Komorerna
Foto: Shutterstock/Stefano Ember

Komorerna

Den tidigare franska kolonin Komorerna är en samling öar som ligger mellan Madagaskar och den afrikanska östkusten. Trots vacker natur och fina stränder har landet inte kunnat förverkliga sin potential som turistmål. Politisk instabilitet, dåliga kommunikationer, korruption och ineffektiv ekonomi står i vägen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Presidentens rivaler hindras från att ställa upp i presidentvalet

   13 kandidater har fått klartecken från Högsta domstolen för att ställa upp i presidentvalet den 24 mars. Samtliga kandidater utom president Azali Assoumani ställer upp som oberoende. Högsta domstolen beslutar dock att presidentens främsta rivaler, den förre vicepresidenten Mohamed Ali Soilih och Juwas Ibrahim Mohamed Soulé, som ses som hans främsta motkandidater, inte får ställa upp. Soilih säger att i hans fall har domstolen motiverat sitt beslut med att han äger ett företag värt flera miljarder, något han själv förnekar. När det gäller Soulé ska ansökan om att ställa upp ha underkänts för att det undertecknats av nummer två i partihierarkin, och inte partiledaren (denne sitter i fängsligt förvar).

  • Januari

  • 20 kandidater vill ställa upp i presidentvalet

   20 kandidater, inklusive den sittande presidenten har registrerat sig för att delta i presidentvalet den 24 mars. Samtliga utom fem kandidater ställer upp som oberoende. För att få delta måste kandidaterna godkännas av Höga domstolen. Oppositionen försvagas av att 10-tals politiker har gripits efter folkomröstningen om den nya författningen.

 • 2018

  • December

  • Hårda straff för regimkritiker

   Flera oppositionella döms av en säkerhetsdomstol till straffarbetet och livstids fängelsestraff för att ha konspirerat mot staten. Den förre vicepresidenten Ahmed Said Jaffar, som flytt till Tanzania, döms i sin frånvaro till tvångsarbete. Den förre översten och vice överbefälhavaren Ibrahim Salim hör till dem som döms till fängelse.  I övrigt finns bara knapphändig information om domarna.  Några dagar senare döms Juwas generalsekreterare Ahmed el-Barwane till sju års fängelse för att ha beordrat en attack mot en soldat under folkomröstningen. Ett ännu längre straff, 20 år, får en annan Juwa-politiker, Tocha Johar, som anklagas för att ha angripit en polisman. Även ett 20-tal andra döms för detta till upp till tre års fängelse, medan två personer frikänns. Det är inte möjligt att överklaga domarna.

  • Oktober

  • Anjouns guvernör grips

   Abdou Salami Abdou, guvernör på ön Anjouan, grips anklagad för inblandning i upproret på ön i mitten av oktober, då minst tre människor dödades. Han anklagas för att ha sökt att "underminera landets sammanhållning, deltagande i uppror och delaktighet i mord och uppror).

  • "Armén har återtagit kontrollen över Mutsamudu"

   Utbildningsminister Mahamoud Salim Hafi säger att regeringsarmén nu har återtagit kontroll över stadskärnan i Mutsamudu på ön Anjouan och slagit ned upproret mot president president Azali Assoumani som pågått under flera dagar. Många civila har flytt från det utsatta området, sedan myndigheterna stängt av både el och vatten. President Assoumani utlovar amnesti till alla civilpersoner som lämnar ifrån sig sina vapen till militären. Abdou Salami Abdou, guvernör på Anjouan, som tillhör oppositionspartiet Juwa, säger att han inte vet vilka som låg bakom upproret. Hamnen har öppnat på nytt. Det finns inga uppgifter om att någon har gripits.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0