Juni 2018

Senaste händelser

  • Juni

  • Handelskrig hotar när tullavgifter införs

    Stål- och aluminiumtullar som USA tidigare aviserat träder i kraft. Förhandlingar med EU samt Kanada och Mexiko – traditionellt allierade med USA – har pågått sedan president Trump i mars presenterade planer på att införa tullavgifter på 25 respektive 10 procent på stål och aluminium. Samtalen har inte lett någon vart och nu är tullarna ett faktum. Trump anger nationell säkerhet som skäl, men från EU-håll hävdas det att tullarna som inför strider mot WTO:s regler. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström kallar det en ”politisk förolämpning”. Ett handelskrig befaras nu då drabbade parter planerar motåtgärder.

  • Trump i konflikt med övriga G7

    Under ett två dagar långt toppmöte i Kanada mellan G7-ländernas ledare står Trump i tydlig motsatsställning mot de övriga sex stormakterna. Det gäller främst i frihandelsfrågan där de andra protesterar mot USA:s nya tullhinder och planerar motåtgärder, med risk för ett upptrappat handelskrig. Trots motsättningarna avslutas mötet med en gemensam kommuniké. Men Trump ändrar sig strax efteråt och drar i ett Twitterinlägg tillbaka sin underskrift. Han anklagar i det särskilt Kanadas premiärminister Justin Trudeau för att vara ”lögnaktig och ”svag” på grund av uttalanden på en presskonferens. Övriga G7-ledare uttrycker bestörtning över Trumps agerande.

  • Historiskt toppmöte med Nordkoreas ledare

    President Trump som rest direkt till Singapore från G7-toppmötet i Kanada blir den första sittande amerikanska presidenten som träffar en nordkoreansk ledare. Trump och Kim Jong-Un för samtal på ett lyxhotell och undertecknar därefter ett dokument enligt vilket Nordkorea ska arbeta för ”fullständig nukleär nedrustning” på Koreahalvön och för att bygga ”varaktig och stabil fred”. Trump säger att de båda ledarna skapat ”ett särskilt band” sig emellan. I en presskonferens efter mötet uppger Trump överraskande att USA ska upphöra med de gemensamma militärövningar med Sydkorea som brukar hållas årligen.

  • Beslut om tullar på varor från Kina

    President Trump meddelar att tullar på 25 procent ska införas på över 1 000 varor från Kina, till ett värde av runt 50 miljarder dollar om året. Det rör sig främst om högteknologiska varor. De nya tullarna ska börja tillämpas i juli. Trump anklagar Kina för stöld av teknik och immaterialrättsliga tillgångar som patent och varumärken. Kina svarar snabbt med att  meddela att tullar ska införas på amerikanska varor till ungefär samma värde. Några dagar senare hotar Trump med att i så fall lägga till ytterligare tullar till ett värde av 200 miljarder dollar, vilket skulle innebära en rejäl upptrappning.

  • USA lämnar FN:s människorättsråd

    Regeringen meddelar att USA lämnar FN:s människorättsråd (UNHRC) och anklagar det för hyckleri och politisk partiskhet. Rådet kritiseras bland annat för att driva en ständig kampanj mot Israel, samtidigt som flera länder är medlemmar som kränker mänskliga rättigheter. UNHRC inrättades 2006 men USA anslöt sig inte förrän 2009, under Barack Obama.

  • Trump byter fot om kritiserad migrantpolitik

    Efter omfattande kritik backar president Trump om en kontroversiell policy som har lett till att över 2 300 barn sedan början av maj har skilts från sina föräldrar vid gränsen mot Mexiko. Föräldrarna som försökt ta sig in i USA har gripits medan barnen omhändertagits. Bilder av även helt små barn i interneringscenter har kablats ut över världen. Hanteringen kallas både grym och omoralisk, även av republikaner. Vita huset har först försvarat sig med att lagen gäller och Trump har hävdat att det är Demokraternas fel. Enligt det nya presidentdekretet ska nu föräldrar och barn sättas i förvar tillsammans. Oklarhet råder om vad som händer med de barn som redan har omhändertagits separat – och i slutet av augusti rapporteras fortfarande 500 över barn vara skilda från sina föräldrar.

  • HD godkänner inreseförbud

    Högsta domstolen godkänner med röstsiffrorna 5–4 Trumps inreseförbud (se September och December 2017) för personer från fem övervägande muslimska länder (Iran, Jemen, Libyen, Somalia och Syrien) samt från Nordkorea och Venezuela. Tchad som tidigare fanns med på listan ströks i april. Domarmajoriteten godtar argumentet att förbudet behövs för den nationella säkerheten, medan de domare som röstade mot anser att förbudet strider mot religionsfriheten eftersom Trump först förespråkade ett förbud för alla muslimer. Domstolens besked mottas med jubel av Trump som kallar det en stor seger för nationen och konstitutionen. 

  • Dödlig attack mot tidning

    En man skjuter ihjäl fem anställda vid tidningen Capital Gazette i Annapolis i Maryland. Mannen som grips av polis efter attacken ska ha stämt tidningen för förtal 2012, utan framgång.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0