Egypten
Foto: Shutterstock/Dudarev Mikhail

Egypten

På de bördiga jordarna längs Nilen växte en av världens tidigaste högkulturer fram för 5 000 år sedan. Än i dag är Egypten i kraft av sin storlek en av Afrikas viktigaste politiska aktörer, men nu präglas landet av djupa klassklyftor och utbredd social misär. Under den så kallade arabiska våren 2011 avsattes landets långvarige diktator Hosni Mubarak, men ett par år senare återtogs makten av en politisk elit med starkt stöd av militären.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Sisi ett steg närmare förlängd makt

   Parlamentet röstar ja till författningsändringar som skulle göra det möjligt för presidenten att fortsätta styra till 2030 (se 14 februari). Ändringarna ger också presidenten mer makt över rättsväsendet och stärker militärens inflytande – som redan är stort och har vuxit under president Sisis styre. En folkomröstning om författningsändringarna hålls 20–22 april.

  • Mars

  • Övervakning efter fängelse för protestledare

   Bloggaren och aktivisten Alaa Abdel Fattah är fri efter fem år i fängelse – men det rapporteras att han ska stå under övervakning de närmaste fem åren. Han framträdde som protestledare under den arabiska våren 2011 då Hosni Mubarak tvingades bort från makten av omfattande demonstrationer. 2013 greps han efter att ha protesterat mot de generaler som styrde Egypten efter Mubarak.

  • Protestfotograf får frigång

   En prisbelönt bildjournalist känd som Shawkan friges ur fängelse efter sex år. Fotografen, som heter Mahmud Abu Zayd, greps 2013 när han dokumenterade blodiga sammanstötningar mellan säkerhetsstyrkor och anhängare till den avsatte islamistpresidenten Muhammad Mursi (se Augusti 2013 och 16 juli 2018). Shawkan ska fortfarande stå under övervakning i fem år, med frigång på dagtid och övernattning hos polisen, men han säger att han ska återuppta sitt arbete.

  • Religiös ledare hyllar monogami

   Ahmad al-Tayyib, den främste imamen vid den sunnimuslimska världens ledande lärosäte al-Azhar i Kairo, hamnar i blåsväder efter ett uttalande om polygami. Han framhåller att mannens rätt att ha upp till fyra hustrur samtidigt kan medföra orättvisor för kvinnor och barn. Imamen efterfrågar inget förbud mot månggifte, men han lyfter fram monogami som idealet och stöder sig på Koranord om att flera hustrur förutsätter fullständig likabehandling. Argumentet att ingen människa kan vara så rättvis är vanligt när månggiftet dryftas i den muslimska världen, men det är bara i ett par länder som myndigheter uttryckligen förbjuder sedvänjan.

  • Februari

  • Tågtragedi utlöser säkerhetsdebatt

   Ett lok krockar mot stoppblock på Kairos centralstation. En bränsletank exploderar, eldsvåda utbryter och över 20 personer mister livet. Det är oklart varför tragedin inträffar, men den riktar ljuset mot säkerhetsläget inom järnvägen, i synnerhet eftersatt underhåll av banor och tåg. Transportminister Hisham Arafat avgår. När han ersätts följer president Sisi sin vana att utnämna en general, i detta fall en tidigare chef för landets ingenjörstrupper som har deltagit i stora statliga infrastrukturprojekt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0