Tigray – nya strider, ett år senare
Foto: Ben Curtis/AP

Tigray – nya strider, ett år senare

Konflikten i Tigray i norra Etiopien fortsätter. Det är en konflikt där flera parter anklagas för allvarliga brott, som sexuellt våld och att försöka svälta sina motståndare genom att stoppa humanitär hjälp. Men från mars i år rådde en vapenvila, tills något hände här om veckan – nu har strider brutit ut igen. Så vad har hänt det senaste året? Varför bröts vapenvilan? Och vad finns det nu för utsikter för fred?

Medverkande: 

David Larsson Gebre-Medhin, doktor i freds och konfliktforskning, verksam vid Försvarshögskolan, och associerad till Institutionen för freds och konfliktforskning vid Uppsala universitet.

Görrel Espelund, journalist, författare och tidigare Afrika-korrespondent.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

134196

Kriget i Tigray – är fred möjligt?

Världspolitikens Dagsfrågor

Hösten 2020 bröt krig ut i etiopiska Tigray. Det utlöstes av politisk rivalitet mellan de nya makthavarna i Addis Abeba och den gamla eliten från Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF). Efterhand har allt fler aktörer blandat sig i konflikten, inte minst grannlandet Eritrea, vilket har gjort den mer svårlöst. Det skriver David Larsson Gebre-Medhin är doktor i freds- och konfliktforskning, i det här nummret av Världspolitikens Dagsfrågor.

Beställ här

131997

Konflikten i Tigray – därför är det krig i norra Etiopien

Utblick

I november 2020 bröt en väpnad konflikt ut i norra Etiopien – mellan rebellerna i regionen Tigray och den etiopiska staten. Kriget spred sig till andra delar av landet. Båda sidor anklagades för bedrövliga krigsbrott mot civilbefolkningen. Hundratusentals tvingades på flykt, tusentals har dödats. Men hur kunde det gå från fredspris till krigsbrott i den här regionen?

Lyssna här

131999

Kriget i Ukraina och bristen på bröd – så drabbar konflikten flera fattiga länder

Utblick

När Ukrainas bördiga åkerjord mineras eller blir slagfält startar en dominoeffekt av problem som drabbar flera andra länder som redan kämpar med fattigdom och brist på mat. Men hur hänger allt det här ihop?

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0