Centralafrikanska republiken
Foto: Shutterstock/Jay Hocking

Centralafrikanska republiken

Politisk oro, kupper, inbördeskrig, korruption och vanstyre har gjort Centralafrikanska republiken till ett av Afrikas fattigaste länder, trots rika tillgångar på bland annat diamanter, guld och uran. Den senaste våldsvågen i landet utlöstes 2012 när en muslimskt dominerad rebellgrupp under en kort period tog makten i landet. Sedan dess har val hållits och flera fredsavtal har slutits, men oroligheter har fortsatt att blossa upp, trots att FN har trupp i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Nytt bakslag för fredsprocessen

   Milisgruppen 3R hoppar av fredsavtalet som rörelsen tillsammans med flera andra väpnade grupper skrev under i fjol (se 7 februari 2019). Samtidigt hävdar gruppens ledare Sidiki Abass att 3R står fast vid själva fredsprocessen om bara ”hoten och provokationerna upphör”. FN-styrkan i landet har varnat Abass för att, i strid mot fredsavtalet, försöka utvidga området som 3R kontrollerar. I april hoppade sju andra milisgrupper av fredsarbetet eftersom de ansåg att regeringen inte har uppfyllt sina åtaganden (se 25 april 2020). Presidentval är planerade till december.

  • Maj

  • Krigsherre grips av FN-styrka

   En av landets krigsherrar, Azor Kalite, grips av FN-styrkan Minusca tillsammans med åtta av sina milismän. Kalite misstänks för att ha legat bakom mycket av det våld som utspelat sig i nordöst under de senaste månaderna. I slutet av april dödades närmare 30 personer i stridigheter i Ndele som är känt för sina rika mineralfyndigheter. Gripandet skedde på begäran av den specialtribunal som etablerades 2018 och vars uppgift är att utreda tre kategorier av grova brott: brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och folkmord. Några dagar senare grips ytterligare nio milismän, den här gången i sydöst. De gripna tillhör Unionen för fred i Centralafrika (UPC) som är en av landets största rebellgrupper. UPC anklagas av specialtribunalen för att ha begått ”utbredda och systematiska attacker mot civilbefolkningen”.

  • April

  • Nya strider i Ndele

   Minst 25 människor dödas och ett 50-tal människor såras i strider mellan olika fraktioner av Centralafrikanska republikens pånyttfödelse (FPRC)i Ndele i den nordöstra delen av landet. Merparten av offren är civila. FPRC splittrades 2019 i två fraktioner, varav en domineras av runga-folket, som dess militära ledare Abdoulaye Hissene tillhör, och den andra av gula- och karafolken. Konflikten handlar i hög grad om vem som ska kunna vinna kontroll över naturresurserna i området, där det bland annat finns diamanter.

  • Fredsuppgörelse i kris

   Ett försök att få slut på striderna i norr, där president Faustin-Archange Touadéra i mitten av april, höll överläggningar med Ali Darassa, ledaren för rebellgruppen Unionen för fred i Centralafrika (UPC), och premiärminister Firmin Ngrébada samtalade med Abdoulaye Hissène, som leder  rebellrörelsen Centralafrikanska republikens pånyttfödelse (FPRC) misslyckas. Det leder istället till att sju milisgrupper, inklusive UPC och FPRC, avbryter all medverkan i regeringsarbetet och anklagar regeringen för att inte ha uppfyllt sina åtaganden. De kräver bland annat fångar ska friges och omfattande reformer av det politiska systemet. Redan från början var milisledarna missnöjda med att inte ha fått några tunga ministerposter. Senare i april bryter nya strider ut i nordöst. Det skapar ytterligare osäkerhet om presidentvalet kommer att kunna hållas i december som planerat. Den politiska oppositionen och företrädare för civilsamhället har redan sagt nej till förslag om att förlänga presidentens och parlamentets mandat om val inte kan bli av.

  • FN inför sanktioner mot milisledare

   FN:s säkerhetsråd inför sanktioner mot rebelledaren Abdoulaye Miskine (se även Mars 2020). Hans milisgrupp Centralafrikanska folkets demokratiska front (FDPC) skrev 2019 under ett fredsavtal, men Miskine sägs nu söka efter kombattanter till sin milis. Han beläggs nu med ett reseförbud och hans tillgångar fryses.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0