Benin
Grödor till försäljning på den lokala marknaden i Porto Novo. Foto: Anton Ivanov/Shutterstock.

Benin

Benin utgörs av en smal landremsa vid Guineabukten i Västafrika. På en landyta motsvarande en fjärdedel av Sveriges lever uppemot elva miljoner människor. Efter självständigheten från kolonialmakten Frankrike 1960 blev Benin först beryktat för militärkupper, och därefter känt som en marxist-leninistisk enpartistat. Men sedan tidigt 1990-tal är landet något av ett demokratiskt föredöme i regionen. Ekonomin baseras främst på bomullsodling.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Nationell dialog utan motståndare

   President Talon bjuder in nio politiska partier till en politisk "dialog" med målsättningen att minska de spänningar som präglat landet sedan val hölls utan oppositionens deltagande (se April 2019). Talons främsta politiska motståndare befinner sig dock i exil och deras partier håller skuggdialoger samtidigt med Talons dialog. Samtalen pågår i tre dagar (mellan den 10 oktober och den 12 oktober). Inga uttalanden görs efter dialogens slut om vilka eventuella resultat som uppnåtts.

  • Augusti

  • Oppositionspolitiker döms till fängelse

   Lionel Zinsou, tidigare premiärminister och kandidat i presidentvalet 2016, döms till villkorligt fängelse i sex månader för att ha brutit mot reglerna för valkampanjarbete. Han ska ha använt falska dokument och ha överskridit gränserna för hur mycket pengar man får använda i valkampanjen. Zinsou förbjuds nu att ställa upp i val under de närmaste fem åren. Zinsou, som bor i Frankrike, är en av de främsta oppositionspolitikerna i Benin. Han kom på andra plats i presidentvalet 2016.

  • Juni

  • Boni Yayi lämnar Benin

   Oppositionsledaren och expresidenten Boni Yayi lämnar Benin av hälsoskäl, efter att i praktiken ha suttit i husarrest i norra delen av landet sedan flera veckor tillbaka. Spänningarna mellan Yayi och president Talon har ökat markant under samma period.

  • Maj

  • Åter lugnt på gatorna

   Lugnet återvänder till gatorna i Coutonou efter två dagar med kravaller i protest mot det ifrågasatta parlamentsvalet. Minst fyra människor dödas när soldater skjuter skarpt i samband med att de skingrar demonstranterna. Oppositionen uppger för medier att dödssiffran är sju.

  • Våldsamma protester mot valet

   Kravaller utbryter i Contonou i protest mot valet och president Talon. Demonstranterna sätter eld på butiker och banker, och bränner barrikader som de själva satt upp. Pansarvagnar rör sig runt expresident Boni Yayis bostad. Boni Yayi var en av de oppositionsledare som uppmanade till valbojkotten. Regeringen avvisar uppgifter om att Boni Yayi ska gripas.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0