Sommartider på UI

UI:s kundtjänst har sommartider från 8 juli till och med 11 augusti. Under denna period är telefonväxeln stängd och svar från info@ui.se kan dröja. Ingen leverans av fysiska produkter sker, och leveranstiden för fakturaköp är längre. Digitala produkter och tjänster betalade med kort levereras som vanligt. UI:s presstjänst har sommarstängt från 13 juli till och med 4 augusti. Läs mer här.

”Make Europe great again” – Ungern, Orbán och ordförandeskapet
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

”Make Europe great again” – Ungern, Orbán och ordförandeskapet

Från den 1 juli är Ungern ordförande i EU:s ministerråd under valspråket "Make Europe great again". Det kanske inte är så förvånade eftersom Ungerns premiärminister, den ultranationalistiske, högerpopulistiske och EU-skeptiske Victor Orbán har en nära relation till Donald Trump. Det kan ge en föraning om vilken typ av politik som Ungern tänker driva som ordförandeland och väcker frågor: Vad kommer att hända med klimatpolitiken? Vad kommer att hända med stödet till Ukraina och relationen till Ryssland? Och hur kommer ordförandeskapet att påverka den europeiska gemenskapen?

Medverkande, på plats i Almedalen: 

Teresa Küchler, Svenska Dagbladets medarbetare i Bryssel som bevakar Frankrike, Spanien och EU-politik.

Nicholas Aylott, chef för Utrikespolitiska institutets Europaprogram. Välkommen tillbaka till Utblick!

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

145532

EU-valet 2024 – så gick det

Utblick

Nu har européerna lagt sina röster i EU-valet. Precis som prognosen visade vann den nationalistiska högern mark, krafter som i vissa fall vill montera ner det europeiska projektet. Samtidigt härjar ett krig på gränsen till EU och flera år av kriser som avlöst varandra har blottat svagheter i unionen. Så har valet gjort EU starkare eller svagare? Hur kommer det nya parlamentet hantera frågor som säkerhet, migration och ekonomisk självständighet? Och vad är vägen framåt för Europa?

Lyssna här

145534

Belarus i Europa – förtryck, kultur och kamp för demokrati

Utblick

Inklämt mellan ett antal Natoländer, med en gräns mot Ryssland och en mot Ukraina. Och som en rysk lydstat är det Putins kil i det europeiska murverket. Men trots att förtrycket bara ökar så finns det krafter som försöker göra motstånd, som strävar efter ett fritt och demokratiskt Belarus – ett som inte lånar sitt territorium till sin grannes kärnvapen och invasionstrupper. Vad är vägen framåt? Går det att få slut på en 30 år gammal diktatur? Går det att vrida sig ur Rysslands grepp? Och vad spelar Belarus framtid för roll för Europa?

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0