Egypten
Foto: Shutterstock/Dudarev Mikhail

Egypten

På de bördiga jordarna längs Nilen växte en av världens tidigaste högkulturer fram för 5 000 år sedan. Än i dag är Egypten i kraft av sin storlek en av Afrikas viktigaste politiska aktörer, men nu präglas landet av djupa klassklyftor och utbredd social misär. Under den så kallade arabiska våren 2011 avsattes landets långvarige diktator Hosni Mubarak, men ett par år senare återtogs makten av en politisk elit med starkt stöd av militären, som sedan dess håller landet i ett järngrepp.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Maj

  • Dödsstraff för mord på präst

   En man som i april stack ihjäl en koptisk präst i Alexandria döms till döden. Dödsdomen måste godkännas  av muftin, landets högsta auktoritet i religiösa frågor. Egypten är att de länder i världen som genomför flest avrättningar.

  • IS tar på sig överfall

   Elva soldater dör i vad som beskrivs som en jihadistattack på Sinaihalvön, öster om Suezkanalen. Islamiska staten (IS) tar dagen efter på sig ansvaret. Attacken är en av de dödligaste sedan regeringen drog i gång en offensiv mot terrorgrupper i Sinai för några år sedan. Armén uppger att överfallet var riktat mot en pumpstation.

  • Mars

  • Egypten söker lån hos IMF

   Egypten ber om ett nytt lån från Internationella valutafonden (IMF). Landet påverkas på flera sätt av det ryska angreppskrig som pågår i Ukraina sedan en månad. I vanliga fall köper Egypten, som är starkt beroende av att importera mat, stora mängder vete från både Ukraina och Ryssland. Nu äventyras veteodlingen i Ukraina av kriget, internationella spannmålspriser drivs upp och inflationen stiger i Egypten. I juni 2021 fick Egypten de sista utbetalningarna av lån på 5,4 miljarder dollar från IMF som syftade till att lindra samhällseffekterna av covid-19-pandemin som bland annat stoppade resandet, inte minst till turistländer som Egypten. För vanligt folk i Egypten har flera omgångar av åtstramningar de senaste åren gjort vardagsvaror dyrare.

  • Januari

  • Samarbete med Sudan anas bakom nödlandning

   Ett flygplan på väg till Turkiet från Sudan gör en oplanerad landning i Luxor, enligt flygbolaget efter larm om rökutveckling. Ombord finns en efterlyst egyptisk islamist, som grips. Mannen är sedan tidigare dömd till livstids fängelse. Han beskrivs som medlem av Hasm, en militant utbrytargrupp ur Muslimska brödraskapet. Egyptens inrikesdepartement bekräftar att han är gripen och många uppfattar händelsen som ett bevis för nära samarbete mellan säkerhetstjänster i Egypten och Sudan. Människorättsorganisationer kräver att omständigheterna klarläggs.

  • Fängslade aktivister friges

   Ramy Shaath, son till den palestinske fredsförhandlaren Nabil Shaath, landar i hustruns hemland Frankrike dit han har blivit deporterad efter två och ett halvt år i egyptiskt häkte, utan dom. Som aktivist med palestinsk härkomst har han förespråkat bojkotter mot Israel, men han deltog också i protester under den arabiska våren 2011, vilket bidragit till att väcka irritation även hos den nuvarande egyptiska statsledningen. Han har tvingats avsäga sig egyptiskt medborgarskap. Samma dag framkommer att en koptisk människorättsaktivist, Ramy Kamel, återfått friheten efter två år i häkte. Såväl den palestinske som den kristne aktivisten anklagades när de greps för terrorbrott.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0