Komorerna
Foto: Shutterstock/Stefano Ember

Komorerna

Den tidigare franska kolonin Komorerna är en samling öar som ligger mellan Madagaskar och den afrikanska östkusten. Trots vacker natur och fina stränder har landet inte kunnat förverkliga sin potential som turistmål. Politisk instabilitet, dåliga kommunikationer, korruption och ineffektiv ekonomi står i vägen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Oktober

  • Anjouns guvernör grips

   Abdou Salami Abdou, guvernör på ön Anjouan, grips anklagad för inblandning i upproret på ön i mitten av oktober, då minst tre människor dödades. Han anklagas för att ha sökt att "underminera landets sammanhållning, deltagande i uppror och delaktighet i mord och uppror).

  • "Armén har återtagit kontrollen över Mutsamudu"

   Utbildningsminister Mahamoud Salim Hafi säger att regeringsarmén nu har återtagit kontroll över stadskärnan i Mutsamudu på ön Anjouan och slagit ned upproret mot president president Azali Assoumani som pågått under flera dagar. Många civila har flytt från det utsatta området, sedan myndigheterna stängt av både el och vatten. President Assoumani utlovar amnesti till alla civilpersoner som lämnar ifrån sig sina vapen till militären. Abdou Salami Abdou, guvernör på Anjouan, som tillhör oppositionspartiet Juwa, säger att han inte vet vilka som låg bakom upproret. Hamnen har öppnat på nytt. Det finns inga uppgifter om att någon har gripits.

  • Våldet i Mutsumudu fortsätter

   Regeringsstyrkor och motståndare till president Azali Assoumani drabbar samman i Mutsumudu för tredje dagen i rad. Minst tre människor uppges ha dödats i våldsamheterna och ännu fler ska ha skadats. Enligt inrikesminister Mohamed Daoudou har läget i huvudstaden normaliserats, men vittnen motsäger detta. Han skyller våldet på "terrorister, narkomaner och alkoholister". Både FN och Afrikanska unionen (AU) uppmanar parterna att hålla nya fredsförhandlingar.

  • Oroligt i Mutsamudu

   Skottväxling utbryter mellan regeringsstyrkor och personer som motsätter sig president Azali Assoumani drabbar samman i huvudstaden på Anjouan, Mutsamudu. Minst en person skjuts ihjäl och flera människor skottskadas. Oroligheter bröt ut redan den 15 oktober då säkerhetsstyrkor började ta bort de barrikader oppositionsaktivister rest. Regeringen hävdar att aktivisterna tillhör oppositionspartiet Juwa. Myndigheterna har utlyst undantagstillstånd i huvudstaden, men våldsamheterna har fortsatt. Enligt vittnen som nyhetsbyrån AFP pratat med är en del av aktivisterna utrustade med automatvapen.

  • September

  • Arresteringsorder utfärdas för fd vicepresident

   Åklagare utfärdar en arresteringsorder för den förre vicepresidenten Ahmed Said Jaffar. Det sker sedan han i sin frånvaro åtalats för att ha "konspirerat mot staten" när han motsatt sig presidentens författningsreformer. Enligt medierapporter befinner sig den förre vicepresidenten på resa utomlands. Några dagar senare grips den vice överbefälhavaren överste Ibrahim Salim, enligt familjen anklagad för korruption och terrorhandlingar mot den sittande regeringen. Detta är ett av flera gripanden av politiker och militärer som motsatt sig författningsreformen som antogs i somras (se Juli 2018).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0