Egypten
Foto: Shutterstock/Dudarev Mikhail

Egypten

På de bördiga jordarna längs Nilen växte en av världens tidigaste högkulturer fram för 5 000 år sedan. Än i dag är Egypten i kraft av sin storlek en av Afrikas viktigaste politiska aktörer, men nu präglas landet av djupa klassklyftor och utbredd social misär. Under den så kallade arabiska våren 2011 avsattes landets långvarige diktator Hosni Mubarak, men ett par år senare återtogs makten av en politisk elit med starkt stöd av militären, som sedan dess håller landet i ett järngrepp.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Trepartsavtal om elöverföring retar Turkiet

   Egypten, Cypern och Grekland skriver under ett avtal om elöverföring mellan länderna. För egyptisk del kan det öppna för export av solenergi till Europa, medan Grekland kan få en nyckelposition för energileveranser vidare till europeiska länder. Överenskommelsen undertecknas i Aten av presidenterna från Cypern och Egypten samt Greklands premiärminister, vilket säger en del om vilken vikt parterna lägger vid planerna. De betonar också att de vill exploatera naturgaskällor i Medelhavet. Regeringen i Ankara, som anser att sådana planer inkräktar på Turkiets hantering av naturtillgångar i havet, reagerar med irritation.

  • Egyptier prövas för mord på forskare

   I Rom inleds en rättegång mot fyra egyptier som inte är på plats. De anklagas för mord på en italiensk forskarstuderande 2016, ett fall som inte har klarats upp och som har försurat relationerna mellan Egypten och Italien. Giulio Regeni arbetade med en avhandling om fackföreningsrörelsen i Egypten när han blev bortförd. En vecka senare hittades hans svårt sargade kropp längs vägen mellan Kairo och Alexandria. Åklagare i Italien hävdar att Regeni blev mördad av Egyptens nationella säkerhetstjänst. Rättegången avbryts redan efter någon dag, då domstolen beslutar att man måste försöka lokalisera de misstänkta och försäkra sig om att de vet att de är åtalade.

  • Terrorutpekade döms till livstid

   I militärdomstol bekräftas livstidsstraffen för 32 personer som dömdes 2019 för inblandning en mordkomplott riktad mot president Sisi och en medlem av det saudiska kungahuset. Två dömda får sina straff kortade. Enligt åklagarmyndigheten planerade gruppen att slå till mot de två dignitärerna i samband med en vallfärd till Mecka 2014. I Egypten betyder livstids fängelse i praktiken 25 år. Uppemot 300 misstänkta har figurerat i målet och fått kortare straff. De anklagas också för att ha tillhört en terrorgrupp kallad Sinaiprovinsen, med kopplingar till Islamiska staten (IS).

  • September

  • Lärare avkrävs vaccinering eller test

   Två veckor före höstterminens start har utbildningsdepartementet fattat beslut som gäller lärare och annan skolpersonal på alla utbildningsnivåer. För att få jobba måste de antingen vaccinera sig mot covid-19 eller visa upp två tester per vecka som bekräftar att de är smittfria. 40 procent av Egyptens lärare uppges ännu vara ovaccinerade.

  • Villkorslöst militärt stöd från USA

   Människorättsorganisationer kritiserar hur USA:s regering hanterar landets militära stöd till Egypten. Bara en mindre del av stödet kommer att kopplas till hur regimen respekterar de mänskliga rättigheterna, meddelar USA:s utrikesdepartement. Det strider mot amerikansk lag, enligt kritikerna som hänvisar till kongressbeslut om att hela stödet på 300 miljoner dollar per år ska villkoras och framhåller att rättsstatliga principer inte väger tungt i Egypten. Nu säger USA:s regering att 170 miljoner av stödet ska betalas ut villkorslöst. Regional säkerhet och egyptiska antiterroråtgärder lyfts fram som prioriterade från amerikansk sida.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0