Februari 2023

Senaste händelser

  • Februari

  • HD: Nordirlandsprotokollet lagligt

    Högsta domstolen avgör att Nordirlandsprotokollet, den särlösning för Nordirland som Storbritannien och EU kom överens om som en del av brexitavtalet, inte strider mot lagen. Det är unionistpolitiker från Nordirland som vänt sig till domstol för att få det prövat om protokollet strider mot det brittiska unionsfördraget (Acts of Union) och mot Northern Ireland Act, som slår fast att Nordirlands konstitutionella status inte kan ändras om den inte godkänts i en folkomröstning. Samtidigt pågår förhandlingar mellan Storbritannien och EU om eventuella ändringar i Nordirlandsprotokollet. Det talas om framsteg i samtalen, men företrädare för EU säger att det kommer att dröja innan en ny uppgörelse är klar.

  • Ny tidsfrist i Nordirland

    Nordirlandsminister Chris Heaton-Harris planerar ny lagstiftning som innebär att tidsfristen för att få till stånd en ny nordirländsk regering skjuts upp till den 18 januari 2024. Om partierna inte har enats tills dess ska nyval till det nordirländska parlamentet utlysas inom tolv veckor. Den brittiska regeringen kan dock besluta att korta tidsfristen om den anser att det är nödvändigt. Heaton-Harris meddelar detta efter samtal med de fem största partierna i Nordirland och företrädare för det nordirländska näringslivet. Det betyder att Nordirland varken kommer att ha ett fungerande parlament eller en regering under den här tiden, då inte heller London tar över ansvaret för provinsen som man gjorde under konfliktåren. 

  • Skottlands försteminister avgår

    Nicola Sturgeon meddelar att hon ska avgå som Skottlands försteminister och ledare för Skotska nationalistpartiet (SNP) efter åtta år på posten. Hon stannar kvar som skotsk regeringschef tills en efterträdare har utsetts. Sturgeons ställning stärktes under coronapandemin, som den skotska regeringen anses ha hanterat bättre än regeringen i London, men hon har senare fått se sin popularitet minska (i januari 2023 sade sig 44 procent av de tillfrågade ha förtroende för henne, jämfört med 50 procent i oktober 2022). Det handlar bland annat om hennes svårigheter att få till stånd en ny folkomröstning om skotsk självständighet, sedan Högsta domstolen 2022 slog fast att Skottland inte på egen hand kan besluta om att hålla en sådan. Ett annat skäl är en ny skotsk lag som skulle göra det lättare för invånarna i Skottland att byta juridiskt kön som har blockerats av den brittiska regeringen. Hon har också varit hårt ansatt i sociala medier. Bland dem som nämns som möjliga efterträdare hör den skotska finansministern Kate Forbes, men hon är mammaledig just nu, hälsoministern Humza Yousaf, Angus Robertson, tidigare bland annat gruppledare för SNP i det brittiska parlamentet, och miljöministern Mairi McAllan. En ny SNP-ledare väntas finnas på plats inom sex veckor.

  • Starmer: Ingen plats i Labour för Corbyn i nästa val

    Labourledaren Keir Starmer säger att hans företrädare på posten, Jeremy Corbyn, inte kommer att få representera Labour i nästa val. För tillfället sitter han i underhuset som oberoende, efter att ha stängts av efter en konflikt kring antisemitism i partiet. Corbyn säger att det är Labour i hans valkrets i London som ska utse partiets kandidat, inte partiledaren. Starmer har nyligen gjort uttalanden om att medlemmar som inte stödjer de förändringar som har gjorts i Labour under hans ledning bör lämna partiet.

  • Sunak och EU i nytt avtal om Nordirland

    Storbritannien och EU säger sig ha nått en ny överenskommelse om ändringar i det så kallade Nordirlandsprotokollet, den särlösning för den brittiska provinsen som parterna hade enats om för att inte äventyra den sköra balans som rått där sedan fredsavtalet slöts 1998. I den nya uppgörelsen, som kallas Windsorramverket, har byråkratin kring gods som fraktas från övriga Storbritannien till Nordirland i stort sett slopats. Särskilda kontroller ska dock göras vid misstankar om smuggling. Det behövs inte heller några särskilda dokument för varor som transporteras från Nordirland till resten av Storbritannien. Varor som skickas från Storbritannien via Nordirland till ett EU-land kommer att kontrolleras på samma sätt som i dag. Parterna ska också samarbeta kring datainsamling. Det ska inte heller finnas några förbud mot att föra in till exempel brittiska korvar till Nordirland. Inga tulldeklarationer behöver fyllas i för dem som skickar ett paket mellan Nordirland och resten av Storbritannien och vice versa. Samma sak gäller näthandel via Nordirland. Ändringar av momssatser som görs av den brittiska regeringen kan också komma att gälla i Nordirland. det införs också en särskild "broms" som gör att det nordirländska parlamentet, Stormont, kan säga nej till omfattande regeländringar. En omröstning kan ske om minst två partier har samlat in underskrifter från 30 ledamöter i Stormont. För att få rätt gentemot EU måste ett förslag stödjas av både nationalister och unionister. Om förslaget blir en framgång eller ej lär bero på hur det tas emot av de nordirländska unionistpartierna. Det största av dem, DUP, fällde den nordirländska regeringen för ungefär ett år sedan, bland annat på grund av missnöje med protokollet. För den brittiske premiärministern Rishi Sunak är det också avgörande hur det tas emot av de hårdföra brexitörerna på Konservativa partiets högerflank. Sunak har antytt att han kommer att driva igenom ramverket även om DUP motsätter sig det.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0