Ghana
Foto: Shutterstock/nicolasdecorte

Ghana

Under kolonialtiden var Ghana känt som Guldkusten. Guld är fortfarande en av landets viktigaste exportvaror vid sidan av olja och kakao. Ghana blev självständigt från Storbritannien 1957. Upprepade militärkupper och instabila regimer utarmade ekonomin, men efter reformer i början av 1990-talet har Ghana haft en stadig tillväxt och blivit en av Afrikas stabilaste demokratier.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Mars

  • Nationellt strömavbrott mörklägger hela nationen

   Elkraftsystemet måste stängas ned på grund av ett fel och hela landet mörkläggs. Ghana exporterar el till grannländerna och 84 procent av landets befolkning är, enligt Världsbanken, uppkopplade mot elnätet. Det är en betydligt högre andel än i de flesta andra länder i Afrika söder om Sahara. Strömavbrott är däremot vanliga och svårigheter med elförsörjningen ses som ett av landet största hot mot den ekonomiska utvecklingen.

  • Domstolen tillbakavisar anklagelser om valfusk

   Högsta domstolen tillbakavisar oppositionens anklagelser om valfusk i samband med presidentvalet (se 7 december 2020). Oppositionskandidaten John Mahama hade begärt att valet skulle göras om men domstolen anser inte det framkommit tillräckligt med bevis för att valresultatet skulle vara felaktigt.

  • Februari

  • Bakslag för hbtq-personer

   Säkerhetsstyrkor i Ghana stormar och stänger organisationen LGBT+ Rights Ghanas kontor i huvudstaden Accra. Organisationen kämpar för hbtq-personers rättigheter. Sex mellan samkönade par är straffbart i landet och diskrimineringen av medlemmar inom hbtq-rörelsen är utbredd. Kontoret stormades sedan det anmälts av politiker och religiösa ledare som uppmanat myndigheter att det skulle stängas. Traditionella ledare har tidigare hotat med att bränna ner LGBT+ Rights Ghanas lokaler. Centret öppnade så sent om den 31 januari i år. 

  • Först i världen med vaccin från Covax

   Ghana blir första land i världen att ta emot vaccin genom den globala vaccinöverenskommelsen Covax, där bland annat Världshälsoorganisationen ingår. Syftet med Covax är att säkra så att låg- och medelinkomstländer får tillgång till vaccin mot covid-19. President Nana Akufo-Addo blir den första invånaren som vaccineras.

  • Parlamentet stängs på grund av covid-19

   Parlamentet ska hållas stängt i minst tre veckor på grund av en ökad smittvåg bland ledamöter och tjänstemän. Sammanlagt har närmare 170 av dem som arbetar i parlamentet testat positivt för virussjukdomen covid-19. Antalet smittade i landet stiger kraftigt. Hittills har drygt 73 000 i befolkningen smittats och 482 människor avlidit som en följd av coronapandemin.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0