Egypten
Foto: Shutterstock/Dudarev Mikhail

Egypten

På de bördiga jordarna längs Nilen växte en av världens tidigaste högkulturer fram för 5 000 år sedan. Än i dag är Egypten i kraft av sin storlek en av Afrikas viktigaste politiska aktörer, men nu präglas landet av djupa klassklyftor och utbredd social misär. Under den så kallade arabiska våren 2011 avsattes landets långvarige diktator Hosni Mubarak, men ett par år senare återtogs makten av en politisk elit med starkt stöd av militären.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Terrorsyfte bakom krock med sprängämne

   En bil som i hög fart kör mot mötande trafik utanför ett cancersjukhus i Kairo krockar med tre andra bilar. Kraftiga explosioner utlöses, och myndigheter uppger senare att bilen var lastad med sprängämnen som skulle användas i terrorsyfte. Omkring 20 personer mister livet, andra blir mycket svårt skadade. Byggnader i närheten evakueras och cirka 80 patienter måste flyttas till andra sjukhus. Polisen misstänker en militant grupp som kallas Hasm (Harakat Sawa’d Misr) och uppger tre dagar senare att 17 medlemmar av Hasm skjutits ihjäl vid insatser i Kairo och al-Fayyum. Gruppen tros sympatisera med Muslimska brödraskapet och har tagit på sig flera dåd sedan 2016.

  • Juli

  • Fler egyptier under fattigdomsgräns

   Nästan var tredje egyptier (32,5 procent) lever under fattigdomsgränsen. Det är en kraftig ökning jämfört med 2015, skriver tidningen al-Ahram som lutar sig mot officiell statistik. Som fattigdomsgräns används måttet att man inte har mer än motsvarande 1,4 dollar om dagen att leva på (det motsvarar lite över 13 kronor). Från 2015 till 2017–2018 ökade antalet människor som hade lägre inkomst än så med 27,8 procent.

  • Lånepaket från IMF fullföljs

   Internationella valutafonden (IMF) ger klartecken för utbetalning av två miljarder dollar till Egypten. Det är sista steget i ett treårigt låneprogram. Sammanlagt har lån på 12 miljarder dollar betalats ut i enlighet med en överenskommelse från 2016. För att få lånen har Egyptens regering bundit sig för att bland annat minska statens utgifter i form av subventioner på viktiga varor och tjänster. Elpriserna höjdes senast i maj och priset på drivmedel höjs i juli.

  • Mildrad lag får kritik

   Parlamentet antar ändringar i en lag som enligt enskilda organisationer (NGO) kringskär deras verksamhet. Bland annat begränsar lagen föreningars möjlighet att ta emot pengar utan att staten godkänner det. Tio egyptiska organisationer varnar dock för att lagen förblir sträng, även om vissa hårda bestämmelser mildras. Den innehåller bland annat diffusa formuleringar om vad som ska betraktas som förbjudet. I och med att lagen ändras avskaffas fängelsestraff för den som bryter mot den, men mycket höga böter kan utdömas.

  • Juni

  • Religionen på reträtt i Nordafrika

   Ungefär var tionde egyptier är inte troende, enligt en färsk enkät där allt fler araber beskriver sig som icke-religiösa. Intervjuundersökningen har gjorts för BBC 2018–2019 av forskarnätverket Arab Barometer, som är baserat på universitetet Princeton. Drygt 25 000 intervjupersoner i tio länder och i de palestinska områdena tillfrågades. Genomsnittligt har andelen icke-religiösa sedan 2013 ökat från 8  till 13 procent.  Det är framför allt i Tunisien och Libyen som människor svarar att de inte är troende, men de religiösa övertygelserna har försvagats i alla arabländer vid Medelhavet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0