Egypten
Foto: Shutterstock/Dudarev Mikhail

Egypten

På de bördiga jordarna längs Nilen växte en av världens tidigaste högkulturer fram för 5 000 år sedan. Än i dag är Egypten i kraft av sin storlek en av Afrikas viktigaste politiska aktörer, men nu präglas landet av djupa klassklyftor och utbredd social misär. Under den så kallade arabiska våren 2011 avsattes landets långvarige diktator Hosni Mubarak, men ett par år senare återtogs makten av en politisk elit med starkt stöd av militären.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Nio hängda för juristmord

   Nio män avrättas genom hängning. De har dömts för mordet på riksåklagaren Hisham Barakat 2015 som utfördes med en bilbomb. Enligt Amnesty International fick männen inte en rättvis prövning, och de anklagade själva myndigheter för att ha använt tortyr för att pressa fram bekännelser. Hittills i år har 15 dödsstraff verkställts (se 13 februari).

  • Grundlagsändring kan förlänga Sisis styre

   Parlamentet godkänner, i princip, att författningen ändras så att Abd al-Fattah al-Sisi ska kunna stanna kvar på presidentposten efter 2022, när hans andra mandatperiod går ut. Hans anhängare vill också att mandatperioden ska förlängas till sex år. Förslagen ska nu behandlas i lagutskottet innan parlamentet kan hålla avgörande omröstning, som ska ske inom 60 dagar. Några få parlamentariker och ett antal människorättsorganisationer har invänt mot ändringarna, som enligt dem öppnar för att presidenten ska kunna sitta kvar på livstid.

  • Tätt mellan avrättningar

   Människorättsorganisationer slår larm om att Egypten verkställer fler dödsstraff än tidigare. Enligt Amnesty International har sex avrättningar genomförts de senaste två veckorna. MR-aktivister framhåller att rättegångarna mot mord- och terroranklagade – som lett till många dödsstraff ­– uppvisar stora brister.

  • Ny sjukförsäkring ska ge de fattigaste vård

   Finansminister Mohamed Maait lovar att Egyptens fattigaste ska få sjukvårdskostnader betalda genom ett nytt sjukförsäkringssystem som ska byggas ut fram till 2033. Systemet ska finansieras via flera källor: skatter, patientavgifter, arbetsgivaravgifter, andra avgifter och donationer. Tobaks- och fordonsskatter kan komma att användas, liksom motorvägstullar.

  • Januari

  • Berömd gravkammare vårdad

   Turister, fukt och damm. Hoten är många mot gravarna från faraonisk tid i Luxor. Nu har ett konserveringsarbete avslutats i den mest berömda av gravarna i Konungarnas dal, den som tillhörde farao Tutankhamon. Arbetet är utfört i samarbete med amerikanska arkeologer och mikrobiologer, som särskilt har granskat hur stor skada svampangrepp har vållat. Utandningsluft från stora skaror av besökare kan ödelägga väggmålningar i de underjordiska gravkamrarna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0