Burundi
Foto: Shutterstock/Tor Pur

Burundi

Centralafrikanska Burundi är som en spegelbild av det lika lilla grannlandet i norr, Rwanda, med den skillnaden att i Burundi lyckades minoritetsfolket tutsier länge behålla den makt det gavs under kolonialtiden. Efter en lång rad blodiga konflikter mellan tutsierna och folkmajoriteten hutuer, som kostade hundratusentals människor livet, fick Burundi 2005 en författning som föreskriver maktdelning, med en fördel för hutuerna. När den hutudominerade regeringen försökte ändra maktbalansen 2015 utbröt oroligheter som fick omvärlden att frukta ett nytt inbördeskrig.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Fångamnesti inleds

   Justitieminister Kanyana meddelar att regeringen har frigivit 142 av de 3 000 fångar som de styrande i december 2018 lovade släppa ut ur fängelserna som ett steg mot försoning med oppositionen. Kritikerna säger dock att frigivandena beror på praktiska hänsyn – Burundis fängelser är över fulla – och att inga politiska fångar finns bland de 142. Enligt människorättsgruppen Aprodeh rymmer Burundis elva fängelser 11 000 fångar trots att de är byggda för 4 000.

  • BBC förbjuds verka i Burundi

   Burundi förbjuder brittiska BBC att verka i landet och Voice of America får sitt tillfälliga sändningsstopp förlängt tills vidare. Båda etermediebolagen fick tillfälliga sändningsförbud 2018. Myndigheterna förbjuder journalister och nyhetsförmedlare att delge BBC eller Voice of America nyhetsmaterial från Burundi. I december 2018 sände BBC en TV-dokumentär som enligt filmarna visar hur underrättelsetjänsten i Burundi använder hemliga tortyrkammare för att tysta oliktänkande. Regeringen i Burundi avvisar innehållet i dokumentären. Voice of America fick sändningsförbud sedan de samarbetat med radiojournalisten Patrick Nduwimana, som regeringen anklagar för att ha deltagit i en misslyckad kupp i maj 2015. Både BBC och Voice of America fortsätter att sända inne i Burundi via kortvågsradio.

  • FN-kontor stängs av regeringen

   FN:s högkommissarie för de mänskliga rättigheterna, Michelle Bachelet, säger att Burundi stängde hennes kontor i landet den 28 februari. Kontoret har funnits där sedan 1995. Bachelet säger att FN:s högkommissarie kommer att fortsätta att granska eventuella människorättsbrott i Burundi även efter stängningen.

 • 2018

  • December

  • Fängslade MR-aktivister frias

   Tre människorättsaktivister som dömts till tio års fängelse vardera för att ha planerat aktioner för att störa den allmänna ordningen (se Mars 2018) frias av en appellationsdomstol. De tre tillhör gruppen Parcem. Domarna grundades på beslagtagna dokument för en workshop om mänskliga rättigheter.

  • Tvist med AU om truppreträtt

   Burundis armé motsätter sig en begäran från AU om att ta hem 1 000 av sina 5 400 soldater i organisationens fredsbevarande styrka i Somalia (Amisom) senast den 28 februari 2019. Burundis militär lät hälsa AU att den ska be president Nkurunziza kräva att alla länder i AU-styrkan ska ta hem en lika stor andel soldater. Amisom består av 21 500 man. Burundis truppbidrag är näst störst efter Ugandas på 6 200 man. I styrkan ingår även Djibouti, Kenya och Etiopien. Amisom är tänkt att minskas gradvis i takt med att Somalias egen armé kan ta över kontrollen över säkerhetsläget i det egna landet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0