Gambia
Maktskiftet 2017. Adama Barrow anländer till Gambia efter att ha vunnit presidentvalet mot Yahya Jammeh som hade styrt landet sedan 1994. Foto: Jerome Delay/TT

Gambia

Det långsmala Gambia, som skjuter in som en kil mitt i Senegal, är en utpräglat kolonial skapelse. Britter tog kontroll över Gambiafloden och den omgivande marken redan på 1600-talet under kapplöpningen med fransmännen om den då lukrativa slavhandeln. Idag är turismen vid Gambias Atlantstränder och export av jordnötter de viktigaste inkomstkällorna. Sedan Yahya Jammeh, som styrt landet med hård hand sedan 1994, förlorat valet 2016 och tvingats lämna makten väcktes hoppet om en mer demokratisk utveckling i landet. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Mars

  • Åtal väcks för anti-senegalesiska kravaller

   Ett 20-tal personer åtalas för anti-senegalesiska kravaller i kuststaden Sanyang. Oroligheterna utlöstes efter att en senegales anklagats för att ha mördat en gambisk man den 15 mars. En polisstation stacks då i brand, en kinesisk fiskmjölsfabrik plundrades och fiskebåtar förstördes. Enligt Senegals ambassadör i Gambia hade senegalesiska fiskare angripits då de försökt att skydda den misstänkte mannen. Enligt gambisk polis utreds ett 50-tal personer för sin eventuella inblandning i kravallerna.

  • Februari

  • Barrow lanserar sitt nya parti

   President Adama Barrow lanserar sitt parti Nationella folkpartiet (NPP), som formellt bildades i slutet av 2019, vid ett möte med flera tusen medlemmar i huvudstaden Banjul. Själva lanseringen av partiet fick senareläggas, först i samband med massprotester mot Barrow kring årsskiftet 2019/2020 (se December 2019 och Januari 2020) och efter det på grund av coronapandemin. Barrow har ännu inte sagt om han tänker ställa upp för omval i presidentvalet i december, men satsningen på ett nytt parti tyder på att han tänker göra det. Protesterna mot honom har tappat fart sedan början av 2020, dels på grund av att organisationen Three years jotna (Dina tre år är slut) har förbjudits, dels på att inga aktioner kunnat hållas på grund av pandemin.

  • Januari

  • Ecomigs mandat förlängs

   Den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas förlänger mandatet för Ecomig-styrkan i landet till i januiari 2022. Beslutet anses minska risken för ett kuppförsök mot president Barrow.

  • Rekordstort kokainbeslag i Gambia

   Vid ett tillslag mot ett fraktfartyg upptäcker myndigheterna nästan tre ton kokain i lasten, i en container som sägs innehålla salt. Det är det största drogbeslag som har gjorts i Gambia och beräknas vara värt över 88 miljoner dollar.

 • 2020

  • Oktober

  • Gambia öppnar sina gränser

   Gambia öppnar åter sina gränser som stängdes i mars i syfte att förhindra spridning av den nya coronaviruset. President Adama Barrows kontor säger att beslutet fattas efter konsultationer med hälsoexperter på högsta nivå. Flygplatsen i Banjul kommer dock inte att tas i bruk förrän i slutet av oktober, på grund av ett ombyggnadsarbete. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0