Burundi
Burundis kungliga trumslagare förbereder en spelning i byn Gishora. Foto: Rostasedlacek/Shutterstock.

Burundi

Burundi i centrala Afrika är som en spegelbild av det lika lilla grannlandet i norr, Rwanda, med den skillnaden att i Burundi lyckades minoritetsfolket tutsier länge behålla den makt det gavs under kolonialtiden. Efter en lång rad blodiga konflikter mellan tutsierna och folkmajoriteten hutuer, som kostade hundratusentals människor livet, fick Burundi 2005 en författning som föreskriver maktdelning, med en fördel för hutuerna. När den hutudominerade regeringen försökte ändra maktbalansen 2015 utbröt oroligheter som skördade många hundra liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Rwanda anklagas för väpnad attack

   Den burundiska armén attackeras i Twinyoni Hill, cirka tio mil norr om Bujumbura och fem mil från gränsen mot Rwanda. Enligt en militärtalesman dödas 19 soldater och 20 skadas. Regeringen i Bujumbura lägger skulden på Rwandas regering som nekar till all inblandning. Burundi anmäler händelsen till FN, AU och Östafrikanska gemenskapen (EAC).

  • Oktober

  • Hundratals burundier återvänder från Tanzania

   Tanzania sänder hem 590 burundiska flyktingar på frivillig basis, meddelar FN:s flyktingorgan UNHCR. Flytten utgör starten på en omfattande repatriering av sammanlagt omkring 184 000 burundier från Tanzania före årsskiftet. Den tanzanska regeringen har sagt att flyktingarna, som lämnat Burundi på grund av politiskt våld, ska skickas hem, frivilligt eller med tvång. UNHCR har hjälpt till att återbörda nästan 75 000 burundiska flyktingar från Tanzania sedan september 2017, i enlighet med ett avtal mellan de två länderna. FN-organet beräknar att runt 225 000 burundiska flyktingar fortfarande lever i tre läger inne i Tanzania.

  • September

  • FN: "Klimat av rädsla" inför valen 2020

   En FN-kommission som granskar förhållandena i Burundi (UN Commission of Inquiry on Burundi) varnar för att regeringspartiet CNDD-FDD och dess ungdomsmilis Imbonerakure redan har skapat ett "klimat av rädsla" inför president- och parlamentsvalen 2020. Syftet är att genom grova brott mot de mänskliga rättigheterna, till och med brott mot mänskligheten, skrämma burundierna att rösta på CNDD-FDD och deras presidentkandidat, enligt FN-utredarna. Genom att tysta alla krirtiska röster skapar makthavarna ett intryck av att lugn råder i landet, enligt utredarna. Exempel på människorättsbrott som begås är dödande, försvinnanden, godtyckliga gripanden, tortyr av och våldtäkt på misstänkta politiska motståndare. Förövarna går nästan alltid fria, då varken medierna eller rättsväsendet kan verka fritt. FN-utredarna har inte kunnat resa in i Burundi men säger att de grundar sin rapport på drygt 1 200 uttalanden från offer, vittnen, förövare och andra källor.

  • Juli

  • BBC stänger kontoret i Bujumbura

   Det brittiska etermediebolaget BBC tillkännager att man stänger sitt kontor i Bujumbura. De burundiska myndigheterna drog i mars 2019 in BBC:s och Voice of Americas tillstånd att verka i landet.

  • Mars

  • Fångamnesti inleds

   Justitieminister Kanyana meddelar att regeringen har frigivit 142 av de 3 000 fångar som de styrande i december 2018 lovade släppa ut ur fängelserna som ett steg mot försoning med oppositionen. Kritikerna säger dock att frigivandena beror på praktiska hänsyn – Burundis fängelser är över fulla – och att inga politiska fångar finns bland de 142. Enligt människorättsgruppen Aprodeh rymmer Burundis elva fängelser 11 000 fångar trots att de är byggda för 4 000.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0