Kamerun
Foto: Shutterstock/Anton_Ivanov

Kamerun

Kamerun är beläget vid den afrikanska Atlantkustens krök. Landet har en relativt stark ekonomi tack vare rika mineraltillgångar och goda förutsättningar för jordbruk. Ändå är runt hälften av invånarna fattiga. Kamerun plågas av ett separatistiskt uppror bland den engelskspråkiga minoriteten samt av angrepp från den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • AI: "Femtionio MRC-anhängare har torterats"

   Säkerhetsstyrkor har torterat 59 personer som kämpat för att Maurice Kamto, ledare för det oppositionella partiet MRC, ska friges ur fängelset där han suttit sedan i januari 2019. Det skriver Amnesty International. Kamto fängslades tillsammans med 107 andra oppositionella. MRC har organiserat demonstrationer sedan oktober 2018, då Paul Biya vann presidentvalet som MRC anser var riggat till Biyas fördel. De 59 gripna ska ha blivit slagna med träkäppar, batonger och kablar i ett polisförvar. De ska också ha tvingats "gå som ankor i lera", det vill säga på ett förödmjukande sätt.

  • Mars

  • HRW: Minst 170 civila dödsoffer

   Minst 170 civila har dödats i separatistupproret i engelskspråkiga Kamerun sedan i oktober 2018, skriver Human Rights Watch (HRW) i en ny rapport. Regeringsstyrkorna har dödat mängder av civila, använt sig av urskillningslöst våld och bränt ned hundratals hem, skriver människorättsorganisationen. Under samma period dödades 31 soldater. Enligt HRW misshandlade och kidnappade separatisterna tiotals människor och avrättade minst två män. Tankesmedjan Internationella krisgruppen (ICG) uppger betydligt högre dödssiffror: över 500 civila och fler än 200 soldater.

  • Februari

  • Kamto åtalas för uppror

   Oppositionspartiet MRC:s ledare Maurice Kamto åtalas för uppror tillsammans med 28 andra MRC-anhängare. Kamto säger att han fråntogs segern i presidentvalet i oktober 2018 och har uppmanat till protester mot detta. Han är förd till ett fängelse i Yaounde (se Januari 2019).

  • Sjukhus bränns ner till grunden

   Fyra människor dödas när okända gärningsmän går till attack mot ett sjukhus som de sedan bränner ner till grunden. Attentatet inträffar i staden Kumba i ett engelskspråkigt område i västra Kamerun. Staden har tidigare drabbats hårt av separatisternas frammarsch. Det är oklart om offren skjuts ihjäl eller om de dör i branden. Det är inte heller känt om det rör sig om patienter. Attacken sker på Nationella ungdomsdagen, som är årsdag för den folkomröstning 1961 som ledde till att engelskspråkiga områden fogades till de franskspråkiga territorier som just blivit fria från kolonialmakten Frankrike (se Äldre historia).

  • USA håller inne militärt stöd

   USA minskar sitt militära stöd till Kamerun på grund av uppgifter om brott mot de mänskliga rättigheterna begångna i samband med offensiven mot rebellerna i de två engelskspråkiga områdena. USA ger Kamerun beröm för landets stöd i kampen mot Boko Haram men säger att man är bekymrad över den våldsamma offensiven mot upproren inom landet. USA håller bland annat inne leveransen av nio bepansrade fordon, fyra stridsbåtar och material till upprustning av ett flygplan. USA ställer även in viss träning och utbildning för kamerunska soldater samt väntar med att leverera ett radarsystem. Enligt tankesmedjan Internationella krisgruppen (ICG) har minst 500 civila och drygt 200 soldater dödats i regeringsstyrkornas offensivn mot rebellerna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0