Gambia
Foto: Shutterstock/Vladimir Zhoga

Gambia

Det långsmala Gambia, som skjuter in som en kil mitt i Senegal, är en utpräglat kolonial skapelse. Britter tog kontroll över Gambiafloden och den omgivande marken redan på 1600-talet under kapplöpningen med fransmännen om den då lukrativa slavhandeln. Idag är turismen vid Gambias Atlantstränder och export av jordnötter de viktigaste inkomstkällorna. Sedan Yahya Jammeh förlorat valet 2016 och tvingats lämna makten väcktes hoppet om en mer demokratisk utveckling i landet. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Frankrike utlovar nytt bistånd

   Frankrike utlovar ekonomiskt stöd på 50 miljoner euro till Gambia. Pengarna ska gå till budgetstöd, dricksvatten och jordbruksprojekt.

  • Oktober

  • Sanningskommission börjar undersöka brott under diktaturen

   En ny sanningskommission (Truth, Reconciliation and Reparations Commission, TRRC) som ska undersöka de övergrepp som begicks under den förre diktatorn Jammehs styre. Det är parlamentet som beslutat om TRCC vars mandat handlar både om att hitta förövare, skapa försoning och utreda hur övergreppen har påverkat samhällets strukturer. Offer och vittnen ska höras vid offentliga utfrågningar. Kommissionen ska både kunna bestämma om skadestånd ska betalas ut och om vilka som ska åtalas för brott. Den förre presidenten Jammeh befinner sig i exil i Ekvatorialguinea.

  • Juni

  • Jammehs lyxbilar säljs via nätet

   Gambias regering beslutar att sälja den före detta presidenten Jammehs tillgångar, fem jetplan och 30 lyxbilar. Syftet är att pengarna ska gå till skolutbildning. Förhoppningen är att de ska inbringa omkring 10 miljoner dollar via en nätauktion.

  • Gambias ekonomi växer

   En ny ekonomisk prognos tyder på att den gambiska ekonomin kommer att växa med mellan fyra och fem procent om året 2018 och 2019. Tillväxten har tagit fart på grund av större skördar och ökad turism och handel. Ett skäl till oro är den höga utlandsskulden som enligt IMF:s siffror uppgick till 130 procent av BNP 2017. Vid en givarkonferens i Bryssel tidigare under året utlovades nytt stöd till landet på 1,5 miljarder dollar.

  • Tre unga män dödas av polis i samband med protester

   Oroligheter bryter ut när polis ingriper mot bybor i Faraba Banta som protesterar mot att deras risfält förorenas kring ett sandtag. Tre unga män dödas av polisen. Flera skadas också, både civilpersoner och polismän. President Barrow skriver ett twittermeddelande där han beklagar det som har hänt och lovar att det inte ska upprepas samt att rättvisa ska skipas. Fem polismän stängs av från sina tjänster (de åtalas senare) och sex demonstranter grips. Vid en liknande protest i maj avfyrade polis tårgas och gummikulor mot demonstranterna. Senare avgår chefen för den nationella polisen. President Barrow lovar också att tillsätta en kommission för att utreda vad som har hänt, och han uppmanar alla eventuella ögonvittnen att träda fram.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0