Uruguay
Foto: Shutterstock/Matyas Rehak

Uruguay

Uruguay ligger inklämt mellan grannjättarna Brasilien och Argentina på Sydamerikas Atlantkust. Landet var tidigt en modern välfärdsstat och stabil demokrati när regionen i övrigt präglades av auktoritära styren. Militärdiktatur rådde även i Uruguay under ett drygt årtionde från början av 1970-talet, men nu har landet åter rykte om sig att vara en progressiv föregångare inte minst i socialpolitiska frågor. Jordbruket är grunden i ekonomin. Uppfödningen av kor och får bedrivs i huvudsak på stora gårdar, estancias, på slättlandet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Primärval inför presidentvalet

   När primärval hålls inför höstens presidentval utser den regerande vänsteralliansen Breda fronten (FA) den tidigare borgmästaren i Montevideo Daniel Martínez till sin kandidat, med 42 procent av rösterna. Blancopartiet utser senator Luis Lacalle Pou och Coloradopartiet ekonomen Ernesto Talvi till kandidat, båda med 54 procent av väljarna inom respektive parti. Lacalle Pou var Blanocpartiets kandidat också 2014 och besegrades då i andra valomgången av FA:s Tabaré Vázquez. Valet hålls den 27 oktober, med en eventuell andra omgång den 24 november.

  • Mercosur sluter frihandelsavtal med EU

   Uruguay och de övriga länderna i Mercosur når ett frihandelsavtal med EU efter 20 år av förhandlingar. För att kunna träda i kraft måste avtalet dock godkännas av EU-parlamentet och alla enskilda EU-stater, vilket kan visa sig svårt på grund av ökande protektionism och motstånd mot frihandel. Avtalet är det näst största som EU har slutit och omfattar 780 miljoner människor samt en fjärdedel av världens BNP. Både miljöorganisationer och bönder i EU är kritiska till avtalet.

  • April

  • Försvarsministern och arméchefen sparkade

   President Tabaré Vázquez avskedar försvarminister Jorge Menéndez och arméchefen José González efter hård kritik mot regeringen rörande vittnesuppgifter om mord på en dissident under militärdiktaturen. Vice försvarsministern och två armégeneraler får också gå. Bakgrunden är att en dömd torterare inför en hemlig militärtribunal har erkänt att han slängde en mördad regimkritiker i en flod1973. Kritiker anser att uppgifterna borde ha vidarebefordrats till det ordinarie rättsväsendet så att en reguljär rättegång kunde hållas – och omständigheterna kring mordet klarna.

  • Mars

  • Nytt regionalt forum bildas

   Uruguay deltar i ett möte i Chile där åtta andra sydamerikanska länder lanserar det nya regionala Forum för Sydamerikas framsteg (Prosur) som är tänkt att ersätta Unasur. Prosur ska i huvudsak stödja demokrati och marknadsekonomi, heter det. Initiativet har tagits av Chiles och Colombias presidenter, och övriga deltagande länder är Argentina, Brasilien, Ecuador, Guyana, Paraguay och Peru. Förutom Uruguay deltar också företrädare för vänsterregeringarna i Bolivia och Surinam, men inget av de tre länderna ansluter sig inte till Prosur. Venezuela var inte inbjudet.

 • 2018

  • Oktober

  • Militär pensionsreform antas

   Kongressen godkänner en reform av militärens pensionssystem mot bakgrund av en spänd konflikt mellan vänsterregeringen och de väpnade styrkorna. Reformen har diskuterats länge då militärpensionen utgör en stor påfrestning på statskassan. Ändringarna påverkar inte officerare med mer än 15 tjänstgöringsår, men inbetalningarna till systemet kommer stegvis att ändras för övriga så att det blir i linje med andra offentliganställda. Motståndet mot reformen är kompakt och högt uppsatta företrädare har hävdat att  regeringen utgör ett hot mot demokratin och sagt att militären borde återta makten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0