Polen tillsätter tills vidare ingen ny ambassadör i Ungern, uppger polska utrikesdepartementet. Den polske ambassadörens tjänsteperiod upphörde den 15 juli. Beslutet att inte tillsätta en ny ambassadör är en följd av Ungerns "fientliga agerande" sedan landet förra året beviljade asyl till Marcin Romanowski, en tidigare biträdande justitieminister som är misstänkt för en rad brott i Polen (se 19 december 2024). Fallet har ansträngt relationerna mellan länderna. Ungerns biträdande utrikesminister beklagar det polska beslutet men hoppas att det är "tillfälligt" och framhåller att Ungern är öppen för dialog.
Kalendarium
Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden.
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.
Senaste händelser
-
2025
-
Juli
-
Ingen polsk ambassadör i Ungern tills vidare
-
USA trappar upp tullhotet
USA förlänger tidsfristen från den 9 juli till den 1 augusti innan landet inför nya, högre tullar mot EU. Samtidigt trappas hotet upp. Om inget avtal sluts, kommer 30 procentiga importtullar på EU-varor att införas den 1 augusti, meddelar USA:s president Donald Trump i ett brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Det är en upptrappning jämfört med tidigare tullhot (se 9 april 2025). Von der Leyen svarar med att EU är redo att ”fortsätta arbeta” mot ett avtal till den 1 augusti och att vidta ”nödvändiga åtgärder” för att värna EU:s intressen.
-
EU kritiserar Ungern för fortsatta brister i rättsstaten
Ungern har inte har gjort några framsteg vad beträffar att bekämpa korruption, stärka civilsamhället och säkerställa mediernas oberoende. Det framgår i EU-kommissionens årliga rapport om hur medlemsländerna respekterar rättsstatens principer. Korruptionen inom den offentliga sektorn är omfattande och enligt rapporten leder korruption på hög nivå sällan till åtal. Likaså råder bristande insyn när det gäller finansiering av politiska partier och valkampanjer, liksom hot mot mediernas mångfald och oberoende. Sedan den senaste årsrapporten konstaterar EU-kommissionen att Ungern inte gjort några, eller bara små, framsteg när det gäller de problem som då ringades in. Bryssel har fryst miljarder i stöd på grund av Ungerns underlåtenhet att leva upp till EU:s demokratiska principer. Ett rättsligt förfarande pågår som kan leda till att Ungern mister sin rösträtt i EU-frågor. Ungerska regeringen avfärdar rapporten som ett försök till inblandning i landets inre angelägenheter.
-
-
Juni
-
Rekordmånga går i förbjuden Prideparad
Mellan 100 000 och 200 000 ungrare, mestadels unga människor, trotsar Orbánregeringens förbud och deltar i årets Prideparad i Budapest. Paraden tar tre timmar och genomförs fredligt. Tidigare samma år förbjöd regeringen Prideparader, vilket innebär att arrangörer och deltagare riskerar böter (se Kalendarium, mars 2025).
-
Parlamentet slopar tak för politiska kampanjbidrag
Parlamentsledamöter röstar för att avskaffa begränsningar av bidrag till politiska kampanjer. Ett tidigare tak infördes 2013. Kritiker befarar att beslutet kommer att ge premiärminister Viktor Orbán obegränsade bidrag från sina allierade däribland mäktiga oligarker. Parlamentsval väntas nästa år. Sedan Orbán återkom till makten 2010 har hans regeringskoalition genomfört flera ändringar i valsystemet, ofta till dess egen fördel. Opinionsmätningar tyder dock på att Orbáns nationalistiska parti Fidesz ligger efter partiet Tisza som leds av Péter Magyar, en tidigare regeringsmedlem och uttalad kritiker av Orbán.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.