Egypten
Foto: Shutterstock/Dudarev Mikhail

Egypten

På de bördiga jordarna längs Nilen växte en av världens tidigaste högkulturer fram för 5 000 år sedan. Än i dag är Egypten i kraft av sin storlek en av Afrikas viktigaste politiska aktörer, men nu präglas landet av djupa klassklyftor och utbredd social misär. Under den så kallade arabiska våren 2011 avsattes landets långvarige diktator Hosni Mubarak, men ett par år senare återtogs makten av en politisk elit med starkt stöd av militären.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Attack mot kristna vid kloster

   Nära Minya vid Nilen, där det bor förhållandevis många kopter (egyptiska kristna), dör sju kristna vid ett överfall mot två bussar nära ett kloster. En polisjakt genom ökentrakter vidtar. Två dagar senare dör 19 personer, som pekas ut som terrorister, i skottväxling med poliser.

  • Oktober

  • Klart för nytt lån från IMF

   Egypten och Internationella valutafonden enas om villkoren för att Egypten ska få lyfta ytterligare två miljarder dollar i lån. Med den summan inräknad kommer Egypten att ha lånat tio miljarder dollar sedan parterna enades om ett låneprogram 2016. Statliga subventioner till exempel på bränsle- och elpriserna som har kostat statskassan stora summor har tagits bort. För egyptiernas vardagsekonomi svider besluten, men IMF bedömer att statsskulden minskar, att tillväxten i landets ekonomi ökar och att centralbankens åtgärder för att dämpa inflationen har effekt.

  • Ryssland och Egypten knyter närmare band

   Presidenterna Vladimir Putin och Abd al-Fattah al-Sisi skriver under samarbetsavtal mellan Ryssland och Egypten som – utan detaljer – beskrivs som ”strategiska”. Kontakterna har stärkts på senare år trots en händelse 2015, då jihadister i Egypten lyckades genomföra ett bombdåd mot ett flygplan fullt med ryska turister och 224 personer dog. Direktflyg har återupptagits i år, medan charterturismen från Ryssland ännu ligger nere. Bland aktuella samarbetsplaner finns en rysk ekonomisk zon vid Suezkanalen och Egyptens första kärnkraftverk, som enligt avtal från 2015 ska byggas vid Medelhavet nära den gamla krigsskådeplatsen El Alamein.

  • Stränga straff för attentat mot kyrkor

   En militärdomstol dömer 17 åtalade till döden för en serie attentat mot kyrkor som krävde dussintals dödsoffer. Samtidigt döms 19 personer till livstids fängelse och tio till långa fängelsestraff. Dåden utfördes 2016 och 2017 mot kyrkor i städerna Kairo, Alexandria och Tanta. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig ansvaret för attentaten. Människorättsorganisationer som Amnesty International framhåller att det egyptiska systemets behandling av brottsmisstänkta, med massrättegångar, inte är rättssäker.

  • Utpekad terrorledare gripen

   Hisham Ashmawi, tidigare arméofficer men nu terroranklagad, har gripits i östra Libyen av den milis som kallar sig Libyska nationella armén. Han greps i hamnstaden Darnah och ska ha haft ett bombbälte på sig som han inte hann utlösa. Enligt uppgifter till Reuters kommer han att lämnas ut till Egypten, där han hålls ansvarig för en rad attentat. Ashmawi har kopplats ihop med flera terrorgrupper, i synnerhet i Sinai, med anknytning till antingen Islamiska staten eller al-Qaida. Enligt egyptiska medier fick han amerikansk utbildning som elitsoldat innan han radikaliserades.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0