Sommartider på UI

UI:s kundtjänst har sommartider från 8 juli till och med 11 augusti. Under denna period är telefonväxeln stängd och svar från info@ui.se kan dröja. Ingen leverans av fysiska produkter sker, och leveranstiden för fakturaköp är längre. Digitala produkter och tjänster betalade med kort levereras som vanligt. UI:s presstjänst har sommarstängt från 13 juli till och med 4 augusti. Läs mer här.

Putins revansch: Rysk maktpolitik i Ukraina

Annekteringen av Krim kan ses som ett led i ett maktspel, där Ryssland har använt såväl morot som piska i sin strävan att inlemma Ukraina i den ryska intressesfären. Under våren har oron spridit sig bland andra grannländer med stora ryska minoriteter för att Ryssland ska gå vidare och använda samma metoder där som på Krim

Att ”rädda ryska liv” var Rysslands främsta förevändning för att erövra halvön Krim från Ukraina i mars 2014. Men det fanns även andra motiv, inte minst att säkra att flottbasen i Sevastopol, hemmahamn för den ryska Svartahavsflottan, skulle förbli i ryska händer. Inom landet handlade det om att spä på nationalistiska stämningar och därmed öka den ryske presidenten Vladimir Putins popularitet.

Det ryska agerandet i Ukraina har sedan länge styrts av Kremls önskan att hindra den slaviska broderstaten från att komma för nära väst, och i slutändan inkluderas i EU och försvarsalliansen Nato.

Nr 4 2014, Författare Ingmar Oldberg, Ylva Lindahl och Gert Holmertz

Tips till lärare

Instuderingsfrågor som pdf

Varukorg

Totalt 0