Konflikten i Tigray – därför är det krig i norra Etiopien

Konflikten i Tigray – därför är det krig i norra Etiopien

27 augusti 2021

I november förra året bröt en väpnad konflikt ut i norra Etiopien – mellan rebellerna i regionen Tigray och den etiopiska staten. Och nu sprider sig kriget till andra delar av landet. Båda sidor anklagas för bedrövliga krigsbrott mot civilbefolkningen. Hundratusentals är på flykt, tusentals har dödats. Men hur blev det så här? Vad är det för bakomliggande faktorer som gör att det gått från fredspris till krigsbrott i den här regionen? Och vad kommer att hända härnäst? Håller Etiopien på att falla sönder, eller kommer rebellerna från Tigray att kuvas?

Medverkande:

David Larsson Gebre-Medhin, doktor i freds och konfliktforskning, verksam vid Försvarshögskolan, och associerad till Institutionen för freds och konfliktforskning vid Uppsala universitet.

Görrel Espelund, journalist och tidigare Afrika-korrespondent.

Medverkande i inslag:

Donatella Rovera, Amnesty International

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Läs Amnesys rapport om Tigray här.

Fördjupa dig

120924

Etiopien

Landguiden

Etiopien är ett av de äldsta kristna rikena i Afrika och ett av få områden på kontinenten som aldrig koloniserades. Sedan 2018 styrs landet av premiärminister Abiy Ahmed och Välfärdspartiet. Abiys politiska agenda har lett till ett fredsavtal med ärkefienden Eritrea men också till inre splittring och våldsamma inbördes konflikter. Etiopien är ett utpräglat jordbruksland med kaffe som främsta exportvara.

Till Landguiden

120951

Handlingsförlamat säkerhetsråd bättre än inget

Analys - Utrikesmagasinet

Blodet flyter på Myanmars gator. Jemens krigsbarn svälter. Kvinnor utsätts för massvåldtäkter i Tigray.  Men FN:s säkerhetsråd stoppar ingenting. Ändå skulle en värld utan rådet vara en sämre värld, skriver Inger Österdahl, professor i folkrätt.

Lär artikeln

Varukorg

Totalt 0