Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden.
Källor:  främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

  • 2025

    • Maj

    • Direkta samtal med Ryssland leder till fångutväxling

      Det första direkta fredssamtalet mellan Ukraina och Ryssland på tre år utmynnar i en överenskommelse om ett utbyte av 1 000 fångar från vardera landet. Parterna kan inte enas om ett uppehåll i striderna, men uppger att de kommer att diskutera frågan vidare. Samtalet följer på den ryske presidenten Vladimir Putins förslag men han själv deltar inte i mötet i Istanbul (se 11 maj 2025). Det får till följd att president Volodymyr Zelenskyj inte heller deltar, och inte heller USA:s president Donald Trump som tidigare meddelat att han eventuellt skulle dyka upp.

    • Förslag och motförslag om direkta samtal med Moskva

      Rysslands president Vladimir Putin föreslår att direkta samtal om kriget ska inledas om fyra dagar, den 15 maj, i Istanbul. Det är en reaktion på en uppmaning dagen innan som europeiska ledare framförde under ett besök i Kiev om att Moskva ska acceptera förslaget om 30 dagars vapenvila som USA och Ukraina tidigare enats om (se 11 mars 2025). President Volodymyr Zelenskyj säger i sin tur att han är redo att själv möta Putin i Istanbul. De politiska ledarna för Storbritannien, Frankrike, Polen och Tyskland hotade under sitt besök med omfattande nya sanktioner mot Ryssland om det inte blir någon vapenvila. De var på plats i Kiev medan andra europeiska ledare i ”de villigas allians” var med via länk.

    • Ensidig rysk vapenvila börjar gälla

      En tre dagar lång vapenvila, som ensidigt utropats av den ryske presidenten Vladimir Putin, träder i kraft. President Volodymyr Zelenskyj har kallat initiativet för ett skådespel och påmint om att Ukraina gått med på USA:s förslag om en 30 dagar lång vapenvila (se 11 mars 2025), något som Kreml i sin tur inte svarat på. Den ensidiga ryska vapenvilan i kriget mot Ukraina sammanfaller med det ryska firandet av ”segerdagen” den 9 maj, då Nazityskland kapitulerade för 80 år sedan. Under de 72 timmar som vapenvilan pågår rapporterar Kiev om hundratals ryska attacker, medan Ryssland i sin tur anklagar Ukraina för att bryta mot vapenvilan.

    • April

    • Mineralavtal med USA klart

      Ett mineralavtal med USA skrivs under, två månader efter det beramade mötet som slutade med att president Volodymyr Zelenskyj lämnade Vita huset tomhänt (se 28 februari 2025). Avtalet ger USA tillgång till en rad naturresurser, förutom mineral även olja och fossilgas, samtidigt som Ukraina behåller själva ägandet. Länderna inrättar en gemensam investeringsfond för återuppbyggnad vars avkastning under första årtiondet ska investeras i Ukraina. USA godkänner Ukrainas strävan att gå med i EU medan dörren till Nato är stängd. Avtalet innebär att USA kan fortsatta att stödja Ukraina militärt även om det inte inbegriper några konkreta säkerhetsgarantier. Redan dagen därpå godkänner USA:s president Donald Trump en vapenleverans, den första sedan han tillträdde i januari. Avtalet måste ratificeras av Ukrainas parlament innan det kan träda i kraft.

    • Zelenskyj avfärdar USA-krav för fredsplan

      President Volodymyr Zelenskyj säger omedelbart nej till ett krav från USA om att acceptera ett förslag om att låta Ryssland behålla kontroll över de områden som ockuperats, samtidigt som ukrainskt medlemskap i Nato utesluts. Zelenskyj slår fast att det skulle strida mot författningen att ge upp Krim, som Ryssland annekterade 2014. USA:s president Donald Trump kallar Zelenskyjs uttalande ”inflammatoriskt” och säger att förslaget i princip godtagits av Ryssland. Uttalandena kommer strax efter det att USA:s utrikesminister Marco Rubio i sista stund hoppat av ett möte i London gällande en eventuell vapenvila. I det nedtonade möte som ändå hölls deltog försvarsminister Rumen Umerov och utrikesminister Andrij Sybiha, samt företrädare för Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Mötet var tänkt som en fortsättning på samtal i Paris veckan innan.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0