Uruguay
Foto: Shutterstock/Matyas Rehak

Uruguay

Uruguay ligger inklämt mellan grannjättarna Brasilien och Argentina på Sydamerikas Atlantkust. Landet var tidigt en modern välfärdsstat och stabil demokrati när regionen i övrigt präglades av auktoritära styren. Militärdiktatur rådde även i Uruguay under ett drygt årtionde från början av 1970-talet, men nu har landet åter rykte om sig att vara en progressiv föregångare inte minst i socialpolitiska frågor. Jordbruket är grunden i ekonomin. Uppfödningen av kor och får bedrivs i huvudsak på stora gårdar, estancias, på slättlandet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Oktober

  • Militär pensionsreform antas

   Kongressen godkänner en reform av militärens pensionssystem mot bakgrund av en spänd konflikt mellan vänsterregeringen och de väpnade styrkorna. Reformen har diskuterats länge då militärpensionen utgör en stor påfrestning på statskassan. Ändringarna påverkar inte officerare med mer än 15 tjänstgöringsår, men inbetalningarna till systemet kommer stegvis att ändras för övriga så att det blir i linje med andra offentliganställda. Motståndet mot reformen är kompakt och högt uppsatta företrädare har hävdat att  regeringen utgör ett hot mot demokratin och sagt att militären borde återta makten.

  • September

  • Finansministern inte presidentkandidat

   Ekonomi- och finansminister Danilo Astori meddelar att han inte är kandidat för Breda fronten (FA) inför presidentvalet i oktober 2019. Beskedet kommer sedan opinionsmätningar visat på lågt väljarstöd för Astori, som var vicepresident under José Mujica 2010–2015. Starkast stöd bland FA:s potentiella kandidater har Montevideos borgmästare Daniel Martínez och ex-president Mujica.

  • November

  • Asylsökande ex-president i Peru

   Den före detta presidenten Alan García söker asyl på Uruguays ambassad i Perus huvudstad Lima. García är under utredning i hemlandet för att ha tagit emot mutor när han var president 2006–2011, av det brasilianska byggjätten Odebrecht. Tre andra ex-presidenter i Peru har också anklagats för mutbrott i härvan. García har förbjudits att lämna landet men hävdar själv att han är utsatt för politisk förföljelse. Ett par dagar efter det att han tagit sin tillflykt till ambassaden uppmanar den internationella människorättsorganisationen FIDH Uruguay att neka García asyl.

 • 2017

  • September

  • Vicepresident Raúl Sendic avgår

   Vicepresident Raúl Sendic avgår efter anklagelser om att han använt offentliga medel för privat bruk när han var chef för det statliga oljebolaget Ancap. Han förnekar att han har gjort något fel. Sendic ersätts av Lucía Topolansky, senator för  MLN och hustru till den förre presidenten José Mujica. Topolansky tillhörde tidigare vänstergerillan Tupamaros och tillbringade 13 år i fängelse, och utsattes där för tortyr. Egentligen skulle Sendic har ersatts med den senator som fick flest röster i det senaste valet, men eftersom det var Mujica gick det inte, på grund av en klausul i författningen. 

  • Juli

  • Apoteken börjar sälja cannabis

   Apoteken börjar sälja cannabis över disk. En lag från 2013 legaliserar försäljning av marijuana.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0