Komorerna
Foto: Shutterstock/Stefano Ember

Komorerna

Den tidigare franska kolonin Komorerna är en samling öar som ligger mellan Madagaskar och den afrikanska östkusten. Trots vacker natur och fina stränder har landet inte kunnat förverkliga sin potential som turistmål. Politisk instabilitet, dåliga kommunikationer, korruption och ineffektiv ekonomi står i vägen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Februari

  • CRC vinner fyra nya mandat i andra valomgången

   Nu hålls den andra valomgången i parlamentsvalet. Det var redan klart att president Assoumanis parti Samling för Komorernas återuppbyggnad (CRC) hade vunnit valet, som bojkottades av de flesta oppositionspartier. CRC lägger nu ytterligare fyra mandat till de 18 partiet vann i januari. Inrikesminister Mohamed Daoudous Orangea partiet vinner två mandat. Valdeltagandet ligger på knappt 71 procent.

  • Januari

  • Regeringspartiet CRC mot seger i val som bojkottas av oppositionen

   Utgången är given när Komorerna nu går till parlamentsval, då oppositionen valt att bojkotta valet. President Azali Assoumanis parti Samling för Komorernas återuppbyggnad (CRC) vinna 18 av de 24 mandaten, medan två mandat gick till ett annat parti inom den styrande alliansen. När det gäller de sex återstående mandaten krävs en andra valomgången som hålls den 23 februari. Valdeltagandet ligger på 61,5 procent. Oppositionen motiverar sitt beslut om valbojkott med att det inte finns några garantier för att det kommer att genomföras korrekt. Ett av de krav som de har ställt för att delta i valet var att komorier bosatta utomlands skulle få rösta i det, något som presidenten inte velat gå med på. En del incidenter rapporteras i samband med valet, bland annat ska flera rösturnor ha förstörts i staden Mbeni, där oppositionen är stark. 

 • 2019

  • April

  • Soilihi Mohamed friges

   Den förre översten Soilihi Mohamed som varit med och bildat oppositionsorganisationen Nationella övergångsrådet, som greps i mars släpps fri. Efter det gratulerar han president Azali Assoumani och försöker distansera sig från Nationella övergångsrådet.

  • Mars

  • Oroligt i Moroni

   Komorisk militär säger sig ha dödat tre beväpnade män i närheten av en militärbas i Moroni. Enligt vissa källor ska även en polisman ha dödats. Samtidigt ska soldater, som suttit fängslade anklagade för inblandning i ett kuppförsök 2018, ha rymt och försökt förmå andra soldater att ansluta sig till ett uppror mot det nuvarande styret. Fayssoil Abdoussalam, som utpekas som gruppens ledare, ska tillhöra dödsoffren. Ungefär samtidigt presenterade oppositionen en plan för hur man ska kunna få presidenten avsatt. En grupp med tolv medlemmar bildas för det, kallad Nationella övergångsrådet, som leds av Soilihi Mohamed, en allmänt respekterad före detta överste, som manar till en civil olydnadskampanj. Soilihi Mohamed och åtta andra oppositionspolitiker grips. Övergångsrådet stöds av de tolv kandidater som ställde upp mot Azali Assoumani i presidentvalet tidigare i mars. En lokal tidning, La Gazette, stängs efter att ha rapporterat om övergångsrådet.

  • Azali Assoumani vinner presidentvalet

   Azali Assoumani vinner presidentvalet med nästan 61 procent av rösterna. Segermarginalen är så stor att det inte krävs en andra valomgång. Efter en författningsreform förra året blev det möjligt för den sittande presidenten att ställa upp för omval (se Juli 2018). Valets tvåa Ahamada Mahamoudou erhåller knappt 15 procent av rösterna. Oppositionen hävdar att omfattande oegentligheter förekommit i vallokalerna, bland annat tillåts inga oberoende valövervakare, flera valsedlar ska ha varit ifyllda redan innan röstningen börjar och en del av vallokalerna har öppnat i förtid. Oppositionspolitiker jämställer detta med en "statskupp" och uppmanar väljarna att göra "motstånd". Regeringen förnekar att det ligger något i anklagelserna. Observatörer från bland annat Afrikanska unionen (AU) och den regionala samarbetsorganisationen Comesa underkänner dock valet på grund av oegentligheter och bristen på insyn. Valdeltagandet ligger på knappt 54 procent. Dagen efter valet sätter polisen in tårgas mot oppositionsanhängare som protesterar i Moroni mot hur valet har genomförts. Tolv människor skadas i samband med detta.

    

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0