Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters, DPA, Africa Confidential och All Africa.

Senaste händelser

 • 2021

  • Juli

  • Medlemmar av Brödraskapet döms till döden

   Dödsstraff utdöms till 24 medlemmar av Muslimska brödraskapet för två attacker där poliser fick sätta livet till. I det ena fallet döms 16 personer för ett dåd som dödade tre poliser och skadade 39; det skedde när en buss sprängdes i staden Rashid 2015. I det andra fallet, ett attentat 2014 som krävde en polis liv, utdömdes åtta dödsstraff. Åtta av de 24 som dömdes var inte på plats i rätten i Damanhur.

  • Frigiven efter två år utan dom

   Myndigheterna friger sex demokratiaktivister, bland dem en som lät tala om sig före och under den arabiska våren 2011: bloggaren och journalisten Esraa Abdel Fattah. Hon har suttit i häkte i nästan två år, anklagad för att stödja terrorism och för sprida falsk information (se 18 oktober 2019). Frigivningarna har föregåtts av kritik mot egyptiska myndigheter från USA, som låtit förstå att behandlingen av regimkritiker kan få återverkningar på amerikanska vapenaffärer med Egypten.

  • Containerfartyg släpps iväg efter kanalstopp

   Containerfartyget Ever Given, som suttit fast i Suezkanalen, avseglar mot Medelhavet (se 23 mars). Egypten krävde från början 916 miljoner dollar i ersättning bland annat för jättearbetet med att gräva fartyget flott. Kanalmyndigheten bantade senare sina krav till 550 miljoner dollar och har nu godtagit en uppgörelse med fartygets ägare och försäkringsbolag, men det är inte känt på vilken ekonomisk nivå. Händelsen har fått följder i den globala handeln, bland annat genom att flödet av containrar mellan stora hamnar störts.

  • Ny fas i dammbygge väcker vrede

   Etiopien har påbörjat den andra fasen i arbetet med att vattenfylla Stora etiopiska renässansdammen i Blå Nilen. Uppgiften ökar på spänningarna inför ett planerat möte i FN:s säkerhetsråd den 8 juli om den kontroversiella dammen. Enligt Egypten och Sudan strider dammbygget mot internationell lag och hotar deras vattentillgångar då de ligger nedströms från den enorma dammen.

  • Juni

  • Dödsdomar mot brödraskapare bekräftade

   Dödsdomar mot tolv medlemmar av förbjudna Muslimska brödskapet fastställs av kassationsdomstolen. Domarna kan inte överklagas. Två av organisationens högsta ledare finns bland de dödsdömda. 31 andra medlemmar får sina domar omvandlade till livstid. Ursprungligen fanns 600 brottsanklagade i fallet, som går tillbaka till 2013 och säkerhetsstyrkors tillslag mot Rabaa al-Adawiya-moskén, som har beskrivits som en massaker med bortåt 800 dödsoffer. På platsen i östra Kairo hade tusentals islamister samlats för att kräva att president Mursi, som blivit avsatt av armén, skulle återinsättas i ämbetet. Armén hävdade att islamisterna var beväpnade och att tillslaget var en insats mot terrorism. Ett led i de rättsliga uppgörelserna var att 75 av islamisterna dömdes till döden 2018. Amnesty International betecknar de dödsdomar som nu har fastställts som en skam och uppmanar Egyptens styrande att upphöra med avrättningar.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0