot som användes, från en flygbas i östra Libyen som kontrollerades av Haftar. De militärkadetter som dödades var unga och obeväpnade (se 4 januari).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0