Centralafrikanska republiken
Foto: Shutterstock/Jay Hocking

Centralafrikanska republiken

Politisk oro, kupper, inbördeskrig, korruption och vanstyre har gjort det potentiellt rika Centralafrikanska republiken till ett av Afrikas fattigaste länder. Skolväsendet är i djup kris och utbildningsnivån är låg. Här finns diamanter, guld och uran, men utvinningen hämmas av landets instabilitet och outvecklade infrastruktur. Sedan självständigheten från Frankrike 1960 har landet upplevt många maktskiften, men bara ett har skett efter demokratiska val. Den senaste våldsvågen utlöstes 2012 när en muslimskt dominerad rebellgrupp för en kort tid tog makten i landet. Oroligheter fortsätter att blossa upp, trots att FN har trupper i landet och en process har inletts mot ett mer demokratiskt styre.

Senaste händelser

Alla aktuella händelser
 • 2017

  • November

  • FN utreder fredsstyrkan

   FN inleder en oberoende utredning av Minusca-soldaternas respons på våldsutbrott i Haute-Kotto, Basse-Kotto, Mbomou och  Haut-Mbomou mellan maj och augusti 2017. Det handlar bland annat om incidenter där civila dödats trots att FN-soldater befann sig i närheten. I maj dödades sex FN-soldater och 66 civilpersoner som sökt skydd i en moské,  som Minusca tidigare hade bevakat.  Bland dödsoffren fanns moskéns imam. En annan händelse som utreds är när tre marockanska FN-soldater dödades i den företrädesvis kristna staden Bangassou. Anti-balaka-grupper misstänks ligga bakom dådet.

    

  • Sju döda i attacker i Bangui

   Minst fyra människor dödas och ett 20-tal skadas då granater kastas in i ett kafé i Bangui under en konsert med sångaren Ozaguin. Senare dödas ytterligare tre personer i en hämndattack, enligt en talsman för FN-styrkan Minusca.

  • BBC: FN frigav misstänkta krigsförbrytare

   Två rebeller från den muslimska milisen UPC som anklagats för att ha skjutit och skadat en FN-soldat frigavs 2015 trots att det räknas som ett brott mot krigets lagar. Det avslöjar brittiska BBC som sett uppgifterna i hemliga dokument. FN valde att lämna över männen till deras befälhavare för att inte störa den valprocess som pågick då, enligt BBC.

  • Visum avskaffas mellan grannländer

   Medlemmarna i CEMAC (Kamerun, Centralafrikanska republiken, Tchad, Ekvatorialguinea, Gabon and Kongo-Brazzaville) meddelar att det interna avtalet om visumfrihet nu har ratificerats av alla medlemsländer och därmed ska implementeras. Avtalet har manglats fram under 15 år av förhandlingar. Processen har dragit ut på tiden då oljeländerna Gabon och Ekvatorialguinea varit oroliga för att översvämmas av arbetssökande från grannländerna. Nu har emellertid även dessa länder ratificerat avtalet. 

  • September

  • UNHCR: En fjärdedel av invånarna har tvingats på flykt

   En fjärdedel av invånarna i Centralafrikanska republiken, eller 1,1 miljoner människor,  befinner sig på flykt, enligt uppgifter från FN:s flyktingorgan UNHCR. Men antalet kan i själva verket vara ännu högre, säger en talesman för UNHCR.

   Det handlar om cirka 600 000 internflyktingar och drygt 500 000 människor som har flytt till grannländerna. 

Alla aktuella händelser

Varukorg

Totalt 0