Ghana
Foto: Shutterstock/nicolasdecorte

Ghana

Under kolonialtiden var Ghana känt som Guldkusten. Guld är fortfarande en av landets viktigaste exportvaror vid sidan av olja och kakao. Ghana blev självständigt från Storbritannien 1957. Upprepade militärkupper och instabila regimer utarmade ekonomin, men efter reformer i början av 1990-talet har Ghana haft en stadig tillväxt och blivit en av Afrikas stabilaste demokratier.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Skolorna öppnar trots ökad smittspridning

   Antalet smittade med covid-19 har stigit kraftigt de senaste veckorna men regeringen i Ghana håller fast vid beslutet att öppna landets skolor. I mars 2020 stängdes skolorna som en del av Ghanas corona-restriktioner (se 30 mars 2020). Utbildningsministern lovar att skolorna ska följa de regler som finns för att dämpa smittspridningen och munskydd är obligatoriskt för alla barn. Under nedstängningen sköttes undervisningen på distans via olika webbaserade plattformar men många barn har inte tillgång till internet och kunde inte upprätthålla sitt skolarbete. 

  • Akufo-Addo svär presidenteden

   President Nana Akufo-Addo svär presidenteden och inleder sin andra mandatperiod. Oppositionspartiet NDC har tillbakavisat valresultatet. Dagen före ceremonin tvingades militären att ingripa i parlamentet när kaos uppstod vid omröstningen till talmansposten och ledamöter från Akufo-Addos parti NPP och NDC började bråka med varandra. De båda partierna fick vid valet i december exakt lika många mandat i kammaren. En oberoende kandidat lyckades erövra den sista, utslagsgivande, platsen. När lugnet lagt sig valdes Alban Bagbin från NDC till talman. Det är första gången som Ghanas president och parlamentets talman kommer från olika partier.

 • 2020

  • December

  • Demonstranter stormar valkommissionens kontor

   Demonstranter som protesterar mot resultatet i presidentvalet samlas i huvudstaden Accra. Demonstranterna är klädda i oppositionens färger, de bränner bildäck och stormar valkommissionens kontor. Polisen använder vattenkanoner för att skingra folksamlingen. Några dagar tidigare samlades flera hundra kvinnor i protest mot resultatet. Demonstrationer har även förkommit på andra håll i landet.

  • Akufo-Addo omvald för andra presidentperiod

   I presidentvalet segrar den sittande presidenten Nana Akufo-Addo med liten marginal över sin huvudmotståndare och företrädare, John Mahama. Resultatet som fastställs av valmyndigheten efter ett par dagar ger Akufo-Addo 51,59 procent av rösterna, och därmed seger i första valomgången. John Mahama får 47,36 procent, medan tio andra kandidater delar på resterande bråkdelar. Mahama och hans parti NDC tillbakavisar dock valkommissionens besked och tänker överklaga resultatet. Det är inte första gången som ett valresultat i Ghana prövas i domstol, utslaget brukar respekteras av båda parter. I det samtida parlamentsvalet får Akufo-Addos parti NPP 137 mandat medan 137 mandat går till NDC och ett till en oberoende kandidat.

  • Toppkandidater signerar fredspakt inför valet

   Inför det stundande presidentvalet träffas Ghanas två toppkandidater och skriver under ett avtal där de förbinder sig att respektera utgången av valet. I avtalet lovar de även att ta avstånd från grupper av unga män som tidigare hyrts in av partierna som säkerhetsvakter och för att mobilisera väljare, kallade vigilantes. Medborgarna brukar dock anklaga de unga männen för våld och trakasserier mot oppositionsanhängare. I fjol antogs en lag som förbjuder användandet av sådana milisliknande grupper. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0