Dominikanska republiken
Foto: Shutterstock/Lenor Ko

Dominikanska republiken

USA:s skugga faller över Dominikanska republikens historia. När det västindiska landet i början av 1900-talet inte kunde hantera sin utlandsskuld ockuperade USA det i åtta år och hjälpte generalen Rafael Trujillo till makten. Trujillo ledde ett skräckvälde tills han mördades. När vänstern senare kom till makten i fria val ingrep USA genom en ny invasion 1965. Idag är fattigdomen utbredd och de sociala klyftorna djupa. Handel med kvinnor och barn frodas i strömmen av nordamerikanska och europeiska turister.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Gränsbarriär mot Haiti planeras

   President Luis Abinader tillkännager planer på att bygga ett stängsel längs den 38 mil långa gränsen mot Haiti. Syftet är att hindra att papperslösa individer, droger och stulna bilar passerar gränsen. Längs en del sträckor av gränsen finns redan stängsel.

 • 2020

  • Oktober

  • Regeringsinitiativ mot korruption

   Den nya regeringen meddelar sin avsikt att bryta alla avtal med den brasilianska byggjätten Odebrecht som betalade miljonbelopp i mutor för att tillskansa sig lönsamma statliga kontrakt (se Maj 2017).

  • Augusti

  • President Abinader tillträder

   President Luis Abinader svär presidenteden och tillträder. Därmed sätts punkt för ett 16-årigt maktinnehav för Dominikanska befrielsepartiet (PLD). Abinaders parti Moderna revolutionära partiet (PRM) bildades 2014 som en utbrytning ur det traditionella Dominikanska revolutionära partiet (PRD).

  • Juli

  • Oppositionskandidat vinner valet

   Dominikanska befrielsepartiet (PLD) förlorar makten efter 16 år då Luis Abinader segrar redan i första omgången av presidentvalet, med 52,5 procent av rösterna. Abinader är kandidat för Moderna revolutionära partiet (PRM), som bildades 2014 av utbrytare ur det traditionella partiet Dominkanska revolutionära partiet (PRD). Den 52-årige Abinader är USA-skolad ekonom och verksam inom turistsektorn. Han kom tvåa i valet 2016 men saknar i övrigt politisk erfarenhet. Hans närmaste utmanare, PLD:s Gonzalo Castillo, får 37,7 procent och erkänner sig besegrad redan på valdagens kväll. På tredje plats kommer den förre PLD-presidenten Leonel Fernández (1996–2000 och 2004–2012) som är kandidat för det nybildade Folkets styrka (FP) och får 8,7 procent av rösterna. I det samtida kongressvalet går PRM mycket starkt fram till 17 mandat (av 32) i senaten och mer än fördubblar sina platser i deputeradekammaren, till 86 (av 190). PLD backar kraftigt och får bara 6 mandat i senaten och 75 i deputeradekammaren. PRD blir utan plats i senaten och får 4 mandat i deputeradekammaren. Kristsociala reformistpartiet (PRSC) får 6 mandat i vardera kammaren medan FP får 1 senatsplats och 3 platser i deputeradekammaren. Ett tiotal småpartier delar på resterande mandat.

  • April

  • Valet senareläggs på grund av pandemin

   Valmyndigheten beslutar att skjuta på president- och kongressvalet som skulle ha hållits den 17 maj, på grund av coronapandemin. Nytt valdatum blir den 5 juli, med en andra valomgång den 26 juli. I Dominikanska republiken har drygt 3 000 fall av coronasmitta bekräftats, vilket är den högsta siffran i Karibien, och 177 personer har avlidit.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0