Burundi
Det lilla Burundi i centrala Afrika är ett tätbefolkat land med en stor folkmajoritet av hutuer och en minoritet av tutsier. Burundis moderna historia präglas av våldsamma konflikter mellan de två folkgrupperna, vilka kostat hundratusentals burundier livet. 2005 fick landet en ny författning som föreskriver maktdelning. När den hutudominerade regeringen försökte ändra maktbalansen 2015 utbröt nya oroligheter. Ekonomin baseras på kaffeexport och bistånd från omvärlden.
Välj kapitel här
Viktiga händelser
-
2020
-
President- och parlamentsval genomförs. CNDD-FDD som domineras av folkgruppen hutu blir största parti och dess kandidat Evariste Ndayishimiye vinner presidentvalet.
-
2018
-
Författningsändringar godkänns i en folkomröstning. Ändringarna medför att hutuernas makt över politiska beslut förstärks.
-
2005
-
Fredsavtal sluts efter inbördeskrig som pågått sedan 1993 mellan folkgrupperna hutu och tutsi. En ny författning antas som ska säkra inflytande för landets olika etniska grupper.
-
1993
-
Det första fria presidentvalet hålls, men presidenten Melchior Ndadaye, som är hutu, mördas av upproriska tutsier. Mordet utlöser inbördeskrig.
-
1987
-
Burundis militärregim störtas. Året efter slås en huturevolt ned, men de nya makthavarna öppnar för att tillåta fler partier och anta en demokratisk författning.
-
1965
-
En elit bestående av tutsier tar makten genom en statskupp och gör Burundi till republik och enpartistat. Ledande hutuer rensas ut. Flera misslyckade revoltförsök görs av hutuer under de kommande årtiondena.
-
1962
-
Burundi blir en självständig monarki efter att ha varit en belgisk koloni.