Juni 2025

Senaste händelser

  • Juni

  • Tullsatsen för stål och aluminium fördubblas

    USA fördubblar tullsatsen för stål och aluminium, till 50 procent. President Donald Trump hänvisar till nationell säkerhet och motiverar ökningen med att de 25-procentiga tullar som gällt i tre månader inte räcker för att hjälpa den inhemska industrin. Beskedet om höjningen kom några dagar tidigare när Trump besökte en stålfabrik utanför Pittsburgh. Presidenten har flera gånger de senaste veckorna hotat med att höja tullar – till exempel mot EU – men sedan backat. Han har också nyss lidit ett bakslag då en domstol slog fast att många av tullarna strider mot författningen, även om det domslutet har överklagats.

  • Trump beordrar inreseförbud från tolv länder

    President Donald Trump undertecknar ett förbud för inresa till USA för medborgare i tolv länder för att ”skydda amerikaner från farliga utländska aktörer”. Under 2024 utfärdades runt 170 000 visum för medborgare i de länder som nu omfattas: Afghanistan, Ekvatorialguinea, Eritrea, Haiti, Iran, Jemen, Kongo-Kinshasa, Libyen, Myanmar, Somalia, Sudan och Tchad. Trump beordrar också nya begränsningar – men inte förbud – gällande Burundi, Kuba, Laos, Sierra Leone, Togo, Turkmenistan och Venezuela. Invånare från de länderna kan inte få turist- eller studentvisum och kan inte söka permanent uppehållstillstånd i USA. De nya reglerna gäller från den 9 juni. Trump införde liknande reseförbud under sin första mandatperiod vilket följdes av långa juridiska processer och flera byten av aktuella länder (se 27 januari 2017 och 26 juni 2018). 

  • Kalifornien stämmer Trump, oroligheter i Los Angeles

    Kaliforniens guvernör Gavin Newsom uppger att han tänker stämma den federala administrationen sedan president Donald Trump "federaliserat" nationalgardet och skickat soldater till Los Angeles, i vad Newsom kallar ett brott mot delstatens suveränitet. Samtidigt fördubblas antalet nationalgardessoldater till 4 000 och dessutom beordras 700 marinkårssoldater till staden – trots att Trump själv säger att läget nu är "under kontroll". Ordkriget mellan Newsom och Trump skärps när presidenten säger att guvernören borde gripas. Ordern om nationalgardet kom sedan protester brutit ut den 6 juni mot migrationsmyndigheten ICE:s razzior mot arbetsplatser, i jakt på papperslösa migranter. Enligt Trump var säkerhetsläget allvarligt, medan guvernör Newsom anklagar presidenten för att elda på oroligheter i stället för att dämpa dem. Under protesterna har det förekommit delvis våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis och flera tiotal personer har gripits. Nationalgardet hör normalt till delstaten och det är första gången på 60 år som en president kallar in trupper utan stöd av den berörda delstatens ledning. Både Newsom och Los Angeles borgmästare Karen Bass är demokrater och konflikten har en tydlig politisk laddning.

  • Utegångsförbud i Los Angeles, oroligheter sprids

    Gatuprotesterna fortsätter i Los Angeles och borgmästaren Karen Bass inför utegångsförbud i centrala delar mellan klockan 20 och 06, vilket följs av att många grips för att de ändå är ute. Samtidigt sprider sig oroligheterna till andra städer runt om i USA. I Texas uppger guvernören att nationalgardet har aktiverats. Kaliforniens guvernör Gavin Newsom fördömer i ett tal Trumps beslut att skicka militär till Los Angeles och kallar det ”skamlöst maktmissbruk”. Newsom säger att Kalifornien stödjer insatser mot papperslösa migranter som begår brott och som har fått slutgiltiga avvisningsbesked, men motsätter sig massdeportationer utan urskiljning.

  • Politiker ihjälskjuten i Minnesota

    En tidigare talman i Minnesotas delstatskongress, Melissa Hortman, och hennes make skjuts ihjäl i sitt hem av en man som är klädd som polis. Strax dessförinnan sköts också mot delstatssenatorn John Hoffman och hans hustru, i deras hem, men de överlevde. Båda politiker företräder Demokratiska partiet. Närmare två dygn senare, efter en omfattande polisjakt, grips en misstänkt 57-årig man vid namn Vance Boelter. Polisen har dessförinnan hittat en lista i hans bil med namn på andra politiker och även abortförespråkare.

  • Militärparad i Washington, protester runt om i landet

    En militärparad med stridsvagnar, flygplan och närmare 7 000 soldater genomförs i Washington DC med anledning av att armén fyller 250 år – och dessutom råkar president Donald Trump fylla 79. Paraden är den mest omfattande i sitt slag i USA på årtionden och belackare pekar på att det mest är diktaturer som brukar visa upp sin militära styrka på liknande sätt. Samma dag genomförs protestaktioner runt om i landet under temat ”No Kings” (inga kungar), mot vad demonstranterna anser är presidentens diktatoriska tendenser.

  • Trump lämnar G7-möte på grund av krig Israel-Iran

    President Donald Trump lämnar ett G7-toppmöte i Kanada i förtid, med anledning av det krig som sedan några dagar pågår mellan Israel och Iran. G7-ledarna har dessförinnan skrivit under ett uttalande med kritik mot Iran. Enligt uttalandet är Iran huvudorsaken till instabilitet och terror i regionen. ”Vi upprepar att Israel har rätt att försvara sig. Vi upprepar vårt stöd för Israels säkerhet”, heter det. Samtidigt går striderna in på en femte dag, med israeliska flyganfall mot drönar- och missilinfrastruktur i västra Iran.

  • Trump öppnar för krig mot Iran

    President Donald Trump kräver ”villkorslös kapitulation” av Iran, säger att USA lätt kan döda landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei och låter förstå att USA kan komma att hjälpa Israel i det pågående luftangreppet. Tanken på att USA ska delta aktivt i striderna väcker stark kritik i USA, även bland Trumps lojala anhängare varav många tagit fasta på hans tal om att hålla USA utanför alla krig.

  • USA bombar kärnanläggningar i Iran

    USA attackerar tre kärntekniska anläggningar i Iran och ger sig därmed in i kriget som sedan en dryg vecka pågår mellan Israel och den islamiska republiken. Vid attackerna används djuppenetrerande så kallade bunkerkäckande bomber, som kan komma åt ställen som ligger så djupt att Israel inte har kapacitet att nå dit. President Donald Trump säger i ett tal till nationen att syftet med anfallet var att hindra "världens största sponsor av terrorism" att bygga en atombomb, något han själv nyligen har hävdat att Iran var nära att göra trots att amerikansk underrättelsetjänst inte höll med. Trump hävdar också att Iran utgör ett direkt hot mot USA. Bombningen innebär att Trump som tidigare utmålat sig som fredsmäklare har frångått sina löften om att hålla USA utanför väpnade konflikter.

  • Iran anfaller USA-bas i Qatar, vapenvila tillkännages

    Iran avfyrar robotar mot den amerikanska militärbasen al-Udeid i Doha i Qatar, som vedergällning för USA:s angrepp mot kärnenergianläggningar dagen innan. Inga skador rapporteras på militärbasen som är USA:s största i Mellanöstern. Kort därefter uppger president Donald Trump att en vapenvila nu trätt i kraft mellan Israel och Iran. Båda parter bekräftar vapenvilan men det dröjer inte många timmar innan anklagelser om brott mot den förekommer.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0