Gambia
Foto: Shutterstock/Vladimir Zhoga

Gambia

Det långsmala Gambia, som skjuter in som en kil mitt i Senegal, är en utpräglat kolonial skapelse. Britter tog kontroll över Gambiafloden och den omgivande marken redan på 1600-talet under kapplöpningen med fransmännen om den då lukrativa slavhandeln. Idag är turismen vid Gambias Atlantstränder och export av jordnötter de viktigaste inkomstkällorna. Sedan Yahya Jammeh förlorat valet 2016 och tvingats lämna makten väcktes hoppet om en mer demokratisk utveckling i landet. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • "Ex-president Jammeh bör åtalas"

   Den gambiska regeringen avser att åtala den före presidenten Yahya Jammeh för stöld och korruption. Under sina 22 år vid makten tillägnade sig Jammeh, enligt regeringen, närmare 300 privata och kommersiella egendomar, djurreservat, öar med mera (se Mars 2019). Den hänvisar till att sanningskommissionen kommit fram till att detta har skett i strid mot landets författning.

  • Mars

  • Ex-president Jammeh anklagas för miljonstöd

   Gambias förre president Yahya Jammeh lade personligen beslag på tillgångar till ett värde av 362 miljoner dollar. Det kommer en statlig kommission, som tillsatts av hans efterträdare Adama Barrow, fram till i sin slutrapport. För att nå denna slutsats har kommissionen hört 253 vittnen. Regeringen försöker nu göra sitt bästa för att få tillbaka egendom som ex-presidenten på otillbörlig väg har tillskansat sig. Fram till nu har en del bilar av märket Rolls-Royce och flygplan sålts för att få in pengar till statskassan. Enligt en annan rapport från organisationen Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) hade Jammeh och hans anhängare plundrat den gambiska staten på tillgångar värda nästan 1 miljard dollar. Jammeh som sedan 2017 befinner sig i Ekvatorialguinea har inte kommenterat uppgifterna.

  • Barrow avskedar UDP-ministrar

   President Adama Barrow avskedar vicepresident Ousainou Darboe och två tunga ministrar utan att ange varför. Alla tre är medlemmar av Förenade demokratiska partiet (UDP) som därmed inte har några ministerposter alls, trots att partiet innehar majoriteten av alla platser i nationalförsamlingen. De tre som avskedats har samtliga fängslats under Jammehs tid vid makten, men benådades av Barrow. 2017 lovade Barrow att avgå efter tre år och utlysa presidentval, men det är oklart om han kommer att göra det. Ytterligare ett tecken på att Barrow tänker sitta kvar är att han bildat President Barrow ungdomsrörelse för nationell utveckling, något som UDP ser som ett första steg mot att bilda ett nytt parti.

  • Februari

  • Ya Kumba Jaiteh tvingas lämna nationalförsamlingen

   President Barrow tvingar en kvinnlig parlamentsledamot från UDP, Ya Kumba Jaiteh, som han själv utnämns att lämna nationalförsamlingen. Hon var en av fem ledamöter som nominerades av presidenten. 

  • Januari

  • Utredning av MR-brott under Jammehs styre inleds

   Kommissionen som ska utreda mord, tortyr och andra övergrepp som begicks under Yayha Jammehs 22-åriga styre inleder sitt arbete. Kommissionen ska höra omkring tusen vittnen, och utfrågningarna av dem sänds direkt via facebook. Ett slutdokument väntas bli klart till i oktober 2020. Videobilder av en dansande Jammeh på ett party i Ekvatorialguinea har givit ny kraft till kraven på att han ska utlämnas till Gambia för att ställas inför rätta, rapporterar det brittiska mediebolaget BBC. Först ut att vittna är en före detta polistjönsteman Ebrima Chongan som berättar om hur han torterades på en polisstation i Banjul efter kuppen 1994. Kommissionen består av elva medlemmar som har rätt att föreslå om en person ska åtalas för övergrepp och om offren ska beviljas skadestånd.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0