Kamerun
Inflyttningen till Kameruns huvudstad Yaoundé är stor. Stadsbefolkningen i landet har mer än fördubblats sedan 1970-talet. Drygt hälften av invånarna bor numera i tätorter. Foto: Scarabea/Shutterstock.

Kamerun

Kamerun är beläget vid den afrikanska Atlantkustens krök. Landet har en relativt stark ekonomi tack vare rika mineraltillgångar och goda förutsättningar för jordbruk. Ändå är över en tredjedel av invånarna fattiga. Kamerun plågas av ett separatistiskt uppror i de engelskspråkiga områdena och av våldsdåd från den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Ledare för MDC:s kvinnoförbund döms till fängelse

   En militärdomstol dömer juridikstudenten Fri Awasum Mispa, ordförande för oppositionspartiet MRC:s kvinnoförbund, till sex månaders fängelse för att ha "planerat revolution och uppror". Mispa greps den 21 november tillsammans med ett 20-tal andra kvinnor när de demonstrerade i Yaoundé med krav på att MRC-ledaren Maurice Kamto ska friges. Kamto har suttit i husarrest omringad av polis sedan han släpptes ur fängelset efter hårda påtryckningar från omvärlden. Han satt fängslad mellan januari och oktober 2019 utan att åtalas, anklagad för uppvigling efter att ha lett en regeringskritisk demonstration. De andra kvinnorna som demonstrerade tillsammans med Mispa frigavs efter flera timmars förhör.

  • Skolor blir måltavlor i konflikten

   Regeringen meddelar att fyra skolor i de engelskspråkiga regionerna har angripits av separatister under de senaste två dygnen. Sex lärare och tio elever har tillfälligt förts bort från en protestantisk skola i Kumbo i nordväst. I Bamenda i nordväst skjuter separatister skarpt mot en gymnasieskola och vid en tredje skola i samma region förs några skolbarn tillfälligt bort. I sydväst har en skola bränts ned. Angreppen mot skolor, lärare och elever har ökat sedan 2017 då separatistupproret utbröt. Skolorna har blivit en måltavla för separatisterna som ser skolväsendet som en del av centralmakten. I november 2019 gick 855 000 barn i de engelskspråkiga regionerna inte i skolan, enligt FN:s barnfond Unicef. Runt 90 procent av grundskolorna och 77 procent av påbyggnadsstadierna hölls stängda, enligt Unicef.

  • Oktober

  • Många barn dödas i attack mot skola

   Minst sex barn dödas när ett tiotal gärningsmän med gevär och machete angriper en tvåspråkig skola i Kumba i Sydvästregionen, där ett separatistuppror pågår, meddelar FN-organet Ocha. Regeringen uppger antalet döda barn till sex, medan Ocha säger att minst åtta barn får sätta livet till. Minst tolv barn förs till sjukhus med skador, sju av dem är allvarligt skadade. Skolbarnen är i åldrarna nio till tolv år. Ingen grupp tar på sig attentatet men regeringen pekar ut separatister som skyldiga. Separatisterna vill hålla skolorna i regionen stängda som en del av kampen för självständighet för landets engelskspråkiga områden.

  • September

  • Soldater döms för mord på kvinnor och barn

   Fyra regeringssoldater döms till tio års fängelse vardera för att ha dödat två kvinnor och deras barn på ett sätt som beskrivs som rena avrättningar. En femte soldater får två års fängelse. En videofilm som publicerades i juli 2018 i sociala medier visar hur soldaterna skjuter ihjäl två knäböjande kvinnor med ögonbindlar samt ett spädbarn som en av kvinnorna bär på sin rygg och en ung flicka. Armén förnekade länge inblandning i morden och avvisade filmen som "fake news" (falska nyheter). Efter det att Amnesty International kunde lägga fram bevis greps dock sju soldater och ställdes inför rätta. Två frikändes senare. Moden begicks 2015 i Zeleved i nordligaste Kamerun där armén bekämpar jihadister som tar sig över gränsen från Nigeria. Armén misstänkte att kvinnorna sympatiserade med den extrema jihadistgruppen Boko Haram och ska ha beordrat soldaterna att gripa dem.

  • Militäroffensiv mot Bamenda

   Regeringsarmén inleder en offensiv mot separatister i Bamenda i Nordvästra regionen där en polisinspektör nyligen dödades. Offensiven kallas "Rensa Bamenda" och innebär att regionshuvudstaden lamslås, och gator och torg är folktomma. Separatistiska uppror pågår i de engelskspråkiga regionerna Nordväst och Sydväst sedan 2017.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0