Mars 2023

Senaste händelser

 • Mars

 • Sunak vill avvisa alla båtmigranter

  Rishi Sunaks regering lägger fram ett kontroversiellt förslag om att avvisa i princip alla migranter som olagligt tar sig till Storbritannien i småbåtar över Engelska kanalen. De ska därefter heller aldrig släppas in i landet oavsett skäl. Sunak har beskrivit det som ett av fem prioriterade områden att stoppa migrationen över kanalen. 45 000 människor kom på detta vis till Storbritannien under 2022. Inrikesminister Suella Braverman beskriver förslaget som att tänja på den internationella rätten till det yttersta. Sunak säger att det likväl är rättvist för personer som har legitima asylskäl. Europas högsta människorättsinstans, Europarådet, invänder mot förslaget.
  I ett brev den 27 mars till det brittiska parlamentet skriver rådets människorättskommissionär Dunja Mijatovic att förslaget strider mot Storbritanniens internationella åtaganden och uppmanar ledamöterna att rösta emot det.

 • Fransk-brittiskt avtal om migration

  Premiärminister Rishi Sunak och Frankrikes president Emanuel Macron har enats om att Storbritannien ska betala över 540 miljoner euro för att stärka den franska polisens patrullering av Engelska kanalen och till att det upprättas en arrest för att ytterligare avskräcka migranter. Överenskommelsen presenterades i Paris på det första fransk-brittiska toppmötet på fem år och ska signalera förbättrade relationer länderna emellan. De båda ledarna markerade också enighet mot Ryssland och för Ukrainas sak.

 • Ubåtssamarbete med Australien och USA läggs fram

  USA presenterar tillsammans med Storbritannien och Australien sin plan på en ny flotta av atomubåtar inom ramen för säkerhetspakten Aukus (se 15 september 2021). Beskedet ges av president Joe Biden och premiärministrarna Rishi Sunak från Storbritannien och Anthony Albanese från Australien, på en flottbas i Kalifornien. USA ska sälja upp till fem atomubåtar till Australien. Storbritannien och Australien ska sedan bygga en ny modell med amerikansk och brittisk teknik. Enligt Biden är syftet att stärka freden och säkerheten i den indo-pacifiska regionen, och han betonar att det handlar om ubåtar som är atomdrivna, inte kärnvapenbestyckade. Kina har tvärt om beskrivit Aukus som ett hot mot stabiliteten.

 • Paket för att stoppa strejker

  Regeringen lägger fram en budget för att sänka invånarnas levnadskostnader och  på så vis minska risken för de stora strejker som drabbat landet på senare tid, senast inom sjukvården. Familjer ska få kostnadsfri barnomsorg för barn från nio månaders ålder. Det har tidigare gällt från tre år. På så vis ska föräldrar uppmuntras att gå tillbaka till jobbet tidigare. Regeringen vill besätta 1,1 miljoner jobb som är obemannade på grund av den arbetskraftsbrist som delvis följt på utträdet ur EU. Subventioner mot höga energikostnader förlängs också med tre månader. Ett hushåll ska inte behöva betala mer än 2 500 pund per år sammanlagt för el och gas. Regeringens prognos för brittisk ekonomi har nu även ändrats så att landet verkar undvika recession. 

 • Nytt avtal om Nordirland ingås med EU

  Storbritannien och EU undertecknar ändringar i Nordirlandsprotokollet (se även notering i februari) sedan det röstats igenom i det brittiska underhuset med stor majoritet. Varor ska därmed kunna flöda fritt mellan Nordirland och övriga Storbritannien samtidigt som provinsen vidhåller en öppen gräns mot EU-landet Irland – en viktig del av fredsavtalet från 1988. Det stora probrittiska nordirländska partiet DUP röstade emellertid emot avtalet, och meddelade att det inte räcker för att man åter kan tänka sig att bilda en ny provinsregering.

 • Humza Yousaf ny skotsk regeringschef

  Humza Yousaf utses av SNP:s medlemmar att leda partiet och bli skotsk regeringschef. Han beskrivs som en måttfull person och brobyggare. Yousaf, som tidigare haft flera ministerposter i den skotska regeringen, tonar också tills vidare ner kravet på en ny folkomröstning om självständighet.  Yousaf har en pakistansk pappa och en mamma med sydasiatiskt påbrå från Kenya och är den första muslim som leder ett större brittiskt politiskt parti.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0