Centralafrikanska republiken
Foto: Shutterstock/Jay Hocking

Centralafrikanska republiken

Politisk oro, kupper, inbördeskrig, korruption och vanstyre har gjort det potentiellt rika Centralafrikanska republiken till ett av Afrikas fattigaste länder. Skolväsendet är i djup kris och utbildningsnivån är låg. Här finns diamanter, guld och uran, men utvinningen hämmas av landets instabilitet och outvecklade infrastruktur. Sedan självständigheten från Frankrike 1960 har landet upplevt många maktskiften, men bara ett har skett efter demokratiska val. Den senaste våldsvågen utlöstes 2012 när en muslimskt dominerad rebellgrupp för en kort tid tog makten i landet. Oroligheter fortsätter att blossa upp, trots att FN har trupper i landet och en process har inletts mot ett mer demokratiskt styre.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Minst 38 döda i nya strider i nordöst

   Minst 38 människor dödas i strider mellan två milisgrupper, Centralafrikanska republikens pånyttfödelse (FPRC) och Rörelsen för Centralafrikas frihetskämpar för rättvisa (MLCJ), i staden Birao, i den nordöstra delen av landet, nära gränsen mot Sudan. Bägge grupperna var med och undertecknade fredsavtalet i februari i år (se Februari 2019).

  • FN lättar på vapenembargot

   FN beslutar att lätta på vapenembargot mot Centralafrikanska republiken. Det betyder att landets försvarsstyrkor kan införskaffa vapen av en viss kaliber (14,5 mm eller mindre) om de förvarnar FN om det minst 20 dagar i förväg. Enligt reglerna får inga vapen säljas vidare till en tredje part. Ryssland som tidigare vid två tillfällen fått tillstånd att sälja vapen till Centralafrikanska republiken säger att man önskar se ytterligare lättnader i vapenembargot, och att detta eventuellt kommer att diskuteras i början av år 2020.

  • Augusti

  • Rebelledare lämnar regeringen

   Mahamat Alkatim, ledare för Centralafrikanska patriotiska rörelsen (MPC), och en av landets mest inflytelserika krigsherrar, lämnar sin post som militär rådgivare till regeringen. Han motiverar beslutet med att hans möjligheter att genomföra sitt uppdrag, att bilda nya säkerhetsstyrkor där regeringsarmén och före detta rebeller ska samarbeta, är små. Arbetet lamslogs tidigare i augusti då regeringen kräver att de före detta rebellerna ska avväpnas innan de får ansluta sig till de nya styrkorna, medan rebelledarna kräver att de ska få inkvartering innan de ger upp sina vapen, något det saknas medel för. 

  • April

  • Strider bryter ut mellan FN-styrka och FDPC-milisen

   Strider bryter ut mellan soldater från FN-styrkan Minusca och FDPC-milisen. Enligt FN har minst fem rebeller dödats, men enligt FDPC har man bara förlorat tre man. Minsuca ska ha inlett en offensiv mot milisgruppen efter att den har satt upp vägspärrar vid Zoukombo, längs den enda vägförbindelsen mellan Bangui och Kamerun, och för att ha stulit ett antal pickupbilar. FDPC är en av de 14 milisgrupper som i februri ingick ett fredsavtal med regeringen.

  • Mars

  • Tre milisledare blir militära rådgivare

   Tre milisledare utses till särskilda militära rådgivare till regeringen. De tre är Ali Darassa, från Unionen för fred i Centralafrika (UPC), Mahamat Alkatim,   Centralafrikanska patriotiska rörelsen (MPC), och Bi Sidi Souleymane, från gruppen 3R. De ska hjälpa den nationella armén att upprätthålla säkerheten i landet. En annan MPC-ledare Adama Chaibou får i uppdrag att sköta kontakterna med arabvärlden.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0