Ghana
Foto: Shutterstock/nicolasdecorte

Ghana

Under kolonialtiden var Ghana känt som Guldkusten. Guld är fortfarande en av landets viktigaste exportvaror vid sidan av olja och kakao. Ghana blev självständigt från Storbritannien 1957. Upprepade militärkupper och instabila regimer utarmade ekonomin, men efter reformer i början av 1990-talet har Ghana haft en stadig tillväxt och blivit en av Afrikas stabilaste demokratier.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Minister avgår efter brott mot coronaregler

   Vice transport- och industriminister Carlos Kingsley Ahenkorah avgår med omedelbar verkan. Ministern testade positivt för virussjukdomen covid-19 men istället för att självisolera sig direkt, besökte han sin valkrets i strid mot landets coronarestriktioner.

  • April

  • Lättade coronarestriktioner

   Som första land i Afrika söder om Sahara lyfter Ghana en del av de restriktioner som tre veckor tidigare i kampen mot coronaviruset. Fri rörlighet har varit begränsad i landets två största storstadsregioner. Invånarna kan nu återgå till sina arbeten och marknader och affärer kan åter öppnas. Förbud mot större folksamlingar gäller fram till slutet av april och landets gränser förblir stängda. Även universitet och skolor kommer fortsatt hålla stängt. President Nana Akufo-Addo säger att man nu kan lätta på förbehållen eftersom landets kapacitet att testa misstänkta virusfall har förbättrats liksom möjligheten att behandla och isolera sjuka. Inhemsk produktion av skyddsmaterial och handsprit har också ökat.

  • Stöd från IMF

   IMF beviljar ett stödpaket på en miljard dollar till Ghana för att bistå landet i kampen mot det nya coronaviruset sars-cov-2, som orsakat en pandemi. Den ghananska ekonomin har snabbt försämrats under pandemin genom en inbromsning i tillväxten och kraftigt ökade kostnader för staten. En dag tidigare har IMF meddelat att den ger omedelbara skuldlättnader till 25 fattiga länder, flertalet i Afrika, för att de ska använda sina pengar till kampen mot pandemin istället för att betala av på skulderna.

  • Räddningspaket från Världsbanken

   Världsbanken presenterar ett räddningspaket på 1,9 miljarder dollar som ska fördelas mellan 25 utvecklingsländer. Pengarna är ett bidrag till kampen mot coronapandemin. 35 miljoner dollar går till Ghana.

  • Mars

  • Accra och Kumasi sätts i karantän

   De två storstäderna Accra och Kumasi med omnejd sätts i karantän i ett försök att bromsa spridningen av coronapandemin. Resor till och från de avspärrade områdena är inte tillåtna och rörligheten inne i städerna begränsas till inköp av mat, vatten och läkemedel samt till besök på allmänna toaletter. Beslutet fattas när Ghana har 137 bekräftade fall av coronasmitta och fyra dödsfall i sjukdomen covid-19.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0