Centralafrikanska republiken
Människor köar utanför en skola i Bangui för att rösta i president- och parlamentsvalet i december 2020. Foto: TT

Centralafrikanska republiken

Politisk oro, kupper, inbördeskrig, korruption och vanstyre har gjort Centralafrikanska republiken till ett av Afrikas fattigaste länder, trots rika tillgångar på bland annat diamanter, guld och uran. Den senaste våldsvågen i landet utlöstes 2012 när en muslimskt dominerad rebellgrupp under en kort period tog makten i landet. Sedan dess har val hållits och flera fredsavtal har slutits, men oroligheter har fortsatt att blossa upp, trots att FN har trupp i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Milisledare anklagas för brott mot mänskligheten

   En före detta militär och milisledare, Eugène Barret Ngaikosset, anklagas a en specialdomstol (CPS) för brott mot mänskligheten under inbördeskriget i Centralafrikanska republiken. Ngaikosset tillhörde fram till 2013 i den dåvarande presidenten François Bozizés garde. Senare spelade han en viktig roll i de mestadels kristna anti-balaka-miliserna. Han greps utanför huvudstaden Bangui den 4 september. 2015 blev han föremål för FN-sanktioner, då han fick sina tillgångar i utlandet frysta och belades med ett reseförbud.

  • Juli

  • 600 ryska säkerhetsrådgivare skickas till CAR

   Ytterligare 600 ryska säkerhetsrådgivare ska skickas till Centralafrikanska republiken. Det bekräftas av det ryska försvarsdepartementet. Det sker samtidigt som ryska soldater i landet av FN och människorättsgrupper anklagats för att, vid sidan av regeringstrupper, ha begått grova människorättsbrott (se Juni 2021).

  • Juni

  • FN anklagar säkerhetsstyrkor för MR-brott

   Nu anklagar Mankeur Ndiaye, FN:s särskilda sändebud till Centralafrikanska republiken, öppet landets säkerhetsstyrkor och deras ryska allierade för grova brott mot de mänskliga rättigheterna. USA:s biträdande FN-ambassadör Richard Mills och Frankrikes FN-ambassadör Nicolas de Rivière riktar liknande anklagelser mot ryska paramilitära grupper. Uppgifterna tillbakavisas av den centralafrikanska försvarsministern Rameaux-Claude Bireau som anklagar FN:s experter för att sprida felaktiga uppgifter.

  • Dondra utses till ny premiärminister

   President Faustin-Archange Touadéra utser via dekret Henri-Marie Dondra till ny premiärminister. Dondra är en före detta finansminister som anses stå presidenten nära. Utnämningen ses som ett försök att blidka Frankrike, då Dondra anses ha en politisk linje som är mer acceptabel för Paris.

  • Regeringen lämnar in sin avskedsansökan

   Firmin Ngrébada lämnar in sin och regeringens avskedsansökan till president Faustin-Archange Touadéra. Ingen framkommer om vad som föranlett beslutet, men det har varit en turbulent vecka, där Frankrike bland annat dragit in en stod del av sitt stöd till Centralafrikanska republiken. En talesperson för presidenten säger att det återstår att se om presidenten kommer att be Firmin Ngrébada att bilda en ny regering.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0