Kamerun
Inflyttningen till Kameruns huvudstad Yaoundé är stor. Stadsbefolkningen i landet har mer än fördubblats sedan 1970-talet. Drygt hälften av invånarna bor numera i tätorter. Foto: Scarabea/Shutterstock.

Kamerun

Kamerun är beläget vid den afrikanska Atlantkustens krök. Landet har en relativt stark ekonomi tack vare rika mineraltillgångar och goda förutsättningar för jordbruk. Ändå är över en tredjedel av invånarna fattiga. Kamerun plågas av ett separatistiskt uppror i de engelskspråkiga områdena och av våldsdåd från den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • December

  • Polisen lämnar Kamtos bostad

   Polisen som har omringat MRC-ledaren Maurice Kamtos bostad i Yaoundé i flera månader lämnar plötsligt byggnaden. Därmed tycks oppositionsledaren vara släppt ur den faktiska husarresten. Kamto förbjöds lämna sitt hem efter att han lett en fredlig protestmarsch i Yaoundé den 22 september. Demonstranterna krävde president Biyas avgång.

  • Första regionvalen bojkottas av oppositionen

   President Biyas regeringsparti RDPC vinner en överväldigande seger i Kameruns första regionval. RDPC segrar i nio av de tio regionerna och i en region vinner ett annat presidenttroget parti. De två största oppositionspartierna MRC och SDF bojkottar valet eftersom de anser att konflikten i de engelskspråkiga regionerna måste lösas innan regionval kan genomföras. I de konfliktdrabbade regionerna är RDPC enda kandiderande parti. Biya har sagt att regionvalen delvis hålls för att gå separatisterna i de engelskspråkiga regionerna till mötes (de har länge krävt regionalt självstyre). Regionvalen är indirekta; ett elektorskollegium bestående av 24 000 traditionella ledare och lokalpolitiker röstar fram ett regionsråd om 90 medlemmar i varje region. De allra flesta elektorer tillhör eller sympatiserar med RDPC.

  • November

  • Nytt snabblån för coronabekämpning

   IMF beviljar Kamerun ytterligare 156 miljoner dollar i snabblån, (Rapid Credit Facility, RCF), ämnat att stödja kampen mot coronapandemins ekonomiska effekter. Tidigare har Kamerun fått en liknande utbetalning på 226 miljoner dollar (se Maj 2020). Landets ekonomi är i kris på grund av sjunkande oljeinkomster och ökade utgifter för sjukvård, social service och fattigdomsbekämpning.

  • Ledare för MDC:s kvinnoförbund döms till fängelse

   En militärdomstol dömer juridikstudenten Fri Awasum Mispa, ordförande för oppositionspartiet MRC:s kvinnoförbund, till sex månaders fängelse för att ha "planerat revolution och uppror". Mispa greps den 21 november tillsammans med ett 20-tal andra kvinnor när de demonstrerade i Yaoundé med krav på att MRC-ledaren Maurice Kamto ska friges. Kamto har suttit i husarrest omringad av polis sedan han släpptes ur fängelset efter hårda påtryckningar från omvärlden. Han satt fängslad mellan januari och oktober 2019 utan att åtalas, anklagad för uppvigling efter att ha lett en regeringskritisk demonstration. De andra kvinnorna som demonstrerade tillsammans med Mispa frigavs efter flera timmars förhör.

  • Skolor blir måltavlor i konflikten

   Regeringen meddelar att fyra skolor i de engelskspråkiga regionerna har angripits av separatister under de senaste två dygnen. Sex lärare och tio elever har tillfälligt förts bort från en protestantisk skola i Kumbo i nordväst. I Bamenda i nordväst skjuter separatister skarpt mot en gymnasieskola och vid en tredje skola i samma region förs några skolbarn tillfälligt bort. I sydväst har en skola bränts ned. Angreppen mot skolor, lärare och elever har ökat sedan 2017 då separatistupproret utbröt. Skolorna har blivit en måltavla för separatisterna som ser skolväsendet som en del av centralmakten. I november 2019 gick 855 000 barn i de engelskspråkiga regionerna inte i skolan, enligt FN:s barnfond Unicef. Runt 90 procent av grundskolorna och 77 procent av påbyggnadsstadierna hölls stängda, enligt Unicef.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0