Kamerun
Foto: Shutterstock/Anton_Ivanov

Kamerun

Kamerun, beläget vid den afrikanska Atlantkustens krök, har en relativt stark ekonomi tack vare rika mineraltillgångar och goda förutsättningar för jordbruk. Ändå är ungefär hälften av invånarna fattiga. Kamerun framstår som en av Afrikas stabilaste stater, dock främst på grund av regimens auktoritära tendenser och en splittrad opposition. De senaste åren har landet drabbats hårt av den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram, som gör upprepade räder in i Kamerun från Nigeria.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Kamto åtalas för uppror

   Oppositionspartiet MRC:s ledare Maurice Kamto åtalas för uppror tillsammans med 28 andra MRC-anhängare. Kamto säger att han fråntogs segern i presidentvalet i oktober 2018 och har uppmanat till protester mot detta. Han är förd till ett fängelse i Yaounde (se Januari 2019).

  • Sjukhus bränns ner till grunden

   Fyra människor dödas när okända gärningsmän går till attack mot ett sjukhus som de sedan bränner ner till grunden. Attentatet inträffar i staden Kumba i ett engelskspråkigt område i västra Kamerun. Staden har tidigare drabbats hårt av separatisternas frammarsch. Det är oklart om offren skjuts ihjäl eller om de dör i branden. Det är inte heller känt om det rör sig om patienter. Attacken sker på Nationella ungdomsdagen, som är årsdag för den folkomröstning 1961 som ledde till att engelskspråkiga områden fogades till de franskspråkiga territorier som just blivit fria från kolonialmakten Frankrike (se Äldre historia).

  • USA håller inne militärt stöd

   USA minskar sitt militära stöd till Kamerun på grund av uppgifter om brott mot de mänskliga rättigheterna begångna i samband med offensiven mot rebellerna i de två engelskspråkiga områdena. USA ger Kamerun beröm för landets stöd i kampen mot Boko Haram men säger att man är bekymrad över den våldsamma offensiven mot upproren inom landet. USA håller bland annat inne leveransen av nio bepansrade fordon, fyra stridsbåtar och material till upprustning av ett flygplan. USA ställer även in viss träning och utbildning för kamerunska soldater samt väntar med att leverera ett radarsystem. Enligt tankesmedjan Internationella krisgruppen (ICG) har minst 500 civila och drygt 200 soldater dödats i regeringsstyrkornas offensivn mot rebellerna.

  • Januari

  • Kamto grips för uppror

   Oppositionspartiet MRC:s ledare Maurice Kamto grips av polis i en partianhängares bostad i Douala och utreds för uppror. Efter gripandet samlas runt 300 MRC-anhängare utanför platsen för gripandet i protest mot myndigheternas agerande.

  • Ledande MRC-politiker grips

   Minst tre människor skottskadas i samband med en demonstration i Douala till stöd för Maurice Kamto från MRC. Det rapporterar MRC-företrädare. Det är oklart vem som lossade skotten. Kamto förlorade presidentvalet i oktober 2018 mot Paul Biya men har ännu inte accepterat valresultatet. Samma dag grips över 100 människor i samband med regimkritiska protester runt om i landet, däribland MRC:s kassör samt partiets ansvarige för Kamtos presidentvalskampanj.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0