Burundi
Burundis kungliga trumslagare förbereder en spelning i byn Gishora. Foto: Rostasedlacek/Shutterstock.

Burundi

Det lilla Burundi i centrala Afrika är ett tätbefolkat land med en stor folkmajoritet av hutuer och en minoritet av tutsier. Burundis moderna historia präglas av våldsamma konflikter mellan de två folkgrupperna, vilka kostat hundratusentals burundier livet. 2005 fick landet en ny författning som föreskriver maktdelning. När den hutudominerade regeringen försökte ändra maktbalansen 2015 utbröt nya oroligheter. Ekonomin baseras på kaffeexport och bistånd från omvärlden.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • FN: människorättsbrotten lika många som under Nkurunziza

   Situationen för de mänskliga rättigheterna i Burundi har inte förbättrats under president Ndayishimiyes regeringstid, meddelar FN-utredare, som tillägger att våldsnivån i landet är skyhög. Utredarna slår fast att det hopp om förbättringar som väcktes när Ndayishimiye tog över efter Nkurunzizas död har grusats. Oberoende medier och organisationer kan inte arbeta fritt. Straffriheten är utbredd och brotten mot de mänskliga rättigheterna är lika omfattande som tidigare. Personer som misstänks för människorättsbrott under Nkurunziza har fått höga positioner i det nya styret, skriver utredarna i en ny rapport som täcker perioden från maj 2019 och framåt.

  • Augusti

  • Fängelse för brott med kopplingar till regimen

   En domstol i staden Makamba i södra Burundi dömer tre polismän, två lokala statstjänstemän, en företrädare för det styrande CNDD-FDD och sju medlemmar av CNDD-FDD:s ökända ungdomsmilis, Imbonerakure, till fängelse för att ha utpressat burundiska migrantarbetare som återvänt från Tanzania. Sju av de dömda får tio års fängelse vardera, övriga sex döms till fem års fängelse. Människorättsgrupper välkomnar domen och tillägger att brott med kopplingar till regeringen och CNDD-FDD oftast sker ostraffat i Burundi.

  • Stenkastning blir "komplott mot statschefen"

   Tre ungdomar, två män och en kvinna, döms till 30 års fängelse vardera för att ha "attackerat" president Ndayishimiyes bilkolonn med stenar. Enligt åklagaren kastades tre stenar från en bensinstation mot kolonnen, bestående av ett 50-tal fordon, när den passerade staden Kayanza i norra Burundi. En sten träffade en livvakt, en annan sten träffade en bil medan den tredje stenen missade kolonnen. Bilarna stannade inte vid incidenten. Brottet rubriceras som en komplott mot statschefen. Förövarna arbetade på macken.

  • Juli

  • U-sväng i coronastrategin

   President Ndayishimiye förklarar coronaviruset som Burundis "värsta fiende". Det innebär en kovändning i landets förhållningssätt till pandemin. Expresident Nkurunzizia förnekade i hög grad faran med viruset och sade att Gud hade besparat Burundi från corona. Ndayishimiye säger att hälsodepartementet nu kommer att ge invånarna kontinuerlig information om hur smittspridningen ska stoppas. En anonym källa vid hälsodepartementet säger till nyhetsbyrån AFP att u-svängen kom efter att Världsbanken skänkt regeringen 5 miljoner dollar i bidrag till kampen mot corona. Officiellt har Burundi 170 bekräftade fall av covid-19 och ett dödsfall.

  • Juni

  • Ny regering dominerad av hökar

   Den nya presidenten Ndayishimiye presenterar sin regering, som består av endast 15 ministrar. Regeringen domineras av hårdföra så kallade hökar inom det styrande partiet. Mycket tyder på att expresident Nkurunzizas tuffa hutudominerade politik kommer att fortsätta. Premiärminister Bunyoni är en före detta polischef och säkerhetsminister som USA har riktat sanktioner mot på grund av hans roll i det politiska förtrycket runt Nkurunzizas kritiserade omval 2015. Ny inrikesminister blir Gervais Ndirakobuca, chef för landets fruktade underrättelsetjänst. Mot honom har USA, EU och Frankrike infört sanktioner på grund av hans delaktighet i våldet mot oppositionen 2015. Burundis FN-ambassadör Albert Shingiro får utrikesministerposten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0