Uruguay
Foto: Shutterstock/Matyas Rehak

Uruguay

Uruguay ligger inklämt mellan grannjättarna Brasilien och Argentina på Sydamerikas Atlantkust. Landet var tidigt en modern välfärdsstat och stabil demokrati när regionen i övrigt präglades av auktoritära styren. Militärdiktatur rådde även i Uruguay under ett drygt årtionde från början av 1970-talet, men nu har landet åter rykte om sig att vara en progressiv föregångare inte minst i socialpolitiska frågor. Jordbruket är grunden i ekonomin. Uppfödningen av kor och får bedrivs i huvudsak på stora gårdar, estancias, på slättlandet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Rekordhög coronasmitta

   Antalet fall av coronasmitta ökar kraftigt och antalet nya fall på en dag är 28 procent högre än den förra toppsiffran bara fyra dagar tidigare. Uruguay utmärkte sig länge som ett positivt undantag i Latinamerika, som över lag har drabbats hårt av pandemin, men smittspridningen har ökat kraftigt sedan början av december. Antalet döda i covid-19 är dock fortfarande bara drygt 250 personer.

 • 2020

  • December

  • Förre presidenten Vázquez död

   Den förre presidenten Tabaré Vázquez avlider i sviterna av lungcancer nio månader efter det att han lämnade sin post. Efterträdaren president Luis Lacalle Pou meddelar att tre dagars landssorg ska utlysas. Vázquez var Uruguays första vänsterorienterade president 2005–2010 och återkom för en andra mandatperiod 2015. Han var till yrket cancerläkare och drev som politiker en hård kamp mot tobaksindustrin.

  • Juli

  • Utrikesministern avgår

   Utrikesminister Ernesto Talvi meddelar sin avgång. Han har redan tidigare aviserat att han vill lämna sin post för att ägna mer tid åt sitt parti Medborgarna (Ciudadanos), ett av de fem partierna i regeringskoalitionen.

  • Maj

  • Skolorna ska öppna på nytt

   President Luis Lacalle Pou meddelar att skolorna ska öppnas igen i juni då coronapandemin förefaller att vara under kontroll. Trots att Uruguay inte stängt ned helt har hittills bara cirka 750 coronafall registrerats och 20 döda i covid-19 rapporterats. Den fysiska distanseringen har fungerat väl och sjukvården har inte blivit överansträngd.

  • Kryssningsbesättning tillåts i land

   Besättningen på det australiskägda kryssningsfartyget Greg Mortimer tillåts komma i land i Uruguay, efter att ha tillbringat närmare två månader ombord. Av de 60 besättningsmedlemmarna har 36 testats positivt för coronaviruset sars-cov-2. De smittade förs till ett hotell i Montevideo där de sätts i karantän, medan de övriga förs till ett annat hotell. Två besättningsmedlemmar som var svårt sjuka i covid-19 har tidigare förts till sjukhus och en av dem har avlidit medan den andra tillfrisknat. Greg Mortimer var på en kryssning i Antarktis som avbröts den 20 mars sedan de två närmaste länderna – Argentina och Chile – stängt sina gränser på grund av coronapandemin. Fartyget hamnade då utanför Montevideo men tilläts inte gå in i hamn förrän den 10 april. Efter någon vecka hade alla passagerare evakuerats och flugits till sina hemländer, men besättningen fick stanna kvar i karantän ombord.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0