Burundi
Burundis kungliga trumslagare förbereder en spelning i byn Gishora. Foto: Rostasedlacek/Shutterstock.

Burundi

Det lilla Burundi i centrala Afrika är ett tätbefolkat land med en stor folkmajoritet av hutuer och en minoritet av tutsier. Burundis moderna historia präglas av våldsamma konflikter mellan de två folkgrupperna, vilka kostat hundratusentals burundier livet. 2005 fick landet en ny författning som föreskriver maktdelning. När den hutudominerade regeringen försökte ändra maktbalansen 2015 utbröt nya oroligheter. Ekonomin baseras på kaffeexport och bistånd från omvärlden.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Februari

  • EU häver sanktionerna mot Burundi

   EU lyfter de ekonomiska sanktioner som unionen införde mot Burundi 2016. EU återupptar även det officiella utvecklingsbiståndet till landet. Beslutet motiveras med att den politiska situationen blivit fredligare och att den burundiska regeringen gjort framsteg inom flera områden, bland annat ökad respekt för medborgarnas mänskliga rättigheter samt en ökad frivillig återflytt av flyktingar till Burundi. EU hänvisar särskilt till valet i maj 2020. Unionen betonar att utmaningar återstår inom "områdena mänskliga rättigheter, gott styresskick, försoning och rättssäkerhet". I september 2021 konstaterade FN-utredare att situationen för de mänskliga rättigheterna i Burundi har försämrats sedan president Ndayishimiye kom till makten i juni 2020 (se Demokrati och rättigheter). Två månader senare hävde USA de ekonomiska sanktionerna mot Burundi. Sanktionerna infördes när expresident Nkurunziza ställde upp för omval en tredje mandatperiod trots att författningen inte tillät det. Hans beslut ledde till våldsamma massdemonstrationer och politisk oro.

 • 2021

  • November

  • USA häver sanktioner mot Burundi

   USA häver sanktioner som infördes mot Burundi 2015. Beslutet motiveras med att val hållits 2020 vilket lett till ett fredligt maktskifte, att våldsnivån sjunkit i landet och att president Ndayishimiye genomfört flera reformer som bland annat syftar till att bekämpa människohandel och korruption. Sanktionerna var riktade mot elva burundier, främst befäl inom militären och säkerhetstjänsten.

  • Oktober

  • Första doserna coronavaccin når Burundi

   Som ett av de sista länderna i världen tar Burundi emot en första sändning av coronavaccin. Det rör sig om en halv miljon doser vaccin skänkta av Kina. De burundiska myndigheterna inleder en vaccinationskampanj fyra dagar senare. Regeringen har tidigare tonat ned faran med pandemin och virussjukdomen covid-19 men har på senare tid gjort en omsvängning. Endast Eritrea och Nordkorea har ännu inte börjat vaccinera sina befolkningar. Enligt WHO har drygt 19 400 burundier testats positivt för covid-19 och landet har haft 14 dödsfall med konstaterad covid-19. Mörkertalen tros vara stora då provtagningen och smittspårningen är begränsad.

  • September

  • Flera döda i granatexplosioner

   Flera granater skjuts mot Bujumburas flygplats, en dag innan president Ndayishimiye ska flyga därifrån till New York för ett FN-möte. Ingen människa kommer till skada. På kvällen dödas minst två människor när en granat exploderar i en bar i huvudstaden Gitega. Baren ägs av en polis och besöks framför allt av statstjänstemän och företrädare för regeringspartiet CNDD-FDD. Dagen därpå dödas minst tre människor och tiotals skadas när flera granater exploderar i Bujumbura. Minst två av granaterna detonerar på en parkeringsplats för bussar i stadens centrum och en tredje granat exploderar på en marknadsplats. Rebellgruppen RED-Tabara tar på sig attentaten den 19 september men ingen person eller grupp tar på sig de dödliga sprängdåden den 20:e. RED-Tabara har sin bas i östra Kongo-Kinshasa och har bekämpat CNDD-FDD-regeringen det senaste årtiondet.

  • Juni

  • Minst 15 döda i brutalt överfall

   Minst 15 människor bränns eller skjuts ihjäl i provinsen Muramvya i centrala Burundi när väpnade män spärrar av en väg med stora stenar på kvällen och börjar döda trafikanter, meddelar säkerhetskällor. Minst 13 offer dödas när angriparna häller ut bensin och tänder på fordon. Minst två skjuts ihjäl. Runt 15 människor skadas, varav flera svårt. Minst fyra människor grips. Liknande attacker har genomförts i provinsen tidigare. Det är inte klart vilka förövarna är.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0