Egypten
Foto: Shutterstock/Dudarev Mikhail

Egypten

På de bördiga jordarna längs Nilen växte en av världens tidigaste högkulturer fram för 5 000 år sedan. Än i dag är Egypten i kraft av sin storlek en av Afrikas viktigaste politiska aktörer, men nu präglas landet av djupa klassklyftor och utbredd social misär. Under den så kallade arabiska våren 2011 avsattes landets långvarige diktator Hosni Mubarak, men ett par år senare återtogs makten av en politisk elit med starkt stöd av militären, som sedan dess håller landet i ett järngrepp.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Coronavirus slår ut cancerklinik

   Landets främsta cancerklinik slår larm om att 17 anställda, framför allt sköterskor men också läkare, har smittats av det nya coronavirus som orsakar sjukdomen covid-19. All personal och patienter ska nu testas och kliniken saneras. Officiellt har Egypten rapporterat drygt 70 dödsfall och ett tusental smittade har upptäckts.

  • Mars

  • Smittrisk stänger helgedomar, skolor och butiker

   Alla muslimska och kristna helgedomar stängs för bön i minst två veckor för att minska risken för spridning av coronavirus. Även den gamla moskén vid al-Azhar i Kairo, den sunnimuslimska världens främsta lärosäte, stängs. När beslutet fattas har knappt 300 smittbärare och tio dödsfall bekräftats. En vecka tidigare har president Sisi utlovat krisstöd till ett samlat värde av 6,3 miljarder dollar, men det väntas inte täcka de förluster som Egyptens turistnäring står inför. Butiksgallerior, skolor och idrottslokaler är stängda och museer och arkeologiska utgrävningar ska stängas och saneras. Flygtrafiken har stoppats fram till slutet av mars, med undantag för utländska turister som flygs hem.

  • Trängsel i fängelser ökar coronarisk

   Fyra välkända kvinnliga regimkritiker grips efter att ha krävt att fångar ska friges inför hotet om epidemisk spridning av coronavirus i fängelserna. De fyra släpps dagen efter, men polisingripandet vittnar om att frågan är känslig. Egyptens anstalter är ökända för överbeläggning och dåliga sanitära förhållanden. Världshälsoorganisationen (WHO) har begärt mer information av regeringar i Mellanöstern om hur smittan sprids för att kunna bidra till säkrare analyser av utvecklingen. Drygt 300 familjer i Nildeltat (oklart hur många personer) sattes i karantän efter de första dödsfallen i Egypten. 

  • Svåra följder av skyfall

   De värsta regnovädren på flera årtionden har krävt omkring 20 människoliv, enligt regeringen. Flera av dödsoffren krävdes när elledningar rasade ner. I Kairo krockade två persontåg och 13 människor skadades. Gator och byggnader översvämmades. Klagomål på bristande infrastruktur har hörts länge, och regeringens försvarare säger att det handlar om problem som ärvts från tidigare makthavare.

  • Dödsstraff för terrorbrott

   Hisham Ashmawy, officer som hoppade av och blev ökänd som militant islamist, är en av 37 personer som döms till döden för terrorbrott, bland annat mordförsök 2013 på den dåvarande inrikesministern. Ashmawy är för sin del dödsdömd sedan tidigare för ett attentat 2014 (se 27 november 2019 och 8 oktober 2018). Den 4 mars meddelar en armétalesman att Ashmawy mött döden genom hängning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0