Centralafrikanska republiken
Foto: Shutterstock/Jay Hocking

Centralafrikanska republiken

Politisk oro, kupper, inbördeskrig, korruption och vanstyre har gjort Centralafrikanska republiken till ett av Afrikas fattigaste länder, trots rika tillgångar på bland annat diamanter, guld och uran. Den senaste våldsvågen i landet utlöstes 2012 när en muslimskt dominerad rebellgrupp under en kort period tog makten i landet. Sedan dess har val hållits och flera fredsavtal har slutits, men oroligheter har fortsatt att blossa upp, trots att FN har trupp i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Biskopar tar avstånd från krigsherrar

   Centralafrikanska republikens biskopar tar avstånd från landets alla väpnade grupper. Det sker i ett öppet brev inför presidentvalet i december. Enligt biskoparna så har krigsherrarna kunnat dra nytt av det fredsavtal som slöts 2019 mellan regeringen och 14 rebellgrupper (se Februari 2019) och som inte lett till lugn i landet. De kritiserar även regeringen för att inte ha gjort tillräckligt för att nå fred, men sätter visst hopp till att regeringsarmén, som byggts upp på nytt med hjälp av EU och Ryssland, ska kunna göra landet säkrare.

  • Augusti

  • Samba-Panza kandiderar i presidentvalet

   Den förra interimspresidenten Catherine Samba-Panza aviserar att hon tänker ställa upp i presidentvalet den 27 december. Hon ledde landet mellan 2014 och 2016 efter den svåra krisen 2012–2013. Hon säger sig ha fattat beslutet efter att många människor uppmanat henne att kandidera.

  • Juli

  • Vapenembargot förlängs i ett år

   FN:s säkerhetsråd förlänger sanktionerna och vapenembargot mot Centralafrikanska republiken i ytterligare tolv månader. En av dem som omfattas av sanktionerna är den förre presidenten François Bozizé som bara några dagar tidigare aviserat att han tänker ställa upp i presidentvalet i slutet av året.

  • Ex-president Bozizé ställer upp i valet

   Den förre presidenten François Bozizé meddelar att han avser att ställa upp i presidentvalet i december. Det sker vid ett möte i huvudstaden Bangui med hans parti Nationella samlingsrörelsen Kwa Na Kwa (KNK). Bozizé som tog makten i en kupp 2013 störtades tio år senare i en ny kupp. Han återvände till hemlandet i slutet av förra året från exilen i Uganda. Hans kandidatur är kontroversiell. 2013 utfärdades en internationell arresteringsorder för Bozizé som bland annat anklagas för brott mot mänskligheten. FN har också infört sanktioner mot honom. FN:s experter varnade i en rapport tidigare i juli för ökat våld, då många väpnade grupper försöker stärka sin ställning inför valet, bland annat genom soldater och vapen som tas in i landet framför allt från Sudan.

  • Juni

  • Nytt bakslag för fredsprocessen

   Milisgruppen 3R hoppar av fredsavtalet som rörelsen tillsammans med flera andra väpnade grupper skrev under i fjol (se 7 februari 2019). Samtidigt hävdar gruppens ledare Sidiki Abass att 3R står fast vid själva fredsprocessen om bara ”hoten och provokationerna upphör”. FN-styrkan i landet har varnat Abass för att, i strid mot fredsavtalet, försöka utvidga området som 3R kontrollerar. I april hoppade sju andra milisgrupper av fredsarbetet eftersom de ansåg att regeringen inte har uppfyllt sina åtaganden (se 25 april 2020). Presidentval är planerade till december.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0