Egypten
Foto: Shutterstock/Dudarev Mikhail

Egypten

På de bördiga jordarna längs Nilen växte en av världens tidigaste högkulturer fram för 5 000 år sedan. Än i dag är Egypten i kraft av sin storlek en av Afrikas viktigaste politiska aktörer, men nu präglas landet av djupa klassklyftor och utbredd social misär. Under den så kallade arabiska våren 2011 avsattes landets långvarige diktator Hosni Mubarak, men ett par år senare återtogs makten av en politisk elit med starkt stöd av militären, som sedan dess håller landet i ett järngrepp.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Tågurspårning kräver liv

   I Egyptens andra svåra tågolycka inom en månad mister minst elva människor livet och bortåt hundra skadas (se även 26 mars). Olyckan inträffar i en jordbruksbygd i Nilens delta, några mil från Kairo. Fyra vagnar i ett tåg på väg från huvudstaden till al-Mansura spårar ur. Lokföraren grips, liksom ett antal anställda vid den station där urspårningen inträffade.

  • Skadeståndskrav efter kanalhinder

   Containerfartyget som blockerade Suezkanalen hålls kvar av egyptiska myndigheter som kräver betalt för jättearbetet med att dra fartyget flott och ersättning för förlorade intäkter när trafiken stod stilla. Kanalmyndigheten kräver 900 miljoner dollar av fartygets japanska ägare. Lasten, i tusentals containrar, ägs av företag i många länder. Ombord finns bland annat utemöbler till sommarsäsongen som beställts av svenska företag. Förhandlingar om en lösning har pågått med parternas försäkringsbolag men ännu finns ingen uppgörelse med kanalmyndigheten.

  • Åtta år för sexuella trakasserier

   I en uppmärksammad dom får en ung man sju års fängelse för sexuella trakasserier mot tre minderåriga och ett år för narkotikabrott. Domen, som kan överklagas, kommenteras flitigt i sociala medier. Mannen, tidigare student vid elithögskolor, dömdes i december 2020 till tre års fängelse för trakasserier mot kvinnor via IT-forum, brott som i Egypten prövas av en ekobrottsdomstol. Sexuella trakasserier är straffbara sedan 2014.

  • Livstid för Brödraskapsledare

   Muslimska brödraskapets ledare Mahmud Izzat döms till livstid fängelse. En domstol i Kairo fäller honom för terrorbrott. Han greps i augusti 2020 efter att ha gömt sig för myndigheter i flera år. Redan 2015 fick han både en dödsdom i sin frånvaro på terroranklagelser och en livstidsdom. Organisationen Muslimska brödraskapet är förbjuden sedan 2013, efter det att medlemmen Muhammad Mursi (som var folkvald) störtats från presidentposten av armén. 

  • Forntida stad funnen under ökensand

   Arkeolognestorn Zahi Hawass offentliggör ett fornfynd som beskrivs det kanske viktigaste sedan farao Tutankhamons grav hittades för nästan 100 år sedan. Nära Luxor, även i övrigt en fantastisk fyndort, har man hittat välbevarade husgrunder av en tretusen år gammal stad, den största från äldre tid som upptäckts i Egypten. Utgrävningar har pågått i sju månader och redskap, keramik, smycken och andra föremål har frilagts i husen. Staden, som kallas Aten, har varit dold av ökensand och jämförs med Pompeji i Italien som låg begravd under lava från år 79 fram till modern tid.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0