Burundi
Burundis kungliga trumslagare förbereder en spelning i byn Gishora. Foto: Rostasedlacek/Shutterstock.

Burundi

Det lilla Burundi i centrala Afrika är ett tätbefolkat land med en stor folkmajoritet av hutuer och en minoritet av tutsier. Burundis moderna historia präglas av våldsamma konflikter mellan de två folkgrupperna, vilka kostat hundratusentals burundier livet. 2005 fick landet en ny författning som föreskriver maktdelning. När den hutudominerade regeringen försökte ändra maktbalansen 2015 utbröt nya oroligheter. Ekonomin baseras på kaffeexport och bistånd från omvärlden.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Februari

  • CNL-ledaren Rwasa utmanar Ndayishimiye

   Oppositionspartiet Nationella frihetsrådet (CNL) väljer partiledaren Agathon Rwasa till sin kandidat i presidentvalet i maj. Han möter då regerande CNDD-FDD:s kandidat Evariste Ndayishimiye, armégeneral och nära bundsförvant till president Nkurunziza som själv inte ställer upp för omval.

  • Januari

  • Presidenttrogen CNDD-FDD-kandidat

   Regeringspartiet CNDD-FDD utser partiordföranden Evariste Ndayishimiye till sin kandidat i presidentvalet den 20 maj 2019. Ndayishimiye är general och har tidigare varit inrikes- och säkerhetsminister. Han tillhör Burundis absoluta maktelit och står president Nkurunziza nära. Nkurunziza har valt att inte ställa upp för omval. Han får istället en nybyggd lyxvilla, en avgångsbonus på 550 000 dollar och en månadslön livet ut.

 • 2019

  • November

  • Rwanda anklagas för väpnad attack

   Den burundiska armén attackeras i Twinyoni Hill, cirka tio mil norr om Bujumbura och fem mil från gränsen mot Rwanda. Enligt en militärtalesman dödas 19 soldater och 20 skadas. Regeringen i Bujumbura lägger skulden på Rwandas regering som nekar till all inblandning. Burundi anmäler händelsen till FN, AU och Östafrikanska gemenskapen (EAC).

  • Oktober

  • Hundratals burundier återvänder från Tanzania

   Tanzania sänder hem 590 burundiska flyktingar på frivillig basis, meddelar FN:s flyktingorgan UNHCR. Flytten utgör starten på en omfattande repatriering av sammanlagt omkring 184 000 burundier från Tanzania före årsskiftet. Den tanzanska regeringen har sagt att flyktingarna, som lämnat Burundi på grund av politiskt våld, ska skickas hem, frivilligt eller med tvång. UNHCR har hjälpt till att återbörda nästan 75 000 burundiska flyktingar från Tanzania sedan september 2017, i enlighet med ett avtal mellan de två länderna. FN-organet beräknar att runt 225 000 burundiska flyktingar fortfarande lever i tre läger inne i Tanzania.

  • September

  • FN: "Klimat av rädsla" inför valen 2020

   En FN-kommission som granskar förhållandena i Burundi (UN Commission of Inquiry on Burundi) varnar för att regeringspartiet CNDD-FDD och dess ungdomsmilis Imbonerakure redan har skapat ett "klimat av rädsla" inför president- och parlamentsvalen 2020. Syftet är att genom grova brott mot de mänskliga rättigheterna, till och med brott mot mänskligheten, skrämma burundierna att rösta på CNDD-FDD och deras presidentkandidat, enligt FN-utredarna. Genom att tysta alla krirtiska röster skapar makthavarna ett intryck av att lugn råder i landet, enligt utredarna. Exempel på människorättsbrott som begås är dödande, försvinnanden, godtyckliga gripanden, tortyr av och våldtäkt på misstänkta politiska motståndare. Förövarna går nästan alltid fria, då varken medierna eller rättsväsendet kan verka fritt. FN-utredarna har inte kunnat resa in i Burundi men säger att de grundar sin rapport på drygt 1 200 uttalanden från offer, vittnen, förövare och andra källor.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0