Bolivia
Foto: Flickr/Körschgen

Bolivia

Bolivia i den västra delen av Sydamerikas inland sträcker sig från Anderna i väster mot låglänta skogstrakter österut. Gruvdrift, i synnerhet utvinning av silver och tenn, har dominerat landets ekonomi i århundraden. Runt hälften av invånarna tillhör ursprungsfolk. En ny författning som antogs 2009 stärker deras  rättigheter och ger staten kontroll över de viktiga naturgasreserverna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Valet skjuts upp på grund av corona, utegångsförbud införs

   Valmyndigheten beslutar att skjuta upp det val som skulle ha hållits i maj, på obestämd tid, på grund av den pågående coronapandemin. Flertalet presidentkandidater i valet hade redan förespråkat en senareläggning av valet. Den tillförordnade presidenten Jeanine Áñez tillkännager att ett landsomfattande utegångsförbud införs. Det innebär att endast en person per familj får gå ut, och endast för att utföra nödvändiga ärenden. Endast fordon som används för varutransporter tillåts på gatorna. Gränserna stängdes dagen innan. Endast ett fåtal fall av coronasmitta har än så länge upptäckts i Bolivia.

  • Februari

  • Ex-minister grips

   Den före detta ministern för landsbygdsutveckling César Cocarico grips, anklagad för maktmissbruk under sin tid i den tidigare MAS-regeringen. Cocarico, som också varit guvernör i La Paz, är den andra före detta MAS-ministern som grips. I januari greps den förre inrikesministern Carlos Romero. Tiotals personer med anknytning till den avsatta regeringen riskerar att gripas. Tre tidigare ministrar – Juan Ramón Quintana, Vilma Alanoca och Javier Zabaleta – har anklagats för upproriskhet och terrorism, och uppehåller sig på Mexikos ambassad alltsedan november.

  • Arce godkänd, Morales diskvalificerad

   Högsta valdomstolen (TSE) meddelar att Luis Arce godkänns som presidentkandidat för socialistpartiet MAS medan den förre presidenten Evo Morales diskvalificeras från att delta i senatsvalet som hålls samtidigt, i maj. Som orsak anges att Morales, som lever i landsflykt i Argentina, inte uppfyller krav i fråga om var han bor.

  • Försök bilda allians mot MAS

   Högerkandidaten Luis Fernando Camacho efterlyser samarbete med andra presidentkandidater för att besegra socialistpartiet MAS i presidentvalet i maj. Camacho och de sex övriga mitten- eller högerkandidaterna har redan gjort ett försök att endas bakom en enda kandidat, utan att lyckas. Opinionsmätningarna pekar på att MAS kandidat Luis Arce kan komma att vinna redan i första valomgången, eftersom det räcker med 40 procent av rösterna om man också har 10 procentenheters försprång före tvåan. Arces kandidatur har dock inte godkänts av valtribunalen ännu.

  • Valrörelsen inleds formellt

   Valrörelsen inför det extra val som ska hållas den 3 maj inleds formellt samtidigt som tidsfristen löper ut för att anmäla sig som kandidat i president- och parlamentsvalet. I sista stund anmäler sig den förre presidenten Evo Morales som kandidat till senaten, för departementet Cochabamba. Han har uttryckligen förbjudits att ställa upp i presidentvalet och befinner sig fortfarande i landsflykt i Argentina. Trots den arresteringsorder som utfärdats för honom har Morales sagt att han tänker återvända till Bolivia för att delta i valkampanjen. Åtta kandidater har anmält sig som presidentkandidater: Luis Arce för det förra regeringspartiet MAS, den sittande övergångspresidenten Jeanine Añez, den tidigare presidenten Carlos Mesa (som var Morales närmaste utmanare 2019), högerkandidaten Luis Fernando Camacho som var drivande i upproret mot Morales, ex-president Jorge Quiroga (2001–2002), den evangelikala pastorn Chi Hyun Chung, gruvarbetarledaren Feliciano Mamani och det pensionerade generalen Ismael Schabib.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0