Burundi
Burundis kungliga trumslagare förbereder en spelning i byn Gishora. Foto: Rostasedlacek/Shutterstock.

Burundi

Det lilla Burundi i centrala Afrika är ett tätbefolkat land med en stor folkmajoritet av hutuer och en minoritet av tutsier. Burundis moderna historia präglas av våldsamma konflikter mellan de två folkgrupperna, vilka kostat hundratusentals burundier livet. 2005 fick landet en ny författning som föreskriver maktdelning. När den hutudominerade regeringen försökte ändra maktbalansen 2015 utbröt nya oroligheter. Ekonomin baseras på kaffeexport och bistånd från omvärlden.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Omstridd ny ledare för CNDD-FDD

   Regeringspartiet CNDD-FDD väljer Reverien Ndikuriyo till ny generalsekreterare vid en extra kongress i Gitega. Ndikuriyo tillhör partiets mer hårdföra fraktion och var talman i senaten 2015 till 2020. Han efterträder Ndayishimiye, som utsågs till Burundis president i maj 2020 och som tillhör samma partifraktion. Ndikuriyo har väckt uppmärksamhet för en rad kontroversiella uttalanden. Efter det omstridda valet 2015 hotade han med att eliminera de stadsdelar i Bujumbura där demonstranter ifrågasatte valresultatet.

 • 2020

  • December

  • Fyra journalister benådas

   Fyra journalister som suttit fängslade i ett år benådas av president Ndayishimiye. Journalisterna arbetar för Iwacu som beskrivs som Burundi enda kvarvarande oberoende nyhetsmagasin. De fyra greps i oktober 2019 när de bevakade hur rebeller gick över gränsen från grannlandet Kongo-Kinshasa. Journalisterna dömdes i januari 2020 till 2,5 års fängelse för hot mot rikets säkerhet. Människorättsgrupper har protesterat mot domarna och kallat anklagelserna mot journalisterna "grundlösa".

  • Expresident Boyoya är död

   Burundis tidigare president Pierre Buyoya avlider i Paris med covid-19, 71 år gammal. Han insjuknar i Malis huvudstad Bamako några dagar tidigare och förs därefter till den franska huvudstaden för vård men avlider i ambulansen på väg till sjukhuset. Tutsiern Buyoya var Afrikanska unionens (AU) sändebud till Mali och Sahelområdet från 2012 till hösten 2020, då han i Burundi i sin frånvaro dömdes till livstids fängelse för mordet på sin efterträdare hutuern Melchior Ndadaye 1993 (se Oktober 2020). Boyoya var president 1987–1993 och 1996–2003. Båda gångerna grep han makten genom militärkupper.

  • Oktober

  • Expresident Buyoya döms till livstid för mord

   Burundis expresident Pierre Buyoya döms till livstids fängelse för inblandning i mordet 1993 på hans efterträdare Melchior Ndadaye. Buyoya är idag 70 år och Afrikanska unionens (AU) sändebud till Sahel. Han döms i sin frånvaro och beskriver rättegången som "politiskt motiverad". Buyoyas vicepresident Bernard Busokoza döms till 20 års fängelse medan 15 andra personer, däribland många före detta höga militärbefäl, döms till livstids fängelse. Ndadaye var Burundis förste demokratiskt valde president och ses av många burundier som en nationalhjälte.

  • September

  • FN: människorättsbrotten lika många som under Nkurunziza

   Situationen för de mänskliga rättigheterna i Burundi har inte förbättrats under president Ndayishimiyes regeringstid, meddelar FN-utredare, som tillägger att våldsnivån i landet är skyhög. Utredarna slår fast att det hopp om förbättringar som väcktes när Ndayishimiye tog över efter Nkurunzizas död har grusats. Oberoende medier och organisationer kan inte arbeta fritt. Straffriheten är utbredd och brotten mot de mänskliga rättigheterna är lika omfattande som tidigare. Personer som misstänks för människorättsbrott under Nkurunziza har fått höga positioner i det nya styret, skriver utredarna i en ny rapport som täcker perioden från maj 2019 och framåt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0