Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som Deutsche Welle, BBC,  AFP,  Deutsche Presse-Agentur samt tyska dagstidningar.

Senaste händelser

  • 2025

    • Maj

    • Merz utses till ny förbundskansler – men först efter två omröstningar

      Kristdemokraternas Friedrich Merz väljs till ny förbundskansler för en koalitionsregering mellan CDU/CSU och SPD. Men det sker först efter att en andra omröstning hållits i förbundsdagen. 325 ledamöter röstar ja medan 289 röstar emot. Glädjen över utnämningen fördunklas av att Merz överraskande misslyckades med att få tillräckligt med ja-röster i en tidigare omröstning under dagen. Det var första gången som en blivande kansler varit med om detta i en omröstning som brukar ses som en formalitet. Bakslaget anses av bedömare visa på att det finns ett missnöje inom de två koalitionspartnerna med det samarbetsavtal som ingåtts.

    • Säkerhetstjänsten klassar AFD som högerextremt

      Författningsskyddet, den tyska säkerhetstjänsten (BFV), klassar ytterhögerpartiet AFD som en högerextremi organisation. Sedan tidigare har säkerhetstjänsten pekat ut lokala partiavdelningar som högerextrema, däribland i Sachsen-Anhalt. Att nu bedömningen ska gälla för hela partiet beror enligt BFV på att partiet har försökt ”underminera den fria och demokratiska” ordningen och att det försöker utesluta vissa befolkningsgrupper från att delta på jämlika villkor i samhället. Bland annat ska ledande AFD-medlemmar kommit med främlingsfientliga och antimuslimska uttalanden. Den nya klassificeringen gör att möjligheterna för myndigheterna att övervaka partiet ökar, bland annat genom avlyssning. USA:s utrikesminister Marco Rubio kallar beslutet för ”förklätt tyranni” och kräver att Tyskland ”ändrar kurs”. Några dagar senare meddelar  BFV att man tillfälligt drar tillbaka klassificeringen i väntan på att fallet ska granskas i en rättsprocess. AFD hävdar att säkerhetstjänstens beslut är politiskt motiverat och har vänt sig till en domstol i Köln.

    • April

    • USA inför - och pausar - högre tullar

      De nya tullar som USA aviserat en vecka tidigare träder i kraft för EU och ett 60-tal länder som fått högre tariffer än ”miniminivån” – men efter mindre än ett dygn kommer besked om en 90 dagar lång paus. Merparten av varor från Tyskland, liksom övriga EU-länder, beläggs under pausen med en tilläggstull på miniminivån 10 procent. Annars ska 20 procent gälla för EU. Motivet till de nya tullarna är enligt USA:s president Donald Trump att EU har ett överskott i handeln med USA. Sedan tidigare har EU-länderna även drabbats av amerikanska tariffer på 25 procent på import av stål och aluminium samt bilar och bildelar, och under dagen ger EU besked om motåtgärder mot USA med anledning av de tidigare tullarna. 

    • CDU och SPD överens om att bilda regering

      Kristdemokraternas partiledare Friedrich Merz tillkännager att CDU/CSU och SPD efter förhandlingar nått en överenskommelse om att regera tillsammans i en ny ”stor koalition”. Enligt Merz, som väntas bli förbundskansler för den nya koalitionsregeringen, är det ett viktigt mål att genomföra en upprustning av försvaret och få fart på landets ekonomi så att åter kan inta en ledande roll i Europa.

    • Mars

    • Ändring av ”skuldbromsen” möjliggör storsatsning på försvaret

      I en historisk omröstning säger förbundsdagen ja till en ändring av landets strikta grundlagsstadgade regler för upplåning, den så kallade ”skuldbromsen”. Beslutet, som några dagar senare godkänns även i förbundsrådet, innebär att över tusen miljarder euro kan läggas på försvaret och på infrastruktursatsningar. Utgifter som överstiger en procent av BNP kommer att exkluderas från reglerna för skuldsättning samtidigt som en fond bestående av lån på över 500 miljarder euro upprättas för att förbättra infrastrukturen i landet. Det är kristdemokraterna CDU/CSU och SPD, landets förmodade blivande regeringspartier, som har enats om de omvälvande förändringarna. Med stöd av De gröna lyckas de båda partierna få stöd av två tredjedelar av ledamöterna i förbundsdagen (513 ja-röster mot 207 nej-röster), vilket krävs för grundlagsändringar. De gröna har gått med på att stödja förslaget mot ett löfte om att hundra miljarder av infrastruktursatsningarna ska gå till åtgärder för att skydda klimatet. Kristdemokraternas ledare Friedrich Merz, som sannolikt blir ny förbundskansler efter den avgående Olaf Scholz, säger i sitt tal i förbundsdagen att det historiska beslutet ”är det första stora steget mot ett nytt europeiskt försvarssamarbete”, som även inkluderar länder som står utanför EU (Norge och Storbritannien).

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0