Torsdagen den 22 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på mail. Vid brådskande ärenden hänvisar vi till kundtjänst på telefonummer 08-511 768 05, kl. 10.00-11.30 samt 13.00-15.00.

Burundi
Foto: Shutterstock/Tor Pur

Burundi

Burundi i centrala Afrika är som en spegelbild av det lika lilla grannlandet i norr, Rwanda, med den skillnaden att i Burundi lyckades minoritetsfolket tutsier länge behålla den makt det gavs under kolonialtiden. Efter en lång rad blodiga konflikter mellan tutsierna och folkmajoriteten hutuer, som kostade hundratusentals människor livet, fick Burundi 2005 en författning som föreskriver maktdelning, med en fördel för hutuerna. När den hutudominerade regeringen försökte ändra maktbalansen 2015 utbröt oroligheter som skördade många hundra liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • BBC stänger kontoret i Bujumbura

   Det brittiska etermediebolaget BBC tillkännager att man stänger sitt kontor i Bujumbura. De burundiska myndigheterna drog i mars 2019 in BBC:s och Voice of Americas tillstånd att verka i landet.

  • Mars

  • Fångamnesti inleds

   Justitieminister Kanyana meddelar att regeringen har frigivit 142 av de 3 000 fångar som de styrande i december 2018 lovade släppa ut ur fängelserna som ett steg mot försoning med oppositionen. Kritikerna säger dock att frigivandena beror på praktiska hänsyn – Burundis fängelser är över fulla – och att inga politiska fångar finns bland de 142. Enligt människorättsgruppen Aprodeh rymmer Burundis elva fängelser 11 000 fångar trots att de är byggda för 4 000.

  • BBC förbjuds verka i Burundi

   Burundi förbjuder brittiska BBC att verka i landet och Voice of America får sitt tillfälliga sändningsstopp förlängt tills vidare. Båda etermediebolagen fick tillfälliga sändningsförbud 2018. Myndigheterna förbjuder journalister och nyhetsförmedlare att delge BBC eller Voice of America nyhetsmaterial från Burundi. I december 2018 sände BBC en TV-dokumentär som enligt filmarna visar hur underrättelsetjänsten i Burundi använder hemliga tortyrkammare för att tysta oliktänkande. Regeringen i Burundi avvisar innehållet i dokumentären. Voice of America fick sändningsförbud sedan de samarbetat med radiojournalisten Patrick Nduwimana, som regeringen anklagar för att ha deltagit i en misslyckad kupp i maj 2015. Både BBC och Voice of America fortsätter att sända inne i Burundi via kortvågsradio.

  • FN-kontor stängs av regeringen

   FN:s högkommissarie för de mänskliga rättigheterna, Michelle Bachelet, säger att Burundi stängde hennes kontor i landet den 28 februari. Kontoret har funnits där sedan 1995. Bachelet säger att FN:s högkommissarie kommer att fortsätta att granska eventuella människorättsbrott i Burundi även efter stängningen.

 • 2018

  • December

  • Fängslade MR-aktivister frias

   Tre människorättsaktivister som dömts till tio års fängelse vardera för att ha planerat aktioner för att störa den allmänna ordningen (se Mars 2018) frias av en appellationsdomstol. De tre tillhör gruppen Parcem. Domarna grundades på beslagtagna dokument för en workshop om mänskliga rättigheter.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0