Kamerun
Inflyttningen till Kameruns huvudstad Yaoundé är stor. Stadsbefolkningen i landet har mer än fördubblats sedan 1970-talet. Drygt hälften av invånarna bor numera i tätorter. Foto: Scarabea/Shutterstock.

Kamerun

Kamerun är beläget vid den afrikanska Atlantkustens krök. Landet har en relativt stark ekonomi tack vare rika mineraltillgångar och goda förutsättningar för jordbruk. Ändå är över en tredjedel av invånarna fattiga. Kamerun plågas av ett separatistiskt uppror i de engelskspråkiga områdena och av våldsdåd från den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Soldater döms för mord på kvinnor och barn

   Fyra regeringssoldater döms till tio års fängelse vardera för att ha dödat två kvinnor och deras barn på ett sätt som beskrivs som rena avrättningar. En femte soldater får två års fängelse. En videofilm som publicerades i juli 2018 i sociala medier visar hur soldaterna skjuter ihjäl två knäböjande kvinnor med ögonbindlar samt ett spädbarn som en av kvinnorna bär på sin rygg och en ung flicka. Armén förnekade länge inblandning i morden och avvisade filmen som "fake news" (falska nyheter). Efter det att Amnesty International kunde lägga fram bevis greps dock sju soldater och ställdes inför rätta. Två frikändes senare. Moden begicks 2015 i Zeleved i nordligaste Kamerun där armén bekämpar jihadister som tar sig över gränsen från Nigeria. Armén misstänkte att kvinnorna sympatiserade med den extrema jihadistgruppen Boko Haram och ska ha beordrat soldaterna att gripa dem.

  • Militäroffensiv mot Bamenda

   Regeringsarmén inleder en offensiv mot separatister i Bamenda i Nordvästra regionen där en polisinspektör nyligen dödades. Offensiven kallas "Rensa Bamenda" och innebär att regionshuvudstaden lamslås, och gator och torg är folktomma. Separatistiska uppror pågår i de engelskspråkiga regionerna Nordväst och Sydväst sedan 2017.

  • Regionval ska hållas i december

   President Biya meddelar att Kameruns första regionala val ska hållas den 6 december 2020. Val ska genomföras i samtliga tio regioner, även i de två engelskspråkiga regionerna, där separatistuppror pågår. Regionerna ska välja 90 ledamöter till ett regionsråd som kommer att få visst inflytande över lokala frågor. Tjugo av de 90 ledamöterna ska vara traditionella ledare.

  • Juli

  • Gränsavtal med Ekvatorialguinea

   Ekvatorialguinea och Kamerun undertecknar ett gemensamt avtal om gränssäkerhet. I avtalet lovar länderna att inte använda våld mot varandra och att inte lägga sig varandras inre angelägenheter. Relationerna mellan de två grannländerna är ansträngda på grund av att Kamerun sedan i juli 2019 har anklagat Ekvatorialguinea för att bygga en mur längs den gemensamma gränsen. Ekvatorialguinea har byggt en rad vakttorn men nekar till att en mur ska upprättas. Ekvatorialguinea har uttryckt starkt missnöje med den ström av illegala migranter som tar sig in i landet från Kamerun i jakt på jobb.

  • Regeringen i samtal med separatisterna

   Den kamerunska regeringen och ledare för separatistupproret i de engelskspråkiga områdena håller samtal om eldupphör. Det uppger Julius Sisiku Ayuk Tabe, upprorets främste ledare och självutnämnd president för utbrytarstaten Ambazonia, för medier. Regeringssidan bekräftar inte att mötet ägt rum, men det gör en högt uppsatt FN-källa. Den separatistiska konflikten har kostat omkring 3 000 människor livet under de senaste tre åren. Nio upprorsledare är självutnämnda ministrar i Ambazonias övergångsregering. Samtliga nio sitter fängslade i Yaounde för terrorbrott.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0