Benin
Grödor till försäljning på den lokala marknaden i Porto Novo. Foto: Anton Ivanov/Shutterstock.

Benin

Benin är ett långsmalt land i Västafrika med en landyta motsvarande en fjärdedel av Sveriges. Efter självständigheten från kolonialmakten Frankrike 1960 präglades landet av en rad militärkupper och blev därefter en marxist-leninistisk enpartistat. Från tidigt 1990-tal och fram till mitten av 2010-talet var Benin något av ett demokratiskt föredöme i regionen. Sedan dess har det blivit svårare för oppositionen att verka och utrymmet för oberoende medier har stramats åt. Ekonomin baseras främst på bomullsodling.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • President Talon omvald

   President Patrice Talon vinner en enkel seger över de två övriga kandidater som tillåtits ställa upp i presidentvalet – Alassane Soumano från det största oppositionspartiet FCBE och den oberoende kandidaten Corentin Kohoue. Talon får 86,3 procent av rösterna medan Soumano vinner 11,3 procent och Kohoue 2,25 procent. Valdeltagandet är betydligt lägre jämfört med valet 2016 då Talon valdes första gången. Då deltog 65 procent av väljarna: denna gång går bara drygt 50 procent av medborgarna till valurnorna.

  • Februari

  • Ledande oppositionspolitiker åtalade

   Partiledaren för oppositionspartiet Demokraterna grips och anklagas för att försöka sabotera det kommande presidentvalet i april. Två av hennes partikollegor har tidigare gripits och åtalats för samma brott. Oppositionen anser att beskyllningarna är politiskt motiverade och ett bevis på president Patrice Talons försök att trakassera sina motståndare. Reckya Madougou var en av de 17 presidentkandidater som registrerade sig för valet men som valkommissionen inte tillät att ställa upp.

  • Tre får ställa upp i presidentvalet

   Av de 20 kandidater som registrerat sig hos valkommissionen inför presidentvalet i april, godkänns tre. En av kandidaterna är den sittande presidenten Patrice Talon, de andra är Alassane Soumano från partiet FCBE och Corentin Kohoue, som nyligen uteslutits ur partiet Les Démocrates eftersom partiet inte stod bakom hans presidentkandidatur. Den nya oppositionsalliansen fick inte sin kandidat Joel Aivo godkänd (se 18 januari 2021). Oppositionen säger att valets trovärdighet står på spel och kritiserar valkommissionens beslut eftersom endast politiskt svaga motståndare som inte på allvar kan utmana presidenten godkänts.

  • Presidentkandidat sårad i skottdrama

   Presidentkandidaten Ganiou Soglo skadas i ett skottdrama. Soglo är son till landets tidigare president Nicéphore Soglo och har även varit kulturminister. Han har precis registrerat sin presidentkandidatur till valet i april när attentatet inträffar. Vem som ligger bakom attacken är inte känt. Oppositionspartierna anser att valet är uppgjort på förhand till den sittande presidenten Patrice Talons fördel. Hittills har 20 kandidater meddelat att de ställer upp i valet men hur många som kommer att få grönt ljus från författningsdomstolen är inte klart.

  • Januari

  • Oppositionen enas om gemensam presidentkandidat

   Inför presidentvalet i april bildar oppositionen en ny koalition, Fronten för återupprättandet av demokratin (Front pour la restauration de la démocratie), och väljer Joel Aivo som sin kandidat. Aivo är tidigare universitetsprofessor och relativt ny i politiken. Han tillhör Afrikas yngre generation politiker (född 1973) och utmanar den 15 år äldre Patrice Talon som suttit vid makten sedan valet 2016. Benin hyllades länge som ett demokratisk förebild i Västafrika men det senaste åren har staten blivit allt mer auktoritär och flera ledande oppositionspolitiker har gått i exil. Stora delar av oppositionen bojkottade lokalvalet i fjol och resultatet från parlamentsvalet 2019 är omtvistat (se 28 april 2019).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0