Centralafrikanska republiken
Foto: Shutterstock/Jay Hocking

Centralafrikanska republiken

Politisk oro, kupper, inbördeskrig, korruption och vanstyre har gjort det potentiellt rika Centralafrikanska republiken till ett av Afrikas fattigaste länder. Skolväsendet är i djup kris och utbildningsnivån är låg. Här finns diamanter, guld och uran, men utvinningen hämmas av landets instabilitet och outvecklade infrastruktur. Sedan självständigheten från Frankrike 1960 har landet upplevt många maktskiften, men bara ett har skett efter demokratiska val. Den senaste våldsvågen utlöstes 2012 när en muslimskt dominerad rebellgrupp för en kort tid tog makten i landet. Oroligheter fortsätter att blossa upp, trots att FN har trupper i landet och en process har inletts mot ett mer demokratiskt styre.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Minuscas mandat förlängs till i november 2019

   FN:s säkerhetsråd röstar för att förlänga fredsstyrkan Minuscas mandat i Centralafrikanska republiken till den 15 november 2019. Enligt mandaten kan styrkan bestå av upp till 11 650 militärer och 2 080 poliser. Ryssland och Kina lägger ner sina röster i protest mot hur Frankrike formulerat resolutionen. Moskva har bland annat velat att resolutionstexten skulle ha innehållit ett erkännande av hur Ryssland försökt att hjälpa det konfliktdrabbade landet.

  • Misstänkt krigsförbrytare grips i Frankrike

   Patrice-Edouard Ngaïssona, som tidigare haft en ledande roll inom anti-balaka-milisen, grips i Frankrike misstänkt för krigsbrott. Ngaïssona anklagas för att ha samordnat attacker på landets muslimer 2013 och 2014 och kommer att överlämnas till ICC. Han valdes i februari i år in i det afrikanska fotbollsförbundets verkställande kommitté, trots att Human Rights Watch anklagat honom för människorättsbrott.

  • Vapenleverans från Frankrike

   Frankrike levererar 1 400 automatkarbiner till de centralafrikanska försvarsstyrkorna. Samtidigt säger företrädare för den franska regeringen att Frankrike inte skulle ha några principiella invändningar om FN beslutar att häva vapenembargot mot Centralafrikanska republiken. 

  • November

  • Nästan 40 döda i nya oroligheter

   Närmare 40 människor har dödats i olika våldsutbrott. Bland offren finns en FN-soldat från Tanzania som avlider av de skador han fick då rebeller angriper en Minusca-bas i Gbambia i den västra delen av landet. Det är oklart vilka som ligger bakom angreppet, men, Siriri, en väpnad grupp som bildats av boskapsskötande fulani, är aktiv i området. Samtidigt dödas minst 37 människor i staden Alindao. Oroligheterna inleddes den 15 november då kristna milismän angrep muslimer, som svarade med hämndattacker. Bland dödsoffren finns två präster varav en har bränts till döds. Alindao är ett starkt fäste för den muslimska gruppen Unionen för fred i Centralafrikanska republiken (UPC). Staden är belägen i en region där det finns stora fyndigheter av guld och diamanter.

    

  • Milisledare utlämnas till ICC

   En före detta milisledare Alfred Yekatom, även kallad "Rambo", som misstänks för grova övergrepp mot civila muslimer eller vem som helst som man trodde stödde Sélékarebellerna (mord, tortyr och förvisningar) förs till ICC i Haag. Det är  första gången en person utlämnas till ICC från Centralafrikanska republiken. Yekatom ledde tidigare en anti-balaka-milis om cirka 3 000 man.  Yekatom, som sitter i parlamentet, greps den 29 oktober sedan han under en parlamentssession hotat en annan ledamot med ett vapen för att därefter avlossa två skott mot taket.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0