Centralafrikanska republiken
Människor köar utanför en skola i Bangui för att rösta i president- och parlamentsvalet i december 2020. Foto: TT

Centralafrikanska republiken

Politisk oro, kupper, inbördeskrig, korruption och vanstyre har gjort Centralafrikanska republiken till ett av Afrikas fattigaste länder, trots rika tillgångar på bland annat diamanter, guld och uran. Den senaste våldsvågen i landet utlöstes 2012 när en muslimskt dominerad rebellgrupp under en kort period tog makten i landet. Sedan dess har val hållits och flera fredsavtal har slutits, men oroligheter har fortsatt att blossa upp, trots att FN har trupp i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Klart för lokalval i höst

   Centralafrikanska republiken kommer den 11 september att hålla lokalval för första gången på tre decennier. 

 • 2021

  • December

  • Amerikanska sanktioner mot milisledare

   USA inför sanktioner mot ledaren för milisen UPC Ali Darassa vars styrkor anklagas för mord, tortyr, våldtäkter och kidnappningar. Det handlar bland annat om ett angrepp mot ett läger för internflyktingar i staden Alindao 2018 där minst 112 människor dödades, enligt USA, FN och människorättsrörelser.

  • EU avbryter utbildningen av militären

   EU avbryter tillfälligt sin utbildning av de centralafrikanska regeringsstyrkorna. Det sker på grund av den roll det ryska säkerhetsföretaget Wagner, med anknytning till Kreml, har över militären i landet. Tidigare under veckan hade EU infört sanktioner mot Wagnergruppen. FN har uppmanat den centralafrikanska regeringen att bryta alla band med Wagner på grund av anklagelser om grova övergrepp. Siffrorna om hur många ryska militära rådgivare som finns i Centralafrikanska republiken varierar mellan drygt 1 100 och 2 000, trots att FN bara godkänt 175.

  • November

  • Presidenten belönar misstänkt krigsförbrytare

   Boskapsminister Bouba Ali Hassan får ta emot en utmärkelse från Faustin-Archange Touadéra, trots att han är misstänkt för inblandning i en massaker på minst 112 civila bybor 2018. Så sent som den 19 november togs han i förvar av CPS den specialdomstol som utreder övergrepp som skett under inbördeskriget, som anklagar honom för bland annat krigsbrott och brott mot mänskligheten. Militärpoliser tog sig dock till fängelset några dagar senare och tog med sig honom hem. Hassan var tidigare rådgivare till president Touadéra.

  • Portugisiska FN-soldater misstänks för smuggling

   Portugisiska FN-soldater anklagas för att ha deltagit i smuggling av guld, diamanter och droger i Centralafrikanska republiken. Polis i Portugal ska ha genomfört flera operationer som bland annat riktas mot portugisiska specialförband. 180 portugisiska soldater ingår i FN-styrkan Minusca.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0