Gambia
Foto: Shutterstock/Vladimir Zhoga

Gambia

Det långsmala Gambia, som skjuter in som en kil mitt i Senegal, är en utpräglat kolonial skapelse. Britter tog kontroll över Gambiafloden och den omgivande marken redan på 1600-talet under kapplöpningen med fransmännen om den då lukrativa slavhandeln. Idag är turismen vid Gambias Atlantstränder och export av jordnötter de viktigaste inkomstkällorna. Sedan Yahya Jammeh förlorat valet 2016 och tvingats lämna makten väcktes hoppet om en mer demokratisk utveckling i landet. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Kimatet hårdnar efter protester mot Barrow

   I samband med protesterna mot president Adama Barrow tidigare i januari kommer tecken på att myndigheterna börjat slå ner mot oppositionen. Bland annat förbjuder regeringen oppositionsrörelsen Three years jotna (Dina tre år är slut) och anklagar den för att försöka underminera Barrows styre, för att ligga bakom våldsamheter och andra illegala aktiviteter. Företrädare för den gambiska pressorganisationen GPU kritiserar regeringen för hur polisen ingrep mot journalister som bevakade protesten den 25 januari, och för beslutet att stänga flera radiostationer och för att gripa journalister som arbetade där. Det väcker farhågor om att det fria klimat som rått under större delen av Barrows tre år långa styre är hotat. Det sker också samtidigt som Gambia hade klättrat 30 placering på Reportrar utan gränsers index över pressfriheten i världen. Pa Modou Bojang, chefen för radiostationen Home Digital FM, som greps i samband med protesten mot Barrow, frigavs dock efter tre dagar efter krav från GPU och flera andra organisationer.

  • Protester mot Barrow utlöser oroligheter

   Hundratals demonstranter samlas i Banjul för att protestera mot att Adama Barrow inte tänker avgå som president efter tre år, något han lovade vid tillträdet 2017. Protesten leder till oroligheter, då demonstranter drabbar samman med polis. Enligt sjukhuskällor dödas minst tre människor, något som dock förnekas av regeringen. Flera demonstranter skadas och 137 personer grips. Bland de gripna finns Abdou Njie, ledare för Three years jotna (Dina tre år är slut), och cheferna för två radiostationer. Polisen sägs ha ingripit när demonstranter avvek från den tillåtna rutten och, enligt en talesperson för regeringen, därefter stormat en polisbarrikad samtidigt som de anklagade Barrow för förräderi.

  • Demonstranter kräver rättvisa för övergrepp under Jammeh

   Hundratals gambier samlas i Banjul för att kräva rättvisa för de övergrepp som begick under Yayha Jammehs styre. Demonstranterna håller upp bilder på människor som dödats eller försvunnit, bland andra journalisten Deyda Hydara som sköts ihjäl av Jammehs män 2004 och Solo Sandeng, en politisk aktivist som dog efter att ha torterats i häkte. Sedan en försonings- och sanningskommission inledde sitt arbete i början av 2019 har 190 vittnen hörts.

  • "Jammeh kommer att gripas om han återvänder till Gambia"

   Gambias förre president Yahya Jammeh kommer att åtalas om han återvänder till hemlandet. Det säger den gambiske justitieministern Aboubacarr Tambado. Uttalandet kommer efter att Jammeh uttryckt en önskan om att återvända till Gambia, och hans anhängare demonstrerat för att kräva att han ska få komma tillbaka utan att riskera åtal. Sedan Jammeh gick i exil till Ekvatorialguinea 2017 har en sannings- och försoningskommission undersökt övergrepp som begicks under hans 22 år långa styre: utomrättsliga avrättningar, tortyr, godtyckliga gripanden och andra brott mot de mänskliga rättigheterna. 

  • Demonstrationer till stöd för Adama Barrow

   Tusentals gambier demonstrerar till stöd för att president Adama Barrow ska sitta kvar hela mandatperioden på fem år, och inte avgå som han lovade vid tillträdet 2017. Samtidigt planerar gambier som vill att han ska uppfylla sitt löfte om att träda tillbaka från presidentposten egna demonstrationer.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0