Bolivia
Foto: Flickr/Körschgen

Bolivia

Bolivia i den västra delen av Sydamerikas inland sträcker sig från Anderna i väster mot låglänta skogstrakter österut. Gruvdrift, i synnerhet utvinning av silver och tenn, har dominerat landets ekonomi i århundraden. Runt hälften av invånarna tillhör ursprungsfolk. En ny författning som antogs 2009 stärker deras  rättigheter och ger staten kontroll över de viktiga naturgasreserverna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Slutrapport från OAS om valet

   OAS uppger i sin slutgiltiga utvärdering av valet i oktober att ”illvillig manipulation” påverkade resultatet. Enligt OAS är det uppenbart att försök gjordes för att ändra röstresultatet.

  • November

  • Våldsamt när bränsleblockad bryts

   Åtta personer dödas och ett 30-tal skadas när säkerhetsstyrkor skjuter skarpt för att bryta en blockad av bränsleanläggningen Senkata i El Alto. Armén anklagar ”agitatorer och vandaler” för att ha förstört delar av anläggningen som har belägrats av Moralesanhängare i flera dagar. Enligt ögonvittnen var minst ett par av dödsoffren förbipasserande som inte deltog i blockaden. Händelsen utlöser nya oroligheter i El Alto, som är ett starkt fäste för Morales parti MAS.

  • Förnödenheter flygs till La Paz

   Myndigheterna börjar flyga in förnödenheter till La Paz på grund av brist på mat och bränsle i huvudstaden. Bristerna har uppstått på grund av vägspärrar som rests av anhängare till den förre presidenten Evo Morales. Oroligheterna fortsätter och FN:s människorättskommissarie Michelle Bachelet har varnat för att säkerhetsstyrkornas övervåld kan leda till en allvarlig upptrappning av konflikten.

  • Våldsam sammandrabbning i Cochabamba

   Nio bönder skjuts ihjäl i samband med att kokaodlare i Cochabamba drabbar samman med polis och militär. Sammanlagt har 23 personer fått sätta livet till och många fler skadats sedan oroligheterna bröt ut efter valet den 20 oktober. Den regionala människorättskommissionen IACHR är starkt kritisk till interimspresident Áñez dekret som garanterar straffrihet för säkerhetsstyrkorna.

  • Evo Morales utestängd från val

   Interimspresident Jeanine Áñez utesluter att den förre presidenten Evo Morales skulle få ställa upp i det val hon har lovat ska hållas inom kort. Övergångsregeringen uppger att samtal har inletts med socialistpartiet MAS i ett försök att få ett stopp på oroligheterna i det djupt polariserade Bolivia, men det är oklart vad det innebär. Moralesanhängare fortsätter att samlas i La Paz, i protest mot Áñez och sammandrabbningar med polis förekommer. Den nya regeringen har givit säkerhetsstyrkorna klartecken att använda våld för att återupprätta ordningen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0