November 2023

Senaste händelser

 • November

 • Första världstoppmötet om AI-säkerhet

  Storbritannien, EU, USA och Kina med flera länder enas om behovet av "internationell handling" vid världens första toppmöte om säkerhetsfrågor kopplade till artificiell intelligens (AI). I en överenskommelse kallad Bletchley-deklarationen lovar länderna gemensamt att hantera risker med AI. Rishi Sunak, mötets värd, kallar dokumentet en milstolpe. Få politiska ledare deltog dock i mötet och Londonregeringens förhoppningar om att grunda en global institution i Storbritannien som reglerar AI-användning har inte vunnit gehör. Vid mötet uppmanade även FN-chefen António Guterres till ett globalt svar på hotet från AI. Ett konkret resultat är att G7- och EU-länderna samt Sydkorea, Singapore och Australien enas med ledande AI-företag som Open AI, Anthropic, Google Deep Mind och Microsoft om att deras produkter ska testas både före och efter det att de släpps på marknaden.

 • Kung Charles medger brittiska övergrepp i Kenya

  Vid ett statsbesök i Kenya säger kung Charles att det "inte finns några ursäkter" för brittiska övergepp i Kenya under kolonialtiden. Charles säger att dessa handlingar är skäl till "stor sorg och djupaste ånger. En del kenyaner anser dock att detta inte räcker. De vill se en formell ursäkt för de brutala metoder som britterna använde för att slå ner på självständighetskampen. Minst 10 000 människor dödades under det så kallade Mau Mau-upproret på 1950-talet. Kenya blev självständigt 1963.

 • Stor kontroversiell propalestinsk marsch

  En demonstration med omkring 300 000 deltagare i London till stöd för palestinierna river upp känslorna i Storbritannien. Premiärminister Rishi Sunak fördömer högerextermister och Hamasanhängare som deltar. Demonstrationen väcker också ilska för att den hålls på vapenstilleståndsdagen, då britterna i stillhet hedrar offren för första och andra världskriget. Kriget Israel-Hamas kryper splittrar även Labour där en del företrädare för oppositionspartiet kritiserar sin ledare Keir Starmer för att inte kräva permanent vapenvila. Starmer uppfattas som mer Israelvänlig än företrädaren Jeremy Corbyn som periodvis beskylldes för antisemitism.

 • Cameron åter som utrikesminister

  Förre premiärministern och Toryledaren David Cameron gör comeback i regeringen, denna gång som utrikesminister. Han ersätter James Cleverly som i sin tur blir inrikesminister. Cameron styrde partiet i elva år och var premiärminister i sex år. Han avgick 2016 sedan han förlorat den folkomröstning om Storbritanniens utträde ur EU som han själv låtit utlysa.

 • HD: Rwandaförslag olagligt

  Högsta domstolen meddelar att regeringens förslag om att skicka asylsökande till Rwanda är olagligt. Risken är stor att flyktingar som skickas till det afrikanska landet tvingas tillbaka till sina hemländer som de flytt ifrån, anser HD. Premiärminister Rishi Sunak, som proriterar att minska immigrationen, säger efter utslaget att han är beredd att ändra lagen om så krävs. Oppositionsledaren Keir Starmer från Labourpartiet kallar Rwandaförslaget ett "löjligt, patetiskt spektakel".

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0