Mellan EU och Ryssland – det östliga partnerskapet och Sveriges ordförandeskap
Foto: Christian Lue/Unsplash

Mellan EU och Ryssland – det östliga partnerskapet och Sveriges ordförandeskap

Nästa år tar Sverige över ordförandeskapet för EU, i en tid där unionen ställts inför större säkerhetspolitiska utmaningar än på årtionden. Utöver det uppenbara hotet som kriget i Ukraina utgör så har hela det Östliga partnerskapet satts i ett nytt perspektiv. Hur påverkar läget Sveriges arbete som ordförande? Och hur ska EU förhålla sig till sina partnerländer som utgör buffertzonen mellan Ryssland och unionen?

Medverkande: 

Calle Håkansson, associerad medarbetare vid UI:s Europaprogram och doktorand i Global politik vid Malmö universitet.

Hugo von Essen, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, SCEEUS.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

135961

I Rysslands skugga – postsovjetiska stater, Georgien och Armenien

Utblick

Putin har kallat Sovjetunionens upplösning för det förra århundradets största geopolitiska katastrof och förlusten av ett tusenårigt rike. Plötsligt skulle 15 länder styra och sköta sig själva, förhålla sig till varandra utan ledning från Moskva, och klara av den smärtsamma omställningen till nya politiska och ekonomiska system. Så hur gick det egentligen? Och hur står det till idag? Vad innebär det att vara en postsovjetisk stat i Rysslands skugga?

 

Lyssna här

135963

Putin – vägen till makten och Rysslands framtid

Utblick

Han kommer från ett enkelt hem i det som en gång kallades Leningrad, nu är han en av världens mäktigaste män. Med oligarkerna i sin hand och kärnvapen i sin arsenal kommer Vladimir Putins år vid makten att lämna sina spår, både i och utanför Ryssland. Men vad kan vi egentligen veta om den ryska presidenten?

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0