Egypten
Foto: Shutterstock/Dudarev Mikhail

Egypten

På de bördiga jordarna längs Nilen växte en av världens tidigaste högkulturer fram för 5 000 år sedan. Än i dag är Egypten i kraft av sin storlek en av Afrikas viktigaste politiska aktörer, men nu präglas landet av djupa klassklyftor och utbredd social misär. Under den så kallade arabiska våren 2011 avsattes landets långvarige diktator Hosni Mubarak, men ett par år senare återtogs makten av en politisk elit med starkt stöd av militären.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Våg av gripanden

   Människorättsorganisationer uppger att omkring 2 000 personer har gripits under de senaste dagarna, bland dem en tidigare ledare för det liberala partiet al-Dustur, en fackföreningsveteran och ett par etablerade statsvetare som dristat sig till att kritisera president Sisi. Bland dem som har försökt få i gång protester mot diktaturen finns en affärsman i exil, som kritiserar presidenten via uppmärksammade videor på internet. Regimen har mött aktioner med polisinsatser, men också bussat Sisianhängare till stödmöte för presidenten. Human Rights Watch uppmanar västländer att frysa sitt militära stöd till Egypten tills regimens övergrepp upphör.

  • Protester mot presidenten

   Demonstranter samlas i bland annat Kairo, Suez och andra städer för att kräva presidentens avgång. Sådana protester är ovanliga, och förbjudna i lag sedan 2013, men sammanstötningar mellan demonstranter och polis äger rum inte bara under den fredag då demonstrationerna börjar utan också dygnet efter. Två dagar senare uppger människorättsorganisationer att 365 personer har gripits.

  • Augusti

  • Tillslag mot terrorgrupp i Sinai

   I norra Sinai har elva beväpnade män dödats i skottväxling med säkerhetsstyrkor, uppger inrikesdepartementet. Insatser mot terrorutpekade grupper i Sinai har pågått i ett och ett halvt år. Enligt en sammanställning som bygger på uttalanden från försvarsmakten har omkring 650 misstänkta terrorister och 45 soldater dödats under tiden. Inga oberoende källor finns, inte heller någon säker uppgift om hur många poliser som har fått sätta livet till.

  • Terrorsyfte bakom krock med sprängämne

   En bil som i hög fart kör mot mötande trafik utanför ett cancersjukhus i Kairo krockar med tre andra bilar. Kraftiga explosioner utlöses, och myndigheter uppger senare att bilen var lastad med sprängämnen som skulle användas i terrorsyfte. Omkring 20 personer mister livet, andra blir mycket svårt skadade. Byggnader i närheten evakueras och cirka 80 patienter måste flyttas till andra sjukhus. Polisen misstänker en militant grupp som kallas Hasm (Harakat Sawa’d Misr) och uppger tre dagar senare att 17 medlemmar av Hasm skjutits ihjäl vid insatser i Kairo och al-Fayyum. Gruppen tros sympatisera med Muslimska brödraskapet och har tagit på sig flera dåd sedan 2016.

  • Juli

  • Fler egyptier under fattigdomsgräns

   Nästan var tredje egyptier (32,5 procent) lever under fattigdomsgränsen. Det är en kraftig ökning jämfört med 2015, skriver tidningen al-Ahram som lutar sig mot officiell statistik. Som fattigdomsgräns används måttet att man inte har mer än motsvarande 1,4 dollar om dagen att leva på (det motsvarar lite över 13 kronor). Från 2015 till 2017–2018 ökade antalet människor som hade lägre inkomst än så med 27,8 procent.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0