Dominikanska republiken
Foto: Shutterstock/Lenor Ko

Dominikanska republiken

USA:s skugga faller över Dominikanska republikens historia. När det västindiska landet i början av 1900-talet inte kunde hantera sin utlandsskuld ockuperade USA det i åtta år och hjälpte generalen Rafael Trujillo till makten. Trujillo ledde ett skräckvälde tills han mördades. När vänstern senare kom till makten i fria val ingrep USA genom en ny invasion 1965. Idag är fattigdomen utbredd och de sociala klyftorna djupa. Handel med kvinnor och barn frodas i strömmen av nordamerikanska och europeiska turister.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Oppositionskandidat vinner valet

   Dominikanska befrielsepartiet (PLD) förlorar makten efter 16 år då Luis Abinader segrar redan i första omgången av presidentvalet, med 52,5 procent av rösterna. Abinader är kandidat för Moderna revolutionära partiet (PRM), som bildades 2014 av utbrytare ur det traditionella partiet Dominkanska revolutionära partiet (PRD). Den 52-årige Abinader är USA-skolad ekonom och verksam inom turistsektorn. Han kom tvåa i valet 2016 men saknar i övrigt politisk erfarenhet. Hans närmaste utmanare, PLD:s Gonzalo Castillo, får 37,7 procent och erkänner sig besegrad redan på valdagens kväll. På tredje plats kommer den förre PLD-presidenten Leonel Fernández (1996–2000 och 2004–2012) som är kandidat för det nybildade Folkets styrka (FP) och får 8,7 procent av rösterna.

  • April

  • Valet senareläggs på grund av pandemin

   Valmyndigheten beslutar att skjuta på president- och kongressvalet som skulle ha hållits den 17 maj, på grund av coronapandemin. Nytt valdatum blir den 5 juli, med en andra valomgång den 26 juli. I Dominikanska republiken har drygt 3 000 fall av coronasmitta bekräftats, vilket är den högsta siffran i Karibien, och 177 personer har avlidit.

  • Mars

  • Kommunalval genomförs trots pandemi

   Det uppskjutna kommunalvalet genomförs nu trots oro över den coronapandemi som pågår i världen. I Dominikanska republiken har hittills elva fall av smittade upptäckts. Regeringen har beslutat att förbjuda flyg till och från Europa, Kina, Sydkorea och Iran med början dagen efter valet.

  • Februari

  • Kommunalval stoppas efter teknikproblem

   Kommunalval som skulle hållas i hela landet får stoppas helt efter fyra timmar, på grund av problem med ett elektroniskt röstsystem. Hälften av den elektroniska utrustningen fungerade inte som de skulle, uppger valmyndigheten. Inget nytt datum finns för kommunalvalet. Valet gäller närmare 4 000 poster i 158 de kommunerna. Bara tre månader återstår till det nationella valet.

 • 2019

  • December

  • Ex-president leder ny partibildning

   Valmyndigheten godkänner att det tidigare Dominikanska arbetarpartiet (PTD) byter namn till Folkets styrka (FP), som nu är den tidigare presidenten Leonel Fernández parti. Fernández har lämnat regeringspartiet PLD i protest mot vad han ansåg var fusk i samband med primärvalet (se Oktober 2019), då han förlorade mot Luis Abinader.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0