Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations. 

Senaste händelser

 • 2020

  • Januari

  • Söker kapital från ghananer utomlands

   Regeringen sjösätter ett omfattande investeringsprogram som syftar till att få in tre miljarder dollar från ghananer boende utomlands. Pengarna ska gå till att utveckla landets infrastruktur, jordbruk och turistnäring.

 • 2019

  • September

  • Kuppförsök avvärjs

   Minst tre människor har gripits i samband med att säkerhetsstyrkor avvärjt ett planerat kuppförsök, meddelar regeringen. Enligt informationsdepartementet var kuppmakarnas måltavla presidenten. Bakom kuppförsöket ligger en grupp, kallad TAG (Take Action Ghana), vars mål är att rekrytera och radikalisera ungdomar för att destabilisera landet. Även militärer ska ha varit inblandade. Vid tillslaget mot TAG ska polisen ha hittat handeldvapen, hemgjorda sprängmedel och andra kemikalier. En av de gripna uppges vara läkare.

  • Juni

  • NDC-ordförande misstänks för kidnappningar

   Samuel Ofosu-Ampofo, ordförande för landets största oppositionsparti NDC, grips i samband med polisutredningen av en rad kidnappningar. Bland annat har två kanadensiska hjälparbetare, en indisk man och en konsul från Estland kidnappats. Ofosu-Ampofo, som tidigare har varit såväl regeringsminister som parlamentsledamot, släpps fri mot borgen i väntan på vidare utredning av brottsmisstankarna mot honom. Kidnappningar och våldsbrott mot utländska medborgare är relativt ovanliga i Ghana.

  • Maj

  • Ett 80-tal grips för separatism

   Polisen griper 81 människor (varav två kvinnor) misstänkta för att stödja den planerade självständighetsförklaringen för Västra Togoland (se Kalendarium 5 maj 2019). Samtliga gripna uppges vara medlemmar av Stiftelsen för hemlandets studiegrupp (HGSF) som verkar för ett fritt Västra Togoland. Därmed har 89 människor gripits anklagade för separatism på bara några dagar.

  • Åtta misstänkta separatister grips

   Åtta män grips i staden Ho, 15 mil nordöst om Accra, misstänkta för att ha lett en kampanj för utropandet av den självständiga staten "Västra Togoland" i den östra delen av Ghana. Polisen ska ha beslagtagit den planerade statens författning och nationalsång från männen. De gripna tillhör enligt polisen en grupp kallad Stiftelsen för hemlandets studiegrupp (Homeland Study Group Foundation, HGSF) och ska även ha tränat en milisstyrka. HGSF bildades 1994. Bland de gripna finns gruppledaren Charles Kormi Kudjordji, 85 år. Han släpps fri mot borgen på grund av sin höga ålder.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0