Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som Africa Confidential och AllAfrica.com.

Senaste händelser

 • 2021

  • Mars

  • Nationellt strömavbrott mörklägger hela nationen

   Elkraftsystemet måste stängas ned på grund av ett fel och hela landet mörkläggs. Ghana exporterar el till grannländerna och 84 procent av landets befolkning är, enligt Världsbanken, uppkopplade mot elnätet. Det är en betydligt högre andel än i de flesta andra länder i Afrika söder om Sahara. Strömavbrott är däremot vanliga och svårigheter med elförsörjningen ses som ett av landet största hot mot den ekonomiska utvecklingen.

  • Domstolen tillbakavisar anklagelser om valfusk

   Högsta domstolen tillbakavisar oppositionens anklagelser om valfusk i samband med presidentvalet (se 7 december 2020). Oppositionskandidaten John Mahama hade begärt att valet skulle göras om men domstolen anser inte det framkommit tillräckligt med bevis för att valresultatet skulle vara felaktigt.

  • Februari

  • Bakslag för hbtq-personer

   Säkerhetsstyrkor i Ghana stormar och stänger organisationen LGBT+ Rights Ghanas kontor i huvudstaden Accra. Organisationen kämpar för hbtq-personers rättigheter. Sex mellan samkönade par är straffbart i landet och diskrimineringen av medlemmar inom hbtq-rörelsen är utbredd. Kontoret stormades sedan det anmälts av politiker och religiösa ledare som uppmanat myndigheter att det skulle stängas. Traditionella ledare har tidigare hotat med att bränna ner LGBT+ Rights Ghanas lokaler. Centret öppnade så sent om den 31 januari i år. 

  • Först i världen med vaccin från Covax

   Ghana blir första land i världen att ta emot vaccin genom den globala vaccinöverenskommelsen Covax, där bland annat Världshälsoorganisationen ingår. Syftet med Covax är att säkra så att låg- och medelinkomstländer får tillgång till vaccin mot covid-19. President Nana Akufo-Addo blir den första invånaren som vaccineras.

  • Parlamentet stängs på grund av covid-19

   Parlamentet ska hållas stängt i minst tre veckor på grund av en ökad smittvåg bland ledamöter och tjänstemän. Sammanlagt har närmare 170 av dem som arbetar i parlamentet testat positivt för virussjukdomen covid-19. Antalet smittade i landet stiger kraftigt. Hittills har drygt 73 000 i befolkningen smittats och 482 människor avlidit som en följd av coronapandemin.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0