Ghana
Foto: Shutterstock/nicolasdecorte

Ghana

Under kolonialtiden var Ghana känt som Guldkusten och guld är fortfarande en av landets viktigaste exportvaror, vid sidan av olja och kakao. Ghana blev självständigt 1957 som en av de första afrikanska kolonierna och var då en stark förkämpe för frihet åt de afrikanska folken. Upprepade militärkupper och instabila regimer närmast utarmade ekonomin, men efter reformer i början av 1990-talet har Ghana haft en stadig tillväxt och blivit en av Afrikas stabilaste demokratier. Hög inflation och sjunkande oljepris vållar ändå problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Mars

  • Avtal om frihandel i Afrika

   Ghana är ett av 44 länder som undertecknar ett frihandelsavtal vid Afrikanska unionens toppmöte i Rwanda. Avtalet måste ratificeras på nationell nivå innan frihandelsområdet AFCFTA kan bli verklighet men det ses som ett historiskt viktigt steg mot ökat handelsutbyte inom Afrika.

 • 2017

  • September

  • Ghana vinner havsrättstvist med Elfenbenskusten

   Den internationella havsrättsdomstolen dömer till Ghanas fördel i en tvist med Elfenbenskusten om var gränsen för ländernas ekonomiska zoner ska gå (en kuststats ekonomiska zon är det område utanför kusten där landet i fråga har rätt att utvinna naturtillgångar). Ghana som redan borrar efter olja i det omtvistade olje- och gasrika havsområdet mellan länderna får nu rätt att fortsätta. Båda länderna meddelar efter domslutet att de ämnar respektera utslaget.

  • April

  • Kritik mot regeringspartiets våldsgrupper

   Det nya regeringspartiet NPP får kritik för att inte ingripa kraftfullt nog mot våldsbenägna ungdomsligor som står partiet nära. Bland kritikerna är FN, som fördömer de våldshändelser som följt i spåren av det fredliga presidentvalet. Särskilt uppmärksammat har våldsgänget Delta Boys, baserat i den centrala Ashantiregionen, blivit. I mars angrep mer än 200 medlemmar av ligan ett regeringskontor i ett försök att tvinga bort en högre tjänsteman. I april stormade organisationen en domstol i storstaden Kumasi för att frita 13 medlemmar som stod inför rätta för våldsbrott. Delta Boys har kopplingar till NPP, men de flesta partier håller sig med liknande våldsamma ungdomsgäng, totalt ett tjugotal i hela landet, oftast rekryterade i fattiga stadsdelar.

  • Mars

  • Rekordstor regering

   President Akufo-Addo försvarar att han låtit sin regering svälla till 110 ministrar, viceministrar och ministrar med enbart regionala uppgifter. Den rekordstora administrationen får genast kritik, men presidenten hävdar att den är en "nödvändig investering" för att kunna åstadkomma en snabb omvandling av landet. En av ledarna för oppositionspartiet NDC säger att presidenten mest är angelägen om att ordna arbeten för sina vänner och förtrogna, till orimliga kostnader.

  • Februari

  • Presidenten klagar över ärvda ekonomiska problem

   President Akufo-Addo säger att han fick överta en statlig ekonomi i kris, när han tillträdde i januari. Han pekar på att landet har ett stort budgetunderskott, stigande inflation och hög arbetslöshet trots att ett IMF-program skulle ha främjat tillväxten. Enligt presidenten har nästan inte ett enda av IMF:s mål uppfyllts.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0