Gambia
Maktskiftet 2017. Adama Barrow anländer till Gambia efter att ha vunnit presidentvalet mot Yahya Jammeh som hade styrt landet sedan 1994. Foto: Jerome Delay/TT

Gambia

Det långsmala Gambia, som skjuter in som en kil mitt i Senegal, är en utpräglat kolonial skapelse. Britter tog kontroll över Gambiafloden och den omgivande marken redan på 1600-talet under kapplöpningen med fransmännen om den då lukrativa slavhandeln. Idag är turismen vid Gambias Atlantstränder och export av jordnötter de viktigaste inkomstkällorna. Sedan Yahya Jammeh, som styrt landet med hård hand sedan 1994, förlorat valet 2016 och tvingats lämna makten väcktes hoppet om en mer demokratisk utveckling i landet. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Sanningskommissionens slutrapport fördröjs

   Sannings-, försonings- och skadeståndskommissionen (TRRC) skulle ha presenterat sin slutrapport idag och lämnat över den till president Adama Barrow, men så blir det inte. Enligt TRRC beror det på att arbetet kräver längre tid än planerat. Mellan januari 2019 och maj 2021 har omkring 400 människor vittnat inför kommissionen om övergrepp som skedde under diktatorn Yahya Jammehs styre mellan 1994 och 2017.

  • Rådgivare hoppar av i protest

   Fatou Jaw Manneh, rådgivare till president Barrow, lämnar sitt arbete i protest mot den den nya politiska alliansen (se nedan). Hon menar att den sätter regeringens trovärdighet på spel. 

  • Barrows parti går samman med ex-diktator Jammehs APRC

   President Adama Barrows Nationella folkpartiet (NPP) går inför president- och parlamentsvalet i december med den förre diktatorn Yayha Jammehs parti Alliansen för patriotisk omorientering och uppbyggnad (APRC). Det skapar en osäkerhet om vad som kommer att hända med försöken att få Jammeh ställd inför rätta för de grova människorättsbrott som begicks under hans styre.  Senare i september ska den sannings- och försoningskommission (TRRC), som utreder dessa presentera sin slutrapport. Gambiska människorättsorganisationer kallar partisammanslagningen som ett förräderi från Barrows sida. Jammeh befinner sig sedan 2017 i exil i Ekvatorialguinea. Samtidigt har Essa Faal, åklagare vid TRRC) aviserat att han avser att delta i presidentvalet. Det förefaller redan klart att Barrow kommer att ställa upp för omval som kandidat för den nya alliansen.

  • Augusti

  • Banjul vägrar att ta emot gambier som utvisas från EU

   Gambia vägrar att ta emot flyg med gambiska migranter som utvisats från EU-länder. Regeringen i Banjul motiverar beslutet med att man inte klarar av att återintegrera dem. Det sker samtidigt som Tyskland förbereder att utvisa gambier som fått avslag på sina asylansökningar. En del bedömare tolkar beslutet som ett sätt för president Adama Barrow att stärka sin kort inför presidentvalet den 4 december. De pengar som de omkring 118 000 gambier, vilka enligt Internationella organisationen för migration (IOM) bor utomlands, skickar hem motsvarar ungefär en femtedel av landets BNP. I Tyskland finns 15 000 gambier som registrerade som asylsökande varav omkring 4 000 i början av 2021 hade fått avslag på sina asylansökningar.

  • Maj

  • Sanningskommissionen håller sin sista session

   Den gambiska sannings- och försoningskommissionen (TRRC), som utreder övergrepp som begåtts under den förre diktatorn Yahya Jammehs styre mellan 1994 och januari 2017, håller idag sin sista session. Sedan 2019 har 392 vittnen hörts, både personer som har utsatts för övergrepp och förövare. TRRC ska lämna sin rapport till president Adama Barrow i juli. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0