Bolivia
Foto: Flickr/Körschgen

Bolivia

Bolivia i den västra delen av Sydamerikas inland sträcker sig från Anderna i väster mot låglänta skogstrakter österut. Gruvdrift, i synnerhet utvinning av silver och tenn, har dominerat landets ekonomi i århundraden. Runt hälften av invånarna tillhör ursprungsfolk. En ny författning som antogs 2009 stärker deras  rättigheter och ger staten kontroll över de viktiga naturgasreserverna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Minister grips för mutbrott

   Ministern för landsbygdsutveckling Edwin Characayo grips sedan han filmats när han tog emot en väska med 20 000 dollar i mutor. Enligt inrikesministeriet hade Characayo lovat att överföra ägarskapet för en lantbruksfastighet i Santa Cruz till en grupp individer i utbyte mot pengar. President Luis Arce säger att regeringen inte accepterar någon korruption, oavsett vem som gör sig skyldig till den. Characayo tillträdde i december, sedan företrädaren anklagats för nepotism och maktmissbruk. Characayos advokat säger att ministern lurats och att han inte tog emot pengarna.

  • Regeringspartiet förlorar guvernörsval

   Andra omgången i fyra guvernörsval innebär ett bakslag för regeringspartiet MAS som förlorar i samtliga: La Paz, Chuquisaca, Pando och Tarija. Därmed kontrollerar MAS bara tre av de nio departementen. De fem övriga guvernörsvalen avgjordes redan i första omgången.

  • Mars

  • Massprotester mot gripanden

   Tiotusentals invånare deltar i oppositionsledda protester i flera städer mot gripandet två dagar tidigare av den förra presidenten Jeanine Áñez. Den regionala organisationen OAS har uttryckt oro över gripandet av Áñez och två tidigare ministrar, som har häktats i fyra månader. Enligt OAS har det bolivianska rättssystemet inte kapacitet att garantera en rättvis prövning av deras fall.

  • Expresident Áñez grips för ”kupp”

   Den tidigare interimspresidenten Jeanine Áñez och två av hennes ministrar grips, uppger åklagare som säger att de gripna deltog i en kupp mot den förre presidenten Evo Morales (se November 2019). Áñez, den tidigare energiministern Rodrigo Guzmán och förre justitieministern Álvaro Coimbra anklagas också för terrorism, uppror och sammansvärjning. Áñez har sagt att hon är utsatt för politisk hämnd av Morales socialistparti Mas, som vann en jordskredsseger i valet i oktober 2020. Evo Morales som gick i landsflykt hösten 2019 är nu tillbaka i landet och har återtagit ledarskapet för Mas.

  • Februari

  • Amnesti för oroligheterna efter valet 2019

   Kongressen utfärdar en allmän amnesti för dem som dömts för våldsyttringar i samband med oroligheterna efter valet i oktober 2019. Benådningen omfattar alla som dömts för politiskt våld under den konservativa presidenten Jeanine Añez årslånga styre. Efter valet 2019 tvingades den tidigare socialistpresidenten Evo Morales bort, men i det val som hölls ett år senare segrade hans partikamrat Luis Arce, som nu är president. Båda tillhör  socialistpartiet MAS, som också har egen majoritet i kongressen efter valet 2020.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0