Egypten
Foto: Shutterstock/Dudarev Mikhail

Egypten

På de bördiga jordarna längs Nilen växte en av världens tidigaste högkulturer fram för 5 000 år sedan. Än i dag är Egypten i kraft av sin storlek en av Afrikas viktigaste politiska aktörer, men nu präglas landet av djupa klassklyftor och utbredd social misär. Under den så kallade arabiska våren 2011 avsattes landets långvarige diktator Hosni Mubarak, men ett par år senare återtogs makten av en politisk elit med starkt stöd av militären, som sedan dess håller landet i ett järngrepp.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Fängelse för Mubarak-minister

   Safwat al-Sherif, 86 år och tidigare informationsminister under Hosni Mubaraks tid vid makten, döms i högsta instans till tre års fängelse på korruptionsanklagelser. Under protestvåren 2011, som tvingade bort Mubarak från makten, anklagades han för att ha beordrat in ryttare i demonstrantläger, men den anklagelsen friades han från 2013.

  • Parlamentsval i oktober

   Val till parlamentets första kammare, representanthuset, ska hållas 24 och 25 oktober, meddelar valkommissionens ordförande. En andra valomgång sker 7 och 8 november.

  • Drygt 5 500 coronadödsfall

   Fler än 100 000 egyptier har hittills konstaterats smittade med viruset sars-cov-2 och sammanlagt 5 541 dödsfall i sjukdomen covid-19 har bekräftats enligt hälsovårdsdepartementet. De flesta av de restriktioner som infördes under våren har lättats upp. När skolorna börjar i oktober blir det delvis med distansundervisning via internet.

  • Augusti

  • Ledare för Brödraskapet grips

   Muslimska brödraskapets ledare Mahmud Izzat grips. Han har sedan tidigare två dödsdomar mot sig för terrorbrott, och en livstidsdom. Som medlem av den förbjudna organisationen sedan 1960-talet satt han i fängelse även under presidenterna Nasser och Mubarak.

  • Val till parlamentets överhus

   Vallokalerna öppnas för ett tvådagarsval, då 200 av de 300 platserna i senaten ska tillsättas. De flesta som ställer upp, och väljs, är personer som stöder president Sisi, som har ägnat sina år vid makten åt att tysta all opposition, både i parlamentet och utanför. Presidenten utser den återstående tredjedelen av kammaren. Valet sker inför att överhuset i parlamentet återinrättas. När valresultatet meddelas den 19 augusti framkommer att valdeltagandet bara var drygt 14 procent, vilket förklaras med sommarhetta och risk för coronasmitta. Myndigheterna meddelar en vecka senare att fler än 50 miljoner väljare riskerar böter för att inte ha röstat, men ingen tror att så många kommer att kunna hanteras av rättsväsendet och beskedet leder till att myndigheter häcklas i sociala medier. Om det behövs en avgörande omgång för några mandat, så ska den äga rum i september.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0