Benin
Grödor till försäljning på den lokala marknaden i Porto Novo. Foto: Anton Ivanov/Shutterstock.

Benin

Benin utgörs av en smal landremsa vid Guineabukten i Västafrika. På en landyta motsvarande en fjärdedel av Sveriges lever uppemot elva miljoner människor. Efter självständigheten från kolonialmakten Frankrike 1960 blev Benin först beryktat för militärkupper, och därefter känt som en marxist-leninistisk enpartistat. Men sedan tidigt 1990-tal är landet något av ett demokratiskt föredöme i regionen. Ekonomin baseras främst på bomullsodling.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Oppositionen enas om gemensam presidentkandidat

   Inför presidentvalet i april bildar oppositionen en ny koalition, Fronten för återupprättandet av demokratin (Front pour la restauration de la démocratie), och väljer Joel Aivo som sin kandidat. Aivo är tidigare universitetsprofessor och relativt ny i politiken. Han tillhör Afrikas yngre generation politiker (född 1973) och utmanar den 15 år äldre Patrice Talon som suttit vid makten sedan valet 2016. Benin hyllades länge som ett demokratisk förebild i Västafrika men det senaste åren har staten blivit allt mer auktoritär och flera ledande oppositionspolitiker har gått i exil. Stora delar av oppositionen bojkottade lokalvalet i fjol och resultatet från parlamentsvalet 2019 är omtvistat (se 28 april 2019).

  • Årets voodoo-festival i minskat format

   Landets årliga voodoo-festival bantas till ett minimum. Voodoo är en viktig del av landets kulturella arv och har på senare år blivit ett dragplåster för turismen. Varje år arrangeras stora processioner runt om i landet men eftersom Benins coronarestriktioner förbjuder större folksamlingar skalas den stora festen ner till att omfatta en

 • 2020

  • Oktober

  • Stulna kulturföremål ska återlämnas

   Parlamentet i Frankrike röstar enhälligt för att återbörda 26 särskilt värdefulla kulturföremål som stals under ett plundringståg 1892 från palatset i Abomey, dåvarande huvudstad i kungadömet Dahomey (nuvarande Benin, se Äldre historia). Föremålen finns idag på museet Quai Branly i Paris och kommer, när de är tillbaka i Benin, att ställas ut på ett nybyggt museet i Abomey. Flera afrikanska länder kräver att europeiska före detta kolonialmakter så som Frankrike och Belgien återbördar föremål av kulturellt värde som förts bort under kolonialtiden.

  • Juli

  • Nättidningar tvingas stänga

   Myndigheterna beordrar att alla landets nättidningar ska stänga. Det statligt kontrollerade medierådet hävdar att tidningarna publicerats utan tillstånd medan kritikerna anser att beslutet är ett sätt att kväsa pressfriheten inför valet nästa år. Sedan 2016, då den sittande presidenten Patrice Talon kom till makten, har journalister och oppositionella märkt av ett allt hårdare klimat.

  • Juni

  • Sex kidnappas av pirater

   Pirater bordar ett fiskefartyg utanför Benins kust och kidnappar sex besättningsmän. Fem av de kidnappade är sydkoreaner och den sjätte är från Ghana. Enligt uppgift har kidnapparna sedan sökt sig in på nigerianskt territorialvatten. Händelsen inträffar drygt en månad efter det att åtta utländska besättningsmän frigetts efter en annan kidnappning som inträffade utanför Benins i april. Benin ligger vid Guineabukten som har blivit ett epicentrum för piratattacker, kidnappningar och plundringar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0