Kamerun
Inflyttningen till Kameruns huvudstad Yaoundé är stor. Stadsbefolkningen i landet har mer än fördubblats sedan 1970-talet. Drygt hälften av invånarna bor numera i tätorter. Foto: Scarabea/Shutterstock.

Kamerun

Kamerun är beläget vid den afrikanska Atlantkustens krök. Landet har en relativt stark ekonomi tack vare rika mineraltillgångar och goda förutsättningar för jordbruk. Ändå är runt hälften av invånarna fattiga. Kamerun plågas av ett separatistiskt uppror bland den engelskspråkiga minoriteten samt av angrepp från den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Kampto och hundratals andra friges

   Maurice Kampto, ledare för oppositionspartiet MRC, lämnar fängelset efter att president Biya beslutat att frige 330 personer som gripits i samband med separatistupproret i de engelskspråkiga regionerna. Bland de frigivna finns många MRC-medlemmar. Brottsutredningarna mot de frigivna läggs ned. Biyas beslut hyllas av FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Kampto greps i januari 2019 sedan han i flera månader lett oppositionens protester mot resultatet av presidentvalet hösten året innan (se Oktober 2018). Sammanlagt har runt 1 000 personer gripits sedan upproret utbröt hösten 2017.

  • Utökat självstyre på förslag

   Den nationella dialogen avslutas med att delegaterna i en resolution föreslår att de två engelskspråkiga områdena ska få "speciell status" i form av utökat självstyre. Det skulle innebära ökad beskattningsrätt, att regionernas guvernörer väljs av lokalbefolkningen istället för att som nu utses av centralregeringen, samt att de traditionella ledarna (hövdingarna) ska återinrättas. Förslaget tas väl emot av moderata grupperingar medan de radikala grupper som kräver full självständighet (och inte är inbjudna till dialogen) förkastar förslaget.

  • September

  • Nationell fredsdialog inleds

   Regeringen inleder en nationell dialog i Yaounde om hur separatistupproret i landets engelskspråkiga delar ska få ett slut. Dialogen ska pågå en vecka. En del separatistledare deltar, medan andra kräver att samtalen ska hållas utomlands med utländska medlare på plats.

  • MRC-politiker fängslas

   Mamadou Mota, vice ordförande för oppositionspartiet MRC, döms till två års fängelse för delaktighet i en revolt i juli bland fångar i Yaoundes fängelse. Mota satt i förvar i fängelset i väntan på en annan rättegång, för uppvigling i samband med regimkritiska massprotester. Mota kallar domen ”klart politisk”. Även MRC-ledaren Maurice Kamto står inför rätta för uppvigling.

  • Augusti

  • Livstid för separatistledare

   En militärdomstol dömer Julius Sisiku Ayuk Tabe, ledare för de engelskspråkiga separatisterna, till livstids fängelse för terrorism och separatism. Nio andra separatister döms till samma straff för liknande brott. De tio döms även till böter på sammanlagt 422 miljoner dollar. Ayuk Tabe anses tillhöra de mer moderata separatisterna och bedömare befarar att livstidsdomen mot honom kan komma att radikalisera rörelsen. Ayuk Tabe har utropat sig själv till president för den engelskspråkiga utbrytarstaten Ambazonia som bildades i oktober 2017. Utropandet av Ambazonia möttes av en omfattande militäroffensiv. Sedan dess har attacker från båda sidor krävt omkring 1 850 dödsoffer enligt tankesmedjan Internationella krisgruppen (ICG). FN beräknar att runt 530 000 människor har tvingats fly från sina hem undan strider mellan separatister och regeringssoldater.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0