Burundi
Foto: Shutterstock/Tor Pur

Burundi

Centralafrikanska Burundi är som en spegelbild av det lika lilla grannlandet i norr, Rwanda, med den skillnaden att i Burundi lyckades minoritetsfolket tutsier länge behålla den makt det gavs under kolonialtiden. Efter en lång rad blodiga konflikter mellan tutsierna och folkmajoriteten hutuer, som kostade hundratusentals människor livet, fick Burundi 2005 en författning som föreskriver maktdelning, med en fördel för hutuerna. När den hutudominerade regeringen försökte ändra maktbalansen 2015 utbröt oroligheter som fick omvärlden att frukta ett nytt inbördeskrig.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Fängslade MR-aktivister frias

   Tre människorättsaktivister som dömts till tio års fängelse vardera för att ha planerat aktioner för att störa den allmänna ordningen (se Mars 2018) frias av en appellationsdomstol. De tre tillhör gruppen Parcem. Domarna grundades på beslagtagna dokument för en workshop om mänskliga rättigheter.

  • Tvist med AU om truppreträtt

   Burundis armé motsätter sig en begäran från AU om att ta hem 1 000 av sina 5 400 soldater i organisationens fredsbevarande styrka i Somalia (Amisom) senast den 28 februari 2019. Burundis militär lät hälsa AU att den ska be president Nkurunziza kräva att alla länder i AU-styrkan ska ta hem en lika stor andel soldater. Amisom består av 21 500 man. Burundis truppbidrag är näst störst efter Ugandas på 6 200 man. I styrkan ingår även Djibouti, Kenya och Etiopien. Amisom är tänkt att minskas gradvis i takt med att Somalias egen armé kan ta över kontrollen över säkerhetsläget i det egna landet.

  • Ny huvudstad

   Regeringen tillkännager att den lilla staden Gitega i mellersta delen av landet är Burundis nya huvudstad, medan Bujumbura på Tanganyikasjöns nordöstra strand endast ska vara landets ekonomiska centrum. Regeringen kommer att sammanträda i Gitega och fem departement ska flyttas dit under 2019. Bytet av huvudstad är i linje med ett löfte som president Nkurunziza gav 2007. Beslutet måste formellt godkännas av parlamentet innan det kan träda i kraft. Gitega har 30 000 invånare, medan Bujumbura har 1,2 miljoner invånare med förstäder inräknade. Orsaken till huvudstadsbytet uppges vara Gitegas centrala läge i landet. Oppositionen säger att det snarast beror på att Bujumbura är ett starkt oppositionellt fäste, där Nkurunziza tillbringar allt mindre tid. Beslutet får också kritik för att vara alltför dyrt.

  • Burundi utvisar FN-råd

   Nkurunziza-regeringen beordrar FN:s råd för de mänskliga rättigheterna att lämna Burundi inom två månader. Det uppger källor inom FN och det burundiska utrikesdepartementet för nyhetsbyrån AFP. En grupp FN-experter rapporterade tidigare under året om brott mot de mänskliga rättigheterna i Burundi och riktade kritik mot president Nkurunziza (se September 2018).

  • November

  • Buyoya efterlyst

   Burundi utfärdar en internationell arresteringsorder mot den före detta presidenten Pierre Buyoya för att kunna förhöra honom om hans eventuella roll i mordet 1993 på Melchior Ndadaye, som var Burundis första demokratiskt valda president från hutufolket.  Samtidigt efterlyses elva tidigare högt uppsatta tjänstemän vid försvarsdepartementet samt fem civilpersoner i Buyoyas närmaste krets. Tutsiern Buyoya kom till makten 1987 med hjälp av militären. Han avgick 1993 när Ndadaye valdes till ny president. Men Ndadaye mördades några månader efter sitt tillträde i ett kuppförsök utfört av militanta tutsier (se vidare Modern historia). Buyoya är idag den regionala samarbetsorganisationen AU:s representant i Mali och betecknar i en kommentar arresteringsordern som "politiskt motiverad" för att dölja "smärtsamma, olösta" problem.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0