Burundi
Burundis kungliga trumslagare förbereder en spelning i byn Gishora. Foto: Rostasedlacek/Shutterstock.

Burundi

Det lilla Burundi i centrala Afrika är ett tätbefolkat land med en stor folkmajoritet av hutuer och en minoritet av tutsier. Burundis moderna historia präglas av våldsamma konflikter mellan de två folkgrupperna, vilka kostat hundratusentals burundier livet. 2005 fick landet en ny författning som föreskriver maktdelning. När den hutudominerade regeringen försökte ändra maktbalansen 2015 utbröt nya oroligheter. Ekonomin baseras på kaffeexport och bistånd från omvärlden.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Strafflindring med 31 år

   En människorättsaktivist som dömts till 32 års fängelse för att ha protesterat mot expresident Nkurunziza får sitt straff reducerat till ett år. Strafflindringen tillkännages samtidigt som EU meddelar att unionen överväger att upphäva sanktionerna som infördes mot landet efter den politiska krisen 2015. Rättegången ogiltigförklarades av Högsta domstolen 2020, efter det att president Ndayishimiye tagit över efter Nkurunzizas död, och gjordes om i mars 2021. Fången släpps omedelbart då han redan suttit av sitt straff.

  • Mars

  • Fyra av tio fångar benådas

   President Ndayishimiye benådar 40 procent av landets fångar för att minska trängseln i de överfulla fängelserna. Enligt dekretet ska 5 255 av omkring 13 200 interner friges. Burundis fängelser är byggda för 4 100 fångar. De benådade är dömda till högst fem års fängelse. Interner som tillhör rebellgrupper eller som hotat nationens säkerhet benådas inte. Det innebär att politiska fångar som dömts efter 2015 sannolikt inte släpps fria. Korruptionsdömda benådas om de betalar tillbaka de pengar de försnillat.

  • Januari

  • Omstridd ny ledare för CNDD-FDD

   Regeringspartiet CNDD-FDD väljer Reverien Ndikuriyo till ny generalsekreterare vid en extra kongress i Gitega. Ndikuriyo tillhör partiets mer hårdföra fraktion och var talman i senaten 2015 till 2020. Han efterträder Ndayishimiye, som utsågs till Burundis president i maj 2020 och som tillhör samma partifraktion. Ndikuriyo har väckt uppmärksamhet för en rad kontroversiella uttalanden. Efter det omstridda valet 2015 hotade han med att eliminera de stadsdelar i Bujumbura där demonstranter ifrågasatte valresultatet.

 • 2020

  • December

  • Fyra journalister benådas

   Fyra journalister som suttit fängslade i ett år benådas av president Ndayishimiye. Journalisterna arbetar för Iwacu som beskrivs som Burundi enda kvarvarande oberoende nyhetsmagasin. De fyra greps i oktober 2019 när de bevakade hur rebeller gick över gränsen från grannlandet Kongo-Kinshasa. Journalisterna dömdes i januari 2020 till 2,5 års fängelse för hot mot rikets säkerhet. Människorättsgrupper har protesterat mot domarna och kallat anklagelserna mot journalisterna "grundlösa".

  • Expresident Boyoya är död

   Burundis tidigare president Pierre Buyoya avlider i Paris med covid-19, 71 år gammal. Han insjuknar i Malis huvudstad Bamako några dagar tidigare och förs därefter till den franska huvudstaden för vård men avlider i ambulansen på väg till sjukhuset. Tutsiern Buyoya var Afrikanska unionens (AU) sändebud till Mali och Sahelområdet från 2012 till hösten 2020, då han i Burundi i sin frånvaro dömdes till livstids fängelse för mordet på sin efterträdare hutuern Melchior Ndadaye 1993 (se Oktober 2020). Boyoya var president 1987–1993 och 1996–2003. Båda gångerna grep han makten genom militärkupper.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0