Bolivia
Foto: Flickr/Körschgen

Bolivia

Bolivia i den västra delen av Sydamerikas inland sträcker sig från Anderna i väster mot låglänta skogstrakter österut. Gruvdrift, i synnerhet utvinning av silver och tenn, har dominerat landets ekonomi i århundraden. Runt hälften av invånarna tillhör ursprungsfolk. En ny författning som antogs 2009 stärker deras  rättigheter och ger staten kontroll över de viktiga naturgasreserverna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Augusti

  • Expresident åtalad för folkmord

   Den förra presidenten Jeanine Áñez har åtalats för folkmord och andra brott, uppger statsåklagarämbetet. Åtalet gäller två incidenter under oroligheterna i november 2019, då sammanlagt 22 demonstranter dog. I en nyligen publicerad rapport från den regionala organisationen OAS beskrivs händelserna som ”massakrer”. Målet väntas dock inte leda till rättegång eftersom två tredjedelar av parlamentet måste godkänna det, och så stor majoritet har regeringspartiet MAS inte. Dagen efter beskedet uppges Áñez göra ett försök att ta livet av sig. Enligt hennes dotter Carolina Ribera har Áñez drabbats av en allvarlig depression efter att ha suttit i häkte sedan mars. Familjen har upprepade gånger begärt att Áñez flyttas till sjukhus då hon lider av högt blodtryck och andra hälsoproblem.

  • Expresident rapporterar förlängd häktning

   Den förra president Jeanine Añez uppger att hennes häktning har förlängts i sex månader (se Mars 2021). Beskedet kommer via hennes Twitterkonto som släktingar hanterar. Häktningen beskrivs som ”orättfärdigt frihetsberövande” och ett brott mot mänskliga rättigheter. Ingen officiell bekräftelse av uppgifterna föreligger.

  • April

  • Minister grips för mutbrott

   Ministern för landsbygdsutveckling Edwin Characayo grips sedan han filmats när han tog emot en väska med 20 000 dollar i mutor. Enligt inrikesministeriet hade Characayo lovat att överföra ägarskapet för en lantbruksfastighet i Santa Cruz till en grupp individer i utbyte mot pengar. President Luis Arce säger att regeringen inte accepterar någon korruption, oavsett vem som gör sig skyldig till den. Characayo tillträdde i december, sedan företrädaren anklagats för nepotism och maktmissbruk. Characayos advokat säger att ministern lurats och att han inte tog emot pengarna.

  • Regeringspartiet förlorar guvernörsval

   Andra omgången i fyra guvernörsval innebär ett bakslag för regeringspartiet MAS som förlorar i samtliga: La Paz, Chuquisaca, Pando och Tarija. Därmed kontrollerar MAS bara tre av de nio departementen. De fem övriga guvernörsvalen avgjordes redan i första omgången.

  • Mars

  • Massprotester mot gripanden

   Tiotusentals invånare deltar i oppositionsledda protester i flera städer mot gripandet två dagar tidigare av den förra presidenten Jeanine Áñez. Den regionala organisationen OAS har uttryckt oro över gripandet av Áñez och två tidigare ministrar, som har häktats i fyra månader. Enligt OAS har det bolivianska rättssystemet inte kapacitet att garantera en rättvis prövning av deras fall.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0