Sommartider på UI

UI:s kundtjänst har sommartider från 8 juli till och med 11 augusti. Under denna period är telefonväxeln stängd och svar från info@ui.se kan dröja. Ingen leverans av fysiska produkter sker, och leveranstiden för fakturaköp är längre. Digitala produkter och tjänster betalade med kort levereras som vanligt. UI:s presstjänst har sommarstängt från 13 juli till och med 4 augusti. Läs mer här.

UI i Almedalen
Anders Wiklund/TT

UI i Almedalen

Utrikespolitiska institutet medverkar i Almedalsveckan! På denna sida hittar du alla våra aktiviteter och experter på plats under veckan.

Mötesplats Kina

Tid och plats: tisdag 25 juni, 9:00 - 12:30, E-huset, Uppsala universitet - Campus Gotland, Huvudentré Cramérgatan 3, "E22"

Nationellt kunskapscentrum om Kina (NKK) vid UI arrangerar en halvdag om Kina i Almedalen. Programmet för dagen finns på NKK:s webbplats.

 

UI:s pubquiz – Utrikespolitik till musik

Tid och plats: onsdag 26 juni, 17:00-19:00, Adelsgatan 33, Lion bar

Frågor om internationella relationer, historiska världshändelser och globala utmaningar påverkar oss alla. Ändå ter de sig ofta svårförståeliga och otillgängliga. Hur ändrar vi på detta och inspirerar till samtal?

Välkommen till UI:s pubquiz, Utrikespolitik till musik! Genom skarpa frågor och musik utforskar vi ett nytt sätt att diskutera utrikespolitik – där lagandan och låtarna leder vägen. Samla ett lag från din organisation och visa att ni är bäst i Almedalen på vad och hur det händer i världen. Varje lag kan vara tre till fyra deltagare. Anta utmaningen och passa på att mingla med medtävlande och knyta nya kontakter!

Det här evenemanget är en del av UI på stan – en evenemangsserie där vi lämnar scenen och tar oss ut på stan för att tillsammans med deltagarna utforska utrikespolitikens roll i vår kultur och vardag.

 

Europas säkerhet i skuggan av Trump

Tid och plats: torsdag 27 juni, 14:00 - 14:45, Klinttorget 4, Gotland Soldathem. Evenemanget livesändes även på YouTube och finns att se på SVT.

Efter Ukrainas krig överraskades många av EU:s enighet, men utmaningarna för Europas säkerhet är många. Rysslands aggression består, samtidigt som det amerikanska presidentvalet skapar osäkerhet om vägvalen för framtida europeisk säkerhetspolitik.

Konflikten med Putins Ryssland och osäkerheten om utgången av det amerikanska presidentvalet sätter press på EU att utveckla en mer robust strategi för att skydda sina egna intressen. Vilka alternativ finns för Europa för att stärka sin egen säkerhet och hur går diskussionen mellan EU:s ledare? Kan Europa fortsätta att tryggt luta sig mot USA eller är det dags för Europa att i högre grad stå på egna ben?

Medverkande:

  • Jakob Hallgren, moderator och direktör för UI
  • Nicholas Aylott, chef för UI:s Europaprogram
  • Björn Fägersten, seniorforskare vid UI:s Europaprogram
  • Teresa Küchler, korrespondent för Svenska Dagbladet (SvD)

Se det inspelade samtalet på SVT!

 

Kriget i Ukraina – vad väntar nu?

Tid och plats: torsdag 27 juni, 15:00 - 15:45, Klinttorget 4, Gotland Soldathem. Evenemanget livesändes även på YouTube.

Drygt två år av krig och inget slut i sikte. Kommer någonting avgörande ske det närmaste året? Hör spaningarna om Ukrainas och Rysslands närmaste framtid. Vad kan vi befara och vad kan vi hoppas på?

Vladimir Putin har i år inlett ytterligare en mandatperiod som Rysslands president och den ryska krigsmakten går på offensiven i östra Ukraina. Det moraliska stödet för Ukrainas sak är stark i väst, men det ekonomiska och militära stödet håller inte samma nivå. Hur biter västs politik gentemot Rysslands aggression i Ukraina och hur klarar Ukraina sammanhållningen efter flera år av krig? Hör spaningarna om Ukrainas och Rysslands närmaste framtid. Vad kan vi befara och vad kan vi hoppas på?

Medverkande:

  • Pia Bernhardson, moderator och folkbildningschef på UI
  • Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid UI
  • Elin Jönsson, Ukrainakorrespondent för Sveriges Television (SVT)
  • Thomas Nilsson, chef för MUST

 

Utblick i Almedalen

Vår poddredaktör Jonas Löfvenberg är på plats under Almedalsveckan för att spela in ett avsnitt av UI:s podd Utblick. I fokus för avsnittet är Ungerns stundande EU-ordförandeskap.

Utblick: ”Make Europe great again” – Ungern, Orbán och ordförandeskapet

Varukorg

Totalt 0