Centralafrikanska republiken
Människor köar utanför en skola i Bangui för att rösta i president- och parlamentsvalet i december 2020. Foto: TT

Centralafrikanska republiken

Politisk oro, kupper, inbördeskrig, korruption och vanstyre har gjort Centralafrikanska republiken till ett av Afrikas fattigaste länder, trots rika tillgångar på bland annat diamanter, guld och uran. Den senaste våldsvågen i landet utlöstes 2012 när en muslimskt dominerad rebellgrupp under en kort period tog makten i landet. Sedan dess har val hållits och flera fredsavtal har slutits, men oroligheter har fortsatt att blossa upp, trots att FN har trupp i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Anti-balaka-ledare inför rätta vid ICC

   Rättegången mot Patrice-Edouard Ngaissona och Alfred Yekatom inleds vid ICC i Haag. De två männen åtalas för krigsbrott och brott mot mänskligheten, men förnekar brott. Ngaissona var när han greps i slutet av 2018 ordförande i det centralafrikanska fotbollsförbundet och hade då nyligen valts in i det afrikanska fotbollsförbundets verkställande kommitté (se December 2018). Han anklagas för att tidigare ha haft en hög position inom den mestadels kristna anti-balaka-milisen och i kraft av det samordnat attacker på landets muslimer 2013 och 2014. Åtalet mot Ngaissona rör bland annat mord, våldtäkt och tortyr. För Yekatom, som kallade sig själv Rambo, tillkommer en åtalspunkt för rekrytering av barnsoldater, medan han inte åtalas för våldtäkter.

  • FN-chef vill ha fler soldater till Minusca

   FN:s generalsekreterare António Guterres vill att FN skickar förstärkningar till sin fredsstyrka Minusca på grund av den svåra krisen i Centralafrikanska republiken. Han föreslår en utökning av styrkan med 2 750 militärer och 940 polisen. Inför presidentvalet i december godkändes en förstärkning av 350 mestadels rwandiska FN-soldater. Två stridshelikoptrar flyttades också till landet från FN-operationen i Sydsudan.

  • Klart för ny omgång av parlamentsvalet 14 mars

   Den andra omgången av parlamentsvalet i Centralafrikanska republiken ska hållas den 14 mars, i varje fall i en del av landets valkretsar. På en del andra platser, där våldet gjorde det omöjligt att hålla val i december, är det istället den första valomgången som ska genomföras. Det beslutar president Faustin-Archange Touadéra via ett dekret. Författningsdomstolen har underkänt resultatet i 13 av 140 valdistrikt efter rapporter om oegentligheter. Bara 22 kandidater valdes in i parlamentet i den första valomgången. I 50 valdistrikt kunde valet inte genomföras alls, på grund av det osäkra läget i landet.

  • Rebeller släpper fram hjälpsändningar

   Rebellalliansen CPC, som nu tryckts tillbaka av regeringsstyrkorna och dess allierade, lovar nu att tillåta hjälpsändningar att nå huvudstaden Bangui efter en 50 dagar lång blockad. Det sker sedan regeringssidan återtagit sex städer, Boda, Boali, Bossembele, Bossemptele, Yaloké and Bouar, enligt nyhetsbyrån AFP.

  • Städer återtas från rebeller

   Regeringstrogna styrkor återtar kontrollen över staden Yaloké ett 20-tal mil nordväst om huvudstaden Bangui från rebellstyrkor. Uttalanden tyder på att det är rwandiska soldater och ryska paramilitärer som medverkat till detta. Tidigare har även Bossembele, inte långt ifrån Yaloké, tagits tillbaka från rebellerna. Detta sker samtidigt som parlamentet godkänner en sex månader lång förlängning av undantagstillståndet i landet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0