Centralafrikanska republiken
Foto: Shutterstock/Jay Hocking

Centralafrikanska republiken

Politisk oro, kupper, inbördeskrig, korruption och vanstyre har gjort det potentiellt rika Centralafrikanska republiken till ett av Afrikas fattigaste länder. Skolväsendet är i djup kris och utbildningsnivån är låg. Här finns diamanter, guld och uran, men utvinningen hämmas av landets instabilitet och outvecklade infrastruktur. Sedan självständigheten från Frankrike 1960 har landet upplevt många maktskiften, men bara ett har skett efter demokratiska val. Den senaste våldsvågen utlöstes 2012 när en muslimskt dominerad rebellgrupp för en kort tid tog makten i landet. Oroligheter fortsätter att blossa upp, trots att FN har trupper i landet och en process har inletts mot ett mer demokratiskt styre.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Juni

  • På väg mot en ny brottmålsdomstol

   Processen att skapa en särskild brottmålsdomstol (SCC) för att rättsligt pröva de grova övergrepp som begåtts i landet de senaste åren tar ännu ett steg. I maj godkände parlamentet det regelverk som ska gälla,och nu har även författningsdomstolen. Det enda som saknas nu är presidentens underskrift. Förhoppningen är att domstolen ska inleda sitt arbete under andra halvan av 2018. För att hitta en långsiktig lösning behövs mer pengar, nu finns det bara anslag som täcker arbetet under de första åren.

  • Bemba frias av ICC

   Jean-Pierre Bemba, före detta vicepresidenten i Kongo-Kinhasa, som 2016 dömdes till 18 års fängelse av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) frias nu av  appellationsenhet. Domaren Christine Van den Wijngaert menar att Bemba inte kan göras personligt ansvarig för de brott hans rebeller begick i Centralafrikanska republiken 2002–2003 och att den tidigare domen inte hade tagit hänsyn till hans försök att stoppa övergreppen. Rätten är dock inte enig, två av de fem domarna motsätter sig den friande domen. Människorättsorganisationer beklagar den friande domen. Bemba, som suttit i fängsligt förvar i tio år, har även överklagat en dom mot honom för att ha mutat vittnen. Åklagarna begär att han ska bli kvar i fängelset tills den domen har avkunnats, men han släpps veckan efter att han friats av domstolen. Han anmodas dock att inte ta kontakt med några vittnen eller diskutera fallet offentligt. Han måste också meddela domstolen var han befinner sig. ICC meddelar också att domstolen kommer att upprätta en fond på en miljon euro för att betala ut skadestånd till offren för Bembas milismän.

  • Maj

  • Putin utlovar ökat stöd till Centralafrikanska republiken

   Den ryske presidenten Vladimir Putin utlovar ökat stöd och vidgat samarbetet mellan länderna när den centralafrikanske presidenten Faustin-Archange Touadéra besöker S:t Peterburg i Ryssland. Putin lägger störst tonvikt vid ökat ekonomiskt samarbete och humanitära insatser. Bägge presidenterna uttalar sig varmt om de relationerna länder hade under Sovjettiden. Bedömare ser det ökade ryska intresset för Centralafrikanska republiken som en del av Rysslands försök att skaffa sig nytt inflytande i Afrika, inte minst för att kunna ta del av landets rika naturtillgångar.

  • 14 000 människor flyr till Kongo-Kinshasa

   Minst 14 000 människor flyr över gränsen till Kongo-Kinshasa på mindre än en vecka. Hälften av dem kommer från den sydöstra delen av landet, medan den andra hälften flyr strider kring staden Bambari i den mellersta delen av Centralafrikanska republiken. Det betyder att antalet centralafrikanska flyktingar i Kongo-Kinshasa har ökat från 102 000 till 182 000 på mindre än ett år.

  • Minusca återtar Bambari från UPC

   FN-styrkan Minusca återtar kontrollen över staden Bambari som några dagar tidigare hade  intagits av rebeller med anknytning till Union för fred i Centralafrikanska republiken (UPC), en milis som består av före detta Séléka-medlemmar från fulanifolket. Åtta människor dödas i samband med striderna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0