Gambia
Foto: Shutterstock/Vladimir Zhoga

Gambia

Det långsmala Gambia, som skjuter in som en kil mitt i Senegal, är en utpräglat kolonial skapelse. Britter tog kontroll över Gambiafloden och den omgivande marken redan på 1600-talet under kapplöpningen med fransmännen om den då lukrativa slavhandeln. Idag är turismen vid Gambias Atlantstränder och export av jordnötter de viktigaste inkomstkällorna. Sedan Yahya Jammeh, som styrt landet med hård hand sedan 1994, förlorat valet 2016 och tvingats lämna makten väcktes hoppet om en mer demokratisk utveckling i landet. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Franskt bolag avbryter timmerfrakter från Gambia

   Den franska rederijätten CMA CGM avbryter all frakt av timmer från Gambia av oro för att man därmed riskerar att delta i smuggling av rosenträ. Misstankar finns om att smugglarligor för ut rosenträ som som illegalt avverkats i Senegal via Gambia. Det finns en stor efterfrågan på rosenträ i Kina.

  • Juni

  • Justitieminister Abubacarr Tambadou avgår

   Justitieminister Abubacarr Tambadou avgår för att gå vidare till ett uppdrag i FN Tambadou har spelat en viktig roll för att få till stånd den sanningskommission som utreder de övergrepp som begåtts av den förre diktatorn Yahya Jammeh och för att Internationella domstolen i Haag tog upp anklagelser om att Myanmars rohingyska minoritet har utsatts för ett folkmord. Ny justitieminister blir Dawda Jallow.

  • ”Ingen ändring av lagar mot homosexualitet”

   Regeringen bemöter den senaste tidens flitiga rykten i sociala medier om att Gambia skulle vara på väg att avkriminalisera homosexualitet. I ett uttalande meddelar man att landets inställning till homosexualitet ”återspeglar folket normer” och att det inte finns några planer på att ändra de stränga lagar som förbjuder alla handlingar som kan tolkas som homosexuella. Enligt regeringen handlar ryktena om ett illvilligt försök att plocka billiga politiska poäng.

  • Mars

  • Gambia stänger gränser och luftrum

   En 70-årig imam från Bangladesh blir den första att avlida av virussjukdomen covid-19 i Gambia. Mannen hade anlänt till Gambia den 13 mars efter att ha rest runt i flera andra länder, senast i Senegal. Det leder till att Gambia stänger både sitt luftrum och alla landgränser i 21 dagar. Myndigheterna säger sig eftersöka 15 personer som lämnat det hotell där de satts i karantän efter att ha kommit till landet från Storbritannien.

  • Gambia stänger skolor

   Gambia får nu sitt första fall av virussjukdomen covid-19. Den smittade är en ung kvinna som återvänt från Storbritannien. Kvinnan ska ha satt sig själv i karantän efter att hon hade blivit sjuk. Gambia hade redan innan beslutat att stänga alla skolor i tre veckor och att alla som kommer från drabbade länder ska sitta två veckor i karantän. Även alla evenemang som samlar många människor har förbjudits.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0