Centralafrikanska republiken
Foto: Shutterstock/Jay Hocking

Centralafrikanska republiken

Politisk oro, kupper, inbördeskrig, korruption och vanstyre har gjort det potentiellt rika Centralafrikanska republiken till ett av Afrikas fattigaste länder. Skolväsendet är i djup kris och utbildningsnivån är låg. Här finns diamanter, guld och uran, men utvinningen hämmas av landets instabilitet och outvecklade infrastruktur. Sedan självständigheten från Frankrike 1960 har landet upplevt många maktskiften, men bara ett har skett efter demokratiska val. Den senaste våldsvågen utlöstes 2012 när en muslimskt dominerad rebellgrupp för en kort tid tog makten i landet. Oroligheter fortsätter att blossa upp, trots att FN har trupper i landet och en process har inletts mot ett mer demokratiskt styre.

Senaste händelser

Alla aktuella händelser
 • 2017

  • September

  • UNHCR: En fjärdedel av invånarna har tvingats på flykt

   En fjärdedel av invånarna i Centralafrikanska republiken, eller 1,1 miljoner människor,  befinner sig på flykt, enligt uppgifter från FN:s flyktingorgan UNHCR. Men antalet kan i själva verket vara ännu högre, säger en talesman för UNHCR.

   Det handlar om cirka 600 000 internflyktingar och drygt 500 000 människor som har flytt till grannländerna. 

  • Nya uppgifter om FN-övergrepp

   Brister i FN:s hantering av anmälningar mot Minusca-soldater som misstänks för sexuella övergrepp aktualiseras på nytt. Enligt dokument som läckt ut till organisationen Code Blue, som arbetar för att ställa FN-trupper till svars för missförhållanden, har tio av 14 fall bara hanterats av FN-personal, trots att det är soldaternas hemländer som bär det juridiska ansvaret. I åtta av de 14 fallen har inga vittnesmål tagits från de barn som ska ha utsatts för övergrepp.

   Anmälningarna gäller soldater från nio länder: Pakistan, Zambia, Kongo-Brazzaville, Burundi, Marocko, Egypten, Kamerun, Gabon och Niger.

   FN säger att man ska utreda detta.

  • Försvarsministern får gå

   President Touadéra avskedar försvarsminister Levy Yakete, som fick posten trots att han är föremål för FN-sanktioner för sin roll i inbördeskriget 2013.  

   Det sker samtidigt som våldet fortsätter att trappas upp. Samma dag kommer rapporter om att strider på olika håll i landet krävt minst 25 liv. 

  • Augusti

  • Ökat dödligt våld vållar oro

   Minst 60 människor rapporteras ha dödats på kort tid i strider mellan kristna och muslimska miliser i olika områden i landet. Bland offren uppges vara sex Rödakorsarbetare. Siffrorna bekräftas av bland andra FN och Läkare utan gränser. Enligt FN visar omständigheterna kring dödandet "tidiga tecken på ett folkmord". FN-organet Ochas chef Stephen O'Brien uppmanar världsorganisationen att ingripa omedelbart, "innan det är för sent".

  • Juni

  • Nya strider även i sydöst

   Nya strider bryter även ut i Zemio i landets sydöstra del. 22 människor dödas i sammandrabbninngar mellan boskapsskötande fulani, vilka tros ha band till Unionen för fred i Centralafrikanska unionen (UPC) som bildats av före detta Sélékarebeller, och milisgrupper. Ytterligare ett antal människor tros ha dödats sedan deras hus stuckits i brand.

Alla aktuella händelser

Varukorg

Totalt 0