Ghana
Foto: Shutterstock/nicolasdecorte

Ghana

Under kolonialtiden var Ghana känt som Guldkusten. Guld är fortfarande en av landets viktigaste exportvaror vid sidan av olja och kakao. Ghana blev självständigt 1957 som en av de första afrikanska kolonierna. Upprepade militärkupper och instabila regimer utarmade ekonomin, men efter reformer i början av 1990-talet har Ghana haft en stadig tillväxt och blivit en av Afrikas stabilaste demokratier.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Augusti

  • Ghana sörjer Kofi Annan

   FN:s förre generalsekreterare ghananen Kofi Annan avlider 80 år gammal. Ghanas president Nana Akufo-Addo hyllar den avlidne landsmannen för dennes livsgärning och utlyser en veckas landssorg. Bland dem som hyllar Annan finns bland annat hans efterträdare som FN-chef António Guterres, FN:s människorättskommissionär Zeid Ra'ad Al Hussein, den sydafrikanske presidenten Cyril Ramaphosa, den brittiska premiärministern Theresa May och den före detta norska statsministern Gro Harlem Bruntland. Senare meddelas att Annan kommer att få en statsbegravning i Ghana den 13 september.

  • Mars

  • Avtal om frihandel i Afrika

   Ghana är ett av 44 länder som undertecknar ett frihandelsavtal vid Afrikanska unionens toppmöte i Rwanda. Avtalet måste ratificeras på nationell nivå innan frihandelsområdet AFCFTA kan bli verklighet men det ses som ett historiskt viktigt steg mot ökat handelsutbyte inom Afrika.

 • 2017

  • September

  • Ghana vinner havsrättstvist med Elfenbenskusten

   Den internationella havsrättsdomstolen dömer till Ghanas fördel i en tvist med Elfenbenskusten om var gränsen för ländernas ekonomiska zoner ska gå (en kuststats ekonomiska zon är det område utanför kusten där landet i fråga har rätt att utvinna naturtillgångar). Ghana som redan borrar efter olja i det omtvistade olje- och gasrika havsområdet mellan länderna får nu rätt att fortsätta. Båda länderna meddelar efter domslutet att de ämnar respektera utslaget.

  • April

  • Kritik mot regeringspartiets våldsgrupper

   Det nya regeringspartiet NPP får kritik för att inte ingripa kraftfullt nog mot våldsbenägna ungdomsligor som står partiet nära. Bland kritikerna är FN, som fördömer de våldshändelser som följt i spåren av det fredliga presidentvalet. Särskilt uppmärksammat har våldsgänget Delta Boys, baserat i den centrala Ashantiregionen, blivit. I mars angrep mer än 200 medlemmar av ligan ett regeringskontor i ett försök att tvinga bort en högre tjänsteman. I april stormade organisationen en domstol i storstaden Kumasi för att frita 13 medlemmar som stod inför rätta för våldsbrott. Delta Boys har kopplingar till NPP, men de flesta partier håller sig med liknande våldsamma ungdomsgäng, totalt ett tjugotal i hela landet, oftast rekryterade i fattiga stadsdelar.

  • Mars

  • Rekordstor regering

   President Akufo-Addo försvarar att han låtit sin regering svälla till 110 ministrar, viceministrar och ministrar med enbart regionala uppgifter. Den rekordstora administrationen får genast kritik, men presidenten hävdar att den är en "nödvändig investering" för att kunna åstadkomma en snabb omvandling av landet. En av ledarna för oppositionspartiet NDC säger att presidenten mest är angelägen om att ordna arbeten för sina vänner och förtrogna, till orimliga kostnader.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0