Centralafrikanska republiken
Människor köar utanför en skola i Bangui för att rösta i president- och parlamentsvalet i december 2020. Foto: TT

Centralafrikanska republiken

Politisk oro, kupper, inbördeskrig, korruption och vanstyre har gjort Centralafrikanska republiken till ett av Afrikas fattigaste länder, trots rika tillgångar på bland annat diamanter, guld och uran. Den senaste våldsvågen i landet utlöstes 2012 när en muslimskt dominerad rebellgrupp under en kort period tog makten i landet. Sedan dess har val hållits och flera fredsavtal har slutits, men oroligheter har fortsatt att blossa upp, trots att FN har trupp i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Dondra utses till ny premiärminister

   President Faustin-Archange Touadéra utser via dekret Henri-Marie Dondra till ny premiärminister. Dondra är en före detta finansminister som anses stå presidenten nära. Utnämningen ses som ett försök att blidka Frankrike, då Dondra anses ha en politisk linje som är mer acceptabel för Paris.

  • Regeringen lämnar in sin avskedsansökan

   Firmin Ngrébada lämnar in sin och regeringens avskedsansökan till president Faustin-Archange Touadéra. Ingen framkommer om vad som föranlett beslutet, men det har varit en turbulent vecka, där Frankrike bland annat dragit in en stod del av sitt stöd till Centralafrikanska republiken. En talesperson för presidenten säger att det återstår att se om presidenten kommer att be Firmin Ngrébada att bilda en ny regering.

  • Frankrike fryser stöd till Centralafrikanska republiken

   Frankrike fryser en del av sitt budgetstöd  till Centralafrikanska republiken och stoppar samtidigt ländernas militära samarbete. Den franska regeringen anklagar den centralafrikanska regeringen för att delta i en desinformationskampanj mot Frankrike, som drivs av Ryssland. Frankrike fortsätter sitt humanitära stöd och finansiering av projekt som direkt gynnar landets befolkning. Frankrike och Ryssland konkurrerar om inflytande i Centralafrikanska republiken. Senare anklagar centralafrikanska åklarare en fransk medborgare för bland annat spioneri och illegalt innehav av militära vapen. Hjälparbetare säger att mannen då och då har arbetat för flera organisationer som säkerhetsvakt. Frankrike menar att bilder som cirkulerar av mannen är manipulerade.

  • FN: Alla måste skydda Minusca

   FN:s säkerhetsråd uppmanar alla krafter i Centralafrikanska republiken att se till att skydda FN-styrkan, Minusca, och att se till att framtiden samordna sina insatser. Inget sades om vilka trupper som utgör ett hot mot FN-soldaterna, men bedömare menar att uttalandet är riktat mot de ryska "rådgivare" som finns i landet. Enligt Moskva är dessa obeväpnade, något som motsägs av vittnesmål från bland annat en rad frivilligorganisationer. Många av rådgivarna sägs vara anställda av säkerhetsföretaget Wagner Group och deltar i strider mot rebeller tillsammans med regeringstrupper, rwandiska soldater och Minusca. Inget framkommer om vad som föranleder uttalandet, men det ryktas om sammandrabbningar mellan Minusca och andra grupper.

  • Maj

  • Sex tchadiska soldater dödas vid gränspostering

   En konflikt bryter ut mellan Centralafrikanska republiken och Tchad sedan sex tchadiska soldater dödats vid en gränspostering vid Sourou. Den tchadiska regeringen anklagar grannlandet för att ha kidnappat fem av soldaterna och sedan avrättat dem. Senare hävdar Centralafrikanska republiken att skottlossning bryter ut vid gränsen och att dödsoffer krävs på bägge sidorna av gränsen. Våldsamheterna utlöses av att den centralafrikanska armén förföljt rebeller in över gränsen till Tchad. Dessa tros tillhöra antingen UPC  eller 3R. Centralafrikanska republiken har återkommande anklagat Tchad för att stödja  väpnade grupper som är verksamma i landet. I början av juni reste tre centralafrikanska ministrar till Tchad för att försöka minska spänningarna mellan länderna. Ministrarna skulle i början av juni möta den tchadiska juntaledaren Mahamat Idriss Deby. Länderna ska också ha kommit överens om en gemensam utredning av händelsen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0