Egypten
Foto: Shutterstock/Dudarev Mikhail

Egypten

På de bördiga jordarna längs Nilen växte en av världens tidigaste högkulturer fram för 5 000 år sedan. Än i dag är Egypten i kraft av sin storlek en av Afrikas viktigaste politiska aktörer, men nu präglas landet av djupa klassklyftor och utbredd social misär. Under den så kallade arabiska våren 2011 avsattes landets långvarige diktator Hosni Mubarak, men ett par år senare återtogs makten av en politisk elit med starkt stöd av militären, som sedan dess håller landet i ett järngrepp.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • April

    • Styrräntan sänks för första gången på fem år

      Egyptens centralbank sänker flera viktiga räntor för första gången sedan 2020. Efter sänkningen är exempelvis styrräntan 25 procent, mot tidigare 27,5 procent. Styrräntan är räntan banker betalar för att låna eller placera pengar hos centralbanken. Sänkningen hänger samman med en "återhämtning i den ekonomiska aktiviteten för fjärde kvartalet i rad" medan inflationstakten är den lägsta på tre år, skriver centralbanken. Landet har på senare år skrivit ned den egna valutan flera gånger. Myndigheterna höjde nyligen bränslepriserna för fjärde gången på ett år. Efter en uppgörelse med Internationella valutafonden (IMF) genomför regeringen en rad åtstramningar och tuffa reformer i utbyte mot lån. Egypten tyngs av höga utlandsskulder, varav en stor andel är knutna till storskaliga infrastrukturprojekt som en ny huvudstad öster om Kairo.

    • Mars

    • Arabförbundet stöder plan för Gaza

      Arabförbundet enas om en plan för att bygga upp det sönderbombade Gaza och säkerställa fortsatt palestinsk kontroll över området. Planen, förberedd av Egypten, ses som en motvikt till president Donald Trumps omstridda förslag att USA ska "ta kontroll" över Gaza och flytta fler än 2 miljoner palestinier till bland annat Egypten och Jordanien. En fond finansierad främst av oljestaterna vid Persiska viken skissas för att bekosta återuppbyggnaden av Gaza. Kostnaden beräknas till 53 miljarder dollar och ta fem år. Arabförbundet anser att Palestinska myndigheten (PA) ska styra över Gaza, något Israel sagt sig vara emot. Hamas, som styr Gaza, stöder planen och föreslår att en tillfällig kommitté bildas för se över hjälpinsatser, återuppbyggnad och styret. FN-chefen António Guterres ställer sig bakom planen. Israel och USA är kritiska.

    • Februari

    • Arkeologer hittar nästan 3 500 år gammal kungagrav

      En nästan 3 500 år gammal kungagrav har hittats i Konungarnas dal i södra Egypten. Farao Thutmosis II:s gravkammare är den första forntida kungagraven som hittats på över 100 år sedan farao Tutankhamons grav upptäcktes 1922, uppger egyptiska myndigheter. Upptäckten gjordes som del av arkeologiska utgrävningar i ett egyptisk-brittiskt projekt. Farao Thutmosis II var en förfader till Tutankhamon och gift med sin halvsyster Hatshepsut, som också blev farao. Thutmosis II:s mumie hittades på 1800-talet. Mohamed Ismail Khaled, generalsekreterare i Egyptens antikvitetsråd, säger att fyndet är ”ett av de viktigaste" på senare år.

  • 2024

    • December

    • USA godkänner vapenförsäljning för miljarder

      USA godkänner försäljningen av  militärutrustning värt mer än 5 miljarder dollar. 
      Amerikanska UD informerar kongressen om klartecken för försäljningen, däribland  555 Abramsstridsvagnar, över 2 100 Hellfirerobatar samt precisionsstyrd ammunition. Det framgår inte av uttalandet om kontrakt skrivits under eller köpeförhandlingar avslutats. Egypten anses strategiskt viktigt och har varit en av de största mottagarna av amerikanskt bistånd sedan 1979 då landet ingick ett fredsavtal med Israel. Under Biden-regeringen har kritik riktats mot brister i Egyptens respekt för de mänskliga rättigheterna, men USA har dock gått vidare med vapenförsäljning.  Exempelvis 2022 godkändes försäljningen av radarsystem samt tolv Herculesplan.

    • Maj

    • Utmanare till Sisi straffas

      Ahmad al-Tantawi, en av de personer som dristade sig till att försöka utmana president Sisi i 2023 års presidentval, får sin dom på ett års fängelse fastställd av en appellationsdomstol. Han var sedan i februari dömd på anklagelser om valfusk. Tantawi hade inför presidentvalet uppmanat anhängare att deklarera sitt stöd på annat sätt än det officiella formuläret till stöd för en kandidat. Myndigheter ska bland annat ha hänvisat till IT-problem när formuläret inte gick att komma åt. Tantawi gav upp sitt försök att kandidera men uppgav att han blivit trakasserad. Han är också dömd till fem års förlust av medborgerligt förtroende som gör att han inte får ställa upp i parlamentsval på fem år. En människorättsgrupp har tidigare uppgett att 21 anhängare till Tantawi dömts till straffarbete.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0