Bolivia
Foto: Flickr/Körschgen

Bolivia

Bolivia i den västra delen av Sydamerikas inland sträcker sig från Anderna i väster mot låglänta skogstrakter österut. Gruvdrift, i synnerhet utvinning av silver och tenn, har dominerat landets ekonomi i århundraden. Runt hälften av invånarna tillhör ursprungsfolk. En ny författning som antogs 2009 stärker deras  rättigheter och ger staten kontroll över de viktiga naturgasreserverna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • HRW: ”Ingen rättssäkerhet för Moralesanhängare”

   Interimsregeringen använder sig av rättssystemet för att förfölja anhängare av den förre presidenten Evo Morales, rapporterar Human Rights Watch. Enligt rapporten har fler än 100 Moralesallierade utsatts för begränsningar i yttrandefriheten och överanvändning av preventivt häkte. En del har anklagats för ”terrorism” bara för att de har talat i telefon med Morales, som själv befinner sig i landsflykt. Regeringen tillbakavisar anklagelserna.

  • Morales avstängd från valet

   En domare fastställer valtribunalens tidigare beslut (se 3 februari 2020) som innebär att den förre presidenten Evo Morales inte kan ställa upp i senatsvalet. Skälet som anges är att han bor i Argentina. Morales själv hävdar att han egentligen är bosatt i Cochabamba men tvingas uppehålla sig utomlands av säkerhetsskäl. Han twittrar dock nu att han accepterar domarens beslut.

  • Augusti

  • Ex-president Morales anklagas för övergrepp

   Den före detta presidenten Evo Morales anklagas för att ha haft sex med minderåriga, vilket rubriceras som våldtäkt. När justitiedepartementet presenterar den andra sådana anklagelsen på kort tid gäller det en nu 19-årig kvinna som uppge ha varit 15 år när hon hade en relation med Morales och 16 när hon födde deras dotter. Fyra dagar tidigare presenterades fotografier av den nu 60-årige Morales med en flicka som uppges ha varit 14 år när bilderna togs. Hon ska ha följt med honom på resor. Morales, som var president 2006–2019, befinner sig i landsflykt i Argentina efter det omstridda valet i slutet av fjolåret. Han har också anklagats för terrorism och upproriskhet av dem som tog makten efter honom.

  • Valdatum cementeras, vägblockader upphävs

   Fackförbundet COB avblåser kampanjen med avspärrade vägar runt om i landet, som har pågått i elva dagar. Beskedet kommer dagen efter det att en lag antagits som sätter stopp för ytterligare senareläggning av valdatumet. Enligt COB-ledaren Carlos Huarachi ska konflikten pausas till den 18 oktober, då valet ska hållas. Andra protestorganisatörer, som aymaraledaren Felipe Quispe, säger dock att vägblockaderna blir kvar, och han kräver interimspresidenten Jeanine Áñez avgång. Parlamentet antog lagen som hindrar nya förseningar efter medling av FN, EU och katolska kyrkan. Enligt myndigheterna har 142 vägspärrar lett till allvarliga problem bland annat för transporter av syrgas till sjukhus där covid-19-patienter vårdas. I Bolivia har nu 3 800 dödsfall i sjukdomen registrerats, och 96 000 personer har bekräftats smittade.

  • Protester mot uppskjutet val

   Regeringen sätter in polis och militär för att röja vägspärrar som satts upp i protest mot att valet har senarelagts (se 23 juli 2020). Vägblockaderna i sex av nio departement har försvårat transporter inom landet och utgör enligt organisatörerna en ”nationell strejk på obestämd tid”. Organisatörerna är en rad grupper som stödjer socialistpartiet MAS. Kritiker hävdar att skälet till att valet skjutits upp är att MAS kandidat Luis Arce leder i opinionsmätningarna, före mittenkandidaten Carlos Mesa och den konservativa interimspresidenten Jeanine Áñez. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0