Gambia
Maktskiftet 2017. Adama Barrow anländer till Gambia efter att ha vunnit presidentvalet mot Yahya Jammeh som hade styrt landet sedan 1994. Foto: Jerome Delay/TT

Gambia

Det långsmala Gambia, som skjuter in som en kil mitt i Senegal, är en utpräglat kolonial skapelse. Britter tog kontroll över Gambiafloden och den omgivande marken redan på 1600-talet under kapplöpningen med fransmännen om den då lukrativa slavhandeln. Idag är turismen vid Gambias Atlantstränder och export av jordnötter de viktigaste inkomstkällorna. Sedan Yahya Jammeh, som styrt landet med hård hand sedan 1994, förlorat valet 2016 och tvingats lämna makten väcktes hoppet om en mer demokratisk utveckling i landet. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • April

  • Barrows parti vinner valet, men ingen egen majoritet

   President Adama Barrows Nationella folkpartiet (NPP) vinner parlamentsvalet, men lyckas inte få egen majoritet i parlamentet. NDP får 19 av de 53 platser som stod på spel (presidenten kan dessutom utse ytterligare fem ledamöter, inklusive talmannen). På andra plats i valet kommer Förenade demokratiska partiet (UDP), som Barrow tidigare har tillhört, med 15 mandat. Elva oberoende kandidater väljs också in i parlamentet. Enligt medier är valdeltagandet lågt.

  • Januari

  • Ny mandatperiod för Barrow

   Adama Barrow tillträder formellt sin andra mandatperiod som president. Han svärs in vid en ceremoni i huvudstaden Banjul.

 • 2021

  • December

  • Kommission: ex-diktator Jammeh bör ställas inför rätta

   Gambias sannings- och försoningskommission rekommenderar att den förre presidenten Yahya Jammeh och andra förövare ska ställas inför rätta vid en internationell tribunal för de brott de begick under den 22 år långa diktaturen. Kommissionen rekommenderar att Afrikanska unionen (AU) eller den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas ska få en viktig roll vid en sådan rättsprocess. Kommissionen presenterade sin slutrapport för president Adama Barrow i slutet av november, men det är först idag som några namn blir offentliga.

  • Överklagan av presidentvalet avslås

   Gambias högsta domstol avvisar den överklagan av presidentvalet som oppositionsledaren Ousainou Darboes parti UDP lämnat in. Domaren Hassan Darboe Jallow kritiserar UDP för att det inte betalat in den depositionsavgift som krävs vid en överklagan eller meddelat valets segrare president Barrow fem dagar om den. Beslutet kan inte överklagas. Oppositionspartiet har hävdat att röstköp förekommit ute i byarna, att regeringspartiet infiltrerat valkommissionen, att utländska medborgare tillåtits att rösta samt att oegentligheter förekommit under rösträkningen. 

  • Oppositionen ber HD att ogiltigförklara presidentvalet

   Oppositionsledaren Ousainou Darboe och hans parti UDP vänder sig till Högsta domstolen(HD)  för att begära att presidentvalet tidigare i december ska ogiltigförklaras. Man anklagar president Barrow och regeringspartiet för röstköp under valet samt att utländska medborgare ska ha fått rösta. Darboe betonar att han avser att ifrågasätta valresultatet enbart med fredliga metoder.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0