Ghana
Foto: Shutterstock/nicolasdecorte

Ghana

Under kolonialtiden var Ghana känt som Guldkusten. Guld är fortfarande en av landets viktigaste exportvaror vid sidan av olja och kakao. Ghana blev självständigt från Storbritannien 1957. Upprepade militärkupper och instabila regimer utarmade ekonomin, men efter reformer i början av 1990-talet har Ghana haft en stadig tillväxt och blivit en av Afrikas stabilaste demokratier.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Oktober

  • Parlamentsledamot skjuten i sin valkrets

   En parlamentsledamot som tillhör regeringspartiet NPP skjuts ihjäl av okända gärningsmän som öppnar eld mot bilen vid en vägspärr. Parlamentsledamoten hade varit på en valturné i sin egen valkrets när dådet inträffade. Parlaments- och presidentval ska hållas den 7 december.

  • September

  • Separatister attackerar polisstation

   En grupp som kallar sig Homeland Study Group Foundation (HSGF) stormar två polisstationer i östra Ghana. En angripare skjuts ihjäl av polisen och 31 separatister grips. Attackerna sker i städerna Aveyime och Mepe i regionen Volta. HSGF sätter upp vägspärrar i området och kräver att regeringen kommer till förhandlingsbordet. Gruppen eftersträvar en självständig stat som de kallar Västra Togoland. HSGF har varit aktiv sedan 1970-talet och utropade på pappret en oberoende nation 2019. Bakgrunden till konflikten kan spåras till kolonialtiden då västra Ghana tillhörde Tyskland. Efter första världskriget tillföll territoriet Storbritannien och gick under namnet Brittiska Togoland. Vid självständigheten blev Brittiska Togoland en del av dagens Ghana.  

  • Ekonomin krymper under coronapandemin

   För första gången på 37 år krymper landets ekonomi. Under årets andra kvartal var nedgången 3,2 procent. Orsaken är främst de restriktioner som infördes för att bromsa smittspridningen av covid-19. Restriktionerna har nu slopats men många företag har fortsatt hålla stängt. Tillverkningsindustrin och turistnäringen har lidit svårt under pandemin. Virussjukdomen har hittills smittat 45 000 personer i Ghana varav 294 har avlidit.

  • Juli

  • Minister avgår efter brott mot coronaregler

   Vice transport- och industriminister Carlos Kingsley Ahenkorah avgår med omedelbar verkan. Ministern testade positivt för virussjukdomen covid-19 men istället för att självisolera sig direkt, besökte han sin valkrets i strid mot landets coronarestriktioner.

  • April

  • Lättade coronarestriktioner

   Som första land i Afrika söder om Sahara lyfter Ghana en del av de restriktioner som tre veckor tidigare i kampen mot coronaviruset. Fri rörlighet har varit begränsad i landets två största storstadsregioner. Invånarna kan nu återgå till sina arbeten och marknader och affärer kan åter öppnas. Förbud mot större folksamlingar gäller fram till slutet av april och landets gränser förblir stängda. Även universitet och skolor kommer fortsatt hålla stängt. President Nana Akufo-Addo säger att man nu kan lätta på förbehållen eftersom landets kapacitet att testa misstänkta virusfall har förbättrats liksom möjligheten att behandla och isolera sjuka. Inhemsk produktion av skyddsmaterial och handsprit har också ökat.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0