Uruguay
Foto: Shutterstock/Matyas Rehak

Uruguay

Uruguay ligger inklämt mellan grannjättarna Brasilien och Argentina på Sydamerikas Atlantkust. Landet var tidigt en modern välfärdsstat och stabil demokrati när regionen i övrigt präglades av auktoritära styren. Militärdiktatur rådde även i Uruguay under ett drygt årtionde från början av 1970-talet, men nu har landet åter rykte om sig att vara en progressiv föregångare inte minst i socialpolitiska frågor. Jordbruket är grunden i ekonomin. Uppfödningen av kor och får bedrivs i huvudsak på stora gårdar, estancias, på slättlandet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Maj

  • Skolorna ska öppna på nytt

   President Luis Lacalle Pou meddelar att skolorna ska öppnas igen i juni då coronapandemin förefaller att vara under kontroll. Trots att Uruguay inte stängt ned helt har hittills bara cirka 750 coronafall registrerats och 20 döda i covid-19 rapporterats. Den fysiska distanseringen har fungerat väl och sjukvården har inte blivit överansträngd.

  • Kryssningsbesättning tillåts i land

   Besättningen på det australiskägda kryssningsfartyget Greg Mortimer tillåts komma i land i Uruguay, efter att ha tillbringat närmare två månader ombord. Av de 60 besättningsmedlemmarna har 36 testats positivt för coronaviruset sars-cov-2. De smittade förs till ett hotell i Montevideo där de sätts i karantän, medan de övriga förs till ett annat hotell. Två besättningsmedlemmar som var svårt sjuka i covid-19 har tidigare förts till sjukhus och en av dem har avlidit medan den andra tillfrisknat. Greg Mortimer var på en kryssning i Antarktis som avbröts den 20 mars sedan de två närmaste länderna – Argentina och Chile – stängt sina gränser på grund av coronapandemin. Fartyget hamnade då utanför Montevideo men tilläts inte gå in i hamn förrän den 10 april. Efter någon vecka hade alla passagerare evakuerats och flugits till sina hemländer, men besättningen fick stanna kvar i karantän ombord.

  • Mars

  • Gränser stängs på grund av corona

   Uruguay och Brasilien enas om att stänga landgränsen för passagerartrafik mellan länderna i 30 dagar. Varutransporter tillåts fortfarande och medborgare samt invånare med permanent uppehållstillstånd ska fortfarande kunna passera. Brasilien har några dagar tidigare stängt alla landgränser mot övriga grannstater.

  • Lacalle Pou svär presidenteden

   Luis Lacalle Pou tillträder som president. Företrädaren Tabaré Vázquez överlämnar presidentens ordensband i en ceremoni där bland andra den spanske kungen Felipe och Brasiliens president Jair Bolsonaro närvarar. Lacalle pou lovar i sitt invigningstal att sätta fart på ekonomin, bekämpa brottsligheten och stärka det regionala handelsblocket Mercosur. Den 46-årige tidigare advokaten Lacalle Pou säger att ett ”nödläge” råder i fråga om brottsligheten och planerar att samla polischefer för att finna nya åtgärder i kampen mot den. Med Lacalle Pou återkommer Nationella partiet (Blancos) till makten för första gången sedan perioden 1990–1995, då Lacalle Pous far Luis Alberto Lacalle var president.

 • 2019

  • December

  • Rekordstort kokainbeslag

   Militär och tulltjänstemän beslagtar sammanlagt sex ton kokain, med ett beräknat värde av över 1 miljarder dollar. Narkotikan hittades dels i en last med sojamjöl på väg till Togo i Västafrika, dels på en ranch. Beslaget är det största hittills i landet – dubbelt så stort som det tidigare rekordet som gjordes i november och då gällde en last på väg till Benin, också i Västafrika, via Kanarieöarna. Närmare en tredjedel av den kokain som konsumeras i Europa smugglas via Afrika, och Uruguay förefaller i allt högre grad ligga längs smuggelrutterna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0