Indo-Pacific – maktens nya spelplan och kampen om handelsvägarna
Bild: Google Earth

Indo-Pacific – maktens nya spelplan och kampen om handelsvägarna

Ett område som fått ny betydelse i internationell politik är den indo-pacifiska regionen. Här finns gas och fisk, men framför allt några av de viktigaste handelsvägarna i den nya världsekonomin. Så vilka är storspelarna i det här området? Vilka friktionsytor bör man känna till för att förstå vad som händer? Och vem är det som har störst kontroll just nu?

Medverkande:

Åsa Malmström Rognes, programchef för Asienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet

Henrik Chetan Aspengren, senior analytiker och projektledare för "Nordic-India Relations" vid Asienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet

Programledare och redaktör: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

138848

Kampen mot kvinnors och hbtq-personers rättigheter – så mobiliserar konservativa och nationalister

Utblick

Frågor om genus, sexuella och reproduktiva rättigheter och om kvinnans plats i samhället används som verktyg för att vinna väljare och skapa opinion. Det är frågor som både kan positionera ett land på den geopolitiska kartan och hjälpa politiker att vinna nationella val. Så hur funkar det här? Och vilka effekter har det här på samhället?

Lyssna här

138850

Krigsförbrytelser – så lagförs brotten

Utblick

Efter ett år av krig i Ukraina har det kommit flera rapporter om fasansfulla brott som begåtts mot civilbefolkningen. Konflikten i Tigray i Etiopien har karakteriserats av massavrättningar och sexuellt våld. Juntans metoder i Myanmar rapporteras som brott mot mänskligheten. Men hur lagför man dessa ohyggliga övertramp? Hur definieras de? Finns det ens möjlighet att ställa de ansvariga inför rätta?

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0