Centralafrikanska republiken
Foto: Shutterstock/Jay Hocking

Centralafrikanska republiken

Politisk oro, kupper, inbördeskrig, korruption och vanstyre har gjort Centralafrikanska republiken till ett av Afrikas fattigaste länder, trots rika tillgångar på bland annat diamanter, guld och uran. Den senaste våldsvågen i landet utlöstes 2012 när en muslimskt dominerad rebellgrupp under en kort period tog makten i landet. Sedan dess har val hållits och flera fredsavtal har slutits, men oroligheter har fortsatt att blossa upp, trots att FN har trupp i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Februari

  • Fem döms för massaker 2017

   Massakern på 72 civila muslimer och tolv FN-soldater i staden Bangassou, i den sydöstra delen av landet, har nu fått sitt rättsliga efterspel vid en domstol i Bangui (se Maj 2017). En kristen så kalla anti-balaka-milis höll dessutom 2 000 civila muslimer instängda i en katedral, dit de flytt undan våldet. Fem anti-balaka-ledare döms till livstids straffarbete för brott mot mänskligheten. Domen ses som historiskt då få har straffats tidigare för liknande övergrepp. Men våldet är fortfarande utbrett i landet och av de 2000 som tvingades fly, har bara 145 återvänt till sina hem.

  • Tolv milismän dödas i sammandrabbning med FN-trupp

   Tolv medlemmar av milisgruppen Centralafrikanska republikens pånyttfödelse (FPRC) dödas i sammandrabbningar med FN-trupp i staden Birao, i den nordöstra delen av landet, nära gränsen till Sudan. FN-styrkan Minusca uppger att striderna bryter ut sedan FPRC angripit staden från tre håll, bland annat en armébas och en plats där flyktingar samlats.

  • Bozizé säger sig kunna delta i presidentvalet

   Den förre presidenten François Bozizé säger att han om han vill ska han kunna ställa upp i presidentvalet i december. Detta trots de sanktioner som FN har infört mot honom för hans roll i konflikterna i landet. Han anklagas bland annat för brott mot mänskligheten. Han säger dock att om han ställer upp som kandidat eller inte beror på vad hans parti, Nationella samlingsrörelsen Kwa Na Kwa, väljer att göra. Även Michel Djotodi, den man som 2013 störtade Bozizé från makten har återvänt till hemlandet. Han leder fortfarande landets största rebellgrupp Centralafrikanska republikens pånyttfödelse (FPRC).

  • Januari

  • Minst 50 döda i strider i Birao

   Oroligheterna i marknadsstaden Birao fortsätter. Minst 50 människor dödas. Det senaste våldsutbrottet beror på etniska motsättningar inom landets största milisgrupp, Centralafrikanska republikens pånyttfödelse (FPRC). Det är personer från rungafolket som hamnat på kollisionskurs med personer från kara- och gulafolken. Konflikten handlar i hög grad om vilka som kan tjäna pengar på handeln med diamanter från området. Milisgrupperna i området tjänar pengar på att samla in skatt från befolkningen och bedriver sin egen rättsskipning.

  • Säkerhetsrådet lättar på vapenembargot

   FN:s säkerhetsråd lättar på vapenembargot mot Centralafrikanska republiken. Det betyder att landet kan köpa nya militärfordon från Ryssland. Frågan har orsakat spänningar mellan den gamla kolonialmakten Frankrike och Ryssland. Samtidigt röstar säkerhetsrådet för att förlänga vapenembargot i sex månader, enligt ett förslag från Frankrike. Ryssland och Kina, som stödjer den centralafrikanska regeringens önskan om att vapenembargot ska hävas, lägger ner sina röster. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0