Burundi
Burundis kungliga trumslagare förbereder en spelning i byn Gishora. Foto: Rostasedlacek/Shutterstock.

Burundi

Det lilla Burundi i centrala Afrika är ett tätbefolkat land med en stor folkmajoritet av hutuer och en minoritet av tutsier. Burundis moderna historia präglas av våldsamma konflikter mellan de två folkgrupperna, vilka kostat hundratusentals burundier livet. 2005 fick landet en ny författning som föreskriver maktdelning. När den hutudominerade regeringen försökte ändra maktbalansen 2015 utbröt nya oroligheter. Ekonomin baseras på kaffeexport och bistånd från omvärlden.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • U-sväng i coronastrategin

   President Ndayishimiye förklarar coronaviruset som Burundis "värsta fiende". Det innebär en kovändning i landets förhållningssätt till pandemin. Expresident Nkurunzizia förnekade i hög grad faran med viruset och sade att Gud hade besparat Burundi från corona. Ndayishimiye säger att hälsodepartementet nu kommer att ge invånarna kontinuerlig information om hur smittspridningen ska stoppas. En anonym källa vid hälsodepartementet säger till nyhetsbyrån AFP att u-svängen kom efter att Världsbanken skänkt regeringen 5 miljoner dollar i bidrag till kampen mot corona. Officiellt har Burundi 170 bekräftade fall av covid-19 och ett dödsfall.

  • Juni

  • Ny regering dominerad av hökar

   Den nya presidenten Ndayishimiye presenterar sin regering, som består av endast 15 ministrar. Regeringen domineras av hårdföra så kallade hökar inom det styrande partiet. Mycket tyder på att expresident Nkurunzizas tuffa hutudominerade politik kommer att fortsätta. Premiärminister Bunyoni är en före detta polischef och säkerhetsminister som USA har riktat sanktioner mot på grund av hans roll i det politiska förtrycket runt Nkurunzizas kritiserade omval 2015. Ny inrikesminister blir Gervais Ndirakobuca, chef för landets fruktade underrättelsetjänst. Mot honom har USA, EU och Frankrike infört sanktioner på grund av hans delaktighet i våldet mot oppositionen 2015. Burundis FN-ambassadör Albert Shingiro får utrikesministerposten.

  • Nkurunziza begravs

   Tusentals vitklädda människor samlas i Gitega för att närvara vid den avlidna presidenten Pierre Nkurunzizas statsbegravning. Majoriteten av folksamlingen bar inte munskydd eller respekterade riktlinjerna om social distansering. Dödsorsaken uppges vara hjärtstopp men spekulationerna har varit omfattande om att Nkurunziza avled till följd av covid-19. Hans hustru hade behandlats för covid-19 i Nairobi i Kenya ett par veckor tidigare. Expresidenten uppgavs ha klagat över andningsproblem.

  • Kontroversiell ny regeringschef

   President Ndayishimiye nominerar Alain-Guillaume Bunyoni till ny premiärminister. Valet godkänns av parlamentet med siffrorna 92-2. Bunyoni tillhör hökarna inom den styrande eliten och är en av de burundier som USA riktar sanktioner mot för hans roll i det politiska förtrycket och våldet mot civila sedan 2015. Han har tidigare varit rikspolischef och säkerhetsminister.

  • Ndayishimiye tillträder i förtid

   Efter förhandlingar med regeringen beslutar författningsdomstolen att presidentvalets segrare Evariste Ndayishimiye kan tillträda i förtid, vilket sker den 18 juni. Han skulle enligt författningen ha svurit presidenteden i augusti. Enligt författningen efterträder parlamentets talman presidenten om hen avlider på posten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0