2025
Senaste händelser
-
Januari
-
Ungern mister en miljard euro i EU-stöd
Ungern går miste om en miljard euro i EU-stöd. Anledningen är att landet inte har uppfyllt EU-krav att motarbeta korruption innan en tidsfrist löpte ut. Ungern blir första EU-land som råkar ut för detta. Det sker i enlighet med EU:s rättsstatsmekanism, även kallad konditionalitetsmekanismen, där EU kan blockera utbetalningar på grund av påstådda överträdelser kopplade till offentlig upphandling samt bristande kontroll och insyn. Ungerska regeringen genomförde senare visserligen en del reformer vilket bidrog till att en del EU-medel kunde frigöras, men 19 miljarder euro är fortfarande frysta. I mitten av januari meddelar ungerska åklagarmyndigheten inlett en brottsundersökning mot bland andra integritetsmyndigheten som sjösattes 2022 för att övervaka bevakningen av möjliga intressekonflikter eller missbruk av EU-medel. Integritetsmyndigheten har sagt att den saknar tillräckliga befogenheter.
-
Februari
-
Kristoppmöte efter USA:s kovändning
Efter chockbesked från Vita huset som omkullkastar rådande säkerhetsordning samlas europeiska ledare i Paris för krissamtal. Trumpadministrationen står i begrepp att inleda samtal med Ryssland om kriget i Ukraina, över huvudet på både Ukraina och övriga Europa, och de europeiska ledarna försöker nu hitta ett gemensamt förhållningssätt. Förutom Frankrikes president Emmanuel Macron som kallat till mötet deltar ledarna för Italien, Polen, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Danmark (som företräder hela Norden och Baltikum) samt Natos generalsekreterare Mark Rutte, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande António Costa.
-
Mars
-
Förbud mot Prideparader
Parlamentet förbjuder Prideparader då de anses bryta mot barnskyddslagar som antogs 2021. Dessa förbjuder hbtq-relaterat innehåll i skolors utbildningsmaterial eller i TV-program riktade till barn under 18 år. Enligt den nya, snabbehandlade lagen riskerar Prideparadarrangörer eller deltagare böter, likaså tillåts teknik för ansiktsigenkänning för att identifiera de som deltar i Pridetåg. Lagen ändrar också bestämmelserna för sammankomster. Sammantaget ses det som ytterligare uttryck för Orbánregeringens diskriminering av sexuella minoriteter. Hbtq-rörelsen kritiserar beslutet liksom politiker och människorättsgrupper i och utanför landet, däribland EU:s jämställdhetskommissionär. Vid omröstningen förekommer protester och nödbloss tänds i plenisalen. I juni är det 30 år sedan den första Prideparaden hölls i Budapest.
-
Ukrainakrisen tvingar EU storsatsa på försvaret
EU:s stats- och regeringschefer däribland premiärminister Viktor Orbán deltar i ett extrainsatt EU-toppmöte med anledning av Ukrainakrisen. Vid mötet fattas vad EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallar ett ”historiskt” beslut om en gemensam storsatsning på försvaret som blir möjlig genom EU-lån och ändrade budgetregler. Mötet hålls några dagar efter det att USA pausat sitt militära stöd till Ukraina och därmed allvarligt försvagat landets möjlighet att försvara sig mot den ryska aggressionen. Planen är att få loss 800 miljarder euro för att öka EU:s militära styrka. Alla EU-länder utom Ungern ställer sig också bakom ett uttalande till stöd för att Ukraina ska få säkerhetsgarantier och delta i eventuella fredsförhandlingar.
-
April
-
Inkomstskatt slopas för kvinnor med två eller tre barn
Kvinnor med två eller tre barn ska slippa att betala inkomstskatt som en del av regeringens försök att vända befolkningsminskningen, beslutar parlamentet. Premiärminister Viktor Orbáns regering har sedan 2010 infört flera åtgärder för att försöka öka födelsetalen, så som subventionerade lån, bostadsbidrag för familjer och skattebefrielser för kvinnor med fyra eller fler barn. Mödrar till två barn under 40 år får befrielse från inkomstskatt livet ut från och med nästa år. Mödrar till tre barn slipper inkomstskatt från och med oktober i år. Ekonomer varnar för att åtgärderna kommer att kosta på. Regeringen beräknar kostnaderna till 2,38 miljarder euro senast 2029. Ungerska kvinnor föder i snitt 1,3 barn, enligt officiell statistik från i mars 2025. Regeringens mål är 2,1 barn per kvinna år 2035. År 2011 låg Ungerns födelsetal på rekordlåga 1,23.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.