I Rysslands skugga – postsovjetiska stater, Georgien och Armenien
Foto: APN/TT

I Rysslands skugga – postsovjetiska stater, Georgien och Armenien

26 augusti 2022

Putin har kallat Sovjetunionens upplösning för det förra århundradets största geopolitiska katastrof och förlusten av ett tusenårigt rike. Plötsligt skulle 15 länder styra och sköta sig själva, förhålla sig till varandra utan ledning från Moskva, och klara av den smärtsamma omställningen till nya politiska och ekonomiska system. Så hur gick det egentligen? Och hur står det till idag? Vad innebär det att vara en postsovjetisk stat i Rysslands skugga?

Medverkande:

Jakob Hedenskog, analytiker vid UI:s Centrum för Östeuropastudier

Stefan Ingvarsson, analytiker vid UI:s Centrum för Östeuropastudier

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

131050

Putin – vägen till makten och Rysslands framtid

Utblick

Han kommer från ett enkelt hem i det som en gång kallades Leningrad, nu är han en av världens mäktigaste män. Med oligarkerna i sin hand och kärnvapen i sin arsenal kommer Vladimir Putins år vid makten att lämna sina spår, både i och utanför Ryssland. Men vad kan vi egentligen veta om den ryska presidenten?

Lyssna här

131052

Inne i Ryssland – så upplever ryssarna kriget

Utblick

Sedan Putin påbörjat sitt krig i Ukraina har det blivit svårare att uttrycka kritiska åsikter i Ryssland. Men de som vill hittar ändå sätt att göra motstånd och sätt att hitta annan information än den som regimen förmedlar. Så vad vet ryssarna om kriget? Hur avskurna är de från omvärlden egentligen? Kommer de kritiska rösterna att kunna påverka Rysslands framtid?

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0