Kamerun
Inflyttningen till Kameruns huvudstad Yaoundé är stor. Stadsbefolkningen i landet har mer än fördubblats sedan 1970-talet. Drygt hälften av invånarna bor numera i tätorter. Foto: Scarabea/Shutterstock.

Kamerun

Kamerun är beläget vid den afrikanska Atlantkustens krök. Landet har en relativt stark ekonomi tack vare rika mineraltillgångar och goda förutsättningar för jordbruk. Ändå är över en tredjedel av invånarna fattiga. Kamerun plågas av ett separatistiskt uppror i de engelskspråkiga områdena och av våldsdåd från den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • USA inför visumbegränsningar för ansvariga i konflikten

   USA inför visumbegränsningar för individer som misstänks bära ett ansvar för att försvåra en fredlig lösning på konflikten i de engelskspråkiga regionerna i nordvästra och sydvästra Kamerun samt för individer som är medlöpare till de ansvariga. Det är oklart vilka personer som restriktionerna riktas mot.

  • Maj

  • Fängelse för "försök till homosexualitet"

   Två kamerunska transpersoner döms till fem års fängelse vardera samt höga böter för "försök till homosexualitet" samt för förargelseväckande beteende och innehav av falska ID-handlingar. Båda två sattes i fängelse redan i februari. Homosexualitet är olagligt i Kamerun. Fem års fängelse är maximistraffet.

  • Februari

  • HRW: massvåldtäkt på kvinnor i by

   Kamerunska regeringssoldater våldtog minst 20 kvinnor och dödade en man under en räd i byn Ebam i den engelskspråkiga Sydvästregionen den 1 mars 2020, enligt en rapport från Human Rights Watch. Ett 40-tal män från byn ska ha tvingats gå med till soldaternas postering där de misshandlats och torterats, enligt vittnen. Ett 50-tal soldater ska ha gått in i byn, enligt Human Rights Watch som beskriver räden som ett av de värsta övergreppen under det fyra år långa separatistupproret. Soldaterna misstänkte byborna för att stödja separatisterna genom att ge dem tak över huvudet.

 • 2020

  • December

  • Polisen lämnar Kamtos bostad

   Polisen som har omringat MRC-ledaren Maurice Kamtos bostad i Yaoundé i flera månader lämnar plötsligt byggnaden. Därmed tycks oppositionsledaren vara släppt ur den faktiska husarresten. Kamto förbjöds lämna sitt hem efter att han lett en fredlig protestmarsch i Yaoundé den 22 september. Demonstranterna krävde president Biyas avgång.

  • Första regionvalen bojkottas av oppositionen

   President Biyas regeringsparti RDPC vinner en överväldigande seger i Kameruns första regionval. RDPC segrar i nio av de tio regionerna och i en region vinner ett annat presidenttroget parti. De två största oppositionspartierna MRC och SDF bojkottar valet eftersom de anser att konflikten i de engelskspråkiga regionerna måste lösas innan regionval kan genomföras. I de konfliktdrabbade regionerna är RDPC enda kandiderande parti. Biya har sagt att regionvalen delvis hålls för att gå separatisterna i de engelskspråkiga regionerna till mötes (de har länge krävt regionalt självstyre). Regionvalen är indirekta; ett elektorskollegium bestående av 24 000 traditionella ledare och lokalpolitiker röstar fram ett regionsråd om 90 medlemmar i varje region. De allra flesta elektorer tillhör eller sympatiserar med RDPC.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0