Bolivia
Foto: Flickr/Körschgen

Bolivia

Bolivia i den västra delen av Sydamerikas inland sträcker sig från Anderna i väster mot låglänta skogstrakter österut. Gruvdrift, i synnerhet utvinning av silver och tenn, har dominerat landets ekonomi i århundraden. Runt hälften av invånarna tillhör ursprungsfolk. En ny författning som antogs 2009 stärker deras  rättigheter och ger staten kontroll över de viktiga naturgasreserverna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Amnesti för oroligheterna efter valet 2019

   Kongressen utfärdar en allmän amnesti för dem som dömts för våldsyttringar i samband med oroligheterna efter valet i oktober 2019. Benådningen omfattar alla som dömts för politiskt våld under den konservativa presidenten Jeanine Añez årslånga styre. Efter valet 2019 tvingades den tidigare socialistpresidenten Evo Morales bort, men i det val som hölls ett år senare segrade hans partikamrat Luis Arce, som nu är president. Båda tillhör  socialistpartiet MAS, som också har egen majoritet i kongressen efter valet 2020.

  • Sjukvården strejkar för coronanedstängning

   Läkare och andra sjukvårdsanställda går ut i en 48-timmarsstrejk med krav på att landet stänger ned i syfte att hejda spridningen av coronaviruset. Akutmottagningar och sjukhus med covidpatienter är undantagna från strejken. Enligt strejkarrangörerna behövs striktare åtgärder än de regler som finns om munskydd, handtvätt och social distansering, särskilt som mänga människor alltmer struntar i dem. Närmare 11 000 människor har hittills registrerats som avlidna i covid-19.

 • 2020

  • November

  • Expresident Morales tillbaka i Bolivia

   Den före detta presidenten Evo Morales återvänder till Bolivia för första gången sedan han gick i landsflykt ett år tidigare. Han eskorteras till gränsen av Argentinas president Alberto Fernández, och korsar den sedan till fots. Han möts av hundratals anhängare på andra sidan. Morales har tidigare sagt att han skulle återvända om hans parti MAS vann valet, vilket skedde i oktober. Det är oklart vad Morales kommer att inta för roll nu. Den nya presidenten Luis Arce har distanserat sig något från Morales efter valet.

  • Luis Arce tillträder som president

   Luis Arce som vann valet i oktober svär presidenteden och tillträder som ny stats- och regeringschef. Den 57-årige har lovat att bygga upp landets sargade ekonomi och återuppta banden med vänsterorienterade länder i regionen, som Argentina, Kuba och Venezuela, men också vara pragmatisk i förhållande till högerregeringar som den i Brasilien. Han har också sagt att han bara tänker sitta en mandatperiod.

  • Oktober

  • Parlamentet vill åtala interimspresidenten

   Det avgående parlamentet röstar igenom en motion som rekommenderar att övergångspresident Jeanine Áñez och elva av hennes ministrar ställs inför rätta för oroligheterna valhösten 2019, då ett 30-tal människor dödades i oroligheter.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0