Kamerun
Inflyttningen till Kameruns huvudstad Yaoundé är stor. Stadsbefolkningen i landet har mer än fördubblats sedan 1970-talet. Drygt hälften av invånarna bor numera i tätorter. Foto: Scarabea/Shutterstock.

Kamerun

Kamerun är beläget vid den afrikanska Atlantkustens krök. Landet har en relativt stark ekonomi tack vare rika mineraltillgångar och goda förutsättningar för jordbruk. Ändå är över en tredjedel av invånarna fattiga. Kamerun plågas av ett separatistiskt uppror i de engelskspråkiga områdena och av våldsdåd från den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Separatistgrupp inför vapenvila

   Södra Kameruns försvarsstyrka, en av många separatistgrupper i de engelskspråkiga områdena, hörsammar en vädjan från FN till alla världens stridande parter om att införa vapenvila under det att coronapandemin graserar världen över.

  • Första dödsfallet i covid-19

   Kamerun rapporterar sitt första bekräftade dödsfall i den pandemi som orsakats av det nya coronaviruset sars-co-2. Den avlidne var nyss hemkommen från Italien och var sjuk vid ankomsten till Kamerun. Skolor, barer, restauranger och dylika allmänna platser hålls stängda för att minska risken för smittspridning.

  • Fyllnadsval till parlamentet

   Fyllnadsval hålls i de valkretsar i de engelskspråkiga regionerna där resultatet av parlamentsvalet underkänts på grund av den höga våldsnivån under valprocessen. Enligt valmyndigheten genomförs valet den här gången på ett lugnt sätt, men från åtminstone ett distrikt kommer rapporter om oroligheter och svårigheter med att rösta. Fyllnadsvalen gäller 13 mandat och kommer inte att ändra valutgången som helhet.

  • Februari

  • Regerande RDPC blir valsegrare

   Det officiella valresultatet redovisas. Det regerande Kamerunska folkets demokratiska samling (RDPC) har vunnit 139 av de 167 mandaten i parlamentet. Nationella unionen för demokrati och framsteg (UNDP) blir näst största parti med 7 mandat, medan Socialdemokratiska fronten kommer trea med 5 mandat. Tretton mandat fördelas inte då valet har ogiltigförklarats i vissa valkretsar i de engelskspråkiga regionerna. Valdeltagandet är 46 procent.

  • Valet underkänns i vissa valkretsar

   Kameruns författningsråd ogiltigförklarar parlamentsvalet i ett tiotal valkretsar i de engelskspråkiga regionerna. Det rör sig om områden som drabbades av omfattande våldsamheter under valprocessen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0