Burundi
Burundis kungliga trumslagare förbereder en spelning i byn Gishora. Foto: Rostasedlacek/Shutterstock.

Burundi

Det lilla Burundi i centrala Afrika är ett tätbefolkat land med en stor folkmajoritet av hutuer och en minoritet av tutsier. Burundis moderna historia präglas av våldsamma konflikter mellan de två folkgrupperna, vilka kostat hundratusentals burundier livet. 2005 fick landet en ny författning som föreskriver maktdelning. När den hutudominerade regeringen försökte ändra maktbalansen 2015 utbröt nya oroligheter. Ekonomin baseras på kaffeexport och bistånd från omvärlden.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Flera döda i granatexplosioner

   Flera granater skjuts mot Bujumburas flygplats, en dag innan president Ndayishimiye ska flyga därifrån till New York för ett FN-möte. Ingen människa kommer till skada. På kvällen dödas minst två människor när en granat exploderar i en bar i huvudstaden Gitega. Baren ägs av en polis och besöks framför allt av statstjänstemän och företrädare för regeringspartiet CNDD-FDD. Dagen därpå dödas minst tre människor och tiotals skadas när flera granater exploderar i Bujumbura. Minst två av granaterna detonerar på en parkeringsplats för bussar i stadens centrum och en tredje granat exploderar på en marknadsplats. Rebellgruppen RED-Tabara tar på sig attentaten den 19 september men ingen person eller grupp tar på sig de dödliga sprängdåden den 20:e. RED-Tabara har sin bas i östra Kongo-Kinshasa och har bekämpat CNDD-FDD-regeringen det senaste årtiondet.

  • Juni

  • Minst 15 döda i brutalt överfall

   Minst 15 människor bränns eller skjuts ihjäl i provinsen Muramvya i centrala Burundi när väpnade män spärrar av en väg med stora stenar på kvällen och börjar döda trafikanter, meddelar säkerhetskällor. Minst 13 offer dödas när angriparna häller ut bensin och tänder på fordon. Minst två skjuts ihjäl. Runt 15 människor skadas, varav flera svårt. Minst fyra människor grips. Liknande attacker har genomförts i provinsen tidigare. Det är inte klart vilka förövarna är.

  • Strafflindring med 31 år

   En människorättsaktivist som dömts till 32 års fängelse för att ha protesterat mot expresident Nkurunziza får sitt straff reducerat till ett år. Strafflindringen tillkännages samtidigt som EU meddelar att unionen överväger att upphäva sanktionerna som infördes mot landet efter den politiska krisen 2015. Rättegången ogiltigförklarades av Högsta domstolen 2020, efter det att president Ndayishimiye tagit över efter Nkurunzizas död, och gjordes om i mars 2021. Fången släpps omedelbart då han redan suttit av sitt straff.

  • Mars

  • Fyra av tio fångar benådas

   President Ndayishimiye benådar 40 procent av landets fångar för att minska trängseln i de överfulla fängelserna. Enligt dekretet ska 5 255 av omkring 13 200 interner friges. Burundis fängelser är byggda för 4 100 fångar. De benådade är dömda till högst fem års fängelse. Interner som tillhör rebellgrupper eller som hotat nationens säkerhet benådas inte. Det innebär att politiska fångar som dömts efter 2015 sannolikt inte släpps fria. Korruptionsdömda benådas om de betalar tillbaka de pengar de försnillat.

  • Januari

  • Omstridd ny ledare för CNDD-FDD

   Regeringspartiet CNDD-FDD väljer Reverien Ndikuriyo till ny generalsekreterare vid en extra kongress i Gitega. Ndikuriyo tillhör partiets mer hårdföra fraktion och var talman i senaten 2015 till 2020. Han efterträder Ndayishimiye, som utsågs till Burundis president i maj 2020 och som tillhör samma partifraktion. Ndikuriyo har väckt uppmärksamhet för en rad kontroversiella uttalanden. Efter det omstridda valet 2015 hotade han med att eliminera de stadsdelar i Bujumbura där demonstranter ifrågasatte valresultatet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0