Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden.
Källor:  främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som al-Jazeera.

Senaste händelser

 • 2024

  • Mars

  • Migration och gasexport i avtal med EU

   EU och Egypten undertecknar ett partnerskapsavtal som värderas till 7,4 miljarder euro: 5 miljarder euro i lån till den skuldsatta egyptiska staten under en fyraårsperiod, 1,8 miljarder euro i investeringar och stora belopp till projekt som bland annat ska motverka migration till Europa. Handel mellan Egypten och EU ska gynnas, framför allt flödet av gas och annan energi till den europeiska marknaden som vill undvika att köpa rysk gas. Samarbeten inom säkerhet och gränskontroll ska stärka läget bland annat vid gränsen mot Sudan, grannlandet där det råder krig och hungersnöd. Egypten lyfter för sin del fram att migranter tar sig över Medelhavet framför allt via Libyen och Tunisien, inte via egyptiska kusten.

  • Februari

  • Förberedelser för flyktingar från Gaza

   Egypten är i färd med att anlägga ett inhägnat område på Sinaihalvön för att kunna hysa flyktingar, om Israels pågående bombkrig mot Gazaremsan leder till att desperata palestinier väller in i Egypten. Egyptiska tjänstemän och säkerhetspersonal bekräftar för The Wall Street Journal uppgifter från en organisation, Sinaistiftelsen för mänskliga rättigheter. Efter mer än  fyra månader av krig lever merparten av Gazas civila ihopträngda vid staden Rafah nära gränsen, där Israel planerar fortsatt militär offensiv trots att bland andra USA avråder. Grannländer varnar för vad som uppfattas som israeliska planer på fördrivning av palestinier, medan israeliska företrädare talar om att uppmuntra "frivillig flyttning" till andra områden.

  • Utmanare till Sisi straffas

   Ahmad al-Tantawi, en av de personer som dristade sig till att försöka utmana president Sisi i 2023 års presidentval, döms till ett års fängelse på anklagelser om valfusk. (Han uppmanade anhängare att deklarera sitt stöd på annat sätt än det officiella formuläret. Myndigheter ska bland annat ha hänvisat till IT-problem när formuläret inte gick att komma åt.) Tantawi gav upp sitt försök att kandidera men uppgav att han blivit trakasserad. Han har möjlighet att få en villkorlig dom mot borgen, men han döms också till fem års förlust av medborgerligt förtroende som gör att han inte får ställa upp i parlamentsval på fem år. En människorättsgrupp uppger att 21 anhängare till Tantawi har dömts till straffarbete.

  • Minimilönerna höjs

   Minimilönerna ska höjas med 50 procent, beslutar president Abd al-Fattah al-Sisi. Den nya lägstalönen blir 6 000 egyptiska pund per månad. Skattetrycket ska också lätta för både privat och offentligt anställda. Anledningen är valutans sjunkande värde och ökade levnadsomkostnader. Inflationen stannade på 35 procent räknat på årsbasis enligt senaste tillgängliga uppgifter, men bedömare tvivlar på att de officiella siffrorna återspeglar verkliga prishöjningar.

  • Januari

  • Kraftigt ras för viktig kanaltrafik

   Under de två månader som gått sedan de jemenitiska huthirebellerna började skapa störningar i världshandeln genom att beskjuta handelsfartyg i Röda havet (se 16 december 2023) har den kommersiella trafiken genom Suezkanalen minskat med mer än 40 procent, enligt FN-samarbetet Unctad. Fyra femtedelar av de internationella varutransporterna i världen sker till sjöss. Mer än 20 procent av volymerna med containerfartyg passerar normalt genom Suezkanalen, som förkortar resvägen mellan Asien och Europa. När fartygen tvingas ta andra rutter går egyptiska staten miste om de inkomster kanalavgifterna ger.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0