Centralafrikanska republiken
Foto: Shutterstock/Jay Hocking

Centralafrikanska republiken

Politisk oro, kupper, inbördeskrig, korruption och vanstyre har gjort Centralafrikanska republiken till ett av Afrikas fattigaste länder, trots rika tillgångar på bland annat diamanter, guld och uran. Den senaste våldsvågen i landet utlöstes 2012 när en muslimskt dominerad rebellgrupp under en kort period tog makten i landet. Sedan dess har val hållits och flera fredsavtal har slutits, men oroligheter har fortsatt att blossa upp, trots att FN har trupper i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Nya oroligheter i Birao

   Två av de milisgrupper som 2019 skrev under en fredsuppgörelse drabbar på nytt  samman i marknadsstaden Birao, nära gränsen till Sudan. Strider mellan  Centralafrikanska republikens pånyttfödelse (FPRC) och Rörelsen för Centralafrikas frihetskämpar för rättvisa (MLCJ) har blossat upp då och då sedan sommaren 2019. I juli 2019 dödades minst 20 människor i liknande sammandrabbningar, enligt FN-styrkan Minusca. Striderna fördöms av regeringen i Bangui.

 • 2019

  • December

  • Minst 30 döda i oroligheter i Bangui

   Strider mellan milismän och butiksägare i PK-5-distriktet i Bangui kräver minst ett 30-tal liv. Oroligheterna utlöses när köpmän tar till vapen i protest mot att milisen börjat kräva in en ny skatt, enligt en imam från området som citeras av nyhetsbyrån AFP. Mellan 40 och 50 butiker ska ha bränts ned i samband med våldsamheterna. PK5 domineras numera av muslimer som tog sin tillflykt dit i samband med tidigare års strider.

  • Bozizé tillbaka i CAR

   Den förre presidenten François Bozizé återvänder till hemlandet efter sex år i exil. Det meddelar företrädare för hans parti Nationella samlingsrörelsen Kwa Na Kwa, något som väcker speulationer om huruvida hans avser att delta i nästa års presidentval. 2013 utfärdades en internationell arresteringsorder för Bozizé som bland annat anklagas för brott mot mänskligheten. När han några dagar senare gör sitt första offentliga framträdande möts han av tusenstals anhängare.

  • September

  • Minst 38 döda i nya strider i nordöst

   Minst 38 människor dödas i strider mellan två milisgrupper, Centralafrikanska republikens pånyttfödelse (FPRC) och Rörelsen för Centralafrikas frihetskämpar för rättvisa (MLCJ), i staden Birao, i den nordöstra delen av landet, nära gränsen mot Sudan. Bägge grupperna var med och undertecknade fredsavtalet i februari i år (se Februari 2019).

  • FN lättar på vapenembargot

   FN beslutar att lätta på vapenembargot mot Centralafrikanska republiken. Det betyder att landets försvarsstyrkor kan införskaffa vapen av en viss kaliber (14,5 mm eller mindre) om de förvarnar FN om det minst 20 dagar i förväg. Enligt reglerna får inga vapen säljas vidare till en tredje part. Ryssland som tidigare vid två tillfällen fått tillstånd att sälja vapen till Centralafrikanska republiken säger att man önskar se ytterligare lättnader i vapenembargot, och att detta eventuellt kommer att diskuteras i början av år 2020.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0