Egypten
Foto: Shutterstock/Dudarev Mikhail

Egypten

På de bördiga jordarna längs Nilen växte en av världens tidigaste högkulturer fram för 5 000 år sedan. Än i dag är Egypten i kraft av sin storlek en av Afrikas viktigaste politiska aktörer, men nu präglas landet av djupa klassklyftor och utbredd social misär. Under den så kallade arabiska våren 2011 avsattes landets långvarige diktator Hosni Mubarak, men ett par år senare återtogs makten av en politisk elit med starkt stöd av militären.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Fängslad expresident dör hastigt

   Förre presidenten Muhammad Mursi kollapsar i samband med en rättegång och dödförklaras på sjukhus. Islamisten Mursi blev 2012 Egyptens förste folkvalde president, men 2013 avsattes han av militären anklagad bland annat för att ha förött landets ekonomi. Alltsedan dess har Mursi hållits fängslad, under lång tid isolerad, och dömts på en mängd olika anklagelser, till och med till dödsstraff. Människorättsorganisationer har kritiserat hur han behandlats och kräver nu en oberoende utredning av dödsfallet, som enligt myndigheter berodde på en hjärtattack.

  • Långa straff vid massrättegång

   En militärdomstol dömer nästan 300 personer till fängelsestraff. Säkerhetskällor hävdar att de åtalade har ingått i 22 terrorceller. 32 personer döms till livstid, vilket i praktiken brukar motsvara 25 år i Egypten. Bland de dömda finns några som anklagas för att ha försökt angripa president Sisi 2014. Andra ska ha varit inblandade i mord på tre domare i Norra Sinai 2015.

  • Maj

  • Svåra övergrepp i Norra Sinai

   Både regeringsstyrkor och militanta grupper i Sinai gör sig skyldiga till brott mot de mänskliga rättigheterna, enligt Human Rights Watch. Norra Sinai har avlysts av regeringen som militärområde, vilket försvårar oberoende rapportering, men HRW har samlat uppgifter om mord, kidnappningar och tortyr. Ungdomar, en del så unga som tolv år, har blivit gripna och hållits inlåsta i hemliga fängelser upp till en månad.

  • Djuphavskabel till Europa planeras

   Egypten har slutit avtal med ett Cypernbaserat företag om att bygga en undervattenskabel för elexport till Europa, uppger företaget. Det största djupet där kabeln ska läggas är 3 000 meter och projektet värderas till två miljarder euro. Under det gångna året har naturgas börjat utvinnas från fyra nya egyptiska fält och produktionen täcker redan det inhemska behovet. Målet är export både av flytande naturgas och av el. Egypten hoppas att naturgas även från Cypern och Israel ska passera de energianläggningar som byggs utmed Egyptens kust och göra dem mer lönsamma (se även 19 september 2018).

  • Dödsstraff för dåd mot kyrkor

   Två personer döms till döden för ett attentat mot en kyrka i Kairo 2017 (se 9 april 2017 och 21 maj 2017). Två andra döms till livstid. Jihadiströrelsen IS tog på sig dådet, som krävde tio liv.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0