Uruguay
Foto: Shutterstock/Matyas Rehak

Uruguay

Uruguay ligger inklämt mellan grannjättarna Brasilien och Argentina på Sydamerikas Atlantkust. Landet var tidigt en modern välfärdsstat och stabil demokrati när regionen i övrigt präglades av auktoritära styren. Militärdiktatur rådde även i Uruguay under ett drygt årtionde från början av 1970-talet, men nu har landet åter rykte om sig att vara en progressiv föregångare inte minst i socialpolitiska frågor. Jordbruket är grunden i ekonomin. Uppfödningen av kor och får bedrivs i huvudsak på stora gårdar, estancias, på slättlandet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2020

    • Juli

    • Utrikesministern avgår

      Utrikesminister Ernesto Talvi meddelar sin avgång. Han har redan tidigare aviserat att han vill lämna sin post för att ägna mer tid åt sitt parti Medborgarna (Ciudadanos), ett av de fem partierna i regeringskoalitionen.

    • Maj

    • Skolorna ska öppna på nytt

      President Luis Lacalle Pou meddelar att skolorna ska öppnas igen i juni då coronapandemin förefaller att vara under kontroll. Trots att Uruguay inte stängt ned helt har hittills bara cirka 750 coronafall registrerats och 20 döda i covid-19 rapporterats. Den fysiska distanseringen har fungerat väl och sjukvården har inte blivit överansträngd.

    • Kryssningsbesättning tillåts i land

      Besättningen på det australiskägda kryssningsfartyget Greg Mortimer tillåts komma i land i Uruguay, efter att ha tillbringat närmare två månader ombord. Av de 60 besättningsmedlemmarna har 36 testats positivt för coronaviruset sars-cov-2. De smittade förs till ett hotell i Montevideo där de sätts i karantän, medan de övriga förs till ett annat hotell. Två besättningsmedlemmar som var svårt sjuka i covid-19 har tidigare förts till sjukhus och en av dem har avlidit medan den andra tillfrisknat. Greg Mortimer var på en kryssning i Antarktis som avbröts den 20 mars sedan de två närmaste länderna – Argentina och Chile – stängt sina gränser på grund av coronapandemin. Fartyget hamnade då utanför Montevideo men tilläts inte gå in i hamn förrän den 10 april. Efter någon vecka hade alla passagerare evakuerats och flugits till sina hemländer, men besättningen fick stanna kvar i karantän ombord.

    • Mars

    • Gränser stängs på grund av corona

      Uruguay och Brasilien enas om att stänga landgränsen för passagerartrafik mellan länderna i 30 dagar. Varutransporter tillåts fortfarande och medborgare samt invånare med permanent uppehållstillstånd ska fortfarande kunna passera. Brasilien har några dagar tidigare stängt alla landgränser mot övriga grannstater.

    • Lacalle Pou svär presidenteden

      Luis Lacalle Pou tillträder som president. Företrädaren Tabaré Vázquez överlämnar presidentens ordensband i en ceremoni där bland andra den spanske kungen Felipe och Brasiliens president Jair Bolsonaro närvarar. Lacalle pou lovar i sitt invigningstal att sätta fart på ekonomin, bekämpa brottsligheten och stärka det regionala handelsblocket Mercosur. Den 46-årige tidigare advokaten Lacalle Pou säger att ett ”nödläge” råder i fråga om brottsligheten och planerar att samla polischefer för att finna nya åtgärder i kampen mot den. Med Lacalle Pou återkommer Nationella partiet (Blancos) till makten för första gången sedan perioden 1990–1995, då Lacalle Pous far Luis Alberto Lacalle var president.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0