Kamerun
Inflyttningen till Kameruns huvudstad Yaoundé är stor. Stadsbefolkningen i landet har mer än fördubblats sedan 1970-talet. Drygt hälften av invånarna bor numera i tätorter. Foto: Scarabea/Shutterstock.

Kamerun

Kamerun är beläget vid den afrikanska Atlantkustens krök. Landet har en relativt stark ekonomi tack vare rika mineraltillgångar och goda förutsättningar för jordbruk. Ändå är över en tredjedel av invånarna fattiga. Kamerun plågas av ett separatistiskt uppror i de engelskspråkiga områdena och av våldsdåd från den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Fyra separatister döms till döden

   Fyra misstänkta separatister i den engelskspråkiga Sydvästregionen döms till döden av en militärdomstol för att ha dödat sju skolbarn (se Oktober 2020). De fyra dödsdömda ska arkebuseras inför publik. Sedan separatistupproret tog fart 2017 har fler än 3 500 människor dödats och över 700 000 tvingats på flykt.

  • Augusti

  • Tusentals flyr undan oroligheter i norr

   Minst 10 000 människor, mestadels kvinnor och barn, har flytt till Tchad från norra Kamerun för att undslippa våldsamma sammandrabbningar mellan boskapsskötare och fiskarbefolkning, rapporterar FN:s flyktingorgan UNHCR. Minst tolv människor har dödats i våldet och tiotals har skadats. Konflikten uppstod när fiskare byggde dammar och avledde vatten i ett område där boskapsskötarna brukar låta sina djur dricka. Våld av liknande slag är relativt ovanligt i Kamerun.

  • Juni

  • USA inför visumbegränsningar för ansvariga i konflikten

   USA inför visumbegränsningar för individer som misstänks bära ett ansvar för att försvåra en fredlig lösning på konflikten i de engelskspråkiga regionerna i nordvästra och sydvästra Kamerun samt för individer som är medlöpare till de ansvariga. Det är oklart vilka personer som restriktionerna riktas mot.

  • Maj

  • Fängelse för "försök till homosexualitet"

   Två kamerunska transpersoner döms till fem års fängelse vardera samt höga böter för "försök till homosexualitet" samt för förargelseväckande beteende och innehav av falska ID-handlingar. Båda två sattes i fängelse redan i februari. Homosexualitet är olagligt i Kamerun. Fem års fängelse är maximistraffet.

  • Februari

  • HRW: massvåldtäkt på kvinnor i by

   Kamerunska regeringssoldater våldtog minst 20 kvinnor och dödade en man under en räd i byn Ebam i den engelskspråkiga Sydvästregionen den 1 mars 2020, enligt en rapport från Human Rights Watch. Ett 40-tal män från byn ska ha tvingats gå med till soldaternas postering där de misshandlats och torterats, enligt vittnen. Ett 50-tal soldater ska ha gått in i byn, enligt Human Rights Watch som beskriver räden som ett av de värsta övergreppen under det fyra år långa separatistupproret. Soldaterna misstänkte byborna för att stödja separatisterna genom att ge dem tak över huvudet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0