Burundi
Burundis kungliga trumslagare förbereder en spelning i byn Gishora. Foto: Rostasedlacek/Shutterstock.

Burundi

Det lilla Burundi i centrala Afrika är ett tätbefolkat land med en stor folkmajoritet av hutuer och en minoritet av tutsier. Burundis moderna historia präglas av våldsamma konflikter mellan de två folkgrupperna, vilka kostat hundratusentals burundier livet. 2005 fick landet en ny författning som föreskriver maktdelning. När den hutudominerade regeringen försökte ändra maktbalansen 2015 utbröt nya oroligheter. Ekonomin baseras på kaffeexport och bistånd från omvärlden.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Oktober

  • Expresident Buyoya döms till livstid för mord

   Burundis expresident Pierre Buyoya döms till livstids fängelse för inblandning i mordet 1993 på hans efterträdare Melchior Ndadaye. Buyoya är idag 70 år och Afrikanska unionens (AU) sändebud till Sahel. Han döms i sin frånvaro och beskriver rättegången som "politiskt motiverad". Buyoyas vicepresident Bernard Busokoza döms till 20 års fängelse medan 15 andra personer, däribland många före detta höga militärbefäl, döms till livstids fängelse. Ndadaye var Burundis förste demokratiskt valde president och ses av många burundier som en nationalhjälte.

  • September

  • FN: människorättsbrotten lika många som under Nkurunziza

   Situationen för de mänskliga rättigheterna i Burundi har inte förbättrats under president Ndayishimiyes regeringstid, meddelar FN-utredare, som tillägger att våldsnivån i landet är skyhög. Utredarna slår fast att det hopp om förbättringar som väcktes när Ndayishimiye tog över efter Nkurunzizas död har grusats. Oberoende medier och organisationer kan inte arbeta fritt. Straffriheten är utbredd och brotten mot de mänskliga rättigheterna är lika omfattande som tidigare. Personer som misstänks för människorättsbrott under Nkurunziza har fått höga positioner i det nya styret, skriver utredarna i en ny rapport som täcker perioden från maj 2019 och framåt.

  • Augusti

  • Fängelse för brott med kopplingar till regimen

   En domstol i staden Makamba i södra Burundi dömer tre polismän, två lokala statstjänstemän, en företrädare för det styrande CNDD-FDD och sju medlemmar av CNDD-FDD:s ökända ungdomsmilis, Imbonerakure, till fängelse för att ha utpressat burundiska migrantarbetare som återvänt från Tanzania. Sju av de dömda får tio års fängelse vardera, övriga sex döms till fem års fängelse. Människorättsgrupper välkomnar domen och tillägger att brott med kopplingar till regeringen och CNDD-FDD oftast sker ostraffat i Burundi.

  • Stenkastning blir "komplott mot statschefen"

   Tre ungdomar, två män och en kvinna, döms till 30 års fängelse vardera för att ha "attackerat" president Ndayishimiyes bilkolonn med stenar. Enligt åklagaren kastades tre stenar från en bensinstation mot kolonnen, bestående av ett 50-tal fordon, när den passerade staden Kayanza i norra Burundi. En sten träffade en livvakt, en annan sten träffade en bil medan den tredje stenen missade kolonnen. Bilarna stannade inte vid incidenten. Brottet rubriceras som en komplott mot statschefen. Förövarna arbetade på macken.

  • Juli

  • U-sväng i coronastrategin

   President Ndayishimiye förklarar coronaviruset som Burundis "värsta fiende". Det innebär en kovändning i landets förhållningssätt till pandemin. Expresident Nkurunzizia förnekade i hög grad faran med viruset och sade att Gud hade besparat Burundi från corona. Ndayishimiye säger att hälsodepartementet nu kommer att ge invånarna kontinuerlig information om hur smittspridningen ska stoppas. En anonym källa vid hälsodepartementet säger till nyhetsbyrån AFP att u-svängen kom efter att Världsbanken skänkt regeringen 5 miljoner dollar i bidrag till kampen mot corona. Officiellt har Burundi 170 bekräftade fall av covid-19 och ett dödsfall.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0