Benin
Foto: Shutterstock/Francois van der Merwe

Benin

Benin utgörs av en smal landremsa vid Guineabukten i Västafrika. På en landyta motsvarande en fjärdedel av Sveriges lever uppemot elva miljoner människor. Efter självständigheten från kolonialmakten Frankrike 1960 blev Benin först beryktat för militärkupper, och därefter känt som en marxist-leninistisk enpartistat. Men sedan tidigt 1990-tal är landet något av ett demokratiskt föredöme i regionen. Ekonomin baseras främst på bomullsodling.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Åter lugnt på gatorna

   Lugnet återvänder till gatorna i Coutonou efter två dagar med kravaller i protest mot det ifrågasatta parlamentsvalet. Minst fyra människor dödas när soldater skjuter skarpt i samband med att de skingrar demonstranterna. Oppositionen uppger för medier att dödssiffran är sju.

  • Våldsamma protester mot valet

   Kravaller utbryter i Contonou i protest mot valet och president Talon. Demonstranterna sätter eld på butiker och banker, och bränner barrikader som de själva satt upp. Pansarvagnar rör sig runt expresident Boni Yayis bostad. Boni Yayi var en av de oppositionsledare som uppmanade till valbojkotten. Regeringen avvisar uppgifter om att Boni Yayi ska gripas.

  • April

  • Parlamentsval utan opposition

   För första gången sedan demokratin återupprättades 1991 genomför Benin ett parlamentsval utan att oppositionen deltar. Endast två presidenttrogna partier, Progressiva unionen och Republikanska blocket, klarar de höga administrativa krav som ställs på partierna enligt de vallagar som antogs i september 2018. Progressiva unionen vinner 56 procent av rösterna och får 47 av de 83 mandaten, medan Republikanska blocket tar hem 44 procent och 36 mandat. Demonstrationer mot valet arrangeras men skingras snabbt av polisen. Amnesty International varnar för att vågen av godtyckliga gripanden av oppositionsanhängare och journalister, samt tillslagen mot fredliga demonstrationer, har nått en alarmerande hög nivå. Medier rapporterar om att internet och sociala medier har blockerats under valdagen. Valdeltagandet är så lågt som 27 procent, eftersom många beninier bojkottar valet på uppmaning av oppositionspartierna.

 • 2018

  • Oktober

  • Oppositionspolitiker döms för narkotikabrott

   Oppositionspolitikern Sébastien Ajavon döms i sin frånvaro till 20 års fängelse för narkotikabrott. Ajavons jurister betecknar rättegången som "absurd och falsk". Företagsledaren Ajavon, som befinner sig i Frakrike, kom trea i presidentvalet i mars 2016.

  • Juli

  • Grundlagsreformer läggs på is

   President Talon lägger försöken att ändra i författningen på is. Orsaken är att han nu anser att en folkomröstning om grundlagsändringar skulle bli för dyr och att det inte är en prioriterad fråga. Sedan nationalförsamlingen i en omröstning sagt nej till författningsändringarna krävs en folkomröstning för att förverkliga dem. Bland de föreslagna ändringarna finns att avskaffa dödsstraffet och öka kvinnors representation i nationalförsamlingen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0