Uruguay
Foto: Shutterstock/Matyas Rehak

Uruguay

Uruguay ligger inklämt mellan grannjättarna Brasilien och Argentina på Sydamerikas Atlantkust. Landet var tidigt en modern välfärdsstat och stabil demokrati när regionen i övrigt präglades av auktoritära styren. Militärdiktatur rådde även i Uruguay under ett drygt årtionde från början av 1970-talet, men nu har landet åter rykte om sig att vara en progressiv föregångare inte minst i socialpolitiska frågor. Jordbruket är grunden i ekonomin. Uppfödningen av kor och får bedrivs i huvudsak på stora gårdar, estancias, på slättlandet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Gränser stängs på grund av corona

   Uruguay och Brasilien enas om att stänga landgränsen för passagerartrafik mellan länderna i 30 dagar. Varutransporter tillåts fortfarande och medborgare samt invånare med permanent uppehållstillstånd ska fortfarande kunna passera. Brasilien har några dagar tidigare stängt alla landgränser mot övriga grannstater.

  • Lacalle Pou svär presidenteden

   Luis Lacalle Pou tillträder som president. Företrädaren Tabaré Vázquez överlämnar presidentens ordensband i en ceremoni där bland andra den spanske kungen Felipe och Brasiliens president Jair Bolsonaro närvarar. Lacalle pou lovar i sitt invigningstal att sätta fart på ekonomin, bekämpa brottsligheten och stärka det regionala handelsblocket Mercosur. Den 46-årige tidigare advokaten Lacalle Pou säger att ett ”nödläge” råder i fråga om brottsligheten och planerar att samla polischefer för att finna nya åtgärder i kampen mot den. Med Lacalle Pou återkommer Nationella partiet (Blancos) till makten för första gången sedan perioden 1990–1995, då Lacalle Pous far Luis Alberto Lacalle var president.

 • 2019

  • December

  • Rekordstort kokainbeslag

   Militär och tulltjänstemän beslagtar sammanlagt sex ton kokain, med ett beräknat värde av över 1 miljarder dollar. Narkotikan hittades dels i en last med sojamjöl på väg till Togo i Västafrika, dels på en ranch. Beslaget är det största hittills i landet – dubbelt så stort som det tidigare rekordet som gjordes i november och då gällde en last på väg till Benin, också i Västafrika, via Kanarieöarna. Närmare en tredjedel av den kokain som konsumeras i Europa smugglas via Afrika, och Uruguay förefaller i allt högre grad ligga längs smuggelrutterna.

  • November

  • Lacalle Pou vinner presidentvalet

   Högerkandidaten Luis Lacalle Pou vinner knappt över vänsterns Daniel Martínez i presidentvalets andra omgång. Lacalle Pou får 50,8 procent av rösterna mot 49,2 procent för Martínez. Endast 37 000 röster skiljer kandidaterna åt. Valet är så jämnt att valdomstolen genomför en granskning av 35 000 röster. Den 28 november erkänner sig Martínez besegrad och gratulerar Lacalle Pou till segern. Två dagar senare presenteras det officiella resultatet.

    

  • Oktober

  • Presidentvalet går till andra omgång

   Den regerande mittenvänsteralliansen Breda frontens kandidat Daniel Martínez får flest röster i första omgången av presidentvalet, 40,7 procent, vilket är långt ifrån de 50 procent som krävs för seger i första valomgången. På andra plats kommer Luis Lacalle Pou som är Blancopartiets kandidat, med 29,7 procent. Lacalle Pou får inför den avgörande omgången den 24 november stöd från andra partier på högerkanten. Bland dem som ställer sig bakom Lacalle Pou finns Coloradopartiets kandidat Ernesto Talvi (som själv får 12,8 procent i första omgången), Cabildo Abiertos Guido Manini Ríos (11,3 procent), Edgardo Novick från Folkets parti (1,1 procent) samt Oberoende partiets Pablo Mieres (1,0 procent). I det samtida kongressvalet förblir FA största parti men förlorar sin tidigare majoritet. Partiet får 42 av 99 platser i representantkammaren och 13 av 30 valbara platser i senaten. Blancopartiet får 30/10, Coloradopartiet 13/4 och Cabildo Abierto 11/3, medan tre platser går till tre småpartier.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0