April 2020

Senaste händelser

  • April

  • Coronavirus slår ut cancerklinik

    Landets främsta cancerklinik slår larm om att 17 anställda, framför allt sköterskor men också läkare, har smittats av det nya coronavirus som orsakar sjukdomen covid-19. All personal och patienter ska nu testas och kliniken saneras. Officiellt har Egypten rapporterat drygt 70 dödsfall och ett tusental smittade har upptäckts.

  • Daglönare svårt utsatt grupp

    President Sisi utlovar 500 egyptiska pund (knappt 320 kronor) per månad till daglönare, i tre månader, för att fattiga familjer ska klara coronakrisen. En välgörenhetsorganisation, Egyptian Food Bank som har en ledande roll i ansträngningar för de mest utsatta, har börjat dela ut matpaket med basvaror. Ungefär en tredjedel av Egyptens 100 miljoner invånare lever under fattigdomsgränsen, beräknad så att de försöker överleva på en och en halv dollar per dag eller mindre. 

  • Vårdutrustning skickas till USA

    Egypten skickar ett flygplan med skyddsutrustning för vårdpersonal till USA, som hjälp i insatserna mot viruspandemin covid-19. Liknande leveranser har tidigare gjorts till Kina och Italien, trots att viruset skördar liv även i Egypten. Ungefär samtidigt skickar den kinesiske affärsmannen Jack Ma vårdutrustning till Egypten och några andra länder i Afrika. Presidenterna Sisi och Trump är måna om att visa upp goda relationer, och Egypten är (sedan långt tidigare) stor mottagare av militärt stöd från USA. Mycket av det stödetvärt drygt 1,2 miljarder dollar 2018, går tillbaka till USA i form av beställningar som läggs hos den amerikanska försvarsindustrin. 

  • Egypten söker krishjälp hos IMF

    IMF-chefen Kristalina Georgieva uppger att Egypten har begärt hjälp från valutafonden i enlighet med en mekanism som innebär snabbehandling. Efter krisåtgärder som vidtagits med anledning av coronapandemin har Egypten en valutareserv som motsvarar landets import i åtta månader. Klartecken för 2,77 miljarder dollar från IMF kommer den 11 maj, då fonden samtidigt framhåller att mer kommer att behövas. Den egyptiska regeringen väntas rikta en stor del av pengarna till turistnäringen, som sysselsätter 14 procent av arbetskraften men tvärstannade när internationella flygningar stoppades för att minska smittspridning.

  • Krislagar utvidgade mot smittspridning

    President Sisi förlänger undantagstillståndet, som vanligt med tre månader men nu med en ny motivering: till säkerhetsskälen fogas oro för folkhälsan under coronapandemin. Undantagstillståndet infördes efter två förödande bombdåd mot kyrkor som utfördes av terrorgruppen IS i april 2017 och presidenten kan förlänga det med stöd i författningen från 2014. I Egyptens befolkning på 100 miljoner har hittills 337 dödsfall i covid-19 bekräftats. Veckan innan har parlamentet godkänt ändringar i en krislag från 1958 som gör det möjligt att bland annat stänga skolor, ge resenärer order om karantän och tvinga privata vårdmottagningar att delta i bekämpningen av smittan. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0