Gambia
Foto: Shutterstock/Vladimir Zhoga

Gambia

Det långsmala Gambia, som skjuter in som en kil mitt i Senegal, är en utpräglat kolonial skapelse. Britter tog kontroll över Gambiafloden och den omgivande marken redan på 1600-talet under kapplöpningen med fransmännen om den då lukrativa slavhandeln. Idag är turismen vid Gambias Atlantstränder och export av jordnötter de viktigaste inkomstkällorna. Sedan Yahya Jammeh, som styrt landet med hård hand sedan 1994, förlorat valet 2016 och tvingats lämna makten väcktes hoppet om en mer demokratisk utveckling i landet. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Oktober

  • Gambia öppnar sina gränser

   Gambia öppnar åter sina gränser som stängdes i mars i syfte att förhindra spridning av den nya coronaviruset. President Adama Barrows kontor säger att beslutet fattas efter konsultationer med hälsoexperter på högsta nivå. Flygplatsen i Banjul kommer dock inte att tas i bruk förrän i slutet av oktober, på grund av ett ombyggnadsarbete. 

  • September

  • Ecomigs närvaro i Gambia ifrågasätts

   Den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas förlängde i början av september den militära insatsen, Ecomig, i Gambia, efter en begäran från president Adama Barrow. Det väcker spekulationer om huruvida Barrow befarar att oroligheter efter att parlamentet avvisat regeringens förslag till en ny författning. Bland dem som ifrågasätter beslutet att Ecomig ska bli kvar i landet hör delar av armén som menar att den kan klara av att upprätthålla ordningen i landet.

  • Författningsförslag röstas ned

   President Adama Barrow ser ut att få det svårt att få ett förslag till en ny författning genom parlamentet. En av ändringarna mot tidigare är att presidenten bara ska kunna ställa upp för omval en gång. Det bryter ut en hetsig debatt om huruvida tidsgränsen ska göra det möjligt för Barrow att ställa upp i presidentval en eller två gånger till. 31 ledamöter är för ett godkännande, men 23 av de 58 parlamentsledamöterna röstade nej till förslaget, som måste godkännas av två tredjedelar av kammaren för att vara giltigt. Samba Jallow, från Nationella försoningspartiet, som stödjer Barrows regering tillhör dem som röstar nej, bland annat med hänvisning till att en del nya regler ska gälla retroaktivt. Tidigare har diplomater från EU, Storbritannien, USA och Tyskland uppmanat parlamentet at godkänna författningsförslaget som en tydlig markering för att landet ska ha ett helt demokratiskt system. Hade förslaget godkänt skulle de gambiska väljarna ha fått säga sitt i en folkomröstning. Kring årsskiftet 2019/2020 förekom protester mot Barrow med krav på hans avgång (se Januari 2020). Hans regering har också kritiserats för att journalister har gripits. Arbetet med författningsförslaget har också kostat stora summor, 2 miljoner dollar.

  • Coronakrisen slår hårt mot Gambias ekonomi

   I ett tal till nationen varnar president Adama Barrow för de ekonomiska följderna för Gambia av den pågående coronakrisen. Statens inkomster har minskat drastiskt, inte minst på grund av 20-procentiga fall i skatteinkomster och importavgifter. Han meddelar också att de borrningar efter olja som skulle ha kommit igång under året nu har skjutits upp till 2021.  

  • USA riktar sanktioner mot ex-president Jammehs hustru

   USA inför ekonomiska sanktioner mot Zineb Jammeh, hustru till Gambias ex-president Yahya Jammeh, som gick i exil 2017 (se Januari 2017) som nu får sina tillgångar i USA frysta. Den förre presidenten, som är föremål för liknande sanktioner, anklagas för att ha gjort sig skyldig till omfattande korruption under sina 22 år vid makten. Zineb Jammeh tros ha kontroll över en stor del av sin makes tillgångar som finns utanför Gambia.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0