Centralafrikanska republiken
Foto: Shutterstock/Jay Hocking

Centralafrikanska republiken

Politisk oro, kupper, inbördeskrig, korruption och vanstyre har gjort det potentiellt rika Centralafrikanska republiken till ett av Afrikas fattigaste länder. Skolväsendet är i djup kris och utbildningsnivån är låg. Här finns diamanter, guld och uran, men utvinningen hämmas av landets instabilitet och outvecklade infrastruktur. Sedan självständigheten från Frankrike 1960 har landet upplevt många maktskiften, men bara ett har skett efter demokratiska val. Den senaste våldsvågen utlöstes 2012 när en muslimskt dominerad rebellgrupp för en kort tid tog makten i landet. Oroligheter fortsätter att blossa upp, trots att FN har trupper i landet och en process har inletts mot ett mer demokratiskt styre.

Senaste händelser

Alla aktuella händelser
 • 2018

  • Januari

  • Katolska biskopar manar väpnade grupper att lägga ned sina vapen

   Katolska biskopar i landet uppmanar alla grupper att upphöra med all plundring och lägga ner sina vapen. Det sker i samband med att en biskopskonferens hålls i Bangui. Våldet i landet trappades upp under 2017, bland annat sedan Frankrike tagit hem de 2 000 soldater som deltog i Operation Sangaris. Arbetet med att omstrukturera de nationella försvarsstyrkorna pågår. Sedan 2013 riktas ett vapenembargo mot Centralafrikanska republiken, men Ryssland och Kina fick i slutet av 2017 klartecken för att leverera vapen och militär utrustning till landets försvar.

 • 2017

  • December

  • Nya våldsamheter i norr

   Den centralafrikanska statens försök att utöva viss kontroll i den norra delen av landet råkat genast ut för ett allvarligt bakslag. Redan under installationsceremonin för överste Augustin Tombou, den nye prefekten i staden Kaga-Bandoro, blossar våldsamheter upp. Hans residens förstörs delvis och myndighetsbyggnaden bränns ned och själv tvingas Tombou fly till en säker plats.

   Samtidigt kommer rapporter om att minst sju människor dödats i konflikter mellan två grupper i den muslimskt dominerade stadsdelen PK5 i Bangui.

  • Hjälparbetare dödas i norr

   Flera biståndsorganisationer avbryter tillfälligt sitt arbete i Centralafrikanska republiken sedan en hjälparbetare, som arbetade för en italiensk frivilligorganisation, dödats i den norra delen av landet. Rapporter kommer också om att ett 10-tal människor dödats i strider mellan före detta Sélékarebeller och anti-balaka-grupper i närheten av staden Ippy. Enligt FN-organisationen Ocha har minst 14 hjälparbetare dödats i landet sedan årets början. 

  • November

  • FN-styrka utökas med 900 man

   FN:s säkerhetsråd beslutar att utöka fredsstyrkan Minusca med 900 man, som efter det består av 11 650 man. Det sker sedan FN:s generalsekreterare António Guterres varnat för etnisk rensning i landet.  Våldshoten har också ökat sedan den ugandiska styrka, som med amerikanskt stöd bekämpat Herrens befrielsearmé (LRA), dragits tillbaka.

   FN utlovar även åtgärder för att förhindra FN-soldater att begå sexuella övergrepp. Bland annat kräver Guterres att alla anklagelser om våldtäkter ska rapporteras till säkerhetsrådet.

  • FN utreder fredsstyrkan

   FN inleder en oberoende utredning av Minusca-soldaternas respons på våldsutbrott i Haute-Kotto, Basse-Kotto, Mbomou och  Haut-Mbomou mellan maj och augusti 2017. Det handlar bland annat om incidenter där civila dödats trots att FN-soldater befann sig i närheten. I maj dödades sex FN-soldater och 66 civilpersoner som sökt skydd i en moské,  som Minusca tidigare hade bevakat.  Bland dödsoffren fanns moskéns imam. En annan händelse som utreds är när tre marockanska FN-soldater dödades i den företrädesvis kristna staden Bangassou. Anti-balaka-grupper misstänks ligga bakom dådet.

Alla aktuella händelser

Varukorg

Totalt 0