Burundi
Foto: Shutterstock/Tor Pur

Burundi

Centralafrikanska Burundi är som en spegelbild av det lika lilla grannlandet i norr, Rwanda, med den skillnaden att i Burundi lyckades minoritetsfolket tutsier länge behålla den makt det gavs under kolonialtiden. Efter en lång rad blodiga konflikter mellan tutsierna och folkmajoriteten hutuer, som kostade hundratusentals människor livet, fick Burundi 2005 en författning som föreskriver maktdelning, med en fördel för hutuerna. När den hutudominerade regeringen försökte ändra maktbalansen 2015 utbröt oroligheter som fick omvärlden att frukta ett nytt inbördeskrig.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Burundi utvisar FN-råd

   Nkurunziza-regeringen beordrar FN:s råd för de mänskliga rättigheterna att lämna Burundi inom två månader. Det uppger källor inom FN och det burundiska utrikesdepartementet för nyhetsbyrån AFP. En grupp FN-experter rapporterade tidigare under året om brott mot de mänskliga rättigheterna i Burundi och riktade kritik mot president Nkurunziza (se September 2018).

  • November

  • Buyoya efterlyst

   Burundi utfärdar en internationell arresteringsorder mot den före detta presidenten Pierre Buyoya för att kunna förhöra honom om hans eventuella roll i mordet 1993 på Melchior Ndadaye, som var Burundis första demokratiskt valda president från hutufolket.  Samtidigt efterlyses elva tidigare högt uppsatta tjänstemän vid försvarsdepartementet samt fem civilpersoner i Buyoyas närmaste krets. Tutsiern Buyoya kom till makten 1987 med hjälp av militären. Han avgick 1993 när Ndadaye valdes till ny president. Men Ndadaye mördades några månader efter sitt tillträde i ett kuppförsök utfört av militanta tutsier (se vidare Modern historia). Buyoya är idag den regionala samarbetsorganisationen AU:s representant i Mali och betecknar i en kommentar arresteringsordern som "politiskt motiverad" för att dölja "smärtsamma, olösta" problem.

  • Oktober

  • Organisationer får verksamhetsförbud

   Flertalet av de cirka 130 utländska frivilligorganisationer (NGO:s) som finns i Burundi beordras upphöra med sin verksamhet i landet, eftersom regeringen anser att de inte efterlever den lag från januari 2017 som ger staten ökad kontroll över organisationernas administration och ekonomi samt personalens etniska sammansättning. Bland annat måste organisationerna ha sina pengar insätta i utländsk valuta på centralbanken (Burundi lider brist på kapital i utländsk valuta). De måste också anställa 60 procent hutuer och 40 procent tutsier. Verksamhetsförbudet gäller från 1 oktober och tre månader framåt. Därefter får de organisationer som följer lagen återuppta sin verksamhet. Organisationerna arbetar med exempelvis hjälp inom sjukvård, utbildning och jordbruksutveckling.

  • September

  • FN-kritik mot Nkurunziza

   FN:s råd för mänskliga rättigheter anklagar i en rapport president Nkurunziza för att underblåsa hat och våld i landet. Burundis parlament fördömer dagen därpå rapporten som det anser är ämnad att undergräva regeringen och skapa ”kaos”. Ytterligare en dag senare förklarar regeringen tre av rapportförfattarna för ”persona non grata” (icke önskvärda personer) och arrangerar demonstrationer mot FN-rapporten i flera städer. I Bujumbura deltar uppskattningsvis 1 000 personer. Burundi har sedan 2015 ofta anklagats för att kränka de mänskliga rättigheterna, men det är sällan kritiken riktats direkt mot Nkurunziza. De flesta övergreppen har begåtts av polisen, militären, underrättelsetjänsten och regeringspartiet CNDD-FDD:s ungdomsförbund Imbonerakure, som FN betecknar som en partimilis.

  • Juli

  • Burundi ansluter sig till AU:s frihandelsavtal

   Burundi och fyra andra länder ansluter sig till Afrikanska unionens (AU) frihandelsavtal AFCFTA vid organisationens toppmöte i Mauretaniens huvudstad Nouakchott. Innan frihandelsområdet kan bli verklighet måste avtalet ratificeras på nationell nivå.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0