Centralafrikanska republiken
Foto: Shutterstock/Jay Hocking

Centralafrikanska republiken

Politisk oro, kupper, inbördeskrig, korruption och vanstyre har gjort det potentiellt rika Centralafrikanska republiken till ett av Afrikas fattigaste länder. Skolväsendet är i djup kris och utbildningsnivån är låg. Här finns diamanter, guld och uran, men utvinningen hämmas av landets instabilitet och outvecklade infrastruktur. Sedan självständigheten från Frankrike 1960 har landet upplevt många maktskiften, men bara ett har skett efter demokratiska val. Den senaste våldsvågen utlöstes 2012 när en muslimskt dominerad rebellgrupp för en kort tid tog makten i landet. Oroligheter fortsätter att blossa upp, trots att FN har trupper i landet och en process har inletts mot ett mer demokratiskt styre.

Senaste händelser

Alla aktuella händelser
 • 2018

  • Mars

  • Sex hjälparbetare dödas i nordöst

   Sex hjälparbetare, varav en anställd vid FN:s barnfond Unicef, dödas när de reser till staden Markounda i den nordöstra delen av landet, i närheten av gränsen till Tchad. De var på väg dit för att utbilda lärare. Det är inte känt vilka som utfört dådet.

  • Februari

  • Anti-balakaledare döms till livstids fängelse

   Rodrigue Ngaïbona, en framträdande ledare inom anti-balaka-milsen (även kallad General Andjilo) döms till livstids fängelse av en domstol i Bangui mord, stöld och kidnappningar. Ngaïbona greps av FN-styrkor 2015. Han har även anklagats för att ha beordrat mord på muslimer i Bangui 2013. Han kommer sannolikt att åtalas för fler brott vid den Specialdomstol för brottmål som håller på att skapas i Centralafrikanska republiken. 

  • Januari

  • MSF: Våldet stoppar nästan all hälsovård

   På grund av inbördeskriget har nästan all hälsovård i landet upphört. Hjälporganisationen Läkare utan gränser (MSF) uttrycker stor oro över läget och säger att det förekommer så gott som dagliga attacker mot vårdinrättningar, patienter och ambulanser. Enligt MSF är Centralafrikanska republiken ett av de farligaste länderna i världen för humanitärt arbete.

  • Katolska biskopar manar väpnade grupper att lägga ned sina vapen

   Katolska biskopar i landet uppmanar alla grupper att upphöra med all plundring och lägga ner sina vapen. Det sker i samband med att en biskopskonferens hålls i Bangui. Våldet i landet trappades upp under 2017, bland annat sedan Frankrike tagit hem de 2 000 soldater som deltog i Operation Sangaris. Arbetet med att omstrukturera de nationella försvarsstyrkorna pågår. Sedan 2013 riktas ett vapenembargo mot Centralafrikanska republiken, men Ryssland och Kina fick i slutet av 2017 klartecken för att leverera vapen och militär utrustning till landets försvar.

 • 2017

  • December

  • Nya våldsamheter i norr

   Den centralafrikanska statens försök att utöva viss kontroll i den norra delen av landet råkat genast ut för ett allvarligt bakslag. Redan under installationsceremonin för överste Augustin Tombou, den nye prefekten i staden Kaga-Bandoro, blossar våldsamheter upp. Hans residens förstörs delvis och myndighetsbyggnaden bränns ned och själv tvingas Tombou fly till en säker plats.

   Samtidigt kommer rapporter om att minst sju människor dödats i konflikter mellan två grupper i den muslimskt dominerade stadsdelen PK5 i Bangui.

Alla aktuella händelser

Varukorg

Totalt 0