Uruguay
Foto: Shutterstock/Matyas Rehak

Uruguay

Uruguay ligger inklämt mellan grannjättarna Brasilien och Argentina på Sydamerikas Atlantkust. Landet var tidigt en modern välfärdsstat och stabil demokrati när regionen i övrigt präglades av auktoritära styren. Militärdiktatur rådde även i Uruguay under ett drygt årtionde från början av 1970-talet, men nu har landet åter rykte om sig att vara en progressiv föregångare inte minst i socialpolitiska frågor. Jordbruket är grunden i ekonomin. Uppfödningen av kor och får bedrivs i huvudsak på stora gårdar, estancias, på slättlandet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Rekordstort kokainbeslag

   Militär och tulltjänstemän beslagtar sammanlagt sex ton kokain, med ett beräknat värde av över 1 miljarder dollar. Narkotikan hittades dels i en last med sojamjöl på väg till Togo i Västafrika, dels på en ranch. Beslaget är det största hittills i landet – dubbelt så stort som det tidigare rekordet som gjordes i november och då gällde en last på väg till Benin, också i Västafrika, via Kanarieöarna. Närmare en tredjedel av den kokain som konsumeras i Europa smugglas via Afrika, och Uruguay förefaller i allt högre grad ligga längs smuggelrutterna.

  • November

  • Lacalle Pou vinner presidentvalet

   Högerkandidaten Luis Lacalle Pou vinner knappt över vänsterns Daniel Martínez i presidentvalets andra omgång. Lacalle Pou får 50,8 procent av rösterna mot 49,2 procent för Martínez. Endast 37 000 röster skiljer kandidaterna åt. Valet är så jämnt att valdomstolen genomför en granskning av 35 000 röster. Den 28 november erkänner sig Martínez besegrad och gratulerar Lacalle Pou till segern. Två dagar senare presenteras det officiella resultatet.

    

  • Oktober

  • Presidentvalet går till andra omgång

   Den regerande mittenvänsteralliansen Breda frontens kandidat Daniel Martínez får flest röster i första omgången av presidentvalet, 40,7 procent, vilket är långt ifrån de 50 procent som krävs för seger i första valomgången. På andra plats kommer Luis Lacalle Pou som är Blancopartiets kandidat, med 29,7 procent. Lacalle Pou får inför den avgörande omgången den 24 november stöd från andra partier på högerkanten. Bland dem som ställer sig bakom Lacalle Pou finns Coloradopartiets kandidat Ernesto Talvi (som själv får 12,8 procent i första omgången), Cabildo Abiertos Guido Manini Ríos (11,3 procent), Edgardo Novick från Folkets parti (1,1 procent) samt Oberoende partiets Pablo Mieres (1,0 procent). I det samtida kongressvalet förblir FA största parti men förlorar sin tidigare majoritet. Partiet får 42 av 99 platser i representantkammaren och 13 av 30 valbara platser i senaten. Blancopartiet får 30/10, Coloradopartiet 13/4 och Cabildo Abierto 11/3, medan tre platser går till tre småpartier.

  • Juni

  • Primärval inför presidentvalet

   När primärval hålls inför höstens presidentval utser den regerande vänsteralliansen Breda fronten (FA) den tidigare borgmästaren i Montevideo Daniel Martínez till sin kandidat, med 42 procent av rösterna. Blancopartiet utser senator Luis Lacalle Pou och Coloradopartiet ekonomen Ernesto Talvi till kandidat, båda med 54 procent av väljarna inom respektive parti. Lacalle Pou var Blanocpartiets kandidat också 2014 och besegrades då i andra valomgången av FA:s Tabaré Vázquez. Valet hålls den 27 oktober, med en eventuell andra omgång den 24 november.

  • Mercosur sluter frihandelsavtal med EU

   Uruguay och de övriga länderna i Mercosur når ett frihandelsavtal med EU efter 20 år av förhandlingar. För att kunna träda i kraft måste avtalet dock godkännas av EU-parlamentet och alla enskilda EU-stater, vilket kan visa sig svårt på grund av ökande protektionism och motstånd mot frihandel. Avtalet är det näst största som EU har slutit och omfattar 780 miljoner människor samt en fjärdedel av världens BNP. Både miljöorganisationer och bönder i EU är kritiska till avtalet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0