UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Egypten
Foto: Shutterstock/Dudarev Mikhail

Egypten

På de bördiga jordarna längs Nilen växte en av världens tidigaste högkulturer fram för 5 000 år sedan. Än i dag är Egypten i kraft av sin storlek en av Afrikas viktigaste politiska aktörer, men nu präglas landet av djupa klassklyftor och utbredd social misär. Under den så kallade arabiska våren 2011 avsattes landets långvarige diktator Hosni Mubarak, men ett par år senare återtogs makten av en politisk elit med starkt stöd av militären, som sedan dess håller landet i ett järngrepp.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Stränga straff för väpnad grupp

   En militärdomstol dömer en libysk man till döden och och 32 personer till livstids fängelse för händelser i oktober 2017 då polisen stormade ett tillhåll  för en väpnad grupp i öknen sydväst om Kairo. I efterdyningarna uppgavs att 16 poliser hade fått sätta livet till och att 15 efterspanade antingen hade dött eller sårats. Gruppens medlemmar betecknas som terrorister och hålls ansvariga för attacker bland annat mot  armén. 2018, några månader efter räden, drog staten igång en intensiv jakt på jihadistgrupper både i Sinai och i ökenområden i sydväst. 

  • Priser på basvaror sänks

   Priserna på stapelvaror som matolja, socker, ris och mjöl kommer att sänkas den 1 december, meddelar en regeringstalesman. Beskedet följer på ett beslut som presidenten fattade i oktober om att 1,8 miljoner egyptier åter ska få tillång till subventionerade varor. Regeringen har också sänkt bensinpriset en aning, detta efter prisökningar i flera steg som genomförts för att tillfredsställa statens internationella långivare. Tidigare under hösten förekom en rad protester mot regeringspolitiken (se September 2019). Protesterna var ovanliga eftersom demonstrationer omges av förbud och regimen brukar ta i med hårdhandskarna mot dem som vågar ställa krav.

  • Egypten slår ifrån sig FN-kritik

   FN-experter som synar utomrättsliga avrättningar kritiserar egyptiska myndigheter för de förhållanden som förre presidenten Muhammad Mursi utsattes för under flera år i fängelse. Mursi avled i somras (se 17 juni). Den behandling som förekom i fängelset, bland annat lång tids isolering och bristande vård för diabetes och högt blodtryck, kan enligt FN-rapportören Agnès Callamard och andra experter närmast betraktas som ett statligt sanktionerat mord. Egypten avvisar kritiken.

  • Oktober

  • Morot från presidenten: privatiseringar

   I samband med att president Sisi inviger två kemifabriker utanför Kairo som ingår i militärens stora affärsimperium, som är ökänt för att ge medborgarna minimal insyn, låter han förstå att det kan bli aktuellt att börsnotera en del arméägda företag. Även andra statsägda företag kan komma att privatiseras helt eller delvis, säger presidenten vars kommentarer sänds i  TV. Han hävdar att det privata näringslivet inte har missgynnats av arméns tunga roll i ekonomin. Stora statliga byggen hör till det som ifrågasätts allt mer av regimkritiker som anser dem vara skrytprojekt och slöseri. Redan 2018 talade regeringen om att privatisera fler än 20 statligt ägda företag, men de privatiseringarna har inte genomförts. 

  • FN-kritik mot regimen

   FN riktar skarp kritik mot Egyptens styrande för tillslagen mot demokratiaktivister. Bland de nyligen fängslade finns välkända personer som grundarna till en ungdomsrörelse som fick stort genomslag under den arabiska våren 2011: bloggaren Esraa Abdel Fattah och journalisten Alaa Abdel Fattah. Journalisten och hans advokat anklagas för att ha tillhört och stött en terrorgrupp. FN uppmanar Egypten att respektera åsikts-och yttrandefrihet, och kräver dessutom utredning av anklagelser om att gripna har utsatts för tortyr.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0