Egypten
Foto: Shutterstock/Dudarev Mikhail

Egypten

På de bördiga jordarna längs Nilen växte en av världens tidigaste högkulturer fram för 5 000 år sedan. Än i dag är Egypten i kraft av sin storlek en av Afrikas viktigaste politiska aktörer, men nu präglas landet av djupa klassklyftor och utbredd social misär. Under den så kallade arabiska våren 2011 avsattes landets långvarige diktator Hosni Mubarak, men ett par år senare återtogs makten av en politisk elit med starkt stöd av militären, som sedan dess håller landet i ett järngrepp.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Juni

  • Stärkt samarbete över gräns efter dödsskott

   En egyptisk polis tar sig över gränsen till Israel och skjuter ihjäl tre israeliska soldater, innan han själv dödas. Händelsen är ovanlig och omgiven av oklarheter. Nu ska en gemensam israelisk-egyptisk utredning göras. Egyptens president Sisi och Israels premiärminister Netanyahu talas vid och enas om stärkt samarbete. Alltsedan Israel och Egypten slöt fred i slutet av 1970-talet har våld vid gränsen brukat handla om israeliska styrkor å ena sidan och antingen smugglare eller väpnade palestinska rörelser från Gazaremsan å den andra.

  • April

  • Kostnaderna för matsubventioner ökar

   Anslagen till livsmedelssubventioner ökar med 42 procent i statsbudgeten för det kommande året, meddelar finansminister Mohamed Maait. Även de statliga subventionerna till bostadshyror och läkemedel ökar kraftigt. Höjningarna ska ses mot bakgrund av att de globala matpriserna har stigit snabbt. Dessutom växer Egyptens befolkning i rask takt. Oljeprodukter förblir också subventionerade av staten.

  • Mars

  • Dollarstinna får köpa egyptiskt pass

   Egypten erbjuder nu medborgarskap till utlänningar som är beredda att spendera minst 250 000 dollar (motsvarande nästan 2,7 miljoner kronor) i landet. Fyra alternativ som kan dra in stora belopp i dollar erbjuds: en insättning på minst kvarts miljon dollar på riksbankens konto, fastighetsköp för minst 300 000 dollar, investeringar för 350 000 dollar eller insättning av en halv miljon dollar på konto i en egyptisk bank. Det har funnits möjlighet i flera år att på detta sätt köpa sig ett egyptiskt pass, i egyptiska pund eller i annan valuta. Den här gången är avsikten med erbjudandet att få in just USA-dollar.

  • Februari

  • USA: Egyptier ny al-Qaida-ledare

   Terrornätverket al-Qaida leds av egyptiern Saif al-Adil sedan hans landsman Ayman al-Zawahiri fick sätta livet till sommaren 2022, hävdar utrikesdepartementet i USA. Enligt dessa uppgifter finns den sunniextremistiska organisationens ledning i dag i det shiastyrda Iran, vilket i sig skulle vara överraskande. Ayman al-Zawahiri var andreman i nätverket så länge ledaren Usama bin Ladin levde. Efter de stora terrorattackerna mot USA 2001, som tillskrivits al-Qaida, har båda dödats i amerikanska attacker. Saif al-Adil har bakgrund som officer i en av egyptiska statens militära specialstyrkor.

  • Januari

  • Maning till bojkott mot Sverige efter koranbränning

   Lärosätet al-Azhar i Kairo, som har en ledande roll i den sunnimuslimska världen, uppmanar till bojkott mot produkter från Sverige och Nederländerna. Maningen bottnar i två händelser: Utanför Turkiets ambassad i Stockholm har högerextremisten Rasmus Paludan bränt en koran och i Nederländerna har en annan högerextremist, Edwin Wagensveld, rivit sönder ett exemplar av skriften och trampat på den. Koranbränningen har utlöst protester i en lång rad muslimska länder. Turkiets regering har anfört att det borde betraktas som ett hatbrott att bränna islams heliga skrift och därför vara ett lagbrott.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0