Egypten
Foto: Shutterstock/Dudarev Mikhail

Egypten

På de bördiga jordarna längs Nilen växte en av världens tidigaste högkulturer fram för 5 000 år sedan. Än i dag är Egypten i kraft av sin storlek en av Afrikas viktigaste politiska aktörer, men nu präglas landet av djupa klassklyftor och utbredd social misär. Under den så kallade arabiska våren 2011 avsattes landets långvarige diktator Hosni Mubarak, men ett par år senare återtogs makten av en politisk elit med starkt stöd av militären, som sedan dess håller landet i ett järngrepp.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Mars

    • Migration och gasexport i avtal med EU

      EU och Egypten undertecknar ett partnerskapsavtal som värderas till 7,4 miljarder euro: 5 miljarder euro i lån till den skuldsatta egyptiska staten under en fyraårsperiod, 1,8 miljarder euro i investeringar och stora belopp till projekt som bland annat ska motverka migration till Europa. Handel mellan Egypten och EU ska gynnas, framför allt flödet av gas och annan energi till den europeiska marknaden som vill undvika att köpa rysk gas. Samarbeten inom säkerhet och gränskontroll ska stärka läget bland annat vid gränsen mot Sudan, grannlandet där det råder krig och hungersnöd. Egypten lyfter för sin del fram att migranter tar sig över Medelhavet framför allt via Libyen och Tunisien, inte via egyptiska kusten.

    • Februari

    • Förberedelser för flyktingar från Gaza

      Egypten är i färd med att anlägga ett inhägnat område på Sinaihalvön för att kunna hysa flyktingar, om Israels pågående bombkrig mot Gazaremsan leder till att desperata palestinier väller in i Egypten. Egyptiska tjänstemän och säkerhetspersonal bekräftar för The Wall Street Journal uppgifter från en organisation, Sinaistiftelsen för mänskliga rättigheter. Efter mer än  fyra månader av krig lever merparten av Gazas civila ihopträngda vid staden Rafah nära gränsen, där Israel planerar fortsatt militär offensiv trots att bland andra USA avråder. Grannländer varnar för vad som uppfattas som israeliska planer på fördrivning av palestinier, medan israeliska företrädare talar om att uppmuntra "frivillig flyttning" till andra områden.

    • Utmanare till Sisi straffas

      Ahmad al-Tantawi, en av de personer som dristade sig till att försöka utmana president Sisi i 2023 års presidentval, döms till ett års fängelse på anklagelser om valfusk. (Han uppmanade anhängare att deklarera sitt stöd på annat sätt än det officiella formuläret. Myndigheter ska bland annat ha hänvisat till IT-problem när formuläret inte gick att komma åt.) Tantawi gav upp sitt försök att kandidera men uppgav att han blivit trakasserad. Han har möjlighet att få en villkorlig dom mot borgen, men han döms också till fem års förlust av medborgerligt förtroende som gör att han inte får ställa upp i parlamentsval på fem år. En människorättsgrupp uppger att 21 anhängare till Tantawi har dömts till straffarbete.

    • Minimilönerna höjs

      Minimilönerna ska höjas med 50 procent, beslutar president Abd al-Fattah al-Sisi. Den nya lägstalönen blir 6 000 egyptiska pund per månad. Skattetrycket ska också lätta för både privat och offentligt anställda. Anledningen är valutans sjunkande värde och ökade levnadsomkostnader. Inflationen stannade på 35 procent räknat på årsbasis enligt senaste tillgängliga uppgifter, men bedömare tvivlar på att de officiella siffrorna återspeglar verkliga prishöjningar.

    • Januari

    • Kraftigt ras för viktig kanaltrafik

      Under de två månader som gått sedan de jemenitiska huthirebellerna började skapa störningar i världshandeln genom att beskjuta handelsfartyg i Röda havet (se 16 december 2023) har den kommersiella trafiken genom Suezkanalen minskat med mer än 40 procent, enligt FN-samarbetet Unctad. Fyra femtedelar av de internationella varutransporterna i världen sker till sjöss. Mer än 20 procent av volymerna med containerfartyg passerar normalt genom Suezkanalen, som förkortar resvägen mellan Asien och Europa. När fartygen tvingas ta andra rutter går egyptiska staten miste om de inkomster kanalavgifterna ger.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0