Kamerun
Inflyttningen till Kameruns huvudstad Yaoundé är stor. Stadsbefolkningen i landet har mer än fördubblats sedan 1970-talet. Drygt hälften av invånarna bor numera i tätorter. Foto: Scarabea/Shutterstock.

Kamerun

Kamerun är beläget vid den afrikanska Atlantkustens krök. Landet har en relativt stark ekonomi tack vare rika mineraltillgångar och goda förutsättningar för jordbruk. Ändå är runt hälften av invånarna fattiga. Kamerun plågas av ett separatistiskt uppror bland den engelskspråkiga minoriteten samt av angrepp från den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • MRC bojkottar valet

   Oppositionsledaren Maurice Kamto säger att hans parti MRC kommer att bojkotta lokal- och parlamentsvalet den 9 februari 2019 av rädsla för valfusk. Kamto anser att valsystemet måste ändras innan valet genomförs, samt att konflikten med separatisterna i väster måste lösas innan ett val kan bli trovärdig. Han uppmanar invånarna att inte delta i valet.

  • Parlamentsval i februari

   President Biya tillkännager att parlamentsval ska hållas den 9 februari 2020. Valet, som skulle ha genomförts redan under 2018, har tidigare skjutits upp av Biya vid två tillfällen.

  • Oktober

  • Kampto och hundratals andra friges

   Maurice Kampto, ledare för oppositionspartiet MRC, lämnar fängelset efter att president Biya beslutat att frige 330 personer som gripits i samband med separatistupproret i de engelskspråkiga regionerna. Bland de frigivna finns många MRC-medlemmar. Brottsutredningarna mot de frigivna läggs ned. Biyas beslut hyllas av FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Kampto greps i januari 2019 sedan han i flera månader lett oppositionens protester mot resultatet av presidentvalet hösten året innan (se Oktober 2018). Sammanlagt har runt 1 000 personer gripits sedan upproret utbröt hösten 2017.

  • Utökat självstyre på förslag

   Den nationella dialogen avslutas med att delegaterna i en resolution föreslår att de två engelskspråkiga områdena ska få "speciell status" i form av utökat självstyre. Det skulle innebära ökad beskattningsrätt, att regionernas guvernörer väljs av lokalbefolkningen istället för att som nu utses av centralregeringen, samt att de traditionella ledarna (hövdingarna) ska återinrättas. Förslaget tas väl emot av moderata grupperingar medan de radikala grupper som kräver full självständighet (och inte är inbjudna till dialogen) förkastar förslaget.

  • September

  • Nationell fredsdialog inleds

   Regeringen inleder en nationell dialog i Yaounde om hur separatistupproret i landets engelskspråkiga delar ska få ett slut. Dialogen ska pågå en vecka. En del separatistledare deltar, medan andra kräver att samtalen ska hållas utomlands med utländska medlare på plats.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0