Kamerun
Foto: Shutterstock/Anton_Ivanov

Kamerun

Kamerun, beläget vid den afrikanska Atlantkustens krök, har en relativt stark ekonomi tack vare rika mineraltillgångar och goda förutsättningar för jordbruk. Ändå är ungefär hälften av invånarna fattiga. Kamerun framstår som en av Afrikas stabilaste stater, dock främst på grund av regimens auktoritära tendenser och en splittrad opposition. De senaste åren har landet drabbats hårt av den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram, som gör upprepade räder in i Kamerun från Nigeria.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Biya lovar ökat regionalt inflytande

   Paul Biya, 85 år, avlägger presidenteden för sin sjunde mandatperiod. I sitt tal till kamerunarna lovar han att decentralisera styret av landet för att på så sätt ta hänsyn till "frustrationen och förhoppningarna" bland Kameruns engelskspråkiga minoritet. Han avfärdar dock alla tankar på självständighet för de engelskspråkiga regionerna.

  • Nittio skolbarn kidnappas

   Nittio elever vid mellanstadieskolan Presbyterian Secondary School i Bamenda i den engelskspråkiga Nordvästra regionen förs bort av okända gärningsmän. Även skolans rekotr, en lärare och en chaufför kidnappas. Kidnappningen genomförs en dag innan Biya ska avlägga presidenteden för en sjunde mandatperiod. Nyhetsbyrån AFP rapporterar om en video, med oklart ursprung, som visar hur elva pojkar i 15-årsåldern säger sina namn och att de förts bort av "Amba Boys" (en beteckning för engelskspråkiga separatister). Några dagar senare meddelar regeringen att samtliga kidnappade frigivits, utan att ge några detaljer om hur det gått till.

  • Protesterna mot Biyas valseger fortsätter

   Oppositionspartiet MRC, vars ledare Maurice Kamto kom tvåa i presidentvalet i oktober efter sittande president Biya, fortsätter att ifrågasätta valresultatet och protestera mot Biyas valseger. Vid en demonstration i staden Bafoussam i det oroliga västra Kamerun grips 38 partianhängare enligt MRC. Polisen säger att 19 människor gripits.  

  • Oktober

  • Klagomål om valfusk avvisas

   Författningsdomstolen avvisar samtliga klagomål om valfusk som lämnats in, bland annat från presidentkandidat Osih från oppositionspartiet SDF.

  • President Biya omvald

   Valkommissionen meddelar att president Paul Biya från regerande RDPC vinner presidentvalet med drygt 71 procent av rösterna. Näst flest röster (drygt 14 procent) får Maurice Kamto, som är MRC:s och FDP:s gemensamma kandidat. Valdeltagandet är lågt. I den engelskspråkiga Nordvästra regionen röstar endast 5 procent av väljarna och i den engelskspråkiga Sydvästra regionen är valdeltagandet 15 procent.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0