Juni 2021

Senaste händelser

 • Juni

 • Nio av tio tigreaner i akut behov av mat

  Enligt FN:s livsmedelsprogram (WFP) är 91 procent av befolkningen i Tigray i akut behov av hjälp med att få tillräckligt med mat. I delstaten lever drygt fem miljoner människor. WFP och andra hjälporganisationer finns i området för att försöka få fram mat och andra förnödenheter till civilbefolkningen. Hjälpen blev särskilt i början av konflikten försenad till följd av att regeringen var tveksam till att släppa in hjälparbetarna i krigszonen. Den humanitära krisen förvärras stadigt på grund av att striderna i delstaten fortsätter samt av att nästa skörd hotas av gräshoppssvärmar. WFP vädjar om 230 miljoner dollar i bistånd från omvärlden.

 • USA varnar för bristfälliga val

  USA uttrycker oro för att det omfattande etniska våldet, de många gripandena av oppositionella och trakasserierna mot fria medier leder till att trovärdigheten för de allmänna valen den 21 juni ifrågasätts. Enligt USA kommer delar av befolkningen inte att kunna rösta på grund av säkerhetsläget eller för att de befinner sig på flykt. USA är en nära allierad till Etiopien men Washington riktar allt skarpare kritik mot Abiy-regeringen för situationen i landet, i synnerhet konflikten i Tigray och de humanitära följderna för befolkningen där.

 • Tiotusentals barn i Tigray riskerar dö av svält

  FN:s barnfond Unicef varnar för att uppskattningsvis 33 000 barn i Tigray är så undernärda att de riskerar att dö om inte nödhjälpen når fram inom kort. Enligt FN riskerar fler människor i Tigray att svälta än i Somalia 2011 då en kvarts miljon människor dog av brist på mat.

 • Valrelaterat våld på flera håll

  Den oberoende Etiopiska människorättskommissionen (EHRC) rapporterar om en rad våldsamheter under valdagen men inga uppgifter om "massiva, omfattande och systematiska kränkningar av de mänskliga rättigheterna" förekommer. EHRC har runt 100 observatörer utplacerade på olika platser i landet, trots att myndigheterna underkänt organisationen som valövervakare. I Oromia resulterar valrelaterat våld under valkampanjens sista dagar i sex människors död. Från Amhara och från Södern kommer uppgifter om misshandel under valkampanjen. Flera hundra grips på valdagen i Oromia, Amhara, Benishangul-Gumuz och i den södra delstaten samt i Addis Abeba. Bland de angripna finns många oppositionella. Enligt den statliga valmyndigheten går valet relativt lugnt till väga men på några platser förekommer "en hög nivå av trakasserier" mot oppositionen.

 • Välståndspartiet får egen majoritet i valet

  Allmänna val till det nationella parlamentet och delstatsförsamlingarna genomförs, trots de begränsningar som coronapandemin innebär och trots att strider utkämpas på flera håll i landet. Välståndspartiet vinner 410 av de 423 mandat som kan fördelas. Amharas nationella rörelse, Etiopiska medborgare för social rättvisa och Gedeofolkets demokratiska parti vinner mellan 2 och 5 mandat vardera. Fyra mandat går till oberoende kandidater. Resterande 124 av det federala parlamentets 547 mandat kan inte fördelas då val inte kan hållas i Harari, Somali, Benishangul-Gumuz och Tigray på grund av våldsamma konflikter eller logistiska problem. I dessa områden ska val hållas den 30 september, men resulatet av dessa ändrar inte det faktum att Välståndspartiet vunnit egen majoritet. De stora oromopartierna Oromos befrielsefront (OLF) och Oromos federala kongress (OFC) bojkottar valet i protest mot att vissa av deras kandidater trakasserats och gripits av myndigheterna och att partilokaler har vandaliserats. Valrörelsen har varit mycket dämpad. USA har uttryckt oro för de demokratiska och logistiska bristerna i valförberedelserna och EU väljer att inte sända valobservatörer eftersom man inte kunnat få garantier från den etiopiska regeringen om valövervakarnas oberoende ställning samt om hur vissa kommunikationsproblem ska lösas.

 • Marknadsplats flygbombas i Tigray

  Fler än ett 60-tal människor dödas och runt 180 skadas när en välbesökt marknadsplats i Togoga i Tigray flygbombas av etiopisk militär, rapporterar sjukvårdspersonal. Många av offren för flygangreppet är barn. Attacken föregås av uppgifter om att TPLF-trogna rebeller rycker fram i området runt Togoga som ligger tre mil nordväst om delstatshuvudstaden Mekele. Rapporter kommer om hur soldater spärrar av vägar mellan Togoga och Mekele och därigenom hindrar ambulanser att nå fram till sjukhuset i Mekele. Militären erkänner att den utfört flygattacken men att måltavlan varit TPLF-trogna rebeller, inte civilpersoner.

 • TPLF-trogen milis återtar Mekele

  Abiy-regeringen utlyser en omedelbar, villkorslös och ensidig vapenvila i Tigray, samtidigt som TPLF-trogen milis intar delstatshuvudstaden Mekele. När milisen, som kallar sig Tigrays försvarsstyrkor (TDF), marscherar in i staden möts de av jublande stadsbor som dansar på gatorna. Den Abiy-trogna övergångsregeringen som styrt sedan TPLF tvingades överge Mekele har vid det laget flytt ut ur staden. I statliga medier motiveras "den humanitära vapenvilan" med att det är skördetid och att bönderna måste kunna ta hand om sina grödor. TDF inledde sin offensiv i samband med de nationella valen den 21 juni.

 • TPLF-trogen milis avancerar

  Den TPLF-trogna milisen TDF fortsätter att rycka fram i Tigray efter att ha tagit kontroll över delstatshuvudstaden Mekele. TDF har även marscherat in i staden Shire, enligt FN-källor. I ett uttalande säger milisen att den tänker driva ut "fienden" från Tigray. Enligt tankesmedjan Internationella krisgruppen (ICG) kontrollerar nu TDF merparten av delstaten, däribland de flesta större städer. TPLF har inte kommenterat Abiy-regeringens ensidiga vapenvila.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0