Bolivia
Foto: Flickr/Körschgen

Bolivia

Bolivia i den västra delen av Sydamerikas inland sträcker sig från Anderna i väster mot låglänta skogstrakter österut. Gruvdrift, i synnerhet utvinning av silver och tenn, har dominerat landets ekonomi i århundraden. Runt hälften av invånarna tillhör ursprungsfolk. En ny författning som antogs 2009 stärker deras  rättigheter och ger staten kontroll över de viktiga naturgasreserverna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Regn släcker bränderna

   Flera dagar av intensivt regnande konstateras till slut ha fått bukt med de omfattande bränderna som har rasat i veckor.

  • Massprotest mot president Morales

   Hundratusentals människor deltar i en demonstration i Santa Cruz de la Sierra, Bolivias största stad, i protest mot regeringens hantering av de omfattande bränder som rasar sedan veckor. Väljarna uppmanas av demonstranter att ”straffrösta” i presidentvalet den 20 oktober – mot president Evo Morales. Oppositionen kräver att regeringen utlyser nationellt katastroftillstånd och vädjar om internationellt bistånd för att bekämpa bränderna.

  • September

  • Fortsatta bränder orsakar stor förödelse

   Över 2,3 miljoner vilda djur har enligt miljöexperter dött i de omfattande bränder som fortsätter att rasa i östra Bolivia (se Augusti 2019). Trots att 5 000 brandmän, poliser och soldater bekämpar bränderna med stöd av flygplan och helikoptrar omfattar de nu över 4 miljoner hektar (40 000 kvadratkilometer) mark, varav en stor del utgör naturskyddsområden. Bland djur som utplånats finns pumor, jaguarer, lamadjur, tapirer, ödlor och gnagare. Bränderna har gått hårt åt den tropiska savannen Chiqutanía (eller Llanos de Chiquitos) i Santa Cruz. Undantagstillstånd har införts i Santa Cruz liksom i Beni. Kritiker anser att regeringens jordbrukspolitik har bidragit till bränderna, medan regeringen hävdar att torka och hårda vindar är orsaken, och att ”sabotörer” dessutom startar nya bränder efter släckningsarbete.

  • Stärkt stöd för Morales huvudrival

   Stödet växer för president Evo Morales huvudsakliga utmanare i presidentvalet i oktober, ex-president Carlos Mesa (2003–2005). Hans chanser ökar när oppositionsledaren Samuel Doria Medina formellt uttalar sitt och sitt parti UN:s stöd för Mesa, som är kandidat för partiet CC. Cementmagnaten Doria Medina kom på andra plats i presidentvalet 2014 men ställer inte upp den här gången och har länge sagt att han tänker ställa sig bakom den kandidat som har störst chans att besegra Morales. Opinionsmätningar pekar på att det kan bli en andra valomgång, vilket i så fall blir första gången för Morales som vunnit de tre tidigare valen i första omgången.

  • Augusti

  • Bränder får Morales avbryta kampanj

   President Evo Morales avbryter tillfälligt sin valkampanj för att ägna sig åt omfattande bränder som rasar okontrollerat sedan en månad i skog och buskmarker. Precis som högerkollegan Jair Bolsonaro i Brasilien har Morales fått växande kritik från miljögrupper på grund av bränderna som gör stor skada på regnskogen. Närmare 10 000 kvadratkilometer mark har ödelagts. Morales anklagas av kritiker för att stödja avskogning. Miljögrupper rasar över ett dekret som utfärdades i juli och som ger lantbrukare rätt att öka arealen de kan röja med hjälp av svedjebruk från 5 till 20 hektar, något som de säger har bidragit till det ökade antalet bränder. Landets biskopar kallar dekretet ”vårdslöst” och säger att det bör dras tillbaka.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0