Komorerna
Stora moskén på Grand Comore. Foto: Shutterstock/Evgeny Shulin

Komorerna

Den tidigare franska kolonin Komorerna är en samling öar som ligger mellan Madagaskar och den afrikanska östkusten. Trots vacker natur och fina stränder har landet inte kunnat förverkliga sin potential som turistmål. Politisk instabilitet, dåliga kommunikationer, korruption och ineffektiv ekonomi står i vägen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Oppositionspolitiker benådas av presidenten

   President  Azali Assoumani benådar via dekret den förre vicepresidenten Ahmed Said Jaffar, en av fyra oppositionspolitiker som i slutet av 2018 dömdes till livstids fängelse för att ha konspirerat mot staten (se December 2018). Hassane hade dock flytt till Tanzania innan domen föll.

 • 2020

  • Juli

  • Komorernas BNP föll 2019

   Trots den pågående coronapandemin har remitteringarna från komorier utomlands ökat med 2 procent under det första kvartalet 2020, och med över 26 procent sedan motsvarande tid året innan. Samtdigt har den komoriska ekonomin problem och BNP föll med 2 procent 2019.

  • Maj

  • 20-tal grips misstänkta för planerat attentat

   Ett 20-tal personer greps i april misstänkta för att ha planerat ett mordförsök mot unionspresident Azali Assoumani. Det uppger landets polismyndighet som vidare hävdar att flera inblandade har flytt utomlands. Enligt polisen hade de försökt att placera en hemmagjord bomb som skulle kunna fjärrutlösas  i presidentens flygplan, i samband med att Azali Assoumani skulle flyga från Anjouan till Mohéli. Säkerhetspersonalen ska ha vägrat att ta emot det paket som bomben fanns i. Bland de gripna finns en högt uppsatt militärpolis och en annan militär

  • Ex-president överklagar husarrest

   Den förre presidenten Ahmed Abdallah Mohamed Sambi, som sitter i husarrest sedan två år tillbaka, utan att något åtal väckts tänker överklaga detta till landets högsta appellationsdomstol. Enligt hans advokat menar Sambi att hans husarrest strider mot landets lagar, som tillåter att en person hålls i förvar i högst åtta månader utan åtal. Ex-presidenten menar att han hålls inlåst av politiska skäl. När han greps i maj 2018 anklagades han för att ha stört den allmänna ordningen, senare har han pekats ut i en korruptionsaffär kring försäljning av komoriska pass till statslösa personer som är bosatta i gulfstaterna. Under tiden i husarrest har Sambis hälsa försämrats påtagligt och en domare ska i januari givit honom rätt att resa utomlands för att få vård, men ex-presidentens advokat säger att han inte fått ta del av denna information.

  • April

  • Första fallet av covid-19 rapporteras i Komorerna

   Komorerna rapporterar sitt första fall av virussjukdomen covid-19. Den smittade är man i 50-årsåldern som ska ha varit i kontakt med en fransk-komorisk man som nyligen besökt Frankrike. Unionspresident Azali Assoumani säger att landet nu går in i ett kritiskt skede, samtidigt som en del länder börjat lätta på restriktionerna. Assoumani betonar att det viktigaste nu är att se till att landets sjukvårdssystem inte överbelastas, vilket i så fall skulle leda till ännu hårdare restriktioner för att förhindra smittspridning. Tills vidare råder nattligt utegångsförbud, men presidenten menar att det inte går att stänga ned hela landet eftersom invånarna då förlorar sina möjligheter att försörja sig. Enligt en källa som citeras av nyhetsbyrån AFP försöker Assoumani tona ned problemen, och att det redan finns betydligt fler smittade än unionspresidenten säger.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0