Mars 2021

Senaste händelser

  • Mars

  • Ny kris mellan London och EU kring Nordirland

    Storbritannien säger att man på egen hand har beslutat att förlänga de tillfälliga regler som gäller för handel mellan det brittiska fastlandet och Nordirland till i oktober. Enligt den överenskommelse som EU och Storbritannien har slutit ska de lättnader i regelverket som gällt från årsskiftet upphöra den 1 april. Britternas agerande väcker vrede inom EU. Irlands utrikesminister Simon Coveney säger att detta visar att det inte går att lita på Storbritannien i de förhandlingar som nu pågår. EU menar att Storbritanniens agerande är ett brott mot internationell  lag.

  • Halvmilitära grupper drar tillbaka stöd för Nordirlands fredsavtal

    En grupp, Loyalist Communities Council (LCC), som representerar tre protestantiska paramilitära grupper, Ulsters försvarsförbund (UDA), Ulsterfrihetskämpar (UFF) och Röda handens kommando, säger att den tillfälligt drar tillbaka sitt stöd för det nordirländska fredsavtalet från 1998 på grund av missnöjet med det särskilda protokollet för Nordirland i Storbritanniens uppgörelse med EU. I ett brev till den brittiske premiärministern Boris Johnson kräver LCC att den brittiska regeringen ska se till att deras rättigheter respekteras och att handeln mellan det brittiska fastlandet och Nordirland ska fungera utan de hinder som finns i uppgörelsen med EU. De säger dock att de ska arbeta för att uppnå detta med fredliga och demokratiska metoder. Ett liknande brev har skickats till Irlands premiärminister Micheál Martin och EU-kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič. Nordirlands försteminister Arlene Foster har fått kritik för att hon veckan innan träffade representanter för LCC, och enligt kritikerna gav legitimitet till våldsgrupperna. Själv sade hon att hon behöver hålla sig informerad om det som händer i samhället.

  • Skotsk toppolitiker överlever misstroendevotum

    Skottlands biträdande regeringschef John Swinney överlever ett misstroendevotum i det skotska parlamentet, med åtta rösters marginal. Det är Konservativa partiet i Skottland som lagt fram misstroendeförklaringen för Swinneys del i turerna i utredningarna mot den förre skotske regeringschefen Alex Salmond. Han anklagas bland annat för att ha undanhållit material om de juridiska råd som den skotska regeringen fått. Inför ett tidigare hot om ett misstroendevotum offentliggjordes mer material. Den gången sade Gröna partiet att det skulle stödja misstroendeförklaringen, medan man idag ställer sig bakom Swinney. 

  • "Sturgeon missledde parlamentet"

    Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon vilseledde det skotska parlamentet i samband med utredningen om hennes företrädare som försteminister Alex Salmond gjort sig skyldig till sexuella trakasserier. Det kommer den parlamentariska grupp som utrett hur klagomålen hanterats fram till (fem ledamöter står bakom slutsatsen, fyra motsätter sig den). Den säger dock inte att det ska ha skett medvetet. Såväl Skotska Labour som Skotska konservativa partiet kräver att Sturgeon ska avgå. Både Salmond och Sturgeon har vittnat inför det skotska parlamentet. Gruppens slutsatser har läckt ut till medierna, den officiella rapporten presenteras först den 23 mars.

  • Förslag om nya befogenheter för polisen väcker protester

    Ett nytt lagförslag som ska ge polisen i England och Wales större befogenheter att ingripa mot fredliga gatuprotester väcker kritik. I Bristol i västra England urartar en demonstration till våldsamheter.  Lagförslaget innehåller även delar om att öka skyddet för monument och statyer, där åverkan kan leda till fängelsestraff på upp till tio år. Tidigare under veckan har Londonpolisen fått kritik för att med brutala metoder ha avbrutit en vaka för en kvinna i London som tros ha mördats av en polis. Det har väckt en debatt om våld mot kvinnor i Storbritannien. Debattörer påpekar att den som skadar en staty kan få ett längre straff än den som misshandlar en kvinna. Manifestationerna sker i trots mot det demonstrationsförbud som råder på grund av coronapandemin.

  • Lagförslag ska bana väg för ny skotsk folkomröstning

    Regeringen i Skottland presenterar ett lagförslag om att hålla en ny folkomröstning om skotsk självständighet. Den avser att lägga fram i det skotska parlamentet om de partier som stödjer självständighet, regeringspartiet Skotska nationalistpartiet (SNP) och Gröna partiet, får en majoritet av rösterna i valet den 9 maj. Enligt lagförslaget ska en ny folkomröstning i så fall hållas under första halvan av nästa mandatperiod. Folkomröstningen kommer i så fall att bli rådgivande, eftersom den brittiska regeringen, åtminstone hittills, säger nej till en ny folkomröstning om skotsk självständighet.

  • Sturgeon frias i utredning

    Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon har inte brutit mot den kodex som gäller hur skotska ministrar ska uppträda. Det slår den irländske före detta åklagaren James Hamilton fast i sin enmansutredning av hur Sturgeon hanterat de anklagelser om sexuella trakasserier som riktats mot hennes företrädare Alex Salmond. Det konservativa partiet har dock utlyst ett misstroendevotum mot Sturgeon till den 23 mars. Det ser dock inte ut att få tillräckligt stöd för att fälla Sturgeon, då Gröna partiet sagt att man inte tänker ställa sig bakom det.

  • Omdaning av försvaret aviseras

    Försvarsminister Ben Wallace aviserar planer på en omstrukturering av det brittiska försvaret. Det innebär bland annat att antalet soldater inom armén ska minska 72 500 år 2025 (idag ska det finnas drygt 82 000 man, men i själva verket är de bara drygt 76 000, men då räknas inte reservister eller gurkhasoldater in). Istället ska satsningar göras på cyberförsvar, bland annat för att motverka hot från Ryssland och Kina, nya fordon, drönare och raketsystem med lång räckvidd. Anslagen till försvaret ska höjas med 24 miljarder pund under de kommande fyra åren. Det betyder att Storbritannien kommer att lägga över två procent av BNP på försvarat och därmed uppfyller kraven från Nato.

  • Sturgeon överlever misstroendevotum

    Skottlands regeringschef överlever ett misstroendevotum i det skotska parlamentet. Det är bara ledamöter från Konservativa partiet, som begärt omröstningen, och en oberoende ledamot som röstar för att hon ska fällas. Såväl Labour som Liberaldemokraterna lägger ner sina röster, medan Sturgeons parti SNP och Gröna partiet röstar nej till misstroendeförklaringen. Tidigare under dagen har ett parlamentariskt utskott presenterat sinrapport där de kommit fram till att Sturgeon vilselett parlamentet i fallet Salmond, men att de inte kan säga att hon medvetet har gjort det (det handlar om ett möte med Salmond i april 2018). Resultatet läckte dock ut till medierna redan veckan innan (se 18 mars 2021). I rapporten riktas också kritik mot hur den skotska regeringen hanterat nio kvinnors anklagelser om att Salmond gjort sig skyldig till sexuella trakasserier. Utskottet medlemmar har samtidigt fått kritik för att ha agerat mer av partipolitiska hänsyn än av en vilja att få fram sanningen, inte minst genom att läcka material till pressen. Samtidigt har den skotska regeringen kritiserats för att vara långsam med att lämna ut relevanta handlingar.

  • Nya flaggregler väcker kritik

    Det brittiska kulturdepartementet kommer med nya direktiv när det gäller flaggning vid offentliga byggnader. Enligt de nya reglerna ska den brittiska flaggan hissas varje dag utanför regeringsbyggnader i England, Skottland och Wales, istället för som tidigare 20 dagar per år. Undantag görs för de dagar då andra flaggor ska hissas. Kulturminister Oliver Dowden uppmanar också kommuner (local councils) att följa samma regelverk. Även sjukhus och kliniker som tillhör den offentliga sjukvården, NHS, kan göra samma sak utan att be om särskilt tillstånd. I Nordirland där flaggfrågan är extra känslig bildades en särskild kommission 2015 för att få fram riktlinjer, men den har ännu inte presenterat något resultat. Enligt Dowden ska flaggreglerna bidra till att knyta samman landet, men protester mot beslutet kommer snabbt, inte minst från Skottland och Wales. En del kritiker menar att detta bara är ett sätt för regeringen att försöka dölja sina egna misstag.

  • Kina inför sanktioner mot nio britter

    Kina inför sanktioner mot nio britter, bland dem fem parlamentsledamöter, som öppet kritiserat Pekings behandling av uigurer i den kinesiska provinsen Xinjiang. Det sker som ett svar på de sanktioner som Storbritannien, tillsammans med EU, Kanada och USA infört mot fyra tjänstemän som haft en ledande roll i Xinjiang. Det gäller bland annat chefen för underrättelsetjänsten i Xinjiang. Sanktionerna innebär att tillgångar i utlandet fryses och att de förbjuds att resa in i Storbritannien. 

  • Ny abortstrid i Nordirland

    Abortfrågan är ännu en gång föremål för en konflikt i Nordirland. Den brittiska regeringen planerar att ge Nordirlandsminister Brandon Lewis befogenheter för att se till att provinsens nya abortlagstiftning följs. Lagen, som trädde i kraft våren 2020, har mött på motstånd från framför allt Demokratiska unionistpartiet (DUP) som har tagit flera initiativ för att på nytt skärpa lagstiftningen, senast i februari 2021 föreslog en DUP-ledamot i provinsparlamentet begränsningar i aborträtten i fall som gäller icke livshotande handikapp. Nordirlands försteminister Arlene Foster har uppmanat Lewis att inte lägga sig i provinsens interna angelägenheter. Samtidigt har oenighet i Nordirlands regering är inte abort tillgängligt på det sätt som lagen föreskriver. Nordirlands människorättskommission har inlett en rättsprocess mot Nordirlandsministern, provinsregeringen och Nordirlands hälsodepartement för dessa brister.

  • Salmond bildar nytt skotskt parti

    Skottlands före försteminister Alex Salmond bildar ett nytt parti, Albapartiet, inför det skotska valet den 6 maj. Det nya partiet kommer inte att ställa upp med kandidater i valdistrikten, utan bara på regionala listor. Han säger att det är ett sätt att stärka självständighetssidan inför det kommande valet. Två ledamöter från Skotska nationalistpartiet (SNP) hoppar av till Alba. Salmond säger att han kommer att ställa upp som kandidat i valet. I samband med lanseringen av partiet får han frågor om de anklagelser om sexuella trakasserier som nio kvinnor riktat mot honom. Han hänvisar då till att han friats för detta i domstol. Han säger sig vilja öka trycket på den brittiska regeringen att gå med på en ny folkomröstning om skotsk självständighet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0