Gambia
Foto: Shutterstock/Vladimir Zhoga

Gambia

Det långsmala Gambia, som skjuter in som en kil mitt i Senegal, är en utpräglat kolonial skapelse. Britter tog kontroll över Gambiafloden och den omgivande marken redan på 1600-talet under kapplöpningen med fransmännen om den då lukrativa slavhandeln. Idag är turismen vid Gambias Atlantstränder och export av jordnötter de viktigaste inkomstkällorna. Sedan Yahya Jammeh förlorat valet 2016 och tvingats lämna makten väcktes hoppet om en mer demokratisk utveckling i landet. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Januari

  • Utredning av MR-brott under Jammehs styre inleds

   Kommissionen som ska utreda mord, tortyr och andra övergrepp som begicks under Yayha Jammehs 22-åriga styre inleder sitt arbete. Kommissionen ska höra omkring tusen vittnen, och utfrågningarna av dem sänds direkt via facebook. Ett slutdokument väntas bli klart till i oktober 2020. Videobilder av en dansande Jammeh på ett party i Ekvatorialguinea har givit ny kraft till kraven på att han ska utlämnas till Gambia för att ställas inför rätta, rapporterar det brittiska mediebolaget BBC. Först ut att vittna är en före detta polistjönsteman Ebrima Chongan som berättar om hur han torterades på en polisstation i Banjul efter kuppen 1994. Kommissionen består av elva medlemmar som har rätt att föreslå om en person ska åtalas för övergrepp och om offren ska beviljas skadestånd.

 • 2018

  • November

  • Frankrike utlovar nytt bistånd

   Frankrike utlovar ekonomiskt stöd på 50 miljoner euro till Gambia. Pengarna ska gå till budgetstöd, dricksvatten och jordbruksprojekt.

  • Oktober

  • Sanningskommission börjar undersöka brott under diktaturen

   En ny sanningskommission (Truth, Reconciliation and Reparations Commission, TRRC) som ska undersöka de övergrepp som begicks under den förre diktatorn Jammehs styre. Det är parlamentet som beslutat om TRCC vars mandat handlar både om att hitta förövare, skapa försoning och utreda hur övergreppen har påverkat samhällets strukturer. Offer och vittnen ska höras vid offentliga utfrågningar. Kommissionen ska både kunna bestämma om skadestånd ska betalas ut och om vilka som ska åtalas för brott. Den förre presidenten Jammeh befinner sig i exil i Ekvatorialguinea.

  • Juni

  • Jammehs lyxbilar säljs via nätet

   Gambias regering beslutar att sälja den före detta presidenten Jammehs tillgångar, fem jetplan och 30 lyxbilar. Syftet är att pengarna ska gå till skolutbildning. Förhoppningen är att de ska inbringa omkring 10 miljoner dollar via en nätauktion.

  • Gambias ekonomi växer

   En ny ekonomisk prognos tyder på att den gambiska ekonomin kommer att växa med mellan fyra och fem procent om året 2018 och 2019. Tillväxten har tagit fart på grund av större skördar och ökad turism och handel. Ett skäl till oro är den höga utlandsskulden som enligt IMF:s siffror uppgick till 130 procent av BNP 2017. Vid en givarkonferens i Bryssel tidigare under året utlovades nytt stöd till landet på 1,5 miljarder dollar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0