Bolivia
Foto: Flickr/Körschgen

Bolivia

Bolivia i den västra delen av Sydamerikas inland sträcker sig från Anderna i väster mot låglänta skogstrakter österut. Gruvdrift, i synnerhet utvinning av silver och tenn, har dominerat landets ekonomi i århundraden. Runt hälften av invånarna tillhör ursprungsfolk. En ny författning som antogs 2009 stärker deras  rättigheter och ger staten kontroll över de viktiga naturgasreserverna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • MAS-kandidat återvänder till Bolivia

   Socialistpartiet MAS kandidat i presidentvalet i maj, Luis Arce, återvänder från sin frivilliga landsflykt (se 6 december 2019). Arce får redan på flygplatsen en kallelse att inställa sig i domstol. Han anklagas för bland annat förskingring under sin tid som ekonomiminister i Evo Morales regering.

  • ”Pakt mot MAS”

   Övergångspresident Jeanine Añez utser tre nya ministrar och uppmanar samtidigt alla konservativa krafter att bilda en pakt för att besegra den avsatte presidenten Evo Morales parti MAS i det stundande presidentvalet. Ett par dagar tidigare uppmanade Añez alla 20 personer i regeringen att avgå, sedan kommunikationsminister Roxana Lizarraga avgått i protest mot att Añez beslutat sig för att ställa upp i presidentvalet. Lizarraga protesterade mot att Añez är på väg att hamna i samma ”onda” som MAS.

  • Övergångspresidenten ställer upp i valet

   Interimspresidenten Jeanine Añez tillkännager att hon ställer upp i presidentvalet den 3 maj. Añez har tidigare sagt att hon inte skulle delta i valet, men uppger nu att hon ändrat sig på grund av den splittrade oppositionen mot den avsatte presidenten Evo Morales parti MAS. MAS kandidat Luis Arce, tidigare ekonomiminister, leder i en opinionsmätning som publiceras ett par dagar senare, med 26 procent av rösterna. På delad andra plats ligger Carlos Mesa, som kom tvåa i valet i oktober 2019, och högerkandidaten Luis Fernando Camacho, med 17 procent vardera. Jeanine Añez får 12 procents väljarstöd i mätningen.

  • Relationen med Kuba bryts

   Regeringen avbryter de diplomatiska förbindelserna med Kuba, som länge varit allierat med Bolivia. Redan tidigare har president Añez beordrat över 700 läkare och andra att lämna landet, personer som varit del av Kubas medicinska biståndsarbete. Regeringen har också avbrutit relationerna med Venezuela och dess socialistpresident Nicolás Maduro, och Bolivia har istället sällat sig till de länder som erkänner oppositionsledaren Juan Guaidó som Venezuelas president. 

  • Morales avgång godkänns av MAS-kontrollerad församling

   Parlamentet godkänner den förre presidenten Evo Morales avgång, två månader efter det att han flydde från landet. Det sker efter en kaotisk debatt i församlingen, som domineras av Morales parti MAS, dagen innan hans senaste mandatperiod skulle ha löpt ut. Parlamentets godkännande av presidentens avgång krävs egentligen enligt författningen, men trots det godkände författningsdomstolen Jeanine Añez som övergångspresident (se 12 november 2019). Añez partikamrater i parlamentet kallar det godkännande som nu kommer irrelevant. Morales har flera gånger sagt att han betraktar sig som president till dess att parlamentet accepterat hans avgång.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0