Krigsförbrytelser – så lagförs brotten
Foto: Daniel Cole/AP

Krigsförbrytelser – så lagförs brotten

Efter ett år av krig i Ukraina har det kommit flera rapporter om fasansfulla brott som begåtts mot civilbefolkningen. Konflikten i Tigray i Etiopien har karakteriserats av massavrättningar och sexuellt våld. Juntans metoder i Myanmar rapporteras som brott mot mänskligheten. Men hur lagför man dessa ohyggliga övertramp? Hur definieras de? Finns det ens möjlighet att ställa de ansvariga inför rätta?

Medverkande:

Said Mahmoudi, Professor emeritus i internationell rätt vid Juridiska fakulteten vid Stockholms universitet.

Reena Devgun, kammaråklagare och teamledare för krigsbrottsgruppen på Åklagarmyndigheten.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg 

 

Fördjupa dig

138247

24 februari – ett år av krig

Utblick

Tusentals döda, miljontals på flykt och städer i ruiner. Nu har Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina pågått ett helt år och världen har förändrats. I fortsättningen kommer historien att skrivas i ett före och efter den 24 februari 2022. Men vad har vi lärt oss? Hur talar vi om kriget? Och vad kan vi förvänta oss av framtiden?

Lyssna här

Wagnergruppen och den ryska krigföringen

Utblick

Ryssland för inte bara krig med pansarvagnar och tungt artilleri, utan även med propaganda och sociala medier. Och trots att privata militära företag är förbjudna i Ryssland får Wagnergruppen gå Putins ärenden på främmande mark. Så hur för Ryssland krig? Vad är egentligen Wagnergruppen för något? Och kommer deras inblandning att påverka hur det går i kriget i Ukraina?

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0