Centralafrikanska republiken
Foto: Shutterstock/Jay Hocking

Centralafrikanska republiken

Politisk oro, kupper, inbördeskrig, korruption och vanstyre har gjort det potentiellt rika Centralafrikanska republiken till ett av Afrikas fattigaste länder. Skolväsendet är i djup kris och utbildningsnivån är låg. Här finns diamanter, guld och uran, men utvinningen hämmas av landets instabilitet och outvecklade infrastruktur. Sedan självständigheten från Frankrike 1960 har landet upplevt många maktskiften, men bara ett har skett efter demokratiska val. Den senaste våldsvågen utlöstes 2012 när en muslimskt dominerad rebellgrupp för en kort tid tog makten i landet. Oroligheter fortsätter att blossa upp, trots att FN har trupper i landet och en process har inletts mot ett mer demokratiskt styre.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Strider bryter ut mellan FN-styrka och FDPC-milisen

   Strider bryter ut mellan soldater från FN-styrkan Minusca och FDPC-milisen. Enligt FN har minst fem rebeller dödats, men enligt FDPC har man bara förlorat tre man. Minsuca ska ha inlett en offensiv mot milisgruppen efter att den har satt upp vägspärrar vid Zoukombo, längs den enda vägförbindelsen mellan Bangui och Kamerun, och för att ha stulit ett antal pickupbilar. FDPC är en av de 14 milisgrupper som i februri ingick ett fredsavtal med regeringen.

  • Mars

  • Tre milisledare blir militära rådgivare

   Tre milisledare utses till särskilda militära rådgivare till regeringen. De tre är Ali Darassa, från Unionen för fred i Centralafrika (UPC), Mahamat Alkatim,   Centralafrikanska patriotiska rörelsen (MPC), och Bi Sidi Souleymane, från gruppen 3R. De ska hjälpa den nationella armén att upprätthålla säkerheten i landet. En annan MPC-ledare Adama Chaibou får i uppdrag att sköta kontakterna med arabvärlden.

  • FDPC hoppar av fredsavtalet

   Abdoulaye Miskine, från Centralafrikanska folkets demokratiska front (FDPC), som erbjöds en post som minister för modernisering tackar nej till den, och säger att man inte kommer att delta i regeringsarbetet så länge det inte sker någon ändring när det gäller de högsta ministerposterna. FDPC drar samtidigt tillbaka sitt stöd för fredsavtalet.

  • Ny uppgörelse klar enligt AU

   Den centralafrikanska regeringen och 14 milisgrupper enas om ett nytt avtal för att få till en mer "inkluderande regering", meddelar Afrikanska unionen (AU). Senare meddelas att fyra personer från milisgrupperna får nya ministerposter, bland annat ansvar för en modernisering av landet. 

  • Milisgrupper kräver ny regering

   Elva av de 14 milisgrupper som skrev under fredsavtalet i februari kräver nu att premiärministern ska bytas ut. De säger sig sakna förtroende för den nuvarande regeringschefen Firmin Ngrébada, och menar att en nationell enhetsregering ska bildas. De vill även föra direkta förhandlingar med president Faustin-Archange Touadéra. De slår samtidigt fast att fredsavtalet fortfarande gäller och att det är den nya regeringen som är problemet. Till dem som inte har skrivit under upproret hör  FPRC, som är en av de tre grupper som bildades efter att Séléka upplösts, och två anti-balaka-grupper.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0