Egypten
Foto: Shutterstock/Dudarev Mikhail

Egypten

På de bördiga jordarna längs Nilen växte en av världens tidigaste högkulturer fram för 5 000 år sedan. Än i dag är Egypten i kraft av sin storlek en av Afrikas viktigaste politiska aktörer, men nu präglas landet av djupa klassklyftor och utbredd social misär. Under den så kallade arabiska våren 2011 avsattes landets långvarige diktator Hosni Mubarak, men ett par år senare återtogs makten av en politisk elit med starkt stöd av militären, som sedan dess håller landet i ett järngrepp.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Januari

  • Maning till bojkott mot Sverige efter koranbränning

   Lärosätet al-Azhar i Kairo, som har en ledande roll i den sunnimuslimska världen, uppmanar till bojkott mot produkter från Sverige och Nederländerna. Maningen bottnar i två händelser: Utanför Turkiets ambassad i Stockholm har högerextremisten Rasmus Paludan bränt en koran och i Nederländerna har en annan högerextremist, Edwin Wagensveld, rivit sönder ett exemplar av skriften och trampat på den. Koranbränningen har utlöst protester i en lång rad muslimska länder. Turkiets regering har anfört att det borde betraktas som ett hatbrott att bränna islams heliga skrift och därför vara ett lagbrott.

  • Livstid för regimkritik via videor

   Mohamed Ali, byggföretagare och skådespelare som lever i exil i Spanien, döms jämte 37 andra åtalade i egyptisk militärdomstol till livstids fängelse. 2019 var han en av de personer som bidrog till en protestvåg mot regimen; i kölvattnet av demonstrationerna grep myndigheterna uppemot 4 000 personer. Mohamed Alis videor med anklagelser mot president Sisi och Egyptens militära elit om mygel hade en central roll i protesterna. Samtidigt med livstidsdomarna meddelas också en mängd långvariga fängelsestraff mot andra regimkritiker.

  • Valutakontroller och dollarbiljetter

   Egyptiska staten har hittat ett nytt sätt att få in utländsk valuta: utländska medborgare som vill köpa tågbiljett förväntas från och med nu betala i USA-dollar. Transportministern, som aviserade de nya reglerna under julen, uppger att den valuta man får in ska användas till att betala lån som tagits för att köpa in nya vagnar till tågsätten. Mellan storstäderna Kairo och Alexandria går nya spansktillverkade tåg, med 160 km i timmen de snabbaste i Egypten. Inresande i landet måste sedan en tid också redovisa hur mycket pengar de har med sig i kontanter.

 • 2022

  • December

  • IMF beviljar lån, men varnar

   Internationella valutafondens styrelse ger klartecken för ett nytt lån på 3 miljarder dollar till Egypten. IMF kräver bland annat inflationsbekämpning, att den egyptiska valutans växlingskurs ska vara mer flexibel och att statens inblandning i ekonomin, inte minst militärens affärsimperium, måste minska. IMF ser stora finansieringsbehov de närmaste åren och betonar att fonden inte kommer att kunna tillhandahålla alla pengar som behövs.

  • November

  • Egyptiskt-turkiskt försoningsmöte

   Presidenterna Recep Tayyip Erdoğan från Turkiet och Abd al-Fattah al-Sisi från Egypten träffas vid invigningen av fotbolls-VM i Qatar. Trots att det tros ha varit första gången de träffades, skedde mötet i en anda av försoning. När egyptisk militär avsatte den islamistiske, folkvalde presidenten Muhammad Mursi 2013 kom skarp kritik från den turkiska ledningen; Mursi hade stöd av Erdoğan. Turkiet har också tjänat som fristad för egyptiska regimkritiker, medlemmar av Muslimska brödraskapet liksom Mursi.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0