Komorerna
Foto: Shutterstock/Stefano Ember

Komorerna

Den tidigare franska kolonin Komorerna är en samling öar som ligger mellan Madagaskar och den afrikanska östkusten. Trots vacker natur och fina stränder har landet inte kunnat förverkliga sin potential som turistmål. Politisk instabilitet, dåliga kommunikationer, korruption och ineffektiv ekonomi står i vägen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Soilihi Mohamed friges

   Den förre översten Soilihi Mohamed som varit med och bildat oppositionsorganisationen Nationella övergångsrådet, som greps i mars släpps fri. Efter det gratulerar han president Azali Assoumani och försöker distansera sig från Nationella övergångsrådet.

  • Mars

  • Oroligt i Moroni

   Komorisk militär säger sig ha dödat tre beväpnade män i närheten av en militärbas i Moroni. Enligt vissa källor ska även en polisman ha dödats. Samtidigt ska soldater, som suttit fängslade anklagade för inblandning i ett kuppförsök 2018, ha rymt och försökt förmå andra soldater att ansluta sig till ett uppror mot det nuvarande styret. Fayssoil Abdoussalam, som utpekas som gruppens ledare, ska tillhöra dödsoffren. Ungefär samtidigt presenterade oppositionen en plan för hur man ska kunna få presidenten avsatt. En grupp med tolv medlemmar bildas för det, kallad Nationella övergångsrådet, som leds av Soilihi Mohamed, en allmänt respekterad före detta överste, som manar till en civil olydnadskampanj. Soilihi Mohamed och åtta andra oppositionspolitiker grips. Övergångsrådet stöds av de tolv kandidater som ställde upp mot Azali Assoumani i presidentvalet tidigare i mars. En lokal tidning, La Gazette, stängs efter att ha rapporterat om övergångsrådet.

  • Azali Assoumani vinner presidentvalet

   Azali Assoumani vinner presidentvalet med nästan 61 procent av rösterna. Segermarginalen är så stor att det inte krävs en andra valomgång. Efter en författningsreform förra året blev det möjligt för den sittande presidenten att ställa upp för omval (se Juli 2018). Valets tvåa Ahamada Mahamoudou erhåller knappt 15 procent av rösterna. Oppositionen hävdar att omfattande oegentligheter förekommit i vallokalerna, bland annat tillåts inga oberoende valövervakare, flera valsedlar ska ha varit ifyllda redan innan röstningen börjar och en del av vallokalerna har öppnat i förtid. Oppositionspolitiker jämställer detta med en "statskupp" och uppmanar väljarna att göra "motstånd". Regeringen förnekar att det ligger något i anklagelserna. Observatörer från bland annat Afrikanska unionen (AU) och den regionala samarbetsorganisationen Comesa underkänner dock valet på grund av oegentligheter och bristen på insyn. Valdeltagandet ligger på knappt 54 procent. Dagen efter valet sätter polisen in tårgas mot oppositionsanhängare som protesterar i Moroni mot hur valet har genomförts. Tolv människor skadas i samband med detta.

    

  • Attentatsförsök mot presidenten?

   Spänningarna i Comorerna är starka inför presidentvalet den 24 mars. President Azali Assoumani har överlevt ett attentatsförsök på ön Anjouan. Det hävdar hans kampanjchef, men oppositionen hävdar att uppgiften "inte är trovärdig". Enligt kampanjchefen har sprängmedel placerats på en bergstopp för att utlösa ett jordskred mot den bilkolonn som presidenten färdas i. Men bilen ska ha hunnit  stanna i tid och ingen kom till skada.

  • Februari

  • Presidentens rivaler hindras från att ställa upp i presidentvalet

   13 kandidater har fått klartecken från Högsta domstolen för att ställa upp i presidentvalet den 24 mars. Samtliga kandidater utom president Azali Assoumani ställer upp som oberoende. Högsta domstolen beslutar dock att presidentens främsta rivaler, den förre vicepresidenten Mohamed Ali Soilih och Juwa-partiets Ibrahim Mohamed Soulé, som ses som hans främsta motkandidater, inte får ställa upp. Soilih säger att i hans fall har domstolen motiverat sitt beslut med att han äger ett företag värt flera miljarder, något han själv förnekar. När det gäller Soulé ska ansökan om att ställa upp ha underkänts för att det undertecknats av nummer två i partihierarkin, och inte partiledaren Ahmed al-Barwane som sitter fängslad. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0