Benin
Grödor till försäljning på den lokala marknaden i Porto Novo. Foto: Anton Ivanov/Shutterstock.

Benin

Benin utgörs av en smal landremsa vid Guineabukten i Västafrika. På en landyta motsvarande en fjärdedel av Sveriges lever uppemot elva miljoner människor. Efter självständigheten från kolonialmakten Frankrike 1960 blev Benin först beryktat för militärkupper, och därefter känt som en marxist-leninistisk enpartistat. Men sedan tidigt 1990-tal är landet något av ett demokratiskt föredöme i regionen. Ekonomin baseras främst på bomullsodling.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Sex kidnappas av pirater

   Pirater bordar ett fiskefartyg utanför Benins kust och kidnappar sex besättningsmän. Fem av de kidnappade är sydkoreaner och den sjätte är från Ghana. Enligt uppgift har kidnapparna sedan sökt sig in på nigerianskt territorialvatten. Händelsen inträffar drygt en månad efter det att åtta utländska besättningsmän frigetts efter en annan kidnappning som inträffade utanför Benins i april. Benin ligger vid Guineabukten som har blivit ett epicentrum för piratattacker, kidnappningar och plundringar.

  • Maj

  • Kommunalval trots coronapandemin

   Det kontroversiella lokalvalet hålls som planerat trots risken för ökad smittspridning av coronaviruset sars-cov-2. När resultatet blir klart efter några dagar står det klart att två partier som står nära president Patrice Talon vunnit en förkrossande seger. Resultatet var väntat då de största oppositionspartierna inte ställde upp i valet och uppmanade sina anhängare att inte gå och rösta. På själva valdagen måste alla väljare bära munskydd men flera av de nyligen införda coronarestriktionerna upphävs tillfälligt för att locka folk till vallokalerna. Inga valmöten har hållits och valkampanjen har begränsats till affischer och framträdanden i media. Benin räknas till en av Västafrikas mest stabila demokratier men sedan det omtvistade parlamentsvalet i fjol har landet befunnit sig i en politisk kris (se 28 april 2019).

  • Masstester på lärare inför skolstarten

   Myndigheter börjar testa lärare inför återöppnandet av landets skolor. Det är i första hand elever som går sista året i grundskolan och studerar på universitet som kommer att återvända till klassrummen. Munskydd ska delas ut till studenterna och alla uppmanas till social distansering. Likt flera afrikanska länder lättar Benin på vissa restriktioner som tidigare införts i ett försök att stoppa spridningen av covid-19. Skolorna har varit stängda i sex veckor och det har rått inreseförbud till större städer. I samband med att antalet coronatester ökar har den officiella siffran på antalet smittade fördubblats och står nu på 284. Hittills har två personer dött som följd av covid-19.  

  • April

  • Åtgärder mot coronapandemin

   Myndigheterna gör det obligatoriskt att bära ansiktsmask på allmänna platser i Benins städer. Påbudet är ett försök att bromsa spridningen av det nya coronaviruset sars-cov-2, som orsakat en pandemi. Det är förbjudet att ta sig in i eller lämna tätorterna, där allmänna transporter kraftigt begränsats, barer hålls stängda och folksamlingar är förbjudna. Vid tidpunkten har Benin 26 bekräftade fall av coronasmittade invånare och ett dödsfall i covid-19, sjukdomen som viruset orsakar.

  • Februari

  • Misstänkt jihadistattack mot poliser

   Okända gärningsmän angriper nattetid en polispostering i norra Benin nära gränsen till Burkina Faso, där jihadistgrupper härjar. Minst en polisman dödas när ett 10-tal motorcyklister kör förbi och beskjuter posteringen med automatvapen och ropar allahu akbar. Det är första gången som en liknande attack riktas mot polisen i Benin där man nu fruktar att jihadisterna ska börja göra räder. I tre av Benins grannländer är jihadistgrupper verksamma: Niger, Nigeria och Burkina Faso. Benin har fram till nu förskonats. Det är dock inte klarlagt om våldsverkarna verkligen var våldsbejakande islamister. Bedömare säger att det också kan handla om tjuvjägare.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0