Gambia
Foto: Shutterstock/Vladimir Zhoga

Gambia

Det långsmala Gambia, som skjuter in som en kil mitt i Senegal, är en utpräglat kolonial skapelse. Britter tog kontroll över Gambiafloden och den omgivande marken redan på 1600-talet under kapplöpningen med fransmännen om den då lukrativa slavhandeln. Idag är turismen vid Gambias Atlantstränder och export av jordnötter de viktigaste inkomstkällorna. Sedan Yahya Jammeh, som styrt landet med hård hand sedan 1994, förlorat valet 2016 och tvingats lämna makten väcktes hoppet om en mer demokratisk utveckling i landet. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • USA riktar sanktioner mot ex-president Jammehs hustru

   USA inför ekonomiska sanktioner mot Zineb Jammeh, hustru till Gambias ex-president Yahya Jammeh, som gick i exil 2017 (se Januari 2017) som nu får sina tillgångar i USA frysta. Den förre presidenten, som är föremål för liknande sanktioner, anklagas för att ha gjort sig skyldig till omfattande korruption under sina 22 år vid makten. Zineb Jammeh tros ha kontroll över en stor del av sin makes tillgångar som finns utanför Gambia.

  • Senegalesiska soldater i Gambia sjuka i covid-19

   Ett stort antal senegalesiska soldater som ingår i Ecowasstyrkan i Gambia har smittats av covid-19. De smittade soldaterna har satt i karantän på ett hotell i kuststaden Guéréro, cirka sex mil söder om Dakar. Övriga senegalesiska soldater, som utgör större delen av Ecowasstyrkan, samlas i den senegalesiska byn Toubacouta, alldeles norr om gränsen till Gambia. 

  • Augusti

  • Undantagstillståndet förlängs

   President Adama Barrow förlänger det undantagstillstånd som införts på grund av coronapandemin i ytterligare 21 dagar. Det sker med hänvisning till att antalet fall av covid-19 har ökat påtagligt sedan mitten av juni. Gambia har hittills haft drygt 2 700 bekräftade fall av virussjukdomen, och har rapporterat 93 dödsfall. Alla offentliga sammankomster är förbjudna, skolorna hålls stängda och det råder nattligt utegångsförbud. Moskéer och kyrkor får hållas öppna, på villkor att man följer säkerhetsföreskrifterna

  • Juli

  • Franskt bolag avbryter timmerfrakter från Gambia

   Den franska rederijätten CMA CGM avbryter all frakt av timmer från Gambia av oro för att man därmed riskerar att delta i smuggling av rosenträ. Misstankar finns om att smugglarligor för ut rosenträ som som illegalt avverkats i Senegal via Gambia. Det finns en stor efterfrågan på rosenträ i Kina.

  • Juni

  • Justitieminister Abubacarr Tambadou avgår

   Justitieminister Abubacarr Tambadou avgår för att gå vidare till ett uppdrag i FN Tambadou har spelat en viktig roll för att få till stånd den sanningskommission som utreder de övergrepp som begåtts av den förre diktatorn Yahya Jammeh och för att Internationella domstolen i Haag tog upp anklagelser om att Myanmars rohingyska minoritet har utsatts för ett folkmord. Ny justitieminister blir Dawda Jallow.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0